Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896971 Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти www.24chasa.bg
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента предлагаме най-изгодното отопление, казва изпълнителноят директор на “Топлофикация Сливен”

- Инж. Костов, в последните години топлофикационните дружества се гледат под лупа дали отговарят и спазват изискванията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и опазването на околната среда. Вие сте една от големите топлофикации в страната. Какви мерки сте предприели и какви планирате за подобряване на екологията в предприятието?

- Изготвихме нова инвестиционна стратегия с дългосрочна визия. Голяма част от нея сме отделили на екологията. Нашите намерения са насочени към използване на възобновяеми биоресурси и използване на алтернативни горива, които са екологично по-чисти от въглищата, а същевременно са и с по-ниска цена.

За тази цел предвиждаме въвеждане в експлоатация на линии за директно изгаряне на биомаса към два от нашите котели.

В нашата бизнес стратегия за устойчиво развитие на топлофикацията и за подобряване на дейността ѝ имаме намерение да изградим скара за доизгаряне на горива в един от котелите ни.

Също така сме насочили усилия и към модернизацията на система за пневмотранспорт на биомаса. Отделно постоянно правим ремонт и обновление на нашите съоръжения, за да са те в изправност.

- Имате ли системи, които следят отделените емисии във въздуха?

- Да! Уверявам ви, че и при изграждането на нови системи или съоръжения ще продължим да модернизираме системата за постоянен мониторинг на емисии. Проектите ни са съобразени с изискванията на ЕС. Няма да правим компромис. При нас контролът е жесток.

- Споменахте биомасата, каква точно използвате в производството си на енергия?

- Основно слама. Правим експерименти с изгаряне на слънчогледови люспи и оризови люспи, които са по-нискокалорични.

- В перспектива имате намерение да се пренасочите към оползотворяването на RDF. Технология, на която не се гледа с добро око. Защо?

- Ефективното оползотворяване на RDF е много по-безвредно за околната среда и е тенденция, наложена в развитите европейски страни. RDF не е просто боклук. Това са специално сепарирани отпадъци. Чрез разнообразяването на нашия енергиен микс ще можем да произвеждаме електроенергия и топлоенергия, достъпна за джоба на българския гражданин.

Важно е българите да разберат, че ако не се вземат адекватни мерки, в най-скоро време депонирането на отпадъци в сметища ще доведе до крах за екологията в България. Да се използва RDF, е екологично обосновано, а не както бе внушено.

- Говори се за затваряне на въглищните централи в цялата страна? Въвеждането на RDF като гориво ще помогне ли за спасяването на тази индустрия?

- Анализите, които правим на база на наблюдението на сектора и факторите, които му оказват влияние, сочат, че за да удължим живота специално на нашето предприятие, трябва да поемем в нова посока, а именно към разнообразяване на горивния ни микс.

Нашата основна цел е да постигнем по-голяма рентабилност на пазара и да се намалят емитираните замърсители в атмосферния въздух.

- Усещате ли, че във вашия сектор има проблеми, но като че ли не се търси решението за тях? Оставят се встрани, “да премине бурята”. Има пик, в който даден проблем става тема на деня. Вдига се шум. Започват коментари от различни експерти и едни гръмки обещания и след това – затишие.

- В нашия сектор има проблеми, които с години не намират решение по една или друга причина. Не мога да отрека, че в последните години се направиха сериозни крачки чрез законодателни промени, но има още работа.

Знаете ли, ние винаги чакаме някой да дойде и да ни реши проблемите. Ако не се появи, започваме взаимно да се обвиняваме. Не става така. Ако всеки от нас положи усилия, картинката бързо ще се промени. Нека не забравяме, че ние имаме сериозно стратегическо географско положение и немалко ресурси. Биомасата, за която ме питахте, е точно такъв ресурс. Важното е да можем да ги оползотворяваме по най-правилния и икономически изгоден начин. Сектор “Енергетика” е движещата сила на икономиката на страната ни. И още нещо - ние не живеем на екватора, у нас тецовете заедно с АЕЦ “Козлодуй” са основните стълбове на енергетиката. Без тях цялата ни икономика е обречена.

- Какво включват програмите ви за корпоративната социална отговорност, управление на човешките ресурси, здравословни и безопасни условия на труд?

- Нашите устойчиви политики винаги са били ориентирани към корпоративната социална отговорност. За нас спазването на стандартите е от изключително важно значение, от една страна, за по-висока отдаденост на заетите служители, и от друга, за по-голямо доверие към топлофикацията.

При нас строго се следят и спазват условията на безопасен труд на нашите служители. Осигуряваме справедливо заплащане на труда им и добри условия на труд.

Смятам, че оценката на нашата корпоративна социална отговорност са доволните клиенти и лоялните и мотивирани служители.

- Сливенчани предпочитат ли централното топлоподаване, или избират други способи за отопление?

- Хубаво е да има алтернатива. Но по-важното е да може да се направи съпоставка на ползи и загуби.

Няма по-евтин и удобен начин за отопление от централното. При него абонатите знаят, че в дома им винаги ще бъде топло. Сами могат да регулират топлината и да предвидят разходите си. Централното топлоподаване е чист, лесен, удобен и евтин начин за отопление.

Наблюдаваме увеличаване на абонатите си в последните години, което доказва думите ми. Предлагаме на изрядните си клиенти и редица отстъпки, чрез които сметките им стават още по-изгодни. Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента “Топлофикация Сливен” предлага най-изгодното парно отопление в цялата страна.

- Започнали сте мащабни проекти и инвестиции, но в едно изречение, може ли да ни кажете към какво са насочени усилията ви?

- Модернизация на съоръженията, съобразена с покриването на всички екологични стандарти и разнообразяване на горивния ни микс, за да са спокойни абонатите ни, че услугата, за която плащат, ще бъде качествена и занапред.

Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Доц. Владислав Миланов: Това нелепо издание - преводът на "Под игото", трябва да се спре

Доц. Владислав Миланов: Това нелепо издание - преводът на "Под игото", трябва да се спре

“Под игото” е не просто литература, “Под игото” е свят на българското - Вие сте сред критиците на преведения от издателство “Византия” на Нели Стефанова роман “Под игото”. Защо, доц. Миланов? - Защото съвестта ми на филолог, на гражданин и на човек, който силно обича езика и родината си, не може да се примири с подобни неразумни (в смисъла на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нели Стефанова е родена през 1958 г. във Велико Търново. Завършила е книгоиздаване в Москва. Работила е като симултанен преводач. След 1989 г. основава издателство “Византия” и е сред първите частни издатели у нас.

Нели Стефанова: За превода на “Под игото” надават викове като фенове на футболен мач

Има тенденция децата у нас да си говорят на английски, казва преводачката на "Под игото" със съвременни термини - Преведохте “Под игото”, взривихте мрежата и възмутихте филолози. Смятате ли го за грешка, г-жо Стефанова? - В никакъв случай. Защото всяко подобно явление се появява на белия свят само ако от него има остра обществена необходимост

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

През 2050 г. София ще е компактен, но не презастроен град, който се управлява заедно с гражданите, казва в интервю ръководителят на екипа на "Визия за София" и директор на "Софпроект" Още акценти от интервюто: Софиянци се вълнуват от градската среда, транспорта и околната среда Рестриктивни мерки като по-скъпа синя зона например са

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Общините да слагат минимален праг на облагане за старите автомобили Осигурени са пари за доброволна казарма, очакваме ГЕРБ да си спазят ангажимента към управленската програма и да я гласуваме В интерес на Северна Македония е да се разреши въпросът с историята, ние от ВМРО няма да допуснем да се посяга на мъртвите и да се

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Във “Виваком” сме готови за 5G, от стратегията ни като оператор зависи как ще бъде развита новата технология, казва главният технически директор на “Виваком”: - При демонстрацията на възможностите на 5G мрежата на “Виваком” казахте, че се гордеете с нея. Каква е причината за това? - Гордея се с всичките ни мрежи, защото, на първо място смятам

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Емил Караниколов: Предлагаме на съседи да се обединим за производство на коли на бъдещето

Състезаваме се за инвестиции помежду си и обираме трохите, казва министърът на икономиката Още акценти С “Хюндай” работата ни продължава усилено със същия професионализъм и отговорност както с "Фолксваген" - Г-н Караниколов, бяхте в САЩ в екипа на премиера Бойко Борисов. Извън темите на разговорите с президента Доналд Тръмп за покупката на F-16

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Успяхме да осъществим придобиването на Банка Пиреос България в рекордно кратък срок, с което Пощенска банка става още по-голямa и силна, казва главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка - Г-жо Димитрова, през тази седмица открихте на уникално събитие три нови “дигитални” офиса на Пощенска банка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber