Бийте чинелите, революционери!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7860334 Бийте чинелите, революционери! Бийте чинелите, революционери! www.24chasa.bg
Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки

През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита.

И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”. Те бяха от народа, на народа и за народа. Е, и тук-там заради далаверата. Но все пак главно за хората.

Водач на промените в тези страни бе един отдавна утвърден контраелит, който добре знаеше какво иска и се ползваше с подкрепата на широкото население. Такъв компетентен контраелит у нас на 10 ноември нямаше и не успя да се образува. Защото едно е да викаш “оставка”, друго е да поведеш държавата в правилната посока. Затова

днес ние сме

принципно

различни

държави,

други общества. Тези страни, в които революциите станаха от долу нагоре, днес живеят в нещо като социален капитализъм, докато ние тук сме по-близо до феодализма.

Днес Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения са най-егалитарните (равни в социално отношение) държави в ЕС, докато България е европейски рекордьор по неравенство. Кой ви излъга, че сме правили един и същ преход?

Има си конкретни измерения. Както е известно, най-цялостният измерител на социалното неравенство е коефициентът “Джини”. Според “Евростат” средно за ЕС той е около 30. В Чехия е под 25, в Полша под 28, в Словения е 23. Точно от другата страна на прехода е България с коефициент 40. Феодализъм.

Очевидно чешкият, полският, унгарският 10 ноември е бил в обратната посока на българския. Вярно, има си културни различия. Те са били под австрийско робство, ние – под турско. Неслучайно Бай Ганьо гостува у Иречек, а не обратното. Но ако се учехме от тях, ако бяхме тръгнали подире им още в началото на прехода, днес щяхме да сме на едно много по-добро място. Уви, ние сторихме същото като Москва – революция от горе.

И така,

как у нас се

случи тази

елитарна

революция?

Още на срещата им през юни 1989 г. Горбачов направи на Живков силен намек, че му е време да излезе в заслужен отпуск. Горби бе обещал пред Рейгън и пред наследника му Буш-старши, да отвърже източноевропейците. Живков си направи оглушки, опита се да протака.

Наложи се Москва да упражни натиск чрез други представители на елита – Андрей Луканов и Петър Младенов. Те подработиха почвата и така на 9 ноември Политбюро взе решение да приеме оставката на Живков като генерален секретар на ЦК на БКП (така се изписваше партийният му пост). На другия ден той се опита да обърне това решение на пленума на ЦК, но висшият партиен елит никога не би тръгнал срещу Москва. Трябваше само да му се подшушне какво иска Горби.

Москва го бе назначила, Москва го уволни. Може да се каже, че Москва ни освободи от Москва.

Затова, ако искаме да схванем какво стана на 10 ноември, трябва да тръгнем от Москва. Там отдавна зрееше нещо като

бунт на

стопанския елит

срещу опеката на

партийния елит

Просто казано, стопанският елит искаше да си приватизира активите, а партийният не му даваше.

Точно същото се случваше и у нас – близо 10 години ту тръгваха, ту спираха нови и нови “икономически механизми”, които уж трябваше да развържат ръцете на стопанските ръководители. Тези жалки опити всеки път предизвикваха големи дисбаланси и партийният елит ги спираше.

Проблемът бе, че щом на директорите се позволи да вземат по-големи заплати, на пазара веднага възниква дефицит на стоки и започва отровно брожение сред народа. Представете си колко бе фрустриран стопанският елит. По сметките ти уж се водят милиарди, а не можеш да купиш един мерцедес за представителни нужди! И за втора волга нямаш лимит! Да не говорим за ролекс.

През януари 1989 г. бе приет така нареченият Указ 56, който на практика даваше възможност на директорите да си приватизират предприятията. Той също щеше скоро да бъде отменен от Тодор Живков, ако не се бе случил 10 ноември.

Днес някои пропагандисти твърдят, че Живков бил много по-пазарно настроен от Горби, разочарован бил от “социализъма” и искал да прави капитализъм, но Москва не му давала. Но истината е, че през 1989 г. у нас всичко бе държавно, като започнем от най-дребното - фризьорство, обущарство, шивашки услуги. В Полша, Унгария, Чехия това отдавна бе оставено на частния сектор. Защо на тях Москва даваше, а на България – не? Много просто, нашият елит искаше едър капитализъм и ненавиждаше дребната буржоазия. Пречеше да възникне.

Може да се каже, че 10 ноември се състоя за да гарантира изпълнението на Указ 56. Стопанският елит не искаше отново да му отнемат придобивката. Още преди 10 ноември той започна да създава частни външнотърговски дружества, за да присвоява приходите на предприятията. През зимата на 1989 – 1990 г. клоновете на БНБ бяха превърнати в търговски банки и повечето се приватизираха под тезгяха. Банкерите взеха заеми от банките, купиха основния капитал и после си опростиха дълговете. Започна и разграбването на валутния резерв на БНБ. Революцията отгоре вървеше като парен локомотив. И докато най-видните чада на партията превземаха банковата Бастилия, долу по площадите

тълпите пееха

“Комунизмът

си отива”

През пролетта на 1990 г. банките вече бяха частни, а обущарниците и кръчмите още бяха държавни. Все едно да си обуеш боксерките върху панталоните. Но какво да се прави - революция отгоре!

От тук нататък главната цел на 10 ноември вече бе постигната и дойде време за революцията отдолу – протести, демонстрации, оставки и с малко, но завинаги. Когато цените скочиха 10 пъти и 40 милиарда лева спестявания се превърнаха в дим, икономическите министри вече бяха сини. А премиерът беше безпартиен романтик. Дадоха му да се радва на апартамент, а после му го взеха. Жалка работа! Точно така се постъпи и с царя – дадоха му имотите и после ги прибраха.

Участта на сините лидери пак ми напомня повестта на Проспер Мериме “Таманго”, за която се сетих в една предишна статия. Таманго е африкански вожд, който продава роби на френски търговец. В един момент и самият той е отвлечен на кораба в пияно състояние. Но тъй като по природа е лидер, Таманго вдига бунт, избива всички бели и чак тогава разбира, че нито знае как се управлява кораб, нито в коя посока е Африка. Когато след доста време английска военна фрегата намира изгубения бриг, на борда е останал жив само силно изпосталелият Таманго. Всички други са мъртви от жажда и глад.

По-нататък Таманго попада в Кингстън (Ямайка) и тъй като е снажен мъж, командирът на полка го взема в оркестъра да бие чинелите.

Така че бийте чинелите, революционери. Слагайте ордените! И честит 10 ноември!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Вземи безплатно с "24 часа" в понеделник новия рейтинг на университетите

Вземи безплатно с "24 часа" в понеделник новия рейтинг на университетите

С понеделнишкия  брой на вестник "24 часа" читателите ще получат безплатно първата книжка с най-добрите университети според рейтинга на висшите училища за 2019 г. Цветна, в удобен формат. Безценно четиво за кандидат-студенти! Втората книжка с рейтинга на висшите училища ще е с броя на "24 часа" в понеделник, 16 декември

Кликни, за да видиш графиката голяма

Коментар на седмицата №1: Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Коментар на седмицата №2: Нова лисица в курника на НАТО

Коментар на седмицата №2: Нова лисица в курника на НАТО

Най-скандалната среща на алианса отбеляза неговия юбилей Срещата на НАТО в Лондон премина в шеги, закачки и обиди, които накараха президента Тръмп да се фръцне и да си тръгне, без да даде обещаната пресконференция. От друга страна, това изненадващо тръгване е тактически ход, който той самият препоръчва в знаменитата си книга “Изкуството на

Коментар на седмицата №3: Румен Радев в огледалния свят

Коментар на седмицата №3: Румен Радев в огледалния свят

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите

Румен Радев в огледалния свят

Румен Радев в огледалния свят

Президентът няма собствен дневен ред, следва хедлайна в медиитеl Когато напишеш в гугъл president of bulgaria, излиза информация, че сме народна република начело с БКП Президентът Румен Радев е като първа страница на опозиционен таблоид – няма свой дневен ред, разработва редакторски водещите новини в медиите

Снимка: Ройтерс

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война. По време на подготовката за срещата в Лондон

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кликни, за да видиш графиката голяма

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Майкъл Помпео

Майкъл Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Призивът на САЩ към съюзниците от ЕС: Не се доверявайте на китайски фирми за жизненоважните мрежи Статията на Държавния секретар на САЩ е публикувана в POLITICO.eu и е предоставена на в. “24 часа” от посолството на САЩ. Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събраха в Брюксел във вторник

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Защо е важно да се вдига шум за добрите неща Всяко добро си тежи на мястото. Правя препратка към народната мъдрост, че всеки камък си тежи на мястото, защото човекът, който за една седмица извърши две добрини, спасявайки човешки животи, случайно или не се казва Петър. Този Петър стана известен в края на ноември с храбрата си постъпка да обезвреди

Как да обновим автопарка  без шокове и да сме  отличници с климата

Как да обновим автопарка без шокове и да сме отличници с климата

- България е много напред по намаляването на въглеродни емисии и може да иска достатъчен преходен период и еврофинансиране за енергийния преход - Общините трябва да са с по-развързани ръце за цапащите коли и горива за отопление Започна световната климатична конференция на ООН в Мадрид, а в София температурните инверсии започнаха отново да

Как пловдивски роми станаха интелигентни шизофреници

Как пловдивски роми станаха интелигентни шизофреници

Тази седмица държавни чиновници ни направиха показно как, докато щедро ги осигуряваме, те си чукат частен бизнес и плетат афери, от които търпим още повече загуби. Не че това е някакво епохално разкритие, но с една дума - ни показаха отново колко вреден вместо полезен може да е служителят на държавна заплата

СНИМКА: Ройтерс

Срещата на върха на НАТО бе предшествана от разногласия между дългогодишни съюзници

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците обаче се спират върху разногласията между съюзниците, проличали вчера по време на срещите, предшествали самата среща на върха, предаде БТА.  За 70 години алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber