Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7884674 Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София www.24chasa.bg
ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА
ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Ще публикуваме поименно гласуване

за всяко решение на СОС. Така работата ни

ще е още по-прозрачна, казва председателят

на Столичния общински съвет

Обновяване на кварталите,чист въздух и

е-община са приоритетите за мандата

Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС.

Гражданите, гласували за него, трябва да

получат адекватно на броя си представителство

БСП отрича всички успехи, надявам се 

“Демократична България” да не

тръгне по този път, но вече отказа да имат

шефове и зам.-шефове на комисии

- Г-н Герджиков, за трети път ще ръководите СОС. Но май сега ще е най-трудно – при първия ви мандат като председател ГЕРБ имаше мнозинство, при втория не ви стигаше един глас, а сега ще трябва да управлявате в коалиция, така ли е?

- През изтеклия мандат също не беше лесно. Съставът на съвета беше дори по-шарен от настоящия. Но по важните за града въпроси винаги сме се старали да намираме консенсус и повечето пъти успявахме. Намерението ни е да продължим да търсим максимално разбирателство.

На тези избори ясно се видя, че в различните програми има общи идеи и приоритети, което ни дава основание да търсим подкрепа от политическите сили в СОС по отделни аспекти. За момента нямаме разговори за сформиране на някакви коалиционни формации, нито за подписване на политически споразумения. Т.е. коалиции и политически споразумения не се предвиждат. За мен като председател е важно да имаме работещ общински съвет, който открито да взима решения, които понякога може да са трудни и непопулярни, но са в интерес на развитието на София.

- При избора ви получихте подкрепа от ГЕРБ, ВМРО, “Атака” и май от независимия Борис Бонев. Това ли е мнозинството, което ще управлява София този мандат?

- Управлението на София ще се осъществява от коалицията между ГЕРБ и СДС. Друга коалиция и друга уговорка няма.

Що се отнася до вота за председател, той е таен и само можем да гадаем кой и защо ме е подкрепил и кой не е. Но това не е важно. Благодаря на колегите ми от групата на ГЕРБ - СДС, които ме номинираха и дадоха положителната оценка на досегашната ми работа, като отново ме издигнаха за председател. Благодаря и на всички, които ми гласуваха доверие. Общинските съветници, които са били досега в СОС, знаят, че винаги съм се стремял да чувам повече гледни точки и предложения, за да стигаме до най-добрите за гражданите решения. Вярвам, че и в този мандат ще го направим.

- Поставихте и първата задача – промяна на правилника за работа на СОС. Какви ще са промените?

- На сесията днес ще създадем работна група с представители на всички формации в СОС. Тя трябва да изработи новите правила, по които общинските съветници ще работим през следващите 4 г. Едно от първите предложения на нашата група е да запазим и надградим прозрачността в работата на СОС. Освен участието на граждани в комисиите и излъчването в интернет в реално време на всички сесии на сайта на общината вече ще се публикува и поименното гласуване на общинските съветници за всяко решение. То и досега беше достъпно, но при поискване. Сега с новата електронна система за гласуване, която бе въведена в началото на годината, вече има възможност това да става автоматично. Питанията към кмета и отговорите по тях също ще бъдат публикувани на сайта на общината. За другите промени трябва да изчакаме предложенията на работната група.

- В какъв срок трябва да е готова?

- В проекта за решение не сме поставяли конкретен срок. Но разумният срок е месец - месец и половина.

- Тоест в началото на 2020 г.

- Мисля, че в средата на януари трябва да имаме готово предложение за нов правилник за работа на СОС.

- Нали не променяте правилника само за да може Борис Бонев да стане зам.-председател на СОС? Има ли такава договорка срещу подкрепа за вас при гласуването за председател, както се твърди?

- Казах, че при конституирането на всеки общински съвет първата задача винаги е била изготвянето на правилник. И тук няма нищо необичайно. По отношение на искането на г-н Бонев да стане зам.-председател, мисля, че няма пречка това да се случи, ако СОС го гласува. Дори смятам, че трябва да се случи. И мнението ми не е продиктувано от някаква уговорка, а от разбирането ми, че гражданите, гласували за него, трябва да получат адекватно на броя си представителство. Но повтарям - това е личното ми мнение.

- Казахте, че по доста теми виждате общи сечения с всички политически групи в СОС. Но от БСП и “Демократична България” заявиха, че ще са опозиция. Вие балансьорът, който търси подкрепа и тематични мнозинства, ли ще бъдете и по кои теми?

- БСП винаги са били опозиция в София. Те изграждат политическата си идентификация на базата на отричане на успехите и на мрачни прогнози за бъдещето. Надявам се “Демократична България” да не тръгнат по този път. Разбирам, че като сравнително нова политическа формация те се нуждаят от собствена идентичност. Но тя може да се отстоява не чрез отрицание, а напротив - чрез активно участие във формулирането на най-добрите идеи и в подготовката на проектите за развитието на града. В този смисъл очаквам “Демократична България”, както и представителите на патриотичния спектър да участват в намирането на консенсус, а не да отричат всичко, плъзгайки се по плоскостта на популизма.

- Какви са приоритетите ви за мандата?

- Съвсем логично - следваме предизборната си програма. Имаме три основни акцента - кварталите, чист и зелен град и дигитализация. Първо - още по-усилена работа в кварталите чрез подобряване на инфраструктурата, подреждане и облагородяване на публичните пространства, както и осигуряване на довеждащ транспорт до станциите на метрото.

Второ – развитие на София като чист и зелен град чрез нови паркове и реализирането на проектите за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление и транспорта.

Трето - активно използване на новите технологии в работата на общината с цел пълна прозрачност и улесняване на гражданите и бизнеса. Тази тема присъстваше не само в нашата, но и в други предизборни програми.

Запазваме стратегически приоритети като продължаване на строителството на метрото и завършването на градските рингове.

Нещо, по което искам да започнем да работим максимално бързо, е след вече постигнатото политическо съгласие в СОС в края на миналия мандат, да стартираме съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие открита процедура за избор на външен мениджмънт на “Топлофикация – София” със задължение за инвестиции в модернизация на дружеството. Целта ни е то да се управлява от авторитетна и опитна международна компания при запазване собствеността на общината върху активите.

Друга важна тема за софиянци, по която предстоят дебати в СОС, е свързана с електронната система за таксуване в градския транспорт. Тя ще е факт до края на 2020 г. Очакваме експертни становища, на база на които СОС ще обсъди каква ще бъде тарифната политика. Вариантите са три - билетът за пътуване да се плаща според време, на разстояние или смесен.

- Предстои дебатът по най-важния за града документ – бюджет 2020. Какви са приоритетите и откъде очаквате подкрепа?

- Несъмнено приоритетите, които вече споменах, ще намерят изражение в бюджет 2020. И тъй като подобни идеи присъстват и в други предизборни програми, очаквам от колегите да подходят разумно и прагматично. Говоря конкретно за патриотите, “Демократична България” и за независимия съветник.

- Тоест всички без БСП?

- Очаквам подкрепа от тези формации, които наричам разумни и прагматични. Исторически факт е, че БСП не е подкрепила нито един бюджет на София, без значение дали техни предложения са били приемани, или не. Така че здравият разум ме кара да мисля, че това няма да се случи и сега.

- Предстои сформирането на постоянните комисии на СОС. Ще има ли нови и какви? И председателството на кои от тях ще дадете на други партии?

- Ще се съобразим с промените в структурата на общината, които кметът г-жа Фандъкова заяви, че ще предложи, и ще създадем комисии според новите ресори, за да може Общинският съвет да изпълнява едно от основните си задължения – да контролира работата на администрацията. Кметът вече обяви, че ще има направление дигитализация например, което означава, че ще създадем ресорна комисия. Окончателният вариант на комисиите обаче ще стане факт с новия правилник. Дотогава ще работим с комисиите, дефинирани в сегашния.

Що се отнася до председателските и заместникпредседателските места в комисиите, водим разговори с политическите сили в СОС. Това, което със сигурност мога да кажа към момента, е, че от “Демократична България” не желаят подобни позиции.

- Освободиха се директорските места в Центъра за градска мобилност и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Кои ще са новите шефове?

- На този етап не мога да кажа имена. Агенцията по приватизация и инвестиции е структура към СОС и ръководството ѝ се назначава от Надзорния съвет. В ЦГМ ще се назначи временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс. Всъщност предстоят конкурси за ръководства на повечето общински дружества, защото договорите им са 3-годишни. Някои са изтекли, други предстои да изтекат. Но преценихме, че не е добър знак да провеждаме конкурси в края на предишния мандат. Добрата практика за провеждане на открити конкурси, която тъкмо ние въведохме в общинската икономика, ще продължи.

- Като политолог как оценявате изборните резултати на ГЕРБ в София, а и в страната?

- Няма нужда да си политолог, за да видиш коя е първата политическа сила и в страната, и в София. След 12 години доминация в местната власт, след многото свършена работа и несъмнените постижения, но и след негативите, които всяко управление трупа, да спечелиш отново доверието на хората, е безспорен успех.

- Питам какъв е анализът ви?

- 12 г. доминация в повечето областни градове, управление на София с мнозинство. Това е четвърти избор в столицата, който печелим. Не е лесно. Виждате повишената гражданска активност, взискателността и очакванията на хората се качват. Затова смятам, че резултатите, които ГЕРБ постигна в София и в страната, са успех, който ни задължава да продължим да работим за развитие на градовете.

- Като човек, който дълго е бил част от националния предизборен щаб на ГЕРБ и е правил доста кампании, а сега бяхте в софийския щаб, с какво се отличава отминалата предизборна кампания?

- Ако я сравним с кампанията на предишните местни избори през 2015 г., сегашната беше различна с две неща. Едното е качеството на кандидатите. Имаше наистина качествени кандидати с добри идеи за развитието на града. Втората разлика обаче е, че въпреки качеството на кандидатите - освен за г-жа Фандъкова, говоря и за Борис Бонев, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки, разговор за София не можа да се състои по простата причина, че имаше един кандидат, който изземваше цялото говорене и внимание върху себе си, но упорито отказваше да говори за града.

За г-жа Мая Манолова това не бяха избори за кмет на София, а избори за смяна на някакъв модел, които трябваше да бъдат неин трамплин за държавната власт. Донякъде тя стана център на вниманието в кампанията с твърдения как системата я мачка, как някой използва неразрешени методи срещу нея - помните твърденията за нарязаната палатка и лепенките върху колите на софиянци, за причакване пред фризьорски салони, за някакъв натиск върху хора, отказали се от инициативния ѝ комитет.

Наслушахме се на всякакви подобни безумни твърдения, стигайки до седмицата между двата тура, в която пък ни се обясняваше как изборите са купени, как ромският вот е обърнал резултата, как, видите ли, социологическите агенции се били наговорили, за да обезсърчат гласоподавателите ѝ. Ако трябва да използвам нейния манипулативен стил например за социологическите агенции, мога да кажа, че те са се наговорили, но с друга цел - да приспят поддръжниците на г-жа Фандъкова, че всичко е наред и няма нужда да се гласува и така да мобилизират подкрепящите г-жа Манолова.

Абсурдно е, но може да се тълкува и така, нали? Хубавото е, че изборите свършиха и сега трябва да се върнем към нормалния ритъм и работата за града.

- Притеснява ли ви искането на Мая Манолова за касиране на вота в София?

- По законността на вота се произнася съдът. За съжаление, г-жа Манолова продължава да работи с внушения и манипулации, какъвто беше стилът ѝ по време на кампанията. В 21 от 24 района има повече гласове за г-жа Фандъкова, което означава, че не няколко секции са обърнали вота, както твърди г-жа Манолова. Разликата между двете е над 20 хиляди гласа. Изборите трябва да са състезание, а не битка и това състезание беше спечелено от г-жа Фандъкова.

CV

l Роден на 7 юни 1972 г. в София

l Завършил е философия и политология в СУ “Св. Климент Охридски"

l От 2001 до 2007 г. се занимава с частен бизнес в областта на мениджмънта, маркетинга и рекламата

l Четвърти мандат е общински съветник от ГЕРБ в София

l Автор на посланията на ГЕРБ в предизборните кампании. Бил е член на националния предизборен щаб на партията

l Два мандата председател на Столичния общински съвет

l На 12 ноември бе избран за трети път да ръководи най-големия общински съвет у нас

l Има дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Скоро бургазлии сами ще казват какво искат пред дома си и нещата ще се случват по-бързо Държа на вниманието към детайла, тъй като да откриваш дефекти в новоизпълнен проект, дразни не само живеещите наблизо хора, но и мен Много важно е средното образование да е обвързано с нуждите на бизнеса, който не търси само висшисти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber