Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7884674 Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София www.24chasa.bg
ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА
ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Ще публикуваме поименно гласуване

за всяко решение на СОС. Така работата ни

ще е още по-прозрачна, казва председателят

на Столичния общински съвет

Обновяване на кварталите,чист въздух и

е-община са приоритетите за мандата

Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС.

Гражданите, гласували за него, трябва да

получат адекватно на броя си представителство

БСП отрича всички успехи, надявам се 

“Демократична България” да не

тръгне по този път, но вече отказа да имат

шефове и зам.-шефове на комисии

- Г-н Герджиков, за трети път ще ръководите СОС. Но май сега ще е най-трудно – при първия ви мандат като председател ГЕРБ имаше мнозинство, при втория не ви стигаше един глас, а сега ще трябва да управлявате в коалиция, така ли е?

- През изтеклия мандат също не беше лесно. Съставът на съвета беше дори по-шарен от настоящия. Но по важните за града въпроси винаги сме се старали да намираме консенсус и повечето пъти успявахме. Намерението ни е да продължим да търсим максимално разбирателство.

На тези избори ясно се видя, че в различните програми има общи идеи и приоритети, което ни дава основание да търсим подкрепа от политическите сили в СОС по отделни аспекти. За момента нямаме разговори за сформиране на някакви коалиционни формации, нито за подписване на политически споразумения. Т.е. коалиции и политически споразумения не се предвиждат. За мен като председател е важно да имаме работещ общински съвет, който открито да взима решения, които понякога може да са трудни и непопулярни, но са в интерес на развитието на София.

- При избора ви получихте подкрепа от ГЕРБ, ВМРО, “Атака” и май от независимия Борис Бонев. Това ли е мнозинството, което ще управлява София този мандат?

- Управлението на София ще се осъществява от коалицията между ГЕРБ и СДС. Друга коалиция и друга уговорка няма.

Що се отнася до вота за председател, той е таен и само можем да гадаем кой и защо ме е подкрепил и кой не е. Но това не е важно. Благодаря на колегите ми от групата на ГЕРБ - СДС, които ме номинираха и дадоха положителната оценка на досегашната ми работа, като отново ме издигнаха за председател. Благодаря и на всички, които ми гласуваха доверие. Общинските съветници, които са били досега в СОС, знаят, че винаги съм се стремял да чувам повече гледни точки и предложения, за да стигаме до най-добрите за гражданите решения. Вярвам, че и в този мандат ще го направим.

- Поставихте и първата задача – промяна на правилника за работа на СОС. Какви ще са промените?

- На сесията днес ще създадем работна група с представители на всички формации в СОС. Тя трябва да изработи новите правила, по които общинските съветници ще работим през следващите 4 г. Едно от първите предложения на нашата група е да запазим и надградим прозрачността в работата на СОС. Освен участието на граждани в комисиите и излъчването в интернет в реално време на всички сесии на сайта на общината вече ще се публикува и поименното гласуване на общинските съветници за всяко решение. То и досега беше достъпно, но при поискване. Сега с новата електронна система за гласуване, която бе въведена в началото на годината, вече има възможност това да става автоматично. Питанията към кмета и отговорите по тях също ще бъдат публикувани на сайта на общината. За другите промени трябва да изчакаме предложенията на работната група.

- В какъв срок трябва да е готова?

- В проекта за решение не сме поставяли конкретен срок. Но разумният срок е месец - месец и половина.

- Тоест в началото на 2020 г.

- Мисля, че в средата на януари трябва да имаме готово предложение за нов правилник за работа на СОС.

- Нали не променяте правилника само за да може Борис Бонев да стане зам.-председател на СОС? Има ли такава договорка срещу подкрепа за вас при гласуването за председател, както се твърди?

- Казах, че при конституирането на всеки общински съвет първата задача винаги е била изготвянето на правилник. И тук няма нищо необичайно. По отношение на искането на г-н Бонев да стане зам.-председател, мисля, че няма пречка това да се случи, ако СОС го гласува. Дори смятам, че трябва да се случи. И мнението ми не е продиктувано от някаква уговорка, а от разбирането ми, че гражданите, гласували за него, трябва да получат адекватно на броя си представителство. Но повтарям - това е личното ми мнение.

- Казахте, че по доста теми виждате общи сечения с всички политически групи в СОС. Но от БСП и “Демократична България” заявиха, че ще са опозиция. Вие балансьорът, който търси подкрепа и тематични мнозинства, ли ще бъдете и по кои теми?

- БСП винаги са били опозиция в София. Те изграждат политическата си идентификация на базата на отричане на успехите и на мрачни прогнози за бъдещето. Надявам се “Демократична България” да не тръгнат по този път. Разбирам, че като сравнително нова политическа формация те се нуждаят от собствена идентичност. Но тя може да се отстоява не чрез отрицание, а напротив - чрез активно участие във формулирането на най-добрите идеи и в подготовката на проектите за развитието на града. В този смисъл очаквам “Демократична България”, както и представителите на патриотичния спектър да участват в намирането на консенсус, а не да отричат всичко, плъзгайки се по плоскостта на популизма.

- Какви са приоритетите ви за мандата?

- Съвсем логично - следваме предизборната си програма. Имаме три основни акцента - кварталите, чист и зелен град и дигитализация. Първо - още по-усилена работа в кварталите чрез подобряване на инфраструктурата, подреждане и облагородяване на публичните пространства, както и осигуряване на довеждащ транспорт до станциите на метрото.

Второ – развитие на София като чист и зелен град чрез нови паркове и реализирането на проектите за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление и транспорта.

Трето - активно използване на новите технологии в работата на общината с цел пълна прозрачност и улесняване на гражданите и бизнеса. Тази тема присъстваше не само в нашата, но и в други предизборни програми.

Запазваме стратегически приоритети като продължаване на строителството на метрото и завършването на градските рингове.

Нещо, по което искам да започнем да работим максимално бързо, е след вече постигнатото политическо съгласие в СОС в края на миналия мандат, да стартираме съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие открита процедура за избор на външен мениджмънт на “Топлофикация – София” със задължение за инвестиции в модернизация на дружеството. Целта ни е то да се управлява от авторитетна и опитна международна компания при запазване собствеността на общината върху активите.

Друга важна тема за софиянци, по която предстоят дебати в СОС, е свързана с електронната система за таксуване в градския транспорт. Тя ще е факт до края на 2020 г. Очакваме експертни становища, на база на които СОС ще обсъди каква ще бъде тарифната политика. Вариантите са три - билетът за пътуване да се плаща според време, на разстояние или смесен.

- Предстои дебатът по най-важния за града документ – бюджет 2020. Какви са приоритетите и откъде очаквате подкрепа?

- Несъмнено приоритетите, които вече споменах, ще намерят изражение в бюджет 2020. И тъй като подобни идеи присъстват и в други предизборни програми, очаквам от колегите да подходят разумно и прагматично. Говоря конкретно за патриотите, “Демократична България” и за независимия съветник.

- Тоест всички без БСП?

- Очаквам подкрепа от тези формации, които наричам разумни и прагматични. Исторически факт е, че БСП не е подкрепила нито един бюджет на София, без значение дали техни предложения са били приемани, или не. Така че здравият разум ме кара да мисля, че това няма да се случи и сега.

- Предстои сформирането на постоянните комисии на СОС. Ще има ли нови и какви? И председателството на кои от тях ще дадете на други партии?

- Ще се съобразим с промените в структурата на общината, които кметът г-жа Фандъкова заяви, че ще предложи, и ще създадем комисии според новите ресори, за да може Общинският съвет да изпълнява едно от основните си задължения – да контролира работата на администрацията. Кметът вече обяви, че ще има направление дигитализация например, което означава, че ще създадем ресорна комисия. Окончателният вариант на комисиите обаче ще стане факт с новия правилник. Дотогава ще работим с комисиите, дефинирани в сегашния.

Що се отнася до председателските и заместникпредседателските места в комисиите, водим разговори с политическите сили в СОС. Това, което със сигурност мога да кажа към момента, е, че от “Демократична България” не желаят подобни позиции.

- Освободиха се директорските места в Центъра за градска мобилност и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Кои ще са новите шефове?

- На този етап не мога да кажа имена. Агенцията по приватизация и инвестиции е структура към СОС и ръководството ѝ се назначава от Надзорния съвет. В ЦГМ ще се назначи временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс. Всъщност предстоят конкурси за ръководства на повечето общински дружества, защото договорите им са 3-годишни. Някои са изтекли, други предстои да изтекат. Но преценихме, че не е добър знак да провеждаме конкурси в края на предишния мандат. Добрата практика за провеждане на открити конкурси, която тъкмо ние въведохме в общинската икономика, ще продължи.

- Като политолог как оценявате изборните резултати на ГЕРБ в София, а и в страната?

- Няма нужда да си политолог, за да видиш коя е първата политическа сила и в страната, и в София. След 12 години доминация в местната власт, след многото свършена работа и несъмнените постижения, но и след негативите, които всяко управление трупа, да спечелиш отново доверието на хората, е безспорен успех.

- Питам какъв е анализът ви?

- 12 г. доминация в повечето областни градове, управление на София с мнозинство. Това е четвърти избор в столицата, който печелим. Не е лесно. Виждате повишената гражданска активност, взискателността и очакванията на хората се качват. Затова смятам, че резултатите, които ГЕРБ постигна в София и в страната, са успех, който ни задължава да продължим да работим за развитие на градовете.

- Като човек, който дълго е бил част от националния предизборен щаб на ГЕРБ и е правил доста кампании, а сега бяхте в софийския щаб, с какво се отличава отминалата предизборна кампания?

- Ако я сравним с кампанията на предишните местни избори през 2015 г., сегашната беше различна с две неща. Едното е качеството на кандидатите. Имаше наистина качествени кандидати с добри идеи за развитието на града. Втората разлика обаче е, че въпреки качеството на кандидатите - освен за г-жа Фандъкова, говоря и за Борис Бонев, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки, разговор за София не можа да се състои по простата причина, че имаше един кандидат, който изземваше цялото говорене и внимание върху себе си, но упорито отказваше да говори за града.

За г-жа Мая Манолова това не бяха избори за кмет на София, а избори за смяна на някакъв модел, които трябваше да бъдат неин трамплин за държавната власт. Донякъде тя стана център на вниманието в кампанията с твърдения как системата я мачка, как някой използва неразрешени методи срещу нея - помните твърденията за нарязаната палатка и лепенките върху колите на софиянци, за причакване пред фризьорски салони, за някакъв натиск върху хора, отказали се от инициативния ѝ комитет.

Наслушахме се на всякакви подобни безумни твърдения, стигайки до седмицата между двата тура, в която пък ни се обясняваше как изборите са купени, как ромският вот е обърнал резултата, как, видите ли, социологическите агенции се били наговорили, за да обезсърчат гласоподавателите ѝ. Ако трябва да използвам нейния манипулативен стил например за социологическите агенции, мога да кажа, че те са се наговорили, но с друга цел - да приспят поддръжниците на г-жа Фандъкова, че всичко е наред и няма нужда да се гласува и така да мобилизират подкрепящите г-жа Манолова.

Абсурдно е, но може да се тълкува и така, нали? Хубавото е, че изборите свършиха и сега трябва да се върнем към нормалния ритъм и работата за града.

- Притеснява ли ви искането на Мая Манолова за касиране на вота в София?

- По законността на вота се произнася съдът. За съжаление, г-жа Манолова продължава да работи с внушения и манипулации, какъвто беше стилът ѝ по време на кампанията. В 21 от 24 района има повече гласове за г-жа Фандъкова, което означава, че не няколко секции са обърнали вота, както твърди г-жа Манолова. Разликата между двете е над 20 хиляди гласа. Изборите трябва да са състезание, а не битка и това състезание беше спечелено от г-жа Фандъкова.

CV

l Роден на 7 юни 1972 г. в София

l Завършил е философия и политология в СУ “Св. Климент Охридски"

l От 2001 до 2007 г. се занимава с частен бизнес в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата

l Четвърти мандат е общински съветник от ГЕРБ в София

l Автор на посланията на ГЕРБ в предизборните кампании. Бил е член на националния предизборен щаб на партията

l Два мандата председател на Столичния общински съвет

l На 12 ноември бе избран за трети път да ръководи най-големия общински съвет у нас

l Има дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

Евгений Иванов: Решението за затваряне е компромис между огромното желание да се опази човешкият живот и този на икономиката, която също опазва животи

Първоначално се мислеше компенсирането да става, като се поемат фиксираните разходи, но доказването им е трудно, затова може би ще отидем на процент от оборота, казва изпълнителният директор на КРИБ Още акценти: Който е в сивия сектор, остава без компенсации. Да са били така добри, да са плащали данъци, осигуровки, заплати, за да получат

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Учителите ни са възрастни и са в рисковите групи. Не можем да си позволим да ги губим, казва членът на клуба на "Отличниците на България" Ще задържим заразата само ако слушаме науката, а за жалост, много избраха да слушат шарлатани Димитър Фердинандов учи аерокосмическо инженерство в Университета на Бирмингам, Англия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Помогнете и вие, нуждаем се от дезинфектанти и лични предпазни средства, казва Веселин Анестиев, който затвори кантората си и стана доброволец в COVID отделението на болницата в Поморие Пациентите ме чакат с нетърпение, даже ме познават по стъпките, казва доброволецът Веселин Анестиев от Поморие Адвокат Веселин Анестиев от Поморие стана първият

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Още акценти от интервюто с кмета на Русе: В пандемията градовете трябваше да бъдат финансирани, защото на първа линия са нашите екипи, познаваме хората и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в СOVID отделенията Винаги търся и намирам

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

На 82 г. внезапно почина проф. Александър Чирков. Ето какво ни разказа той за своята кариера и мечтите си точно преди една година. - Проф. Чирков, неотдавна от Правителствена болница съобщиха, че за първи път в България са присадили бял дроб. После се появи съобщение, че преди много години вие сте направили първата белодробна трансплантация

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и шеф на COVID клиниката към Инфекциозна болница. В началото на ноември заедно с други лекари, критици на въведените от правителството и щаба мерки срещу коронавируса, създадоха Български алианс на лекари.

Доц. Атанас Мангъров: Бих си сложил ваксина срещу COVID-19, ако е доказано безопасна

В 80% от случаите COVID протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара - Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница? - Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора

Десислава Билева

Десислава Билева: София ще пуска по-често зелен билет по 1 лв. на ден

Въвеждането му ще е при над 150 нг фини прахови частици вместо при 200 мг и при неблагопраятна метрологична прогноза, казва зам.-кметът на София по зелена система, екология и земеползване  Още акценти от интервюто: Одобрихме над 5500 семейства, които ще заменят безплатно старите печки на дърва и въглища с 5000 климатика, 470 газови уреда

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Това, че влязох в Световната бизнес зала на славата заедно със само още 8 човека, е много голямо признание и предизвикателство за мен, казва социалният предприемач Борис Колев е социален предприемач. Само на 32 години, той има над 15 компании и брандове зад гърба си. Активно развива корпоративно-социалната отговорност сред компаниите у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber