Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7857920 Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №2: Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал 51 976 прочитания

Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Зададохме тези въпроси на политолозите Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователския център “Тренд” и на социолога Васил Тончев.

Румяна Коларова, политолог:

Манолова може

да оглави блок

ляво-център

ГЕРБ бележи загуба в

мажоритарните битки,

не в пропорционалния вот

Тези местни избори ни показаха, че българите искат промяна както на управляващите, така и на опозицията.

Разбира се, сегашното искане за промяна не е като онзи категоричен протестен вот, който двукратно, през 2001 и през 2009 г., доведе до смяна на партийната система в България. Днес хората искат промяна, но същевременно не виждат алтернатива на сегашното управление.

Вторият показателен резултат от тези избори е много по-фрагментираното политическо представителство - като правило нито една партия няма самостоятелно мнозинство в общинските съвети. Това предполага, че вече

ГЕРБ няма да

може да

управлява сам,

или с аморфни

коалиционни

партньори

като “Патриотичния фронт”.

Трето, изборите показаха, че мнозинството от българските избиратели са десни по своите политически предпочитания. Но напреженията и фрагментациите между десните партии могат да доведат до ерозия и неефективност на дясното политическо представителство.

Това означава, че за да гарантира стабилно управление, ГЕРБ трябва да търси широка, а не минимално печеливша коалиция вдясно.

Четвърто - видяхме, че “Демократична България” обвързва ДСБ с политическо партньорство, което отива отвъд партийното семейство на ЕНП, към което ДСБ принадлежи. С други думи, “Демократична България” е инструмент за позициониране на ДСБ в политическия център с амбивалентна ляво-дясна политическа идентичност по модела на “Да България”.

Моето обяснение за резултата на балотажа в София е в отчаяните действия на Мая Манолова в последните дни преди него, когато тя в максимална степен опита да се идентифицира с “Демократична България”, като мотивира и стимулира част от десните избиратели да гласуват за нея.

Макар и декларативна, нейната подкрепа за основни приоритети на тази формация е мотивирала по-голямата част от избирателите на ДБ и да гласуват на втори тур, и да пуснат бюлетина за нея.

Политическата съдба на Манолова след този вот беше вече очертана от Нинова - тя може да оглави лявоцентристки политически проект, който да хвърли мост към дясноцентристките избиратели.

За мен равносметката от този вот е: в пропорционалната част от вота - този за общинските листи,

ГЕРБ може да

отстъпва, но не

бележи загуба

ГЕРБ губи в част от мажоритарните битки, преди всичко заради лошия персонален подбор - загуби преди всичко там, където бяха очевидни съмненията в личните качества на номинирания кандидат и същевременно имаше силен опонент, мобилизиращ подкрепа.

И ако на този вот процентът на одобрение за ГЕРБ не е съществено променен, то със сигурност делът неодобряващи ГЕРБ е с видим ръст. Индиферентните стават недоволни.

Анастас Стефанов, политолог от “Тренд”:

София вече не е

нито синя, нито

двуполюсна

С новия мандат Фандъкова

става най-дълго

управлявалият кмет на София

Въпросът какво ни показаха тези местни избори съдържа много отговори, при това в различни посоки. Традиционно местните избори са едни от най-интересните в рамките на нашата демократична политическа система. Именно тук се разкриват и специфики, които протичат и се развиват по места в продължение на десетилетия. Това са и изборите, където регистрираме най-голям брой кандидати и най-много победители. Разбира се, работа на партийните централи е да направят своите интерпретации. Моят коментар ще се базира на три основни наблюдения.

Първо - съотношението между двете основни политически сили ГЕРБ - БСП. Ако кажем, че ГЕРБ запазва доминиращата си роля в местната власт, няма да преувеличим. Тук следва да отбележим, че

там, където

БСП надви

на II тур, ГЕРБ

все пак имат

водещо

или съществено или водещо представителство в общинските съвети. БСП възвръщат присъствие в местната власт. Независимо дали ще говорим за 3 + 1 областни града, резултатите са факт - Русе, Разград, Перник и Благоевград.

Във вътрешнопартиен план ГЕРБ демонстрира кондиция и организационна мощ, което със сигурност ще тушира напрежение в партията. Хоризонтът за продължаващо обновление, за което Борисов загатна, очевидно е легитимен след този изборен цикъл. В допълнение БСП завъртя пълния изборен цикъл с местните избори. Равносметката за Нинова играе в нейна полза.

Второ, регистрираме разширяваща се местна политическа фауна, която удържа на националния контекст и дори регистрира пробиви. Най-известният пример в момента е Тодор Попов. Но можем да продължим с Плевен, Добрич, Видин, Ямбол. В един допълнителен контекст следва да прибавим и това, че дългогодишните кметове на Монтана и Кюстендил са успели да инсталират именно такава независима местна и легитимна политическа фауна. Фактът, че ГЕРБ подкрепи градоначалниците на Монтана и Кюстендил, е достатъчно красноречив.

Третият ракурс - София е град в държавата и беше местни избори в местните избори. Безспорен център на внимание, но най-вече и заради оспорваната битка, която новоизбраният кмет Фандъкова даде срещу Мая Манолова. Но какво направи впечатление? Време е да се прекрати баналната теза, че София е “синя”, София е “дясна”. Това просто не отговаря на демографските процеси, които протичат през последните две десетилетия и реалностите, които следват от тях. Налице е много по-богата идеологическа амалгама, която надхвърля измеренията на дихотомията от “двуполюсния модел” през 90-те години.

Пробивът на организацията “Спаси София” с кандидатурата на Борис Бонев допълнително обогатява координатната система в столицата. Новостта е, че субекти извън партийния мейнстрийм успяват да налагат дневен ред и съответно да трупат политически капитал. Не на последно място, поемайки новия управленски мандат кметът Фандъкова, се превръща в най-дълго управлявалия градоначалник на столицата ни.

Васил Тончев, “Сова-Харис”:

Появи се ново ляво

Без Фандъкова ГЕРБ нямаше да победи в София

Двата тура на местния вот тази година показаха няколко основни неща.

1. ГЕРБ продължава да е основната доминираща политическа сила и ще може спокойно да изкара пълния си мандат.

2. БСП се утвърди като политическа сила, но не и като алтернатива на ГЕРБ. В БСП има ентусиазъм и консолидация около социално-консервативната линия на Корнелия Нинова.

3. Новото явление в изборите е Борис Бонев и станалото в София. Казвам го, защото обикновено онова, което става в столицата, след време се случва и в страната. Това са хора, които започват да търсят политическо представителство. Очевидно те вече са достатъчно в количествено отношение, а са и осъзнати и обвързани така, че да намерят това представителство, включително и като лица. Това е социално и ляво по съдържание формирование, само че много различно от БСП. Социалдемократическото винаги е било за солидарност и справедливост, но основната му цел е справедливото разпределение за бедните и за нямащите.

Докато тези млади хора търсят справедливост и солидарност на съвсем друга основа.

За тях

оцеляването

изобщо не е

проблем

- те са с осигурен стандарт и потребление и затова търсят съвсем други сфери и изяви. Акцент на техните действия са екологията, различността, правата на човека и т.н. Противопоставянето комунизъм - антикомунизъм е изгубило смисъл в тези среди. И както вдясно има консервативно и либерално дясно, които на тези избори влязоха в много тежка битка и отношения, така и вляво може да се конфигурира освен консервативно ляво около лагера на Нинова, така и новото явление, което в някаква степен припозна Мая Манолова като възможен партньор.

В този смисъл, имайки предвид данните от екзитпола, не съм съгласен, че десните на вота в София някак се припознаха и свързаха с левите. Да, имаше някакъв брак по сметка във втория тур, но масов прилив между тях нямаше изобщо. Гласовете им се разделиха в подкрепата си за Фандъкова и за Манолова.

Докато младите леви около “Спаси София” преимуществено подкрепиха Манолова и помогнаха да стопи огромната разлика с Фандъкова. Тази конфигурация ще я видим още на следващите парламентарни избори.

Безспорно ГЕРБ спечели местния вот, но се показаха и опасности пред него. В София ГЕРБ спечели заради Фандъкова - не виждам друг печеливш за тях вариант в столицата. Ако не бяха заложили на нея, тази победа нямаше да се случи. В градовете, където ГЕРБ не спечелиха кметския стол, кандидатите им не бяха ярки.

БСП успя да затвърди някакви позиции, но и показа, че не е алтернативата, която може да събори ГЕРБ.

Колкото до политическото бъдеще на Мая Манолова, която на този вот отбеляза личен успех, въпреки че загуби, тя би могла да оглави някакъв проект в територията, освободена от Корнелия Нинова и БСП - либерално ляво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка: Ройтерс

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война. По време на подготовката за срещата в Лондон

Кликни, за да видиш графиката голяма

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Майкъл Помпео

Майкъл Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Призивът на САЩ към съюзниците от ЕС: Не се доверявайте на китайски фирми за жизненоважните мрежи Статията на Държавния секретар на САЩ е публикувана в POLITICO.eu и е предоставена на в. “24 часа” от посолството на САЩ. Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събраха в Брюксел във вторник

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Защо е важно да се вдига шум за добрите неща Всяко добро си тежи на мястото. Правя препратка към народната мъдрост, че всеки камък си тежи на мястото, защото човекът, който за една седмица извърши две добрини, спасявайки човешки животи, случайно или не се казва Петър. Този Петър стана известен в края на ноември с храбрата си постъпка да обезвреди

Как да обновим автопарка  без шокове и да сме  отличници с климата

Как да обновим автопарка без шокове и да сме отличници с климата

- България е много напред по намаляването на въглеродни емисии и може да иска достатъчен преходен период и еврофинансиране за енергийния преход - Общините трябва да са с по-развързани ръце за цапащите коли и горива за отопление Започна световната климатична конференция на ООН в Мадрид, а в София температурните инверсии започнаха отново да

СНИМКА: Ройтерс

Срещата на върха на НАТО бе предшествана от разногласия между дългогодишни съюзници

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците обаче се спират върху разногласията между съюзниците, проличали вчера по време на срещите, предшествали самата среща на върха, предаде БТА.  За 70 години алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Или как дамското вдигане на тежести ще стане мъжки спорт Европейският парламент пак ни притисна да ратифицираме Истанбулската конвенция. И веднага у нас се подновиха призивите да клекнем. Но това, което се сервира на българския парламент, не е истинската Истанбулска конвенция! Като цяло текстът е същият

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Лидерите им са обикновени тарикати като Ленин и Троцки Апокалиптичните прогнози и претенции на крайната левица имат обща логика, обща матрица. Ако политическото поведение на крайнолевите е принципен заложник на непреодолим стремеж за радикална промяна, за унищожение на заварения свят и замяната му с “по-добър”

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Защо е важно без забавяне да се предостави на съдебните органи в ЕС ефективен инструмент за борба с престъпността и тероризма ЖИЛ ДЕ КЕРКОВ Е КООРДИНАТОР НА ЕС ЗА БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА Достъпът до електронни данни, често наричани “електронни доказателства”, придоби извънредно голямо значение в хода на наказателните разследвания — дотолкова

Българският премиер се снима с президента Тръмп и първата дама Мелания по време на сесията на Общото събрание на ООН през есента на 2018 г.

Коментар на седмицата №2: На среща с Тръмп - малко приказки, много комплименти

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 122 хил. прочитания Борисов лесно ще разбере накъде върви разговорът – всичко е изписано на лицето му Не очаквайте да знае нещо за страната ви, обсипвайте го с комплименти, кажете му, че превъзхожда предшествениците си - особено Обама

Коментар на седмицата №3: Ужилената миска разби мита за красивата българка

Коментар на седмицата №3: Ужилената миска разби мита за красивата българка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 79 хил  прочитания До миналия четвъртък българският мъж можеше някак да намери опорна точка да продължи напред въпреки несгодите и несправедливостите. 21 ноември 2019 г. обаче се оказа преломна точка в историята на самочувствието ни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber