Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7879756 Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България www.24chasa.bg
Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС

- Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България?

- До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс, с който мобилните оператори да могат да започнат изграждането на мобилните мрежи от пето поколение. Работим в синхрон с останалите институции, страни в този процес. До края на първото полугодие очаквам да бъдат стартирани процедурите по предоставяне на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 3,6 GHz.

Това не означава, че още през 2020 г. 5G ще стартира на територията на цялата страна. Вероятно ще се изградят мрежи основно в големите градове, но това е въпрос, на който мобилните оператори могат да отговорят най-точно в зависимост от техните стратегии и инвестиционни планове. Важно е да знаем, че разгръщането на 5G e процес, който ще отнеме години и изисква значителни инвестиции от страна на операторите.

От регулаторна гледна точка сме осигурили необходимите технически условия за хармонизирано ползване на радиочестотния спектър, определен за 5G мрежи.

Освобождаването на необходимия спектър е само една стъпка в процеса по въвеждане на 5G. Оптимизирането на таксите за използването на радиочестотния спектър е друга много важна задача. На дневен ред стоят и строителните режими. Законодателството ни не е адаптирано към новите технологии. Това може да се превърне в пречка за разгръщането на мрежите от пето поколение в България.

Има други аспекти около въвеждането на 5G, които включват съвместното разполагане и използване на съоръженията, създаването на необходимите условия за развитие на конкуренцията, насърчаването на инвестициите в инфраструктурата и стимулирането на иновативните решения, осигуряването на нужното ниво на сигурност, както и необходимостта да отговорим на отговорим на страховете на хората по отношение 5G технологиите със съответните мерки и контрол.

- Има ли държавата и регулаторът нагласата за намаляване на цените, за да се ускори въвеждането на новата технология?

- Да, предложението на КРС за оптимизиране на таксите за радиочестотния спектър премина през обществени консултации и стандартната процедура по съгласуване. Надяваме се предложената промяна на тарифата за таксите да бъде приета от Министерския съвет. Това е решаващ фактор за навлизането на 5G технологията у нас.

- С колко би било разумно да бъдат намалени цените им?

- Смятам, че трябва да се потърсят баланс и смартрешения, така че с новите такси държавата да създаде необходимите условия за насърчаване на развитието на 5G и да осигури в средносрочен план повече средства. Съответно да се повишат приходите в бюджета и да се даде възможност за освобождаване на необходимия финансов ресурс за инвестиции от страна на мобилните оператори.

Инвестициите за разгръщане на петото поколение мрежи ще бъдат поети от мобилните оператори, като основната част ще се вложи в изграждане и модернизиране на инфраструктурата. Предприетите от нас действия за намаляване на таксите сближават позициите на бизнеса и държавата по тази тема.

С предложените изменения се надявам да създадем подходяща среда и условия за внедряване на мрежи с много голям капацитет като 5G и разгръщане на инвестиции в нови технологии.

- КРС ще обявява ли търг за 5G, или освободените честоти ще бъдат разпределени поравно между операторите?

- Предоставянето на спектъра може да е по инициатива на КРС или по инициатива на мобилните оператори. В случай че наличният свободен радиочестотен спектър е достатъчен за ползване от всички, заявили интерес за получаване на честоти, комисията издава разрешение. В случай че свободният ресурс не е достатъчен, комисията ще обяви тръжна процедура. Как на практика ще бъдат разпределени честотите, зависи от интереса и инвестиционните намерения на мобилните оператори.

- Има ли нужда от нова регулация на европейско ниво заради навлизането на новите технологии?

- Според Европейския кодекс за електронни съобщения 5G е приоритетна технология и държавите трябва да освободят нужните честоти за нейното развитие най-късно до 2022 г. Изискване на EC е през 2020 г. всяка държава членка да има покритие на 5G в по-големите градове.

Кодексът за електронни съобщения, приет през 2018 г., цели да създаде единен вътрешен пазар на електронни съобщителни мрежи и услуги. Осигуряването на условия за въвеждане и развитие на 5G мрежите е ключов фактор за изпълнението на тази цел.

В момента предстои ние, на национално ниво, да променим регулаторната рамка и да изградим пътна карта за разгръщането на 5G мрежите.

Множество стъпка са предприети в тази посока и се надявам, че ще стартираме през 2020 г. с необходимото ниво на готовност. Всички въпроси, свързани с регулаторната рамка, ще бъдат обсъдени на дискусия, организирана от КРС на 19 ноември.

- Станаха ли телекомите по-дисциплинирани, намаляха ли жалбите срещу тях?

- Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването. Според данните операторите се справят с тенденцията. До края на октомври 2019 г. са постъпили общо 1897 жалби в КРС. За сравнение, за същия период на 2018 г. жалбите са 2601.

Наблюдаваме значителен спад, което се дължи до голяма степен на активните действия на регулатора по превенция и отстраняване на потребителските проблеми в сектора. КРС организира периодични срещи с мобилните оператори, на които се обсъждат най-често срещаните проблеми на потребителите, където се обсъждат и набелязват мерки за тяхното разрешаване.

- От какво най-често се оплакват потребителите и как КРС реагира?

- Оплакванията са от различен характер. Най-често са по отношение на тарифи и сметки, прекратяване на договори, пограничен роуминг и услугата пренос на данни в роуминг извън ЕС.

Когато жалбата съдържа данни за нарушения на нормативна уредба, извършваме проверки и при констатирани нарушения налагаме санкции. В случаите, когато оплакването не е в компетентностите на КРС, препращаме до оператора за удовлетворяване на исканията, като на практика влизаме в ролята на медиатор между операторите и потребителите. Понякога се налага да предаваме оплакванията на Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на личните данни, омбудсмана на Република България и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Димитър Николов: Град, който строи нови училища, има бъдеще - Бургас е такъв

Скоро бургазлии сами ще казват какво искат пред дома си и нещата ще се случват по-бързо Държа на вниманието към детайла, тъй като да откриваш дефекти в новоизпълнен проект, дразни не само живеещите наблизо хора, но и мен Много важно е средното образование да е обвързано с нуждите на бизнеса, който не търси само висшисти

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber