Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7861463 Какво може да очаква Сърбия от Макрон? Какво може да очаква Сърбия от Макрон? www.24chasa.bg
Еманюел Макрон
Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич.

Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген", както и отговор на въпроса какво е бъдещето на европейската интеграция на страните от региона.

Милетич е убеден, че мнението на Германия за регионалната инициатива е позитивно, като се има предвид, че и чрез Берлинския процес тя подкрепя сближаването в региона и че е твърде активна икономически в Сърбия и разчита на разширяване на пазара за германските предприятия, които работят в Сърбия.

"Франция обаче е много важна в този контекст заради политическите измерения и желанието да присъства икономически в Сърбия, а това значи и в региона. Не се съмнявам в подкрепата на Макрон и в неговото разбиране за тази инициатива", казва Милетич.

Според него Макрон разбира, че "мини Шенген" е добър начин всички в региона да покажат, че могат да се интегрират помежду си, а по-късно и в много по-широка общност, каквато е ЕС.

"По този въпрос при президента Макрон чукаме на отворена врата и тук няма никаква дилема, няма да има разминавания", казва Милетич.

Той очаква от френския президент и задълбочаване на двустранните отношения, защото се изгражда доверие, което ще означава много в стратегически смисъл преди всичко за Сърбия, но и за Франция, тъй като тя разчита на Сърбия като лидер в региона.

Милетич обръща внимание и на момента, в който се срещат двамата президенти, момент, в който Макрон обявява началото на по-различна, активна роля на ЕС. Това е важно послание, говорещо, че ЕС започва много по-динамично да се ангажира с въпросите за своето бъдеще, а в този контекст и със Западните Балкани и преговорите между Косово и Сърбия. Тези Макронови виждания ще бъдат основа за разговорите му с президента Вучич.

"Ние можем ясно да видим, че Франция е регистрирала омаловажаването на ЕС и на френската роля в процеса на диалога и компромисите", казва Милетич, като добавя, че това е станало, когато бе отказана балканската среща на върха по косовския въпрос, която беше предвидена да се състои в Париж.

Според него е очевидно, че френският президент не придава голямо значение на изборите в Косово и сред сегашните представители на косовските албанци не вижда хора, които да предлагат решения или конструктивни инициативи.

"Сигурен съм, че Франция желае развитие и мир в региона и в този контекст Сърбия е за нея ключът", казва Милетич.

Той припомня, че Франция е една от главните страни, които не подкрепиха започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания с ЕС, а от Макроновите изявления стана ясно, че половината страни членки са били против преговорите с Албания.

С оглед на всичко това Милетич смята, че Макрон води конструктивна и много отворена политика, защото не разпространява илюзии и не "ухажва" нито една страна.

Бившият сръбски посланик във Франция Радомир Диклич посочва, че Сърбия не може да разчита на "индивидуалната подкрепа" на Франция в евроинтеграцията, а само на някакъв вид насърчение, което се отнася за целия регион.

По неговите думи, на срещата с президента Александър Вучич Макрон вероятно ще обясни по-подробно идеята за вътрешна реформа в ЕС и политиката на разширяване в бъдеще.

"Ние не можем да получим дата в този период. Нереално е да се очаква това, но сигурно президентът Макрон ще даде някои разяснения", посочва Диклич.

Според него самият факт, че президентът Вучич днес се среща с френския президент е позитивен, защото става дума за "поддържане на двустранния диалог", но добавя, че не вярва във възможността Сърбия да получи подкрепа индивидуално.

"Можем да получим насърчение, което и досега се даваше за Западните Балкани. Макрон е твърд привърженик на реформирането на ЕС преди приемането на други членки. Разбира се, той не решава сам, но във всички случаи думата на Франция се слуша в рамките на ЕС", казва Диклич за Танюг.

Той оценява, че последните събития, когато Северна Македония и Албания не получиха дата за започване на преговори на Европейския съвет, говорят за криза в процеса на вземане на решения в ЕС и че застоят в разширяването по някакъв начин е повратна точка в създаването на нов профил на ЕС.

Професорът от факултета по политически науки Слободан Самарджич изтъква, че след Макроновите изявления трябва да се види в каква посока ще се променят целите на ЕС.

Сърбия и регионът трябва да приемат новата реалност - че няма присъединяване към ЕС и че е нужен нов модел на сътрудничество, нов вид договорен модел между ЕС и страните от региона, защото, припомня Самарджич, съществуващото Споразумение за стабилизиране и асоцииране е имало за цел системата на държавите кандидатки да се промени изцяло, за да станат те готови за членство.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка: Ройтерс

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война. По време на подготовката за срещата в Лондон

Кликни, за да видиш графиката голяма

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Майкъл Помпео

Майкъл Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Призивът на САЩ към съюзниците от ЕС: Не се доверявайте на китайски фирми за жизненоважните мрежи Статията на Държавния секретар на САЩ е публикувана в POLITICO.eu и е предоставена на в. “24 часа” от посолството на САЩ. Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събраха в Брюксел във вторник

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Защо е важно да се вдига шум за добрите неща Всяко добро си тежи на мястото. Правя препратка към народната мъдрост, че всеки камък си тежи на мястото, защото човекът, който за една седмица извърши две добрини, спасявайки човешки животи, случайно или не се казва Петър. Този Петър стана известен в края на ноември с храбрата си постъпка да обезвреди

Как да обновим автопарка  без шокове и да сме  отличници с климата

Как да обновим автопарка без шокове и да сме отличници с климата

- България е много напред по намаляването на въглеродни емисии и може да иска достатъчен преходен период и еврофинансиране за енергийния преход - Общините трябва да са с по-развързани ръце за цапащите коли и горива за отопление Започна световната климатична конференция на ООН в Мадрид, а в София температурните инверсии започнаха отново да

СНИМКА: Ройтерс

Срещата на върха на НАТО бе предшествана от разногласия между дългогодишни съюзници

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците обаче се спират върху разногласията между съюзниците, проличали вчера по време на срещите, предшествали самата среща на върха, предаде БТА.  За 70 години алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Или как дамското вдигане на тежести ще стане мъжки спорт Европейският парламент пак ни притисна да ратифицираме Истанбулската конвенция. И веднага у нас се подновиха призивите да клекнем. Но това, което се сервира на българския парламент, не е истинската Истанбулска конвенция! Като цяло текстът е същият

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Лидерите им са обикновени тарикати като Ленин и Троцки Апокалиптичните прогнози и претенции на крайната левица имат обща логика, обща матрица. Ако политическото поведение на крайнолевите е принципен заложник на непреодолим стремеж за радикална промяна, за унищожение на заварения свят и замяната му с “по-добър”

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Защо е важно без забавяне да се предостави на съдебните органи в ЕС ефективен инструмент за борба с престъпността и тероризма ЖИЛ ДЕ КЕРКОВ Е КООРДИНАТОР НА ЕС ЗА БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА Достъпът до електронни данни, често наричани “електронни доказателства”, придоби извънредно голямо значение в хода на наказателните разследвания — дотолкова

Българският премиер се снима с президента Тръмп и първата дама Мелания по време на сесията на Общото събрание на ООН през есента на 2018 г.

Коментар на седмицата №2: На среща с Тръмп - малко приказки, много комплименти

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 122 хил. прочитания Борисов лесно ще разбере накъде върви разговорът – всичко е изписано на лицето му Не очаквайте да знае нещо за страната ви, обсипвайте го с комплименти, кажете му, че превъзхожда предшествениците си - особено Обама

Коментар на седмицата №3: Ужилената миска разби мита за красивата българка

Коментар на седмицата №3: Ужилената миска разби мита за красивата българка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 79 хил  прочитания До миналия четвъртък българският мъж можеше някак да намери опорна точка да продължи напред въпреки несгодите и несправедливостите. 21 ноември 2019 г. обаче се оказа преломна точка в историята на самочувствието ни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber