Бийте чинелите, революционери!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7860334 Бийте чинелите, революционери! Бийте чинелите, революционери! www.24chasa.bg
Бийте чинелите, революционери!

10 ноември беше революция, но наопаки

През есента на 1989 г. в Източна Европа станаха 2 принципно противоположни типа революции. В България се случи така наречената революция от горе. Което означава, че промените у нас бяха дело на елита и в полза на елита.

И обратното - събитията в Полша, Чехия, Унгария бяха “революции от долу”. Те бяха от народа, на народа и за народа. Е, и тук-там заради далаверата. Но все пак главно за хората.

Водач на промените в тези страни бе един отдавна утвърден контраелит, който добре знаеше какво иска и се ползваше с подкрепата на широкото население. Такъв компетентен контраелит у нас на 10 ноември нямаше и не успя да се образува. Защото едно е да викаш “оставка”, друго е да поведеш държавата в правилната посока. Затова

днес ние сме

принципно

различни

държави,

други общества. Тези страни, в които революциите станаха от долу нагоре, днес живеят в нещо като социален капитализъм, докато ние тук сме по-близо до феодализма.

Днес Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения са най-егалитарните (равни в социално отношение) държави в ЕС, докато България е европейски рекордьор по неравенство. Кой ви излъга, че сме правили един и същ преход?

Има си конкретни измерения. Както е известно, най-цялостният измерител на социалното неравенство е коефициентът “Джини”. Според “Евростат” средно за ЕС той е около 30. В Чехия е под 25, в Полша под 28, в Словения е 23. Точно от другата страна на прехода е България с коефициент 40. Феодализъм.

Очевидно чешкият, полският, унгарският 10 ноември е бил в обратната посока на българския. Вярно, има си културни различия. Те са били под австрийско робство, ние – под турско. Неслучайно Бай Ганьо гостува у Иречек, а не обратното. Но ако се учехме от тях, ако бяхме тръгнали подире им още в началото на прехода, днес щяхме да сме на едно много по-добро място. Уви, ние сторихме същото като Москва – революция от горе.

И така,

как у нас се

случи тази

елитарна

революция?

Още на срещата им през юни 1989 г. Горбачов направи на Живков силен намек, че му е време да излезе в заслужен отпуск. Горби бе обещал пред Рейгън и пред наследника му Буш-старши, да отвърже източноевропейците. Живков си направи оглушки, опита се да протака.

Наложи се Москва да упражни натиск чрез други представители на елита – Андрей Луканов и Петър Младенов. Те подработиха почвата и така на 9 ноември Политбюро взе решение да приеме оставката на Живков като генерален секретар на ЦК на БКП (така се изписваше партийният му пост). На другия ден той се опита да обърне това решение на пленума на ЦК, но висшият партиен елит никога не би тръгнал срещу Москва. Трябваше само да му се подшушне какво иска Горби.

Москва го бе назначила, Москва го уволни. Може да се каже, че Москва ни освободи от Москва.

Затова, ако искаме да схванем какво стана на 10 ноември, трябва да тръгнем от Москва. Там отдавна зрееше нещо като

бунт на

стопанския елит

срещу опеката на

партийния елит

Просто казано, стопанският елит искаше да си приватизира активите, а партийният не му даваше.

Точно същото се случваше и у нас – близо 10 години ту тръгваха, ту спираха нови и нови “икономически механизми”, които уж трябваше да развържат ръцете на стопанските ръководители. Тези жалки опити всеки път предизвикваха големи дисбаланси и партийният елит ги спираше.

Проблемът бе, че щом на директорите се позволи да вземат по-големи заплати, на пазара веднага възниква дефицит на стоки и започва отровно брожение сред народа. Представете си колко бе фрустриран стопанският елит. По сметките ти уж се водят милиарди, а не можеш да купиш един мерцедес за представителни нужди! И за втора волга нямаш лимит! Да не говорим за ролекс.

През януари 1989 г. бе приет така нареченият Указ 56, който на практика даваше възможност на директорите да си приватизират предприятията. Той също щеше скоро да бъде отменен от Тодор Живков, ако не се бе случил 10 ноември.

Днес някои пропагандисти твърдят, че Живков бил много по-пазарно настроен от Горби, разочарован бил от “социализъма” и искал да прави капитализъм, но Москва не му давала. Но истината е, че през 1989 г. у нас всичко бе държавно, като започнем от най-дребното - фризьорство, обущарство, шивашки услуги. В Полша, Унгария, Чехия това отдавна бе оставено на частния сектор. Защо на тях Москва даваше, а на България – не? Много просто, нашият елит искаше едър капитализъм и ненавиждаше дребната буржоазия. Пречеше да възникне.

Може да се каже, че 10 ноември се състоя за да гарантира изпълнението на Указ 56. Стопанският елит не искаше отново да му отнемат придобивката. Още преди 10 ноември той започна да създава частни външнотърговски дружества, за да присвоява приходите на предприятията. През зимата на 1989 – 1990 г. клоновете на БНБ бяха превърнати в търговски банки и повечето се приватизираха под тезгяха. Банкерите взеха заеми от банките, купиха основния капитал и после си опростиха дълговете. Започна и разграбването на валутния резерв на БНБ. Революцията отгоре вървеше като парен локомотив. И докато най-видните чада на партията превземаха банковата Бастилия, долу по площадите

тълпите пееха

“Комунизмът

си отива”

През пролетта на 1990 г. банките вече бяха частни, а обущарниците и кръчмите още бяха държавни. Все едно да си обуеш боксерките върху панталоните. Но какво да се прави - революция отгоре!

От тук нататък главната цел на 10 ноември вече бе постигната и дойде време за революцията отдолу – протести, демонстрации, оставки и с малко, но завинаги. Когато цените скочиха 10 пъти и 40 милиарда лева спестявания се превърнаха в дим, икономическите министри вече бяха сини. А премиерът беше безпартиен романтик. Дадоха му да се радва на апартамент, а после му го взеха. Жалка работа! Точно така се постъпи и с царя – дадоха му имотите и после ги прибраха.

Участта на сините лидери пак ми напомня повестта на Проспер Мериме “Таманго”, за която се сетих в една предишна статия. Таманго е африкански вожд, който продава роби на френски търговец. В един момент и самият той е отвлечен на кораба в пияно състояние. Но тъй като по природа е лидер, Таманго вдига бунт, избива всички бели и чак тогава разбира, че нито знае как се управлява кораб, нито в коя посока е Африка. Когато след доста време английска военна фрегата намира изгубения бриг, на борда е останал жив само силно изпосталелият Таманго. Всички други са мъртви от жажда и глад.

По-нататък Таманго попада в Кингстън (Ямайка) и тъй като е снажен мъж, командирът на полка го взема в оркестъра да бие чинелите.

Така че бийте чинелите, революционери. Слагайте ордените! И честит 10 ноември!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Pixabay

Богатите страни се борят с коронавируса, но реакцията на Африка жъне похвали

На лекция пред свои колеги вирусологът Джон Нкегасонг показа кадри, които едно време преследваха Африка и корица на списание, която я обявява за "Безнадеждния континент". След това той цитира първия президент на Гана Кваме Нкрума: "Ясно е, че трябва да намерим африканско решение на проблемите ни и то може да бъде намерено само в африканското

Д-р Ахмед ал Мадбух е извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в София и доайен на чуждестранния дипломатически корпус в България.

Единственият ключ към мира е самоопределението на палестинците

Всяко споразумение за нормализация, което не взема това предвид, ще е хвърляне на прах в очите В своето ежедневие ние, палестинският народ, сме подложени на историческа неправда и се сблъскваме с грубо погазване на нашите права и достойнство в собственото ни отечество – това е резултатът и отражението на 72-годишния расистки колониален проект

Севилай Салим със своята учителка и двама членове на журито - социолога Кънчо Стойчев (вляво от нея) и писателя Димитър Томов

Аз обвинявам образователната система

15-годишна ученичка от с. Черноочене, Кърджалийско, получи първа награда на конкурса за ученическо творчество “Бодлите на таралежите” Конкурсът “Бодлите на таралежите” се организира за 14-и път от фондация “Братя Мормареви” с председател социолога Кънчо Стойчев. Той е в две категории - есе и разказ. Тази година има рекорден брой участници - 200

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

Когато депутатът взема 18 800 евро, на референдуми стават чудеса

След орязването на парламента в Италия 1 представител ще се пада на 151 000 души. В България е 1 на 29 000 Хваната под ръка от сина си, 109-годишната баба Луиза Дзапители от град Кастело отиде до избирателните урни, за да гласува на референдума за съкращаване на италианския парламент. 72 поредни години родената в област Умбрия жена не е

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

Спад на заразени и умрели, но още не е почнало якото тестване в училище (Обзор)

С COVID-19 e зъболекарка от Пазарджик, нови ученици под карантина Лек спад на заразените с COVID-19 и починалите в последните две седмици показва анализ на данните от статистиката, направен от експерта Тихомир Безлов. Броят на починалите през периода 12-19 септември с коронавирус е 38 спрямо 10 повече за предходните 7 дни

Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

Как се борят с корупцията, а бранят люпилнята на корумпирани елити?

Мажоритарният вот има огромна подкрепа от избирателите, но партиите се правят на ни лук яли, ни лук мирисали Защо партиите не искат мажоритарни избори - този въпрос най-често изниква след възгласите за рестарт на държавата, за смяна на елита, за смяна на системата. От промените в Изборния кодекс отпадна предложението 200 депутати за ВНС да се

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

43-о място за България от 163 държави по качество на живот

43-о място за България от 163 държави по качество на живот

В авторитетна западна класация изпреварваме Румъния и Сърбия, но сме след Хърватия и Унгария България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация, която измерва социалния напредък и качеството на живота. Индексът за социалния прогрес (SPI) се прави от изследователи във Вашингтон

Споразумението “Авраам”

Споразумението “Авраам”

Мирът между Израел, ОАЕ и Бахрейн е епохална визия за просперитет Установяването на пълни дипломатически отношения между Израел, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн е повратен момент за Близкия изток. На фона на представите за този регион от света като за дисфункционално семейство споразумението “Авраам” (кръстено на името на легендарния

Сингапур има най-ниска смъртност от коронавирус в света - едва 27 починали при над 57 000 заразени СНИМКА: Ройтерс

Защо Сингапур е с най-ниско равнище на смъртност от коронавирус в света

Сингапур има най-ниска смъртност от коронавирус в света - едва 27 починали при над 57 000 заразени на югоизточноазиатския остров. Равнището на смъртност от COVID-19 в Сингапур е 0,05 процента спрямо средно за света 3 процента според данните, събрани от Ройтерс от страни с над 1000 случая. При сравнение със страни с подобно по размер население се

Защо руснаците са толкова издръжливи на новичок

Защо руснаците са толкова издръжливи на новичок

За Скрипал, Навални и Едуард Сноудън Четири случая на отравяне, в които НАТО, Европа и ООН грубо, вулгарно демонстрираха двойни стандарти, политически обвинения без реално разследване, неспособност да аргументират тези и готовност от страна на Европа да загърби истината, ценностната си система и собствените си интереси, обслужвайки чужди

Президентската стратегия - много петинг*, никакъв коитус**

Президентската стратегия - много петинг*, никакъв коитус**

Защо не трябва да се допуска юристите да реформират съдебната власт Добре е президентската институция от време на време да осеменява държавната утроба с нови идеи за реформи, та дано се зачене по-добра демокрация. И ако досега не се е заченало нищо подобно, то е или защото е имало само петинг, или държавата не е била в овулация

Коментар на седмицата №1: Иде ли ново “отровно трио”

Коментар на седмицата №1: Иде ли ново “отровно трио”

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 89 000 прочитания. След изборите може да се състави власт от политически сбирщайн, без да се държи сметка за принципи и ценности Защо ли се получава все така, че когато БСП се явява на избори, без значение дали са вътрешнопартийни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber