Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7880156 Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани www.24chasa.bg
Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ

Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена.

Знак за това е поредното драматично заседание на Националния съвет на партията в неделя. Отново се размениха взаимни обвинения, искаха се оставки, чуха се тежки думи. Жалко, червените пленуми заприличаха все повече на махленска свада.

Да, БСП за пореден път доказа, че е единствената истинска партия в политическия ни живот - с плурализъм на мненията, с демократични механизми за вземане на решения, с уставни норми и правила. Понякога обаче се питам дали именно това не ѝ играе лоша шега. Защото отваря вратата за братоубийствени войни. И докато другите са съсредоточени в това как да победят на избори, столетницата е обърната все към себе си, търси врага с партиен билет, членовете ѝ си правят мръсни номера и се надцакват един друг, вместо да борят политическия опонент. За да имат основание после да поискат оставка!

Поредният пример за това са отминалите местни избори. Които дадоха основание за вътрешен спор около оценката как се е справила столетницата. Защото изборите не са само числа, а и политика, а в БСП всеки чете резултатите като дявола Евангелието.

Е, загуби или спечели БСП на тези избори? Мненията са на двата полюса. Безспорно е обаче, че БСП направи пробив в големите градове. Да, наистина остана втора политическа сила, загуби в някои традиционно червени региони, но пък взе 4 областни центъра. Може би щеше да има и други два - Шумен и Ловеч, ако срещу нея не стоеше цялата държавна машина.

Опозицията на Нинова обаче не е доволна. Да видим основните ѝ критики.

Първо, че партията не е повишила с много резултатите си спрямо 2015 г. Какво направи обаче същата тази опозиция, за да промени ситуацията? Досега за БСП можех да твърдя с категоричност, че по време на избори загърбваше вътрешните си ежби и фронтове и работеше като един. На тази кампания се видя друго - интригите не спряха, обидените не помагаха, а някъде направо саботираха.

Справка - Варна, където не са без основания съмненията, че половината структура е била в кампанията зад Костадин Костадинов, вместо зад Анелия Клисарова.

Второ, че на тези избори столетницата няма нито един кмет в 6 области - Варна, Враца, Кърджали, Силистра, Сливен и Хасково. А през 2015 г. в колко области БСП остана без кметове? В 8 - Кърджали, Сливен, Силистра, Габрово, Разград, Смолян, Търговище, че и София-град, където сега има двама районни кметове.

Прави впечатление, че някои от областите се повтарят (нищо, че в Кърджали - крепостта на ДПС, всички партии имат проблем). Значи проблемът там не е отсега и спешно е нужна вътрешнопартийна реформа.

Трето, проблемът били новите лица, които нямали ясен политически профил и леви послания в кампанията. Да, ама не спечелиха ли кметски места именно такива нови за БСП лица като Румен Томов в Благоевград и Пенчо Милков в Русе?

Много съм критикувала Нинова в предишните кампании за агресията в тона, затова не мога да си кривя душата и да не призная, че този път тя се справи отлично. Изгради червената кампания не на агресия и атаки, а на позитивни послания и решения. Такава беше например кампанията в Русе и Перник - положителна, без да скрива проблемите и с усмивка в предлагането на решения и резултатът е видим.

Четвърто, това били третите загубени от Нинова избори. Да напомня ли обаче, че Станишев, със същата тази група опозиционери около себе си, 11 пъти губи избори? Така че тълкуването на резултатите може да има различни страни.

Не мога да не призная, че някои от аргументите на вътрешната опозиция имат основание. Но действията ѝ в момента изглеждат дребнави. Вместо партията да се зарадва на новите си кметове, да понадигне глава, вътрешната опозиция отново тръгна да разчиства сметки. А какъв е смисълът да се иска оставката на Нинова днес, след като след 6 месеца предстои пряк избор на лидер? Тогава социалистите от цялата страна ще имат възможност да решат дали да дадат своя вот на доверие за политиката, провеждана от “Позитано” 20, и ще кажат тежката си дума дали искат, или не смяната на Нинова.

Опозицията обаче май се страхува от такъв пряк вот. Защото има голям проблем - тя е аморфна, разделена и няма лице, лидер. Единствените сериозни противници на Нинова в партията в този момент могат да ѝ бъдат само двама души - Сергей Станишев и Мая Манолова. Президентът на ПЕС обаче за момента не дава знаци, че има желание да се връща в родната политика.

А Манолова, първо, обяви, че ще събира гражданската енергия в нов проект, което е знак, че ще търси политическо бъдеще извън БСП. Второ, в момента тя не е партиен член и дори да възстанови червената си карта, едва ли ще има необходимото време по устав, за да се кандидатира за лидер. Трето, с флирта си с десните на тези избори настрои срещу себе си част от левия електорат - показателно е, че бе подкрепена от 66% от червените в столицата.

Така че за момента лидерството на Нинова изглежда безалтернативно. Тя обаче не трябва да прави повече грешки, като използва отчетно-изборната кампания в партията за последната метла и разчистване на всички неудобни. Трябва да се смири и да спре да разделя партията. Защо ѝ бе например да прави опит за преврат на Калоян Паргов и да иска да го сваля от групата на червените общински съветници, след като представянето на БСП в София е едно от най-добрите от десетилетия!

Няма успял лидер, който се обгражда само с удобни и угодни хора. Винаги е хубаво да има кой да ти каже къде бъркаш и да те приземи. Дано червената шефка го разбере.

Какво излиза обаче накрая - в следващата една година българинът ще си отдъхне без избори. Всички се умориха от тези вечни политически борби. Това обаче няма да важи за социалистите, които влизат в поредните си битки, този път вътре в партията. Остава само да гадаем как, като изтощи собствения си електорат, БСП ще отиде на парламентарните избори през 2021 г.

Столетницата трябва да осъзнае едно - няма начин да надвие ГЕРБ, докато всички в партията са един срещу друг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тъжно си отиват Ламбо и Стоянка. Но голямата трагедия е Йосиф Шамли

Тъжно си отиват Ламбо и Стоянка. Но голямата трагедия е Йосиф Шамли

Всяко лято стотици деца се нареждат пред вратите на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Повече от половината искат да станат актьори. Да играят във филми. В сериали. Да излязат на сцените на големите театрални салони. Но имат ли идея каква е реалността? Знаят ли как живее една звезда на Народния театър? Ами в театрите в провинцията

Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

Защо пияните си карат, докато КАТ прави акции КАТ обявиха поредна акция за пияни и дрогирани шофьори, след която ще обявят, че за седмица са хванати около 200 с алкохол и 50 с наркотици зад волана. Това се случва всеки път от много години насам и е спорно дали е ефективно, особено по нашите географски ширини

Каузите на новите 30 години - ето идеите на арх. Ангел Захариев (Видео)

Каузите на новите 30 години - ето идеите на арх. Ангел Захариев (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Каузите на новите 30 години - ето идеите на Дарин Маджаров (Видео)

Каузите на новите 30 години - ето идеите на Дарин Маджаров (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Зелена нишка ще минава през всички наши политики

Зелена нишка ще минава през всички наши политики

Ще предложа създаването на фонд за справедлив преход и желанието ми е той да мобилизира съвместно със средства от Европейската инвестиционна банка и частни средства инвестиции в размер на 100 млрд. евро през следващите 7 години Всеки европеец може да бъде част от промяната Искаме ли да продължим да живеем добре и в безопасност на нашата планета

Финансирането на партиите от бизнеса е кьорфишек

Финансирането на партиите от бизнеса е кьорфишек

Темата с 8 лв. на глас не е затворена докрай Преди всичко ми се струва важно да се отбележи, че промяната в размера на държавната субсидия за партиите беше чисто и просто механично вдигане от 1 лев на 8 лева на получен глас на избори, без дебат как ще се харчат тези пари. А има необходимост от такъв дебат - има много модели

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Закон заради личността не е добре

Закон заради личността не е добре

Каквото се следва за Иван Гешев, редно е да се полага и за Лозан Панов Поправките, гласувани от правителството, по силата на които специален прокурор ще разследва главния прокурор, по принцип са нещо хубаво. Осигуряват пълна независимост на Инспектората на ВСС, който да може да разследва всеки, нарушил закона, дори и главния прокурор

Вземи безплатно с "24 часа" в понеделник новия рейтинг на университетите

Вземи безплатно с "24 часа" в понеделник новия рейтинг на университетите

С понеделнишкия  брой на вестник "24 часа" читателите ще получат безплатно първата книжка с най-добрите университети според рейтинга на висшите училища за 2019 г. Цветна, в удобен формат. Безценно четиво за кандидат-студенти! Втората книжка с рейтинга на висшите училища ще е с броя на "24 часа" в понеделник, 16 декември

Кликни, за да видиш графиката голяма

Коментар на седмицата №1: Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Коментар на седмицата №2: Нова лисица в курника на НАТО

Коментар на седмицата №2: Нова лисица в курника на НАТО

Най-скандалната среща на алианса отбеляза неговия юбилей Срещата на НАТО в Лондон премина в шеги, закачки и обиди, които накараха президента Тръмп да се фръцне и да си тръгне, без да даде обещаната пресконференция. От друга страна, това изненадващо тръгване е тактически ход, който той самият препоръчва в знаменитата си книга “Изкуството на

Коментар на седмицата №3: Румен Радев в огледалния свят

Коментар на седмицата №3: Румен Радев в огледалния свят

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите

Румен Радев в огледалния свят

Румен Радев в огледалния свят

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber