Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7861463 Какво може да очаква Сърбия от Макрон? Какво може да очаква Сърбия от Макрон? www.24chasa.bg
Еманюел Макрон
Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич.

Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген", както и отговор на въпроса какво е бъдещето на европейската интеграция на страните от региона.

Милетич е убеден, че мнението на Германия за регионалната инициатива е позитивно, като се има предвид, че и чрез Берлинския процес тя подкрепя сближаването в региона и че е твърде активна икономически в Сърбия и разчита на разширяване на пазара за германските предприятия, които работят в Сърбия.

"Франция обаче е много важна в този контекст заради политическите измерения и желанието да присъства икономически в Сърбия, а това значи и в региона. Не се съмнявам в подкрепата на Макрон и в неговото разбиране за тази инициатива", казва Милетич.

Според него Макрон разбира, че "мини Шенген" е добър начин всички в региона да покажат, че могат да се интегрират помежду си, а по-късно и в много по-широка общност, каквато е ЕС.

"По този въпрос при президента Макрон чукаме на отворена врата и тук няма никаква дилема, няма да има разминавания", казва Милетич.

Той очаква от френския президент и задълбочаване на двустранните отношения, защото се изгражда доверие, което ще означава много в стратегически смисъл преди всичко за Сърбия, но и за Франция, тъй като тя разчита на Сърбия като лидер в региона.

Милетич обръща внимание и на момента, в който се срещат двамата президенти, момент, в който Макрон обявява началото на по-различна, активна роля на ЕС. Това е важно послание, говорещо, че ЕС започва много по-динамично да се ангажира с въпросите за своето бъдеще, а в този контекст и със Западните Балкани и преговорите между Косово и Сърбия. Тези Макронови виждания ще бъдат основа за разговорите му с президента Вучич.

"Ние можем ясно да видим, че Франция е регистрирала омаловажаването на ЕС и на френската роля в процеса на диалога и компромисите", казва Милетич, като добавя, че това е станало, когато бе отказана балканската среща на върха по косовския въпрос, която беше предвидена да се състои в Париж.

Според него е очевидно, че френският президент не придава голямо значение на изборите в Косово и сред сегашните представители на косовските албанци не вижда хора, които да предлагат решения или конструктивни инициативи.

"Сигурен съм, че Франция желае развитие и мир в региона и в този контекст Сърбия е за нея ключът", казва Милетич.

Той припомня, че Франция е една от главните страни, които не подкрепиха започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания с ЕС, а от Макроновите изявления стана ясно, че половината страни членки са били против преговорите с Албания.

С оглед на всичко това Милетич смята, че Макрон води конструктивна и много отворена политика, защото не разпространява илюзии и не "ухажва" нито една страна.

Бившият сръбски посланик във Франция Радомир Диклич посочва, че Сърбия не може да разчита на "индивидуалната подкрепа" на Франция в евроинтеграцията, а само на някакъв вид насърчение, което се отнася за целия регион.

По неговите думи, на срещата с президента Александър Вучич Макрон вероятно ще обясни по-подробно идеята за вътрешна реформа в ЕС и политиката на разширяване в бъдеще.

"Ние не можем да получим дата в този период. Нереално е да се очаква това, но сигурно президентът Макрон ще даде някои разяснения", посочва Диклич.

Според него самият факт, че президентът Вучич днес се среща с френския президент е позитивен, защото става дума за "поддържане на двустранния диалог", но добавя, че не вярва във възможността Сърбия да получи подкрепа индивидуално.

"Можем да получим насърчение, което и досега се даваше за Западните Балкани. Макрон е твърд привърженик на реформирането на ЕС преди приемането на други членки. Разбира се, той не решава сам, но във всички случаи думата на Франция се слуша в рамките на ЕС", казва Диклич за Танюг.

Той оценява, че последните събития, когато Северна Македония и Албания не получиха дата за започване на преговори на Европейския съвет, говорят за криза в процеса на вземане на решения в ЕС и че застоят в разширяването по някакъв начин е повратна точка в създаването на нов профил на ЕС.

Професорът от факултета по политически науки Слободан Самарджич изтъква, че след Макроновите изявления трябва да се види в каква посока ще се променят целите на ЕС.

Сърбия и регионът трябва да приемат новата реалност - че няма присъединяване към ЕС и че е нужен нов модел на сътрудничество, нов вид договорен модел между ЕС и страните от региона, защото, припомня Самарджич, съществуващото Споразумение за стабилизиране и асоцииране е имало за цел системата на държавите кандидатки да се промени изцяло, за да станат те готови за членство.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

"Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна и това може да доведе до следваща вълна на разочарование”, каза социологът Боряна Димитрова по Би Ти Ви. След едни евентуални избори дори двупартийна коалиция може да е невъзможна, така лелеяната преди време широка коалиция ГЕРБ - БСП не минава 50%

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Аз съм от тези хора, които смятат, че кръстовищата трябва да са свободни за хората, които ги преминават. Едно е да протестираш, друго е да тероризираш град, като пречиш на придвижването. Това заяви пред БНР Валери Найденов, журналист и политически анализатор, който посочи, че подкрепя действията на управляващите

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

В Монако ти прибират колата за свръхпревишена скорост на място, у нас ще чакаме още доста дълго присъда за убийството на Милен Цветков Скоростта убива. Всички го знаят, но в България винаги е по-иначе. У нас има убийци на пътя, които си тръгват с условни присъди, други с години размотават уж независимата съдебна система

Васил Тончев

Със или без Борисов. Какво идва?

Какви са сценариите за развитие на политическата ситуация след националната конференция на ГЕРБ и думите на Бойко Борисов. Попитахме политолозите Анастас Стефанов и Татяна Буруджиева и социолога Васил Тончев: 1. Как ще коментирате казаното от Борисов и какви знаци видяхте на събранието на ГЕРБ? 2. Какво може да очакваме оттук нататък

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. - Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни на фона на гласоподавателите

Как протестът облече роклята на баба ми

Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка! Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето. Естествено, че това е метафора

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber