Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896552 Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок www.24chasa.bg
Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

Само построяването му ще спре големите опашки, казва кметът на Банско

- Г-н Кадев, очаквахте ли такава силна подкрепа от жителите на Банско, с която станахте кмет още на първи тур?

- Повярвах в силната подкрепа на моите съграждани от първия момент, в който реших да се кандидатирам. Но човек не може да прогнозира нещата до последния процент. Особено тук, в община Банско, където голяма част от вота беше “скрит”. Един от големите ни успехи беше именно в това -

да внушим на

хората вяра

в промяната

и да ги убедим и мотивираме да преодолеят страха и да участват с гласа си в общия успех на демокрацията и връщането на властта при тях.

- С какво спечелихте гласовете на хората?

- Аз съм кмет едва от 2 седмици, но съм жител на Банско повече от половин век. Каквото и да съм работил, където и да съм служил, винаги съм се отнасял с разбиране към проблемите на хората. В диалог с тях ще работя за възстановяване на законността, свободата и правото на равен шанс за всеки съгражданин.

Едно право, което бе отнето на мнозина в продължение на 8 г. Но това е история. Отворих вратата на кметството и няма да я затворя за хората, докато ми дават доверието си да управлявам общината. Достъпност до властта, равенство пред закона, благоденствие за всички - така разбирам обществената работа.

- Какво искате да промените в развитието и управлението на общината?

- На първо място - съдържанието на понятието “управление”. Ние сме в общинската администрация, защото хиляди мъже и жени - нашите майки, бащи и деца, очакват Банско, Добринище и съставните села да станат по-добро място за живеене. Знам от какво са недоволни моите съграждани и ще направя конкретен план какво трябва да бъде променено. Това засяга местния бизнес, особено туризма, спорта, земеделието, образованието, сигурността и обществения ред, работата на общинската администрация.

Много са темите и с екипа ми работим по календара на управлението през следващите 4 г.

- Какво от постигнато досега и ще продължите да развивате?

- Още с встъпването си в длъжност подчертах, че ще работя за възстановяване на нормалността в човешките отношения и връзките между хората и общината.

Високо ценя

постигнатото

добро от всички

управници

преди мен

Нищо не започва и не завършва с една личност и една власт, важно е да се надгражда. Но сега ни предстои да преосмислим изпълняваните договори и проекти, да оценим тяхната законосъобразност и финансова ефективност, обществената им значимост.

Колкото до приоритетите ми, те не се различават от обявеното в предизборната кампания.

Управленската програма ще бъде конкретизирана и в нея ще има приемственост и новаторство в интерес на хората. Защото те ни избират най-вече за това, което виждат в програмата ни като положително и реално постижимо за себе си, близките си и за общината. Когато казах, че промишлените крайградски зони трябва да имат пълната подкрепа на общинската управа, аз си давах сметка колко е важна тя за икономическия облик и поминъка на голяма част от населението на Банско. Сега ще направя конкретни стъпки в тази посока.

Същото важи за развитието на ски зоната, за преосмисляне на фестивалния график и съдържание, за социалната дейност и образованието, обществения ред и сигурност и т.н.

- Двама от заместниците си, които назначихте, са от стария екип на предишния кмет Георги Икономов, но го напуснаха. Защо ги избрахте?

- Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и аз сме участвали в общинското управление на Банско при кметуването на г-н Икономов. Самият факт, че и 3-мата сме го напуснали, дава ясен отговор. Една власт, която се крепи на роднински връзки и партийни предимства, която дели народа на свои и чужди и която насажда страх сред администрация и бизнес, не работи за обществения интерес.

Избрал съм заместниците си, в това число и Костадин Атанасов, заради професионалните им качества, опита и лоялността. И аз, и мнозинството в общинския съвет сме им дали пълно доверие, което очакваме да оправдаят. Не можем да си позволим да правим никакви компромиси!

- На прага на зимния туристически сезон сме. Каква е готовността на Банско да посрещне гостите на града? Има ли нерешен проблем от страна на общината около зимния сезон? От години се говори за втори кабинков лифт, за да се облекчи чакането на скиорите. С какво ще съдействате, за да се реализира този проект?

- Наскоро имахме традиционна среща на ръководството на община Банско с министъра на туризма Николина Ангелкова, компетентните органи и браншовите организации. На този етап нямаме нерешени проблеми от оперативен характер. Ние имаме дългогодишен опит, а и работим отлично с концесионера на зоната.

Това, от което имаме нужда, е чрез Министерството на туризма да получим определено

държавно

финансиране за

реклама на

България по

време на

предстоящата

световна купа

Излишно е да подчертавам колко важно е България да се рекламира на подобен форум - в тези дни Банско ще стане световна дестинация. И се надявам министър Ангелкова да споделя това разбиране.

Колкото до изграждането на втори кабинков лифт, положението е комплицирано - ние сме заложници на неприключили процедури. Надявам се тези препятствия скоро да отпаднат.

Иначе няма решение на проблема с чакането пред лифта и намаляването на броя на туристите през зимата. Банско е първостепенният ски и туристически курорт в България. Само тук се провеждат стартове за световни купи в зимните спортове, само оттук името България стига до милиони по света.

Безспорно Банско е най-голямата реклама на родината ни. Без да се развива, зимен курорт №1 на България е обречен да намали ръста на туристите и да забави икономическото си развитие. Това е факт от години.

Нужно е в най-кратък срок да се реши казусът с проекта за втори кабинков лифт. Разчитаме на управленско решение на най-високо ниво в съответствие с европейското и националното законодателство и норми. Аз съм готов да съдействам съобразно моите правомощия и в интерес на развитието на ски зоната и Банско.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: Ще има 30-40% ръст на заплатите на преподавателите във ВУЗ

За първи път път от 30 г. се отпускат толкова много пари за висше образование Почти всички факултети са решили, че първи курс трябва да се учи присъствено, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, разкажете за успеха, който постигнахте като председател на Съвета на ректорите за парите на преподавателите в университетите

Д-р Стефан Филев

Д-р Стефан Филев: Когато хвърляте камъни по лекарите, мислете, че винаги търсите тях за помощ

За 6 месеца имаме 782 000 лева печалба, лош мениджмънт ли е това, пита директорът на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след обвиненията на адвокат Иван Денев - баща на починалия от COVID абитуриент Христо Денев, че здравното заведение се източва и разпродава На 31 юли в областната болница във Велико Търново почина абитуриент с

Филип Димитров

Филип Димитров: В интерес на външни сили се води яростна кампания, че у нас не се прилага върховенството на правото

Да се твърди, че последните 10 г. са изгубени, е не просто лъжа - обидно е, казва бившият премиер, сега конституционен съдия и зам.-председател на Венецианската комисия Препечатваме интервюто с Филип Димитров от сайта на проекта “Истории от прехода”. - Къде бяхте на 10 ноември 1989 г.? - В този следобед седях на машината и пишех нещо

Проф. д-р Веселин Янчев
СНИМКА: БНТ

Проф. д-р Веселин Янчев: България сега е по-независима от всякога

Да си част от цивилизования свят, не е зависимост - напротив Турция предлага сделка: независимост срещу територия - Какво още не знаем или знаем малко за обявяването на Независимостта на България, проф. Янчев? - Не бих казал, че има неща, които не знаем. Независимостта отдавна е обект на изследвания - и преди 1989 г., и след това

Асенка Христова

Асенка Христова: Само 1/3 от учениците учат запалено и с разбиране

В едни училища се концентрират предимно отличници, а в други - деца с ниски резултати, казва изпълнителният директор на Института за изследвания в образованието   На национална конференция по проекта на “24 часа” и VIVACOM “Образование 4.0” , с която стартира вторият кръг от инициативата за дигитализация на българското образование

Александър Чеферин СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на УЕФА пред "24 часа": Ще е интересно, ако Бербатов се кандидатира за шеф на БФС

Президентът на УЕФА Александър Чеферин говори ексклузивно за "24 часа". Ето го първото му лично интервю за българска медиа: - Господин Чеферин, на 14 септември се навършиха 4 г., откакто бяхте избран за президент на УЕФА. Кое е най-доброто и най-важното нещо за европейския футбол, което се случи, откакто оглавихте организацията

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

А можехме да сме при условията, при които емитира Аржентина. Или дори да седим на опашката пред МВФ Това не е проект на правителството, а на експерти от международни банки, които това работят България през тази криза засега минава с минимални загуби - както общо за икономиката, така и за държавата Подписвам се

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Нито един потребител няма да бъде ощетен, гарантира изпълнителният директор на "Топлофикация София" - Г-н Александров, вчера бяхте поканен в парламентарната комисия по енергетика, за да отговаряте на въпроси за връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпили жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна

Йордан Матеев

Йордан Матеев: Хората купуват родното, вносът на храни падна с 28,5%

Никоя търговска верига не се кани да напусне страната, казва изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Потребителите у нас се оказаха свръхпредпазливи Има оптимизъм в това, че продажбите в Западна Европа се възстановяват, ще последва и у нас - Господин Матеев, сходни ли са резултатите

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София

Тикет системата на транспорта ще е готова до Нова година. Преди това общинският съвет ще реши дали билетът ще е за време, или за разстояние, но без да се вдига цената, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: l До 3 г. ще осигурим места в градините за всички деца над 3-годишна възраст l Ще настоявам в новия устройствен план да се

Емил Радев - евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ

Емил Радев: Сравнението на България с Беларус е абсурдно - у нас никой не преследва опозицията, дори като говори лъжи

Корупцията, за съжаление, е общоевропейски проблем, затова настоявам за приемане на европейска стратегия за борба с нея ОЩЕ АКЦЕНТИ: ЕС няма да прилага 2 механизма за наблюдение над страната ни Последният доклад на Европейската служба за борба с измамите показва, че по брой проверки пред нас са Гърция, Полша

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Запишете се за учители, ще има нужда в пандемията

Предвидили сме да купим 60 000 компютъра за учениците и поне 20 000 за учителите. При преминаване към обучение в електронна среда вече ще се пишат отсъствия, казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев   - Г-н Вълчев, какви са най-големите ви тревоги за новата учебна година? - Най-неблагоприятният сценарий е да затворим училищата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber