Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896552 Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок www.24chasa.bg
Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

Само построяването му ще спре големите опашки, казва кметът на Банско

- Г-н Кадев, очаквахте ли такава силна подкрепа от жителите на Банско, с която станахте кмет още на първи тур?

- Повярвах в силната подкрепа на моите съграждани от първия момент, в който реших да се кандидатирам. Но човек не може да прогнозира нещата до последния процент. Особено тук, в община Банско, където голяма част от вота беше “скрит”. Един от големите ни успехи беше именно в това -

да внушим на

хората вяра

в промяната

и да ги убедим и мотивираме да преодолеят страха и да участват с гласа си в общия успех на демокрацията и връщането на властта при тях.

- С какво спечелихте гласовете на хората?

- Аз съм кмет едва от 2 седмици, но съм жител на Банско повече от половин век. Каквото и да съм работил, където и да съм служил, винаги съм се отнасял с разбиране към проблемите на хората. В диалог с тях ще работя за възстановяване на законността, свободата и правото на равен шанс за всеки съгражданин.

Едно право, което бе отнето на мнозина в продължение на 8 г. Но това е история. Отворих вратата на кметството и няма да я затворя за хората, докато ми дават доверието си да управлявам общината. Достъпност до властта, равенство пред закона, благоденствие за всички - така разбирам обществената работа.

- Какво искате да промените в развитието и управлението на общината?

- На първо място - съдържанието на понятието “управление”. Ние сме в общинската администрация, защото хиляди мъже и жени - нашите майки, бащи и деца, очакват Банско, Добринище и съставните села да станат по-добро място за живеене. Знам от какво са недоволни моите съграждани и ще направя конкретен план какво трябва да бъде променено. Това засяга местния бизнес, особено туризма, спорта, земеделието, образованието, сигурността и обществения ред, работата на общинската администрация.

Много са темите и с екипа ми работим по календара на управлението през следващите 4 г.

- Какво от постигнато досега и ще продължите да развивате?

- Още с встъпването си в длъжност подчертах, че ще работя за възстановяване на нормалността в човешките отношения и връзките между хората и общината.

Високо ценя

постигнатото

добро от всички

управници

преди мен

Нищо не започва и не завършва с една личност и една власт, важно е да се надгражда. Но сега ни предстои да преосмислим изпълняваните договори и проекти, да оценим тяхната законосъобразност и финансова ефективност, обществената им значимост.

Колкото до приоритетите ми, те не се различават от обявеното в предизборната кампания.

Управленската програма ще бъде конкретизирана и в нея ще има приемственост и новаторство в интерес на хората. Защото те ни избират най-вече за това, което виждат в програмата ни като положително и реално постижимо за себе си, близките си и за общината. Когато казах, че промишлените крайградски зони трябва да имат пълната подкрепа на общинската управа, аз си давах сметка колко е важна тя за икономическия облик и поминъка на голяма част от населението на Банско. Сега ще направя конкретни стъпки в тази посока.

Същото важи за развитието на ски зоната, за преосмисляне на фестивалния график и съдържание, за социалната дейност и образованието, обществения ред и сигурност и т.н.

- Двама от заместниците си, които назначихте, са от стария екип на предишния кмет Георги Икономов, но го напуснаха. Защо ги избрахте?

- Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и аз сме участвали в общинското управление на Банско при кметуването на г-н Икономов. Самият факт, че и 3-мата сме го напуснали, дава ясен отговор. Една власт, която се крепи на роднински връзки и партийни предимства, която дели народа на свои и чужди и която насажда страх сред администрация и бизнес, не работи за обществения интерес.

Избрал съм заместниците си, в това число и Костадин Атанасов, заради професионалните им качества, опита и лоялността. И аз, и мнозинството в общинския съвет сме им дали пълно доверие, което очакваме да оправдаят. Не можем да си позволим да правим никакви компромиси!

- На прага на зимния туристически сезон сме. Каква е готовността на Банско да посрещне гостите на града? Има ли нерешен проблем от страна на общината около зимния сезон? От години се говори за втори кабинков лифт, за да се облекчи чакането на скиорите. С какво ще съдействате, за да се реализира този проект?

- Наскоро имахме традиционна среща на ръководството на община Банско с министъра на туризма Николина Ангелкова, компетентните органи и браншовите организации. На този етап нямаме нерешени проблеми от оперативен характер. Ние имаме дългогодишен опит, а и работим отлично с концесионера на зоната.

Това, от което имаме нужда, е чрез Министерството на туризма да получим определено

държавно

финансиране за

реклама на

България по

време на

предстоящата

световна купа

Излишно е да подчертавам колко важно е България да се рекламира на подобен форум - в тези дни Банско ще стане световна дестинация. И се надявам министър Ангелкова да споделя това разбиране.

Колкото до изграждането на втори кабинков лифт, положението е комплицирано - ние сме заложници на неприключили процедури. Надявам се тези препятствия скоро да отпаднат.

Иначе няма решение на проблема с чакането пред лифта и намаляването на броя на туристите през зимата. Банско е първостепенният ски и туристически курорт в България. Само тук се провеждат стартове за световни купи в зимните спортове, само оттук името България стига до милиони по света.

Безспорно Банско е най-голямата реклама на родината ни. Без да се развива, зимен курорт №1 на България е обречен да намали ръста на туристите и да забави икономическото си развитие. Това е факт от години.

Нужно е в най-кратък срок да се реши казусът с проекта за втори кабинков лифт. Разчитаме на управленско решение на най-високо ниво в съответствие с европейското и националното законодателство и норми. Аз съм готов да съдействам съобразно моите правомощия и в интерес на развитието на ски зоната и Банско.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Доц. Владислав Миланов: Това нелепо издание - преводът на "Под игото", трябва да се спре

Доц. Владислав Миланов: Това нелепо издание - преводът на "Под игото", трябва да се спре

“Под игото” е не просто литература, “Под игото” е свят на българското - Вие сте сред критиците на преведения от издателство “Византия” на Нели Стефанова роман “Под игото”. Защо, доц. Миланов? - Защото съвестта ми на филолог, на гражданин и на човек, който силно обича езика и родината си, не може да се примири с подобни неразумни (в смисъла на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нели Стефанова е родена през 1958 г. във Велико Търново. Завършила е книгоиздаване в Москва. Работила е като симултанен преводач. След 1989 г. основава издателство “Византия” и е сред първите частни издатели у нас.

Нели Стефанова: За превода на “Под игото” надават викове като фенове на футболен мач

Има тенденция децата у нас да си говорят на английски, казва преводачката на "Под игото" със съвременни термини - Преведохте “Под игото”, взривихте мрежата и възмутихте филолози. Смятате ли го за грешка, г-жо Стефанова? - В никакъв случай. Защото всяко подобно явление се появява на белия свят само ако от него има остра обществена необходимост

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

През 2050 г. София ще е компактен, но не презастроен град, който се управлява заедно с гражданите, казва в интервю ръководителят на екипа на "Визия за София" и директор на "Софпроект" Още акценти от интервюто: Софиянци се вълнуват от градската среда, транспорта и околната среда Рестриктивни мерки като по-скъпа синя зона например са

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Общините да слагат минимален праг на облагане за старите автомобили Осигурени са пари за доброволна казарма, очакваме ГЕРБ да си спазят ангажимента към управленската програма и да я гласуваме В интерес на Северна Македония е да се разреши въпросът с историята, ние от ВМРО няма да допуснем да се посяга на мъртвите и да се

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Във “Виваком” сме готови за 5G, от стратегията ни като оператор зависи как ще бъде развита новата технология, казва главният технически директор на “Виваком”: - При демонстрацията на възможностите на 5G мрежата на “Виваком” казахте, че се гордеете с нея. Каква е причината за това? - Гордея се с всичките ни мрежи, защото, на първо място смятам

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Емил Караниколов: Предлагаме на съседи да се обединим за производство на коли на бъдещето

Състезаваме се за инвестиции помежду си и обираме трохите, казва министърът на икономиката Още акценти С “Хюндай” работата ни продължава усилено със същия професионализъм и отговорност както с "Фолксваген" - Г-н Караниколов, бяхте в САЩ в екипа на премиера Бойко Борисов. Извън темите на разговорите с президента Доналд Тръмп за покупката на F-16

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Успяхме да осъществим придобиването на Банка Пиреос България в рекордно кратък срок, с което Пощенска банка става още по-голямa и силна, казва главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка - Г-жо Димитрова, през тази седмица открихте на уникално събитие три нови “дигитални” офиса на Пощенска банка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber