Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7909451 Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно www.24chasa.bg
БОЯН РАШЕВ
БОЯН РАШЕВ

Най-големият замърсител е отоплението с дърва и въглища в домакинствата, казва експертът по управление на околната среда и ресурсите, управляващ партньор в denkstatt:

Г-н Рашев, какъв е делът на тецовете в замърсяването на въздуха и в промените в климата?

- Активисти, политици, лобисти продължават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните емисии. Замърсяването на въздуха е с емисии на фин прах, въглероден монооксид, азотни и серни оксиди и летливи органични съединения, които директно ни разболяват или увреждат природата. Въглеродният диоксид е парников газ, но не е замърсител, защото няма пряко негативно влияние върху здравето или екосистемите. Делът на тецовете в замърсяването на въздуха в градовете е много малък, а в емисиите на парникови газове винаги ще бъде много голям. В обществото се налага невярна представа за връзка между тези две явления. Това е проблем, защото кара хората да подкрепят погрешни политики, програми и мерки.

- Покриват ли тецовете в Маришкия басейн новите изисквания на ЕК за емисии на серни оксиди?

- Покриват ги, почти покриват и азотните оксиди. А фините прахови частици ги улавят на над 99,9%. Другият проблем е свързан с въглеродните емисии, чиито цени се вдигнаха неимоверно.

- Как се форсира пазар?

- ЕК изтегли 25% от СО2 квотите от пазара, така че никой да не може да ги ползва, и цените се вдигнаха с непазарна мярка.

- Замърсяване на въздуха, въглеродни емисии и въглероден отпечатък. И трите ли са в конфликт с въглищната енергетика?

- Въглищната енергетика има проблем с въглеродните емисии. Когато изгаряш въглища, няма как да нямаш въглеродни емисии, няма механизъм те да бъдат почистени.

- Има идеи за улавянето и складирането им, не е ли така?

- Ужасно е скъпо, това е икономическа фантастика. Това, което е единственото реално в момента, е, че въглищната енергетика има принос въздухът да е все по-чист.

- Защо?

- Знаете ли къде е най-мръсен въздухът - в Индия, Китай, Африка. Защото там масово хората се отопляват или използват за готвене дърва, животински отпадъци. Това е горивото на хората отпреди индустриалната революция, което днес е модерно да се нарича ВЕИ. От началото на XXI век към биомасата се добавят и все повече въглища и автомобилни газове. Евтиното електричество е първата стъпка в съвременната индустриализация и обикновено води до голямо намаляване на общата експозиция към мръсен въздух, защото замества биомасата в домовете. Напоследък то все по-често е и чисто, защото почти всички нови въглищни тецове имат очистващи съоръжения, а и газът бързо навлиза навсякъде. Въглеродните емисии са отделяните при изгаряне на изкопаеми горива (въглища, нефт, газ) и при индустриални процеси на количества въглероден диоксид (СО2). За разлика от въглеродния оксид въглеродният диоксид се смесва бързо с въздуха и не прави концентрации, които имат негативно въздействие върху живите организми, тоест не е замърсител. Той обаче е парников газ. Според последната оценка на Международния панел за изменение на климата (IPCC) въглеродните емисии най-вероятно водят до над 50% от наблюдаваното в последните 50 г. повишение на средната температура на планетата и са най-много в най-богатите страни в света, където хората ползват много енергия, за да живеят добре, включително за да имат по-чист въздух - САЩ, Канада, Австралия, някои страни в Европа.

- Сега ще кажете, че тецовете замърсяват по-малко ли?

- В тях въглищата не ги гориш в печка, която хвърля фините прахови частици в устата. Там, където повечето хора се топлят на дърва, има огромно замърсяване. Въглищните централи са далеч от големите градове, имат филтри, които намаляват фините прахови частици с над 99%, намаляват със сероочистките с 96-97% серния диоксид, намаляват азотните диоксиди. “Ей И Ес” и “КонтурГлобал Марица Изток 3” имат добри показатели откъм серни, азотни оксиди и фини прахови частици, на световно ниво са. Ако искаме чист въздух в градовете, трябва да имаме евтин електричество, газ, топлофикация. Затова е мръсен въздухът в градовете в България - защото хората масово се отопляват на дърва.

- И колите замърсяват, нали?

- И колите, но в България основният принос за фините прахови частици е на изгарянето на дърва и въглища.

- А аз си мислех, че горенето на дърва е екологично?

- От гледна точка на въглеродните емисии горенето на дърва се води неутрално, няма въздействие. От гледна точка на замърсяване е най-голям замърсител.

- Защо са важни тецовете в България и какво общо имат с чистотата на градовете?

- Защото осигуряват евтино електричество през зимата. Те покриват пиковете в потреблението.

- Не трябва ли да прибавим и вецовете на НЕК, големите?

- Да. Но тази година няма да има достатъчно вода. Ако цената на електричеството е ниска и домакинствата могат да си позволят да се топлят с него, ще имаме чист въздух в града. Ако обаче е висока, защото едни въглеродни емисии се налага да ги плащаме, тогава имаме проблем. Имаме мръсен въздух в града, който е заради това, че спасяваме климата, плащайки за въглеродни емисии. Говорим, че политиките за климата водят до това в бедни държави въздухът да е мръсен, защото хората не могат да си позволят тези политики.

- Какво е бъдещето на тецовете от Маришкия басейн?

- Според мен те ще работят поне до 2040 г., защото България просто няма алтернатива.

- А как ще понесем цената, ако се сбъдне това, което казват някои експерти - че цената на тон въглеродни емисии ще стигне 50 евро?

- Не вярвам в това, убийствено е за толкова много хора, няма как да стане. А колкото до трите централи, според мен ще живеят, иначе няма електричество. Всички държави около България имат дефицит, ние сме износител. Откъде ще дойде електричеството, ако единственият износител има дефицит? 

- А какво можем да направим за климата? Нали Европа иска да постигне въглеродна неутралност?

- Към днешна дата дискусиите и политиките за климата се съсредоточават върху спешното намаляване на емисиите. В последните 15 г. в тази посока се наливат трилиони долари, но ефектът е незначителен. В Европа се създава усещане за паника и се залита към социално непоносими мерки, които няма да доведат до желаните резултати, но могат да разединят обществото.

Крайно време е да осъзнаем, че въглеродната неутралност няма как да се случи в обозримо бъдеще и трябва да мислим и инвестираме много повече в адаптация.

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда и ресурсите в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.

Има бакалавърска и магистърска степен по “Управление на околната среда и ресурсите” от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил е също в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Хирургията учи на дисциплина и труд, вземане на решения в критични ситуации и работа в екип - тренинг, който има значение и в управлението, казва в интервю за в. "24 часа" новият директор на Александровска болница доц. д-р Димитър Буланов.  - Доц. Буланов, досегашната ви мениджърска позиция в областта на лечебната дейност по естествен начин ви

Проф. Михаил Константинов е изборен експерт, и председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД, което брои изборите.

Проф. Михаил Константинов: Без машини изборите ще са незаконни

Трябват 20 000 устройства, 130 млн. лв. и гаранции, че няма да се разнася зараза При този вот избирателят не е сигурен какво става с гласа му - Една от ясните цели на протеста и неговите вдъхновители е машинно гласуване на предстоящия парламентарен вот. Близо ли сме до въвеждането му, проф. Константинов

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber