Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7879727 Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи www.24chasa.bg
Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България"

- Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и италиански граждани. Имате ли доказателства за твърденията си?

- Да, има документи, договори, преводи, които показват кога и как са били отклонявани тези средства. Голяма част от тях съм предоставил на българската и италианската прокуратура.

- Защо стигнахте до прокуратурата у нас и в Италия? Нали сте акционер и вие в “ПВБ пауър България”, не е ли странно да обвинявате съдружниците си?

- Купих 42% от дружеството преди няколко месеца. И се натъкнах на притеснителни данни и на договори за строителство и услуги с цени многократно над пазарните. Когато започнах проверката си, реших, че става въпрос за много по-малко пари. От това, което видях в документи, сметки и банкови преводи, установих, че има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. И за този срок сумата е поне 40 млн. евро.

Причината да се обърна към обществото и правораздавателните органи е, че са изчерпани всички възможности за комуникация с останалите акционери.

- Кои са другите акционери и защо нямате комуникация с тях?

- Останалите акционери са три италиански компании - “Доломити”, “Алперия” и “Финест”. На 8 юли изпратих писмо и до трите дружества. В него им посочих, че управителят на “ВЕЦ Своге” Пламен Дилков плаща три пъти по-висока от пазарната цена по договор за услуга. Написах и, че част от парите, плащани на доставчици на “ВЕЦ Своге”, са прехвърляни по сметка на фирма “България инженеринг”, която е собственост на г-н Дилков.

На 9 юли те ми отговориха, че за тези твърдения би трябвало да имам документи. И ми обръщат внимание как съм се сдобил с тях, а не дали твърденията са ми верни. На 11 юли пътувах до Италия, за да предоставя документите, от които се вижда, че г-н Дилов плаща на “Компания за енергетика и развитие” три пъти по-висока цена от пазарната. А 45% от платената сума се връщат по сметка на фирма на г-н Дилков. Резултат от тази среща нямаше.

На 8 август изпратих покана за свикване на общо събрание на акционерите с искане Пламен Дилков да обясни как парите от “ВЕЦ Своге” са се оказали в негова банкова сметка.

Вместо общо събрание последва освобождаване на Дилков като изпълнителен директор на “ПВБ пауър България”, но бе оставен на този пост във “ВЕЦ Своге”. Написах второ писмо до новия управител Мауро Доси със същото искане. В отговор последва освобождаване на Дилков и от “ВЕЦ Своге” без да му бъде поискано обяснение.

Ето защо се обърнах към обществеността и прокуратурата. Смея да твърдя, че има нарушения на закона, и вярвам, че разследващите органи ще си свършат работата.

- Италианските компании твърдят, че искате да изкупите всички акции в “ПВБ пауър България” и с изявлението си за злоупотреби се опитвате да свалите цената.

- Това не е вярно. Аз съм акционер с 42,06%. Единственото ми притеснение е, че от дружеството се източват пари и аз искам да спра схемата, при която определени хора ограбват компанията и мен чрез договори за строителни работи и услуги на завишени цени.

Има отчетени фиктивни дейности, които никога не са били извършвани. Плащани са материали на цени, които са между три и десет пъти по-високи от пазарните. Но преди всичко милиони евро са източени под прикритието на разходи за консултации.

- Къде са отишли тези пари?

- Отчасти в италиански компании и предприемачи и в български фирми и частни лица. В Италия компаниите са от Трентино, Триест и Милано.

Мога да докажа с документи, че е имало формула за разпределяне на парите. Компаниите в Италия са получили 77%, а тези в България - 23%.

Мога да покажа десетки трансакции. Например фирма “Ф.ЛИ Баруци” е получила малко повече от 8 милиона лева от “ПВБ пауър България”. От тях 10% се връщат обратно в България на компания, собственост на управителя на “ПВБ пауър България” Пламен Дилков.

Германската фирма HSI Hydro Engineering е платила комисиона от над 400 000 евро на една от компаниите на Дилков за доставката на турбини за “ВЕЦ Своге”. По проекта за вецове на река Марица са изразходвани 15 милиона лева, без да има забит дори един пирон.

Парите се отпускат от “ПВБ пауър България” и отиват във “ВЕЦ Марица” ЕООД през 2010-2011 г. Похарчени са за консултации, агентски услуги и техническа експертиза. Част от парите - над 5 млн. лв., са се върнали при италианските фирми Petrovilla and Bortolotti, Energy Services Italia и Finenergy. Тези пари са преведени от Пламен Дилков като управител на “ВЕЦ Марица” на италианските дружества. А след това по сметки на две фирми на Дилков са отишли 314 529 евро. Той получава 10% от сумите за Petrovilla and Bortolotti и Energy Services чрез притежаваната от него фирма “Дилков истейт” и 15% от сумата на Finenergy чрез друга негова фирма - “България инженеринг”.

Фирма “Инжектосонд България” е извършила строителни дейности за 12 млн. евро. Парите са платени от “ВЕЦ Своге”, но управителят му получава 1,2 млн. евро, преведени на притежавана от него компания.

- Твърдите, че не става въпрос за изолирани случаи, а за система?

- Да, не е изолиран случай, плащането на комисиони по договори е превърнато в система - това е правено при 80% от договорите в продължение на 15 г. Аз съм предприемач повече от 30 години, но никога не съм виждал нещо подобно.

Мога да предоставя информация страница по страница и трансфери, които са перфектно синхронизирани по време. Събрах документи, мога да докажа всичко, което казвам. И при необходимост ще го направя в съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

Емил Хърсев: Eмисията по новия дълг бе направена професионално

А можехме да сме при условията, при които емитира Аржентина. Или дори да седим на опашката пред МВФ Това не е проект на правителството, а на експерти от международни банки, които това работят България през тази криза засега минава с минимални загуби - както общо за икономиката, така и за държавата Подписвам се

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Александър Александров: Сметките за парно са коректни. Ще ги направим по-разбираеми

Нито един потребител няма да бъде ощетен, гарантира изпълнителният директор на "Топлофикация София" - Г-н Александров, вчера бяхте поканен в парламентарната комисия по енергетика, за да отговаряте на въпроси за връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпили жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна

Йордан Матеев

Йордан Матеев: Хората купуват родното, вносът на храни падна с 28,5%

Никоя търговска верига не се кани да напусне страната, казва изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Потребителите у нас се оказаха свръхпредпазливи Има оптимизъм в това, че продажбите в Западна Европа се възстановяват, ще последва и у нас - Господин Матеев, сходни ли са резултатите

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Най-важното е да завършим градските рингове, за да изведем трафика от центъра на София

Тикет системата на транспорта ще е готова до Нова година. Преди това общинският съвет ще реши дали билетът ще е за време, или за разстояние, но без да се вдига цената, казва в интервю кметът на София Още акценти от интервюто: l До 3 г. ще осигурим места в градините за всички деца над 3-годишна възраст l Ще настоявам в новия устройствен план да се

Емил Радев - евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ

Емил Радев: Сравнението на България с Беларус е абсурдно - у нас никой не преследва опозицията, дори като говори лъжи

Корупцията, за съжаление, е общоевропейски проблем, затова настоявам за приемане на европейска стратегия за борба с нея ОЩЕ АКЦЕНТИ: ЕС няма да прилага 2 механизма за наблюдение над страната ни Последният доклад на Европейската служба за борба с измамите показва, че по брой проверки пред нас са Гърция, Полша

СНИМКА: ЮЛИЯН ДОНОВ ЗА СП. “МЕНИДЖЪР”.

Open Mind е шанс да работим с хора с уникален житейски опит

Инвестирането в хората и техните знания и умения е ключово за развитието на компанията, казва Галина Чулева, главен директор “Управление на хора и култура” в “Теленор България” - “Теленор” стартира шестото издание на програмата Open Mind. Какви са резултатите от нея до този момент? - Освен програма за кариерно развитие и социална интеграция на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васко Кръпката

Коментар на седмицата №2: Васко Кръпката: Навсякъде може да чуеш, че днешна България е кочина. Е, не е така!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Това интервю е №2 с над 136 000 прочитания. Комунизмът си отиде, но предпоставките за неговото завръщане са налице! На хората им омръзна тази повсеместна мутризация и искат една по-културна България Когато заемеш позиция, хората не те слушат

Миглена Петкова

Тийнейджърите търсят рискове, важно е в семейството да има диалог и доверие

Децата посягат към дрогата от скука и желание за разнообразие, родителите да търсят помощ от институциите, казва Миглена Петкова, психолог, автор и реализатор на програми “Избирам себе си” и “К.Е Ш.?” - програма за повишаване на родителските компетенции”: - Г-жо Петкова, защо децата посягат към дрогата и споделят ли с вас причината да започнат

ВЛАДИМИР ПЕНЕВ
СНИМКА: КРАСЕНА АНГЕЛОВА

Владо Пенев: Мислех си, че няма начин да не се справя с коронавируса. Въпросът беше защо не става толкова бързо

Той е от малкото хора у нас, които несъмнено нямат нужда от представяне. Това постига не само с огромния си актьорски талант, а и с достойнството си, моралните ценности, към които винаги се придържа, и добротата, която притежава. Съвсем наскоро обичаният Владо Пенев обаче се изправи пред огромно изпитание - зарази се с COVID-19

Митрополит Антоний е гост в рубриката "Включване Z" с водещ Митьо Маринов

Митрополит Антоний: Свещеници на протеста не обединяват, а разделят хората

Все още е възможен цивилизован диалог на всички с претенции към властта, смята Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Той е най-младият висш духовник в Българската православна църква. Като такъв той участва в новата видеорубрика на “24 часа” “Включване Z”, в която се търсят отговори за въпроси, засягащи новите поколения Y и Z

Д-р Явор Пукалски - гост в рубриката "Включване Z" с Митьо Маринов

Д-р Явор Пукалски: Тийнейджърите могат да се върнат в училище

Българите сме шампиони по хроничните болести, влизаме в пика на заболяванията, характерни за развитите страни, но без да имаме същия ресурс да се справим. Това казва детският травматолог от "Пирогов" д-р Явор Пукалски пред Митьо Маринов. Гледайте цялото интервю с лекаря от лигата на "Лекарите, на които вярваме" тук:  В началото на протестите по

Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

Кирил Добрев: Аз партията заради паметта на баща ми никога няма да предам или продам

Още акценти от интервюто с кандидата за лидер на БСП: Величини като Лилов и Луканов не разцепиха партията, та Нинова от Крушовица и Добрев от Гоце Делчев ли ще го направят? Не, това няма как да стане. БСП ми е по-мила от председателския пост Който и да стане председател, ще има два пътя пред себе си - да продължи разделението на такива

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber