Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7884654 Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12% Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12% www.24chasa.bg
Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб?

Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко.

Математически анализи липсват, а преобладават неверни клишета като:

- Системата е от латиноамерикански модел и е погрешно зачената преди 20 г.

- Ако държавата плаща пенсиите, те ще бъдат по-високи.

- Пенсионните фондове (ПФ) са лоши.

Моето виждане е противоположно:

- България избра добър пенсионен модел и с това изпревари част от страните в Централна и Източна Европа.

- ПФ се справят добре със задачата.

- Трябват промени в обратна посока - по-голямо тегло на частните партиди за сметка на солидарния модел.

Какво показва световният опит:

- Най-богатите пенсионери са японските, а там почти няма държавна пенсия. Те

разчитат на

лични

спестявания

и инвестиции

- Най-много за пенсии харчат Гърция и Италия - 16-18% от БВП! В реформираната Ирландия - 5-6%. През последното десетилетие точно гръцките и италианските пенсионери ли са забогатели повече от другите? Не, точно тези страни страдат от хронична рецесия и космически дългове. За този период гръцките пенсии намаляха с десетки проценти, а българските се удвоиха.

- За последния век най-голяма печалба се получава от акции и облигации, в каквито инвестират ПФ - а не от депозити и имоти.

Проблемите на солидарната система

Солидарният модел е имал успехи през ХХ век, когато държавите са имали нисък дълг и висок растеж, а младите хора са били повече. Днес нито едното не е вярно.

Чакат ни лоши времена: европейски държави ще се люшкат на ръба на фалита; расте Азия, а не Европа; пенсионерите ще са повече от работещите; част от младите ще работят в чужбина и ще финансират тамошните пенсионни системи. В България преди 15 г. дефицитът на НОИ беше над 200 млн. лв., а днес е над 4 милиарда. Младежи, сложете си коланите - това е само началото.

Доходността на фондовете “бие” с много инфлацията

Преди десетилетие кризата удари борсите и причини загуби на всички световни инвеститори. Тогава критикуваха фондовете, че доходността им не покрива инфлацията. Забелязвате ли, че от 5 години никой не споменава тази тема - неслучайно. През последното десетилетие тя е ниска, в някои години отрицателна. Проверих данните за моя пенсионен фонд. За 10 г. е постигнал доходност от 42,4%, докато инфлацията е 18,5%.

Преди 7 години никой не сравняваше частната с държавната пенсия

Може да сме забравили, но държавните пенсии бяха замразени между 2009 и 2012 г. След 2010 г. доходността на ПФ е висока. Тогава всякакво сравнение щеше да покаже, че е по-изгодно да имаш частна пенсия.

За 3 години -

12% разлика в

полза на

частната

Сега никой не припомня тези факти.

Сега критиците сравняват ПФ с НОИ. Защо расте толкова бързо държавната пенсия?

През последните години икономиката расте, а доходите - още повече. Минималната и средната заплата се удвоиха. Нивото на заетост се подобри, бюджетната политика е една от най-успешните в Европа - имаме излишъци. В резултат на това политиците повишават административно пенсиите. Особено минималната - тя беше под 150 лв. само преди 4 години, а през 2020 г. ще става 250 лв. Ръст от 70%! Няма фонд, който може да се състезава с подобна доходност.

Тук обаче нека вземем предвид няколко фактора:

- Държавната пенсия расте бързо, защото политиците имат популистки уклон да вдигат изпреварващо пенсиите.

- Сега номиналният БВП расте с десетина процента годишно. Това е златен период, който може да не продължи вечно. Свикнахме с резки повишения на всички доходи (и пак нещо сме недоволни).

А като удари

нова рецесия

с по-висока

безработица и

по-ниски

заплати?

- Сравнението между НОИ и пенсионните фондове не е коректно, защото НОИ получава над 4 милиарда лева субсидия от бюджета годишно. Събираме към 6 милиарда лв. осигуровки, а харчим 10 милиарда за пенсии. Но тези пари не падат от небето, а се изработват от всички данъкоплатци.

Ако беше футбол, все едно всеки мач да започва с резултат 4:0 за единия отбор, а после да критикуваме другия. Е, Англия току-що вкара 13 гола на България и Черна гора и щеше да победи дори от 0:4...

Коректното сравнение би било: НОИ да не получава никакъв трансфер от бюджета и тогава да видим каква щеше да бъде държавната пенсия спрямо частната.

Щяхме ли да спечелим, ако бяхме прехвърлили частните партиди в НОИ преди няколко години?

Ако зададем грешен и преднамерен въпрос, ще получим подвеждащ отговор. Ако е вярно, че в НОИ пенсиите са по-високи, откъде идват те? Падат от Луната?

Ако всички си бяха прехвърлили партидите в НОИ, за което агитират популистите, щяха да се случат следните неща:

- Или държавата нямаше да увеличава с толкова пенсиите, защото щеше да става дума за по-широка база,

- или пак щеше да ги увеличи с толкова, но с още един милиард дефицит в НОИ. Всички повишения на учителски и лекарски заплати току-що се изпариха.

- ПФ нямаше да спечелят поредните стотици милиони годишно за осигурените лица - ето още една липса за системата.

- Апропо, данъкоплатци и бъдещи пенсионери, ако си бяхте прехвърлили партидите в НОИ преди няколко години, всичките ви милиарди щяха да бъдат изядени за текущата година, 13-те милиарда във вашите индивидуални партиди нямаше да ги има. А вие през 2040 г. гледайте щедрата държавна пенсия през крив макарон. Интересно -

същите хора,

които хвалят

по-високата

държавна пенсия

срещу частната,

в други дискусии

казват колко сме

бедни и искат

още по-големи

пенсии

И са против по-високите вноски за втория стълб.

Какво ще стане, когато България изпадне в криза и рецесия?

Ще стане като през 1996-1997 г., когато изгърмя валутата, или като през 2009-2012 г., когато бяха замразени пенсиите, но делът им в БВП пак растеше. Тогава е много вероятно ПФ да имат положителна доходност. Любопитно е каква би била критиката срещу тях?

Как да се подобри пенсионната система?

Предложенията на популистите са: да се изземат парите от втория стълб и да се изхарчат незабавно за още по-високи пенсии следващата година. После ще лобират всяка година за все по-високи заплати, пенсии, болнични.

Откъде ще се вземат парите - от грозни данъци за по-богатите, разбира се. А като се изпарят инвестициите и изчезнат младите - ще критикуват лошата демографска политика.

Моите предложения са различни:

- Да се увеличат вноските към втория стълб, например на 10-12%, за да може следващите поколения все повече да зависят от себе си, а не от солидарния буламач.

- Да се коригира по-агресивно пенсионната възраст, да се реформират системите на болнични и ТЕЛК в посока по-малко пилеене и злоупотреби.

- Да се запазят ниските данъци, за да има бизнес и млади хора в България.

- Обществото да говори повече за инвестиции, предприемачество и производство и по-малко за еврофондове и за раздаване на пари на калпак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Финансирането на партиите от бизнеса е кьорфишек

Финансирането на партиите от бизнеса е кьорфишек

Темата с 8 лв. на глас не е затворена докрай Преди всичко ми се струва важно да се отбележи, че промяната в размера на държавната субсидия за партиите беше чисто и просто механично вдигане от 1 лев на 8 лева на получен глас на избори, без дебат как ще се харчат тези пари. А има необходимост от такъв дебат - има много модели

Закон заради личността не е добре

Закон заради личността не е добре

Каквото се следва за Иван Гешев, редно е да се полага и за Лозан Панов Поправките, гласувани от правителството, по силата на които специален прокурор ще разследва главния прокурор, по принцип са нещо хубаво. Осигуряват пълна независимост на Инспектората на ВСС, който да може да разследва всеки, нарушил закона, дори и главния прокурор

Вземи безплатно с "24 часа" в понеделник новия рейтинг на университетите

Вземи безплатно с "24 часа" в понеделник новия рейтинг на университетите

С понеделнишкия  брой на вестник "24 часа" читателите ще получат безплатно първата книжка с най-добрите университети според рейтинга на висшите училища за 2019 г. Цветна, в удобен формат. Безценно четиво за кандидат-студенти! Втората книжка с рейтинга на висшите училища ще е с броя на "24 часа" в понеделник, 16 декември

Кликни, за да видиш графиката голяма

Коментар на седмицата №1: Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Коментар на седмицата №2: Нова лисица в курника на НАТО

Коментар на седмицата №2: Нова лисица в курника на НАТО

Най-скандалната среща на алианса отбеляза неговия юбилей Срещата на НАТО в Лондон премина в шеги, закачки и обиди, които накараха президента Тръмп да се фръцне и да си тръгне, без да даде обещаната пресконференция. От друга страна, това изненадващо тръгване е тактически ход, който той самият препоръчва в знаменитата си книга “Изкуството на

Румен Радев в огледалния свят

Румен Радев в огледалния свят

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Нова лисица в курника на НАТО

Нова лисица в курника на НАТО

Най-скандалната среща на алианса отбеляза неговия юбилей Срещата на НАТО в Лондон премина в шеги, закачки и обиди, които накараха президента Тръмп да се фръцне и да си тръгне, без да даде обещаната пресконференция. От друга страна, това изненадващо тръгване е тактически ход, който той самият препоръчва в знаменитата си книга “Изкуството на

Снимка: Ройтерс

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война. По време на подготовката за срещата в Лондон

Кликни, за да видиш графиката голяма

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Майкъл Помпео

Майкъл Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Призивът на САЩ към съюзниците от ЕС: Не се доверявайте на китайски фирми за жизненоважните мрежи Статията на Държавния секретар на САЩ е публикувана в POLITICO.eu и е предоставена на в. “24 часа” от посолството на САЩ. Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събраха в Брюксел във вторник

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Защо е важно да се вдига шум за добрите неща Всяко добро си тежи на мястото. Правя препратка към народната мъдрост, че всеки камък си тежи на мястото, защото човекът, който за една седмица извърши две добрини, спасявайки човешки животи, случайно или не се казва Петър. Този Петър стана известен в края на ноември с храбрата си постъпка да обезвреди

Как да обновим автопарка  без шокове и да сме  отличници с климата

Как да обновим автопарка без шокове и да сме отличници с климата

- България е много напред по намаляването на въглеродни емисии и може да иска достатъчен преходен период и еврофинансиране за енергийния преход - Общините трябва да са с по-развързани ръце за цапащите коли и горива за отопление Започна световната климатична конференция на ООН в Мадрид, а в София температурните инверсии започнаха отново да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber