Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896971 Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти www.24chasa.bg
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента предлагаме най-изгодното отопление, казва изпълнителноят директор на “Топлофикация Сливен”

- Инж. Костов, в последните години топлофикационните дружества се гледат под лупа дали отговарят и спазват изискванията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и опазването на околната среда. Вие сте една от големите топлофикации в страната. Какви мерки сте предприели и какви планирате за подобряване на екологията в предприятието?

- Изготвихме нова инвестиционна стратегия с дългосрочна визия. Голяма част от нея сме отделили на екологията. Нашите намерения са насочени към използване на възобновяеми биоресурси и използване на алтернативни горива, които са екологично по-чисти от въглищата, а същевременно са и с по-ниска цена.

За тази цел предвиждаме въвеждане в експлоатация на линии за директно изгаряне на биомаса към два от нашите котели.

В нашата бизнес стратегия за устойчиво развитие на топлофикацията и за подобряване на дейността ѝ имаме намерение да изградим скара за доизгаряне на горива в един от котелите ни.

Също така сме насочили усилия и към модернизацията на система за пневмотранспорт на биомаса. Отделно постоянно правим ремонт и обновление на нашите съоръжения, за да са те в изправност.

- Имате ли системи, които следят отделените емисии във въздуха?

- Да! Уверявам ви, че и при изграждането на нови системи или съоръжения ще продължим да модернизираме системата за постоянен мониторинг на емисии. Проектите ни са съобразени с изискванията на ЕС. Няма да правим компромис. При нас контролът е жесток.

- Споменахте биомасата, каква точно използвате в производството си на енергия?

- Основно слама. Правим експерименти с изгаряне на слънчогледови люспи и оризови люспи, които са по-нискокалорични.

- В перспектива имате намерение да се пренасочите към оползотворяването на RDF. Технология, на която не се гледа с добро око. Защо?

- Ефективното оползотворяване на RDF е много по-безвредно за околната среда и е тенденция, наложена в развитите европейски страни. RDF не е просто боклук. Това са специално сепарирани отпадъци. Чрез разнообразяването на нашия енергиен микс ще можем да произвеждаме електроенергия и топлоенергия, достъпна за джоба на българския гражданин.

Важно е българите да разберат, че ако не се вземат адекватни мерки, в най-скоро време депонирането на отпадъци в сметища ще доведе до крах за екологията в България. Да се използва RDF, е екологично обосновано, а не както бе внушено.

- Говори се за затваряне на въглищните централи в цялата страна? Въвеждането на RDF като гориво ще помогне ли за спасяването на тази индустрия?

- Анализите, които правим на база на наблюдението на сектора и факторите, които му оказват влияние, сочат, че за да удължим живота специално на нашето предприятие, трябва да поемем в нова посока, а именно към разнообразяване на горивния ни микс.

Нашата основна цел е да постигнем по-голяма рентабилност на пазара и да се намалят емитираните замърсители в атмосферния въздух.

- Усещате ли, че във вашия сектор има проблеми, но като че ли не се търси решението за тях? Оставят се встрани, “да премине бурята”. Има пик, в който даден проблем става тема на деня. Вдига се шум. Започват коментари от различни експерти и едни гръмки обещания и след това – затишие.

- В нашия сектор има проблеми, които с години не намират решение по една или друга причина. Не мога да отрека, че в последните години се направиха сериозни крачки чрез законодателни промени, но има още работа.

Знаете ли, ние винаги чакаме някой да дойде и да ни реши проблемите. Ако не се появи, започваме взаимно да се обвиняваме. Не става така. Ако всеки от нас положи усилия, картинката бързо ще се промени. Нека не забравяме, че ние имаме сериозно стратегическо географско положение и немалко ресурси. Биомасата, за която ме питахте, е точно такъв ресурс. Важното е да можем да ги оползотворяваме по най-правилния и икономически изгоден начин. Сектор “Енергетика” е движещата сила на икономиката на страната ни. И още нещо - ние не живеем на екватора, у нас тецовете заедно с АЕЦ “Козлодуй” са основните стълбове на енергетиката. Без тях цялата ни икономика е обречена.

- Какво включват програмите ви за корпоративната социална отговорност, управление на човешките ресурси, здравословни и безопасни условия на труд?

- Нашите устойчиви политики винаги са били ориентирани към корпоративната социална отговорност. За нас спазването на стандартите е от изключително важно значение, от една страна, за по-висока отдаденост на заетите служители, и от друга, за по-голямо доверие към топлофикацията.

При нас строго се следят и спазват условията на безопасен труд на нашите служители. Осигуряваме справедливо заплащане на труда им и добри условия на труд.

Смятам, че оценката на нашата корпоративна социална отговорност са доволните клиенти и лоялните и мотивирани служители.

- Сливенчани предпочитат ли централното топлоподаване, или избират други способи за отопление?

- Хубаво е да има алтернатива. Но по-важното е да може да се направи съпоставка на ползи и загуби.

Няма по-евтин и удобен начин за отопление от централното. При него абонатите знаят, че в дома им винаги ще бъде топло. Сами могат да регулират топлината и да предвидят разходите си. Централното топлоподаване е чист, лесен, удобен и евтин начин за отопление.

Наблюдаваме увеличаване на абонатите си в последните години, което доказва думите ми. Предлагаме на изрядните си клиенти и редица отстъпки, чрез които сметките им стават още по-изгодни. Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента “Топлофикация Сливен” предлага най-изгодното парно отопление в цялата страна.

- Започнали сте мащабни проекти и инвестиции, но в едно изречение, може ли да ни кажете към какво са насочени усилията ви?

- Модернизация на съоръженията, съобразена с покриването на всички екологични стандарти и разнообразяване на горивния ни микс, за да са спокойни абонатите ни, че услугата, за която плащат, ще бъде качествена и занапред.

Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

А можехме да сме при условията, при които емитира Аржентина. Или дори да седим на опашката пред МВФ Това не е проект на правителството, а на експерти от международни банки, които това работят България през тази криза засега минава с минимални загуби - както общо за икономиката, така и за държавата Подписвам се

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Нито един потребител няма да бъде ощетен, гарантира изпълнителният директор на "Топлофикация София" - Г-н Александров, вчера бяхте поканен в парламентарната комисия по енергетика, за да отговаряте на въпроси за връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпили жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна

Йордан Матеев

Йордан Матеев: Хората купуват родното, вносът на храни падна с 28,5%

Никоя търговска верига не се кани да напусне страната, казва изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Потребителите у нас се оказаха свръхпредпазливи Има оптимизъм в това, че продажбите в Западна Европа се възстановяват, ще последва и у нас - Господин Матеев, сходни ли са резултатите

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София

Тикет системата на транспорта ще е готова до Нова година. Преди това общинският съвет ще реши дали билетът ще е за време, или за разстояние, но без да се вдига цената, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: l До 3 г. ще осигурим места в градините за всички деца над 3-годишна възраст l Ще настоявам в новия устройствен план да се

Емил Радев - евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ

Емил Радев: Сравнението на България с Беларус е абсурдно - у нас никой не преследва опозицията, дори като говори лъжи

Корупцията, за съжаление, е общоевропейски проблем, затова настоявам за приемане на европейска стратегия за борба с нея ОЩЕ АКЦЕНТИ: ЕС няма да прилага 2 механизма за наблюдение над страната ни Последният доклад на Европейската служба за борба с измамите показва, че по брой проверки пред нас са Гърция, Полша

СНИМКА: ЮЛИЯН ДОНОВ ЗА СП. “МЕНИДЖЪР”.

Open Mind е шанс да работим с хора с уникален житейски опит

Инвестирането в хората и техните знания и умения е ключово за развитието на компанията, казва Галина Чулева, главен директор “Управление на хора и култура” в “Теленор България” - “Теленор” стартира шестото издание на програмата Open Mind. Какви са резултатите от нея до този момент? - Освен програма за кариерно развитие и социална интеграция на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васко Кръпката

Коментар на седмицата №2: Васко Кръпката: Навсякъде може да чуеш, че днешна България е кочина. Е, не е така!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Това интервю е №2 с над 136 000 прочитания. Комунизмът си отиде, но предпоставките за неговото завръщане са налице! На хората им омръзна тази повсеместна мутризация и искат една по-културна България Когато заемеш позиция, хората не те слушат

Миглена Петкова

Тийнейджърите търсят рискове, важно е в семейството да има диалог и доверие

Децата посягат към дрогата от скука и желание за разнообразие, родителите да търсят помощ от институциите, казва Миглена Петкова, психолог, автор и реализатор на програми “Избирам себе си” и “К.Е Ш.?” - програма за повишаване на родителските компетенции”: - Г-жо Петкова, защо децата посягат към дрогата и споделят ли с вас причината да започнат

ВЛАДИМИР ПЕНЕВ
СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Владо Пенев: Мислех си, че няма начин да не се справя с коронавируса. Въпросът беше защо не става толкова бързо

Той е от малкото хора у нас, които несъмнено нямат нужда от представяне. Това постига не само с огромния си актьорски талант, а и с достойнството си, моралните ценности, към които винаги се придържа, и добротата, която притежава. Съвсем наскоро обичаният Владо Пенев обаче се изправи пред огромно изпитание - зарази се с COVID-19

Митрополит Антоний е гост в рубриката "Включване Z" с водещ Митьо Маринов

Митрополит Антоний: Свещеници на протеста не обединяват, а разделят хората

Все още е възможен цивилизован диалог на всички с претенции към властта, смята Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той е най-младият висш духовник в Българската православна църква. Като такъв той участва в новата видеорубрика на “24 часа” “Включване Z”, в която се търсят отговори за въпроси, засягащи новите поколения Y и Z

Д-р Явор Пукалски - гост в рубриката "Включване Z" с Митьо Маринов

Д-р Явор Пукалски: Тийнейджърите могат да се върнат в училище

Българите сме шампиони по хроничните болести, влизаме в пика на заболяванията, характерни за развитите страни, но без да имаме същия ресурс да се справим. Това казва детският травматолог от "Пирогов" д-р Явор Пукалски пред Митьо Маринов. Гледайте цялото интервю с лекаря от лигата на "Лекарите, на които вярваме" тук:  В началото на протестите по

Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

Още акценти от интервюто с кандидата за лидер на БСП: Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. БСП ми е по-мила от председателския пост Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber