Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7879727 Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи www.24chasa.bg
Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България"

- Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и италиански граждани. Имате ли доказателства за твърденията си?

- Да, има документи, договори, преводи, които показват кога и как са били отклонявани тези средства. Голяма част от тях съм предоставил на българската и италианската прокуратура.

- Защо стигнахте до прокуратурата у нас и в Италия? Нали сте акционер и вие в “ПВБ пауър България”, не е ли странно да обвинявате съдружниците си?

- Купих 42% от дружеството преди няколко месеца. И се натъкнах на притеснителни данни и на договори за строителство и услуги с цени многократно над пазарните. Когато започнах проверката си, реших, че става въпрос за много по-малко пари. От това, което видях в документи, сметки и банкови преводи, установих, че има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. И за този срок сумата е поне 40 млн. евро.

Причината да се обърна към обществото и правораздавателните органи е, че са изчерпани всички възможности за комуникация с останалите акционери.

- Кои са другите акционери и защо нямате комуникация с тях?

- Останалите акционери са три италиански компании - “Доломити”, “Алперия” и “Финест”. На 8 юли изпратих писмо и до трите дружества. В него им посочих, че управителят на “ВЕЦ Своге” Пламен Дилков плаща три пъти по-висока от пазарната цена по договор за услуга. Написах и, че част от парите, плащани на доставчици на “ВЕЦ Своге”, са прехвърляни по сметка на фирма “България инженеринг”, която е собственост на г-н Дилков.

На 9 юли те ми отговориха, че за тези твърдения би трябвало да имам документи. И ми обръщат внимание как съм се сдобил с тях, а не дали твърденията са ми верни. На 11 юли пътувах до Италия, за да предоставя документите, от които се вижда, че г-н Дилов плаща на “Компания за енергетика и развитие” три пъти по-висока цена от пазарната. А 45% от платената сума се връщат по сметка на фирма на г-н Дилков. Резултат от тази среща нямаше.

На 8 август изпратих покана за свикване на общо събрание на акционерите с искане Пламен Дилков да обясни как парите от “ВЕЦ Своге” са се оказали в негова банкова сметка.

Вместо общо събрание последва освобождаване на Дилков като изпълнителен директор на “ПВБ пауър България”, но бе оставен на този пост във “ВЕЦ Своге”. Написах второ писмо до новия управител Мауро Доси със същото искане. В отговор последва освобождаване на Дилков и от “ВЕЦ Своге” без да му бъде поискано обяснение.

Ето защо се обърнах към обществеността и прокуратурата. Смея да твърдя, че има нарушения на закона, и вярвам, че разследващите органи ще си свършат работата.

- Италианските компании твърдят, че искате да изкупите всички акции в “ПВБ пауър България” и с изявлението си за злоупотреби се опитвате да свалите цената.

- Това не е вярно. Аз съм акционер с 42,06%. Единственото ми притеснение е, че от дружеството се източват пари и аз искам да спра схемата, при която определени хора ограбват компанията и мен чрез договори за строителни работи и услуги на завишени цени.

Има отчетени фиктивни дейности, които никога не са били извършвани. Плащани са материали на цени, които са между три и десет пъти по-високи от пазарните. Но преди всичко милиони евро са източени под прикритието на разходи за консултации.

- Къде са отишли тези пари?

- Отчасти в италиански компании и предприемачи и в български фирми и частни лица. В Италия компаниите са от Трентино, Триест и Милано.

Мога да докажа с документи, че е имало формула за разпределяне на парите. Компаниите в Италия са получили 77%, а тези в България - 23%.

Мога да покажа десетки трансакции. Например фирма “Ф.ЛИ Баруци” е получила малко повече от 8 милиона лева от “ПВБ пауър България”. От тях 10% се връщат обратно в България на компания, собственост на управителя на “ПВБ пауър България” Пламен Дилков.

Германската фирма HSI Hydro Engineering е платила комисиона от над 400 000 евро на една от компаниите на Дилков за доставката на турбини за “ВЕЦ Своге”. По проекта за вецове на река Марица са изразходвани 15 милиона лева, без да има забит дори един пирон.

Парите се отпускат от “ПВБ пауър България” и отиват във “ВЕЦ Марица” ЕООД през 2010-2011 г. Похарчени са за консултации, агентски услуги и техническа експертиза. Част от парите - над 5 млн. лв., са се върнали при италианските фирми Petrovilla and Bortolotti, Energy Services Italia и Finenergy. Тези пари са преведени от Пламен Дилков като управител на “ВЕЦ Марица” на италианските дружества. А след това по сметки на две фирми на Дилков са отишли 314 529 евро. Той получава 10% от сумите за Petrovilla and Bortolotti и Energy Services чрез притежаваната от него фирма “Дилков истейт” и 15% от сумата на Finenergy чрез друга негова фирма - “България инженеринг”.

Фирма “Инжектосонд България” е извършила строителни дейности за 12 млн. евро. Парите са платени от “ВЕЦ Своге”, но управителят му получава 1,2 млн. евро, преведени на притежавана от него компания.

- Твърдите, че не става въпрос за изолирани случаи, а за система?

- Да, не е изолиран случай, плащането на комисиони по договори е превърнато в система - това е правено при 80% от договорите в продължение на 15 г. Аз съм предприемач повече от 30 години, но никога не съм виждал нещо подобно.

Мога да предоставя информация страница по страница и трансфери, които са перфектно синхронизирани по време. Събрах документи, мога да докажа всичко, което казвам. И при необходимост ще го направя в съда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Доц. Владислав Миланов: Това нелепо издание - преводът на "Под игото", трябва да се спре

Доц. Владислав Миланов: Това нелепо издание - преводът на "Под игото", трябва да се спре

“Под игото” е не просто литература, “Под игото” е свят на българското - Вие сте сред критиците на преведения от издателство “Византия” на Нели Стефанова роман “Под игото”. Защо, доц. Миланов? - Защото съвестта ми на филолог, на гражданин и на човек, който силно обича езика и родината си, не може да се примири с подобни неразумни (в смисъла на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нели Стефанова е родена през 1958 г. във Велико Търново. Завършила е книгоиздаване в Москва. Работила е като симултанен преводач. След 1989 г. основава издателство “Византия” и е сред първите частни издатели у нас.

Нели Стефанова: За превода на “Под игото” надават викове като фенове на футболен мач

Има тенденция децата у нас да си говорят на английски, казва преводачката на "Под игото" със съвременни термини - Преведохте “Под игото”, взривихте мрежата и възмутихте филолози. Смятате ли го за грешка, г-жо Стефанова? - В никакъв случай. Защото всяко подобно явление се появява на белия свят само ако от него има остра обществена необходимост

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

Арх. Любо Георгиев: 74% от хората в центъра са напълно доволни от живота в София

През 2050 г. София ще е компактен, но не презастроен град, който се управлява заедно с гражданите, казва в интервю ръководителят на екипа на "Визия за София" и директор на "Софпроект" Още акценти от интервюто: Софиянци се вълнуват от градската среда, транспорта и околната среда Рестриктивни мерки като по-скъпа синя зона например са

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Искрен Веселинов: Хибриди и коли на газ да плащат по-ниски данъци

Общините да слагат минимален праг на облагане за старите автомобили Осигурени са пари за доброволна казарма, очакваме ГЕРБ да си спазят ангажимента към управленската програма и да я гласуваме В интерес на Северна Македония е да се разреши въпросът с историята, ние от ВМРО няма да допуснем да се посяга на мъртвите и да се

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

Във “Виваком” сме готови за 5G, от стратегията ни като оператор зависи как ще бъде развита новата технология, казва главният технически директор на “Виваком”: - При демонстрацията на възможностите на 5G мрежата на “Виваком” казахте, че се гордеете с нея. Каква е причината за това? - Гордея се с всичките ни мрежи, защото, на първо място смятам

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Емил Караниколов: Предлагаме на съседи да се обединим за производство на коли на бъдещето

Състезаваме се за инвестиции помежду си и обираме трохите, казва министърът на икономиката Още акценти С “Хюндай” работата ни продължава усилено със същия професионализъм и отговорност както с "Фолксваген" - Г-н Караниколов, бяхте в САЩ в екипа на премиера Бойко Борисов. Извън темите на разговорите с президента Доналд Тръмп за покупката на F-16

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Петя Димитрова: Стартираме мащабна трансформация на още по-голямата си клонова мрежа, за да осигурим отлично потребителско изживяване

Успяхме да осъществим придобиването на Банка Пиреос България в рекордно кратък срок, с което Пощенска банка става още по-голямa и силна, казва главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка - Г-жо Димитрова, през тази седмица открихте на уникално събитие три нови “дигитални” офиса на Пощенска банка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber