Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7857920 Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал 51 976 прочитания

Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Зададохме тези въпроси на политолозите Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователския център “Тренд” и на социолога Васил Тончев.

Румяна Коларова, политолог:

Манолова може

да оглави блок

ляво-център

ГЕРБ бележи загуба в

мажоритарните битки,

не в пропорционалния вот

Тези местни избори ни показаха, че българите искат промяна както на управляващите, така и на опозицията.

Разбира се, сегашното искане за промяна не е като онзи категоричен протестен вот, който двукратно, през 2001 и през 2009 г., доведе до смяна на партийната система в България. Днес хората искат промяна, но същевременно не виждат алтернатива на сегашното управление.

Вторият показателен резултат от тези избори е много по-фрагментираното политическо представителство - като правило нито една партия няма самостоятелно мнозинство в общинските съвети. Това предполага, че вече

ГЕРБ няма да

може да

управлява сам,

или с аморфни

коалиционни

партньори

като “Патриотичния фронт”.

Трето, изборите показаха, че мнозинството от българските избиратели са десни по своите политически предпочитания. Но напреженията и фрагментациите между десните партии могат да доведат до ерозия и неефективност на дясното политическо представителство.

Това означава, че за да гарантира стабилно управление, ГЕРБ трябва да търси широка, а не минимално печеливша коалиция вдясно.

Четвърто - видяхме, че “Демократична България” обвързва ДСБ с политическо партньорство, което отива отвъд партийното семейство на ЕНП, към което ДСБ принадлежи. С други думи, “Демократична България” е инструмент за позициониране на ДСБ в политическия център с амбивалентна ляво-дясна политическа идентичност по модела на “Да България”.

Моето обяснение за резултата на балотажа в София е в отчаяните действия на Мая Манолова в последните дни преди него, когато тя в максимална степен опита да се идентифицира с “Демократична България”, като мотивира и стимулира част от десните избиратели да гласуват за нея.

Макар и декларативна, нейната подкрепа за основни приоритети на тази формация е мотивирала по-голямата част от избирателите на ДБ и да гласуват на втори тур, и да пуснат бюлетина за нея.

Политическата съдба на Манолова след този вот беше вече очертана от Нинова - тя може да оглави лявоцентристки политически проект, който да хвърли мост към дясноцентристките избиратели.

За мен равносметката от този вот е: в пропорционалната част от вота - този за общинските листи,

ГЕРБ може да

отстъпва, но не

бележи загуба

ГЕРБ губи в част от мажоритарните битки, преди всичко заради лошия персонален подбор - загуби преди всичко там, където бяха очевидни съмненията в личните качества на номинирания кандидат и същевременно имаше силен опонент, мобилизиращ подкрепа.

И ако на този вот процентът на одобрение за ГЕРБ не е съществено променен, то със сигурност делът неодобряващи ГЕРБ е с видим ръст. Индиферентните стават недоволни.

Анастас Стефанов, политолог от “Тренд”:

София вече не е

нито синя, нито

двуполюсна

С новия мандат Фандъкова

става най-дълго

управлявалият кмет на София

Въпросът какво ни показаха тези местни избори съдържа много отговори, при това в различни посоки. Традиционно местните избори са едни от най-интересните в рамките на нашата демократична политическа система. Именно тук се разкриват и специфики, които протичат и се развиват по места в продължение на десетилетия. Това са и изборите, където регистрираме най-голям брой кандидати и най-много победители. Разбира се, работа на партийните централи е да направят своите интерпретации. Моят коментар ще се базира на три основни наблюдения.

Първо - съотношението между двете основни политически сили ГЕРБ - БСП. Ако кажем, че ГЕРБ запазва доминиращата си роля в местната власт, няма да преувеличим. Тук следва да отбележим, че

там, където

БСП надви

на II тур, ГЕРБ

все пак имат

водещо

или съществено или водещо представителство в общинските съвети. БСП възвръщат присъствие в местната власт. Независимо дали ще говорим за 3 + 1 областни града, резултатите са факт - Русе, Разград, Перник и Благоевград.

Във вътрешнопартиен план ГЕРБ демонстрира кондиция и организационна мощ, което със сигурност ще тушира напрежение в партията. Хоризонтът за продължаващо обновление, за което Борисов загатна, очевидно е легитимен след този изборен цикъл. В допълнение БСП завъртя пълния изборен цикъл с местните избори. Равносметката за Нинова играе в нейна полза.

Второ, регистрираме разширяваща се местна политическа фауна, която удържа на националния контекст и дори регистрира пробиви. Най-известният пример в момента е Тодор Попов. Но можем да продължим с Плевен, Добрич, Видин, Ямбол. В един допълнителен контекст следва да прибавим и това, че дългогодишните кметове на Монтана и Кюстендил са успели да инсталират именно такава независима местна и легитимна политическа фауна. Фактът, че ГЕРБ подкрепи градоначалниците на Монтана и Кюстендил, е достатъчно красноречив.

Третият ракурс - София е град в държавата и беше местни избори в местните избори. Безспорен център на внимание, но най-вече и заради оспорваната битка, която новоизбраният кмет Фандъкова даде срещу Мая Манолова. Но какво направи впечатление? Време е да се прекрати баналната теза, че София е “синя”, София е “дясна”. Това просто не отговаря на демографските процеси, които протичат през последните две десетилетия и реалностите, които следват от тях. Налице е много по-богата идеологическа амалгама, която надхвърля измеренията на дихотомията от “двуполюсния модел” през 90-те години.

Пробивът на организацията “Спаси София” с кандидатурата на Борис Бонев допълнително обогатява координатната система в столицата. Новостта е, че субекти извън партийния мейнстрийм успяват да налагат дневен ред и съответно да трупат политически капитал. Не на последно място, поемайки новия управленски мандат кметът Фандъкова, се превръща в най-дълго управлявалия градоначалник на столицата ни.

Васил Тончев, “Сова-Харис”:

Появи се ново ляво

Без Фандъкова ГЕРБ нямаше да победи в София

Двата тура на местния вот тази година показаха няколко основни неща.

1. ГЕРБ продължава да е основната доминираща политическа сила и ще може спокойно да изкара пълния си мандат.

2. БСП се утвърди като политическа сила, но не и като алтернатива на ГЕРБ. В БСП има ентусиазъм и консолидация около социално-консервативната линия на Корнелия Нинова.

3. Новото явление в изборите е Борис Бонев и станалото в София. Казвам го, защото обикновено онова, което става в столицата, след време се случва и в страната. Това са хора, които започват да търсят политическо представителство. Очевидно те вече са достатъчно в количествено отношение, а са и осъзнати и обвързани така, че да намерят това представителство, включително и като лица. Това е социално и ляво по съдържание формирование, само че много различно от БСП. Социалдемократическото винаги е било за солидарност и справедливост, но основната му цел е справедливото разпределение за бедните и за нямащите.

Докато тези млади хора търсят справедливост и солидарност на съвсем друга основа.

За тях

оцеляването

изобщо не е

проблем

- те са с осигурен стандарт и потребление и затова търсят съвсем други сфери и изяви. Акцент на техните действия са екологията, различността, правата на човека и т.н. Противопоставянето комунизъм - антикомунизъм е изгубило смисъл в тези среди. И както вдясно има консервативно и либерално дясно, които на тези избори влязоха в много тежка битка и отношения, така и вляво може да се конфигурира освен консервативно ляво около лагера на Нинова, така и новото явление, което в някаква степен припозна Мая Манолова като възможен партньор.

В този смисъл, имайки предвид данните от екзитпола, не съм съгласен, че десните на вота в София някак се припознаха и свързаха с левите. Да, имаше някакъв брак по сметка във втория тур, но масов прилив между тях нямаше изобщо. Гласовете им се разделиха в подкрепата си за Фандъкова и за Манолова.

Докато младите леви около “Спаси София” преимуществено подкрепиха Манолова и помогнаха да стопи огромната разлика с Фандъкова. Тази конфигурация ще я видим още на следващите парламентарни избори.

Безспорно ГЕРБ спечели местния вот, но се показаха и опасности пред него. В София ГЕРБ спечели заради Фандъкова - не виждам друг печеливш за тях вариант в столицата. Ако не бяха заложили на нея, тази победа нямаше да се случи. В градовете, където ГЕРБ не спечелиха кметския стол, кандидатите им не бяха ярки.

БСП успя да затвърди някакви позиции, но и показа, че не е алтернативата, която може да събори ГЕРБ.

Колкото до политическото бъдеще на Мая Манолова, която на този вот отбеляза личен успех, въпреки че загуби, тя би могла да оглави някакъв проект в територията, освободена от Корнелия Нинова и БСП - либерално ляво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

"Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна и това може да доведе до следваща вълна на разочарование”, каза социологът Боряна Димитрова по Би Ти Ви. След едни евентуални избори дори двупартийна коалиция може да е невъзможна, така лелеяната преди време широка коалиция ГЕРБ - БСП не минава 50%

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Аз съм от тези хора, които смятат, че кръстовищата трябва да са свободни за хората, които ги преминават. Едно е да протестираш, друго е да тероризираш град, като пречиш на придвижването. Това заяви пред БНР Валери Найденов, журналист и политически анализатор, който посочи, че подкрепя действията на управляващите

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

В Монако ти прибират колата за свръхпревишена скорост на място, у нас ще чакаме още доста дълго присъда за убийството на Милен Цветков Скоростта убива. Всички го знаят, но в България винаги е по-иначе. У нас има убийци на пътя, които си тръгват с условни присъди, други с години размотават уж независимата съдебна система

Васил Тончев

Със или без Борисов. Какво идва?

Какви са сценариите за развитие на политическата ситуация след националната конференция на ГЕРБ и думите на Бойко Борисов. Попитахме политолозите Анастас Стефанов и Татяна Буруджиева и социолога Васил Тончев: 1. Как ще коментирате казаното от Борисов и какви знаци видяхте на събранието на ГЕРБ? 2. Какво може да очакваме оттук нататък

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

На път сме да пропаднем в двойна криза + риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. - Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни на фона на гласоподавателите

Как протестът облече роклята на баба ми

Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка! Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето. Естествено, че това е метафора

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber