Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7879756 Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България www.24chasa.bg
Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС

- Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България?

- До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс, с който мобилните оператори да могат да започнат изграждането на мобилните мрежи от пето поколение. Работим в синхрон с останалите институции, страни в този процес. До края на първото полугодие очаквам да бъдат стартирани процедурите по предоставяне на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 3,6 GHz.

Това не означава, че още през 2020 г. 5G ще стартира на територията на цялата страна. Вероятно ще се изградят мрежи основно в големите градове, но това е въпрос, на който мобилните оператори могат да отговорят най-точно в зависимост от техните стратегии и инвестиционни планове. Важно е да знаем, че разгръщането на 5G e процес, който ще отнеме години и изисква значителни инвестиции от страна на операторите.

От регулаторна гледна точка сме осигурили необходимите технически условия за хармонизирано ползване на радиочестотния спектър, определен за 5G мрежи.

Освобождаването на необходимия спектър е само една стъпка в процеса по въвеждане на 5G. Оптимизирането на таксите за използването на радиочестотния спектър е друга много важна задача. На дневен ред стоят и строителните режими. Законодателството ни не е адаптирано към новите технологии. Това може да се превърне в пречка за разгръщането на мрежите от пето поколение в България.

Има други аспекти около въвеждането на 5G, които включват съвместното разполагане и използване на съоръженията, създаването на необходимите условия за развитие на конкуренцията, насърчаването на инвестициите в инфраструктурата и стимулирането на иновативните решения, осигуряването на нужното ниво на сигурност, както и необходимостта да отговорим на отговорим на страховете на хората по отношение 5G технологиите със съответните мерки и контрол.

- Има ли държавата и регулаторът нагласата за намаляване на цените, за да се ускори въвеждането на новата технология?

- Да, предложението на КРС за оптимизиране на таксите за радиочестотния спектър премина през обществени консултации и стандартната процедура по съгласуване. Надяваме се предложената промяна на тарифата за таксите да бъде приета от Министерския съвет. Това е решаващ фактор за навлизането на 5G технологията у нас.

- С колко би било разумно да бъдат намалени цените им?

- Смятам, че трябва да се потърсят баланс и смартрешения, така че с новите такси държавата да създаде необходимите условия за насърчаване на развитието на 5G и да осигури в средносрочен план повече средства. Съответно да се повишат приходите в бюджета и да се даде възможност за освобождаване на необходимия финансов ресурс за инвестиции от страна на мобилните оператори.

Инвестициите за разгръщане на петото поколение мрежи ще бъдат поети от мобилните оператори, като основната част ще се вложи в изграждане и модернизиране на инфраструктурата. Предприетите от нас действия за намаляване на таксите сближават позициите на бизнеса и държавата по тази тема.

С предложените изменения се надявам да създадем подходяща среда и условия за внедряване на мрежи с много голям капацитет като 5G и разгръщане на инвестиции в нови технологии.

- КРС ще обявява ли търг за 5G, или освободените честоти ще бъдат разпределени поравно между операторите?

- Предоставянето на спектъра може да е по инициатива на КРС или по инициатива на мобилните оператори. В случай че наличният свободен радиочестотен спектър е достатъчен за ползване от всички, заявили интерес за получаване на честоти, комисията издава разрешение. В случай че свободният ресурс не е достатъчен, комисията ще обяви тръжна процедура. Как на практика ще бъдат разпределени честотите, зависи от интереса и инвестиционните намерения на мобилните оператори.

- Има ли нужда от нова регулация на европейско ниво заради навлизането на новите технологии?

- Според Европейския кодекс за електронни съобщения 5G е приоритетна технология и държавите трябва да освободят нужните честоти за нейното развитие най-късно до 2022 г. Изискване на EC е през 2020 г. всяка държава членка да има покритие на 5G в по-големите градове.

Кодексът за електронни съобщения, приет през 2018 г., цели да създаде единен вътрешен пазар на електронни съобщителни мрежи и услуги. Осигуряването на условия за въвеждане и развитие на 5G мрежите е ключов фактор за изпълнението на тази цел.

В момента предстои ние, на национално ниво, да променим регулаторната рамка и да изградим пътна карта за разгръщането на 5G мрежите.

Множество стъпка са предприети в тази посока и се надявам, че ще стартираме през 2020 г. с необходимото ниво на готовност. Всички въпроси, свързани с регулаторната рамка, ще бъдат обсъдени на дискусия, организирана от КРС на 19 ноември.

- Станаха ли телекомите по-дисциплинирани, намаляха ли жалбите срещу тях?

- Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването. Според данните операторите се справят с тенденцията. До края на октомври 2019 г. са постъпили общо 1897 жалби в КРС. За сравнение, за същия период на 2018 г. жалбите са 2601.

Наблюдаваме значителен спад, което се дължи до голяма степен на активните действия на регулатора по превенция и отстраняване на потребителските проблеми в сектора. КРС организира периодични срещи с мобилните оператори, на които се обсъждат най-често срещаните проблеми на потребителите, където се обсъждат и набелязват мерки за тяхното разрешаване.

- От какво най-често се оплакват потребителите и как КРС реагира?

- Оплакванията са от различен характер. Най-често са по отношение на тарифи и сметки, прекратяване на договори, пограничен роуминг и услугата пренос на данни в роуминг извън ЕС.

Когато жалбата съдържа данни за нарушения на нормативна уредба, извършваме проверки и при констатирани нарушения налагаме санкции. В случаите, когато оплакването не е в компетентностите на КРС, препращаме до оператора за удовлетворяване на исканията, като на практика влизаме в ролята на медиатор между операторите и потребителите. Понякога се налага да предаваме оплакванията на Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на личните данни, омбудсмана на Република България и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

Евгений Иванов: Решението за затваряне е компромис между огромното желание да се опази човешкият живот и този на икономиката, която също опазва животи

Първоначално се мислеше компенсирането да става, като се поемат фиксираните разходи, но доказването им е трудно, затова може би ще отидем на процент от оборота, казва изпълнителният директор на КРИБ Още акценти: Който е в сивия сектор, остава без компенсации. Да са били така добри, да са плащали данъци, осигуровки, заплати, за да получат

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Учителите ни са възрастни и са в рисковите групи. Не можем да си позволим да ги губим, казва членът на клуба на "Отличниците на България" Ще задържим заразата само ако слушаме науката, а за жалост, много избраха да слушат шарлатани Димитър Фердинандов учи аерокосмическо инженерство в Университета на Бирмингам, Англия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Помогнете и вие, нуждаем се от дезинфектанти и лични предпазни средства, казва Веселин Анестиев, който затвори кантората си и стана доброволец в COVID отделението на болницата в Поморие Пациентите ме чакат с нетърпение, даже ме познават по стъпките, казва доброволецът Веселин Анестиев от Поморие Адвокат Веселин Анестиев от Поморие стана първият

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Още акценти от интервюто с кмета на Русе: В пандемията градовете трябваше да бъдат финансирани, защото на първа линия са нашите екипи, познаваме хората и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в СOVID отделенията Винаги търся и намирам

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

На 82 г. внезапно почина проф. Александър Чирков. Ето какво ни разказа той за своята кариера и мечтите си точно преди една година. - Проф. Чирков, неотдавна от Правителствена болница съобщиха, че за първи път в България са присадили бял дроб. После се появи съобщение, че преди много години вие сте направили първата белодробна трансплантация

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и шеф на COVID клиниката към Инфекциозна болница. В началото на ноември заедно с други лекари, критици на въведените от правителството и щаба мерки срещу коронавируса, създадоха Български алианс на лекари.

Доц. Атанас Мангъров: Бих си сложил ваксина срещу COVID-19, ако е доказано безопасна

В 80% от случаите COVID протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара - Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница? - Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора

Десислава Билева

Десислава Билева: София ще пуска по-често зелен билет по 1 лв. на ден

Въвеждането му ще е при над 150 нг фини прахови частици вместо при 200 мг и при неблагопраятна метрологична прогноза, казва зам.-кметът на София по зелена система, екология и земеползване  Още акценти от интервюто: Одобрихме над 5500 семейства, които ще заменят безплатно старите печки на дърва и въглища с 5000 климатика, 470 газови уреда

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Това, че влязох в Световната бизнес зала на славата заедно със само още 8 човека, е много голямо признание и предизвикателство за мен, казва социалният предприемач Борис Колев е социален предприемач. Само на 32 години, той има над 15 компании и брандове зад гърба си. Активно развива корпоративно-социалната отговорност сред компаниите у нас

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber