Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7909451 Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно www.24chasa.bg
БОЯН РАШЕВ
БОЯН РАШЕВ

Най-големият замърсител е отоплението с дърва и въглища в домакинствата, казва експертът по управление на околната среда и ресурсите, управляващ партньор в denkstatt:

Г-н Рашев, какъв е делът на тецовете в замърсяването на въздуха и в промените в климата?

- Активисти, политици, лобисти продължават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните емисии. Замърсяването на въздуха е с емисии на фин прах, въглероден монооксид, азотни и серни оксиди и летливи органични съединения, които директно ни разболяват или увреждат природата. Въглеродният диоксид е парников газ, но не е замърсител, защото няма пряко негативно влияние върху здравето или екосистемите. Делът на тецовете в замърсяването на въздуха в градовете е много малък, а в емисиите на парникови газове винаги ще бъде много голям. В обществото се налага невярна представа за връзка между тези две явления. Това е проблем, защото кара хората да подкрепят погрешни политики, програми и мерки.

- Покриват ли тецовете в Маришкия басейн новите изисквания на ЕК за емисии на серни оксиди?

- Покриват ги, почти покриват и азотните оксиди. А фините прахови частици ги улавят на над 99,9%. Другият проблем е свързан с въглеродните емисии, чиито цени се вдигнаха неимоверно.

- Как се форсира пазар?

- ЕК изтегли 25% от СО2 квотите от пазара, така че никой да не може да ги ползва, и цените се вдигнаха с непазарна мярка.

- Замърсяване на въздуха, въглеродни емисии и въглероден отпечатък. И трите ли са в конфликт с въглищната енергетика?

- Въглищната енергетика има проблем с въглеродните емисии. Когато изгаряш въглища, няма как да нямаш въглеродни емисии, няма механизъм те да бъдат почистени.

- Има идеи за улавянето и складирането им, не е ли така?

- Ужасно е скъпо, това е икономическа фантастика. Това, което е единственото реално в момента, е, че въглищната енергетика има принос въздухът да е все по-чист.

- Защо?

- Знаете ли къде е най-мръсен въздухът - в Индия, Китай, Африка. Защото там масово хората се отопляват или използват за готвене дърва, животински отпадъци. Това е горивото на хората отпреди индустриалната революция, което днес е модерно да се нарича ВЕИ. От началото на XXI век към биомасата се добавят и все повече въглища и автомобилни газове. Евтиното електричество е първата стъпка в съвременната индустриализация и обикновено води до голямо намаляване на общата експозиция към мръсен въздух, защото замества биомасата в домовете. Напоследък то все по-често е и чисто, защото почти всички нови въглищни тецове имат очистващи съоръжения, а и газът бързо навлиза навсякъде. Въглеродните емисии са отделяните при изгаряне на изкопаеми горива (въглища, нефт, газ) и при индустриални процеси на количества въглероден диоксид (СО2). За разлика от въглеродния оксид въглеродният диоксид се смесва бързо с въздуха и не прави концентрации, които имат негативно въздействие върху живите организми, тоест не е замърсител. Той обаче е парников газ. Според последната оценка на Международния панел за изменение на климата (IPCC) въглеродните емисии най-вероятно водят до над 50% от наблюдаваното в последните 50 г. повишение на средната температура на планетата и са най-много в най-богатите страни в света, където хората ползват много енергия, за да живеят добре, включително за да имат по-чист въздух - САЩ, Канада, Австралия, някои страни в Европа.

- Сега ще кажете, че тецовете замърсяват по-малко ли?

- В тях въглищата не ги гориш в печка, която хвърля фините прахови частици в устата. Там, където повечето хора се топлят на дърва, има огромно замърсяване. Въглищните централи са далеч от големите градове, имат филтри, които намаляват фините прахови частици с над 99%, намаляват със сероочистките с 96-97% серния диоксид, намаляват азотните диоксиди. “Ей И Ес” и “КонтурГлобал Марица Изток 3” имат добри показатели откъм серни, азотни оксиди и фини прахови частици, на световно ниво са. Ако искаме чист въздух в градовете, трябва да имаме евтин електричество, газ, топлофикация. Затова е мръсен въздухът в градовете в България - защото хората масово се отопляват на дърва.

- И колите замърсяват, нали?

- И колите, но в България основният принос за фините прахови частици е на изгарянето на дърва и въглища.

- А аз си мислех, че горенето на дърва е екологично?

- От гледна точка на въглеродните емисии горенето на дърва се води неутрално, няма въздействие. От гледна точка на замърсяване е най-голям замърсител.

- Защо са важни тецовете в България и какво общо имат с чистотата на градовете?

- Защото осигуряват евтино електричество през зимата. Те покриват пиковете в потреблението.

- Не трябва ли да прибавим и вецовете на НЕК, големите?

- Да. Но тази година няма да има достатъчно вода. Ако цената на електричеството е ниска и домакинствата могат да си позволят да се топлят с него, ще имаме чист въздух в града. Ако обаче е висока, защото едни въглеродни емисии се налага да ги плащаме, тогава имаме проблем. Имаме мръсен въздух в града, който е заради това, че спасяваме климата, плащайки за въглеродни емисии. Говорим, че политиките за климата водят до това в бедни държави въздухът да е мръсен, защото хората не могат да си позволят тези политики.

- Какво е бъдещето на тецовете от Маришкия басейн?

- Според мен те ще работят поне до 2040 г., защото България просто няма алтернатива.

- А как ще понесем цената, ако се сбъдне това, което казват някои експерти - че цената на тон въглеродни емисии ще стигне 50 евро?

- Не вярвам в това, убийствено е за толкова много хора, няма как да стане. А колкото до трите централи, според мен ще живеят, иначе няма електричество. Всички държави около България имат дефицит, ние сме износител. Откъде ще дойде електричеството, ако единственият износител има дефицит? 

- А какво можем да направим за климата? Нали Европа иска да постигне въглеродна неутралност?

- Към днешна дата дискусиите и политиките за климата се съсредоточават върху спешното намаляване на емисиите. В последните 15 г. в тази посока се наливат трилиони долари, но ефектът е незначителен. В Европа се създава усещане за паника и се залита към социално непоносими мерки, които няма да доведат до желаните резултати, но могат да разединят обществото.

Крайно време е да осъзнаем, че въглеродната неутралност няма как да се случи в обозримо бъдеще и трябва да мислим и инвестираме много повече в адаптация.

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда и ресурсите в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.

Има бакалавърска и магистърска степен по “Управление на околната среда и ресурсите” от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил е също в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

- Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber