Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7857917 Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3* Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3* www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №1: Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 58 100 прочитания

Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея

За да не признае открито пред себе си и пред хората, че ГЕРБ загуби на тези избори важни градове, партийният лидер и вече трети мандат премиер Бойко Борисов обяви, че нормалността се завръща в местната власт. Защото не било нормално неговата партия да владее всички областни градове, както се получи през 2015 г.

Звучи умно, дори красиво, но и самият Борисов е напълно наясно, че думите му бяха оправдание за падналите Русе, Благоевград, Перник, спечеления със 77 гласа Шумен и трудната победа в София.

Борисов е човек, който се подсигурява да не загуби дори на ези-тура и не е нито в неговата натура, нито в тази на ГЕРБ да отстъпва доброволно власт и победа.

Но докато обясняваше как се завръща нормалността в местната власт и че ГЕРБ всъщност пак бие с много, Борисов изпусна няколко закани.

И точно в тях е новината - реализирането им може да превърне партията му в нормална политическа сила, а не командирска структура. Или пък да я ликвидира.

Подобно на Надежда Михайлова, когато в СДС дойде краят на епохата на Командира Иван Костов, очевидно Борисов е решил, че е време да проветри ГЕРБ и да направи промени, които вече са крещящо нужни.

Вместо

проветряване

той обаче го

нарече чистене

Проблемът с врага с партиен билет се появи още след европейските избори през май. Тогава Борисов събори досегашния втори в партията Цветан Цветанов и обяви, че ще чисти структури, които са се капсулирали и деребействат. Всъщност се ограничи до малки промени в Плевен, Ямбол и Русе.

А както сам призна по повод издигането на Атанас Камбитов в Благоевград, направил го е от страх да не разцепи партията си преди изборите.

През всичките тези 10 години, в които ГЕРБ е на власт, Борисов допусна грешката да създаде партия с огромна членска маса и още по-голяма клиентела около нея, вместо да следва доста по-добре работещия модел на десните партии да са електорални - мобилизират избирателите си, когато е нужно, но не поддържат огромен апарат. Вероятно този недостатък се дължи на упоритото партийно строителство по места на Цветан Цветанов. Реално толкова голяма партия в историята на България не е имало. Което пък, естествено, предполага появата на танцьори с петдесетолевки по челата и предатели.

А в ГЕРБ, както и самият

Борисов призна

за първи път от

изгонването

на Цветанов,

предатели

очевидно

не липсват

Опити партията да бъде разцепена на местния вот е имало в Русе, Пловдив, Видин, Плевен, Банско. Че дори в Бургас, където организацията се води за отличник.

Поне това разказват самите гербери. Още преди балотажа Борисов насочи стрелите срещу Цветанов, който пък, за да покаже незаинтересованост към местния вот, на първия му тур стигна чак до Америка, а на втория - прескочи между Брюксел и Берлин.

Очевидно, въпреки че ГЕРБ продължава да е партията на Борисов, все пак в нея има достатъчно хора, за които премиерът не е единственият властелин. Неслучайно лидерът изрази притеснения и от обиколките на Цветанов зад граница, където изгоненият втори представя мозъчния си тръст. Но дали не използва утъпкани пътеки към донорите, които някога създадоха ГЕРБ? Очевидно Борисов се бои точно от това, след като обясни, че лично щял да пита Доналд Тръмп какви ги върши бившият му доверен в Щатите.

При смяната на Цветанов Борисов

се зарече повече

да няма втори

в ГЕРБ

Именно вторите и третите нива обаче са огромният проблем на партията. Заради всеядното набиране на хора за мрежата си Борисов допусна за лидери на региони, депутати и шефове на организации доста посредствени хора.

Един от основните говорители на ГЕРБ примерно стана Тома Биков, който, преди да пристане в ГЕРБ, обиколи почти всяка “дясна” хранилка. Но той поне не кадрува и не дразни по места, докато нарочени за гонене гербери разказват, че онези от вторите и третите партийни етажи, които са

посредниците

между низините

и лидера, силно

изкривяват

картината

пред Борисов, за да къпят себе си в положителна светлина и да получат одобрението му.

Със сигурност проветряването на ГЕРБ ще трябва да обхване и такива личности, но това носи друга опасност за Борисов. Михайлова проветри СДС и от това синята партия първо настина, след това премина към скоротечна пневмония, а сега е в кома и разчита единствено на венозно хранене от ГЕРБ.

Борисов се закани да въведе и ограничение в мандатите на кметовете си. След третия - край.

Парадоксално, но това засяга емблематични фигури за ГЕРБ, т.нар. отличници като Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров, Даниел Панов.

Хората, които реално извадиха тези избори за Борисов въпреки слабата кампания, която партията направи като цяло. На тях им беше лепнат тъп слоган "Работа, работа, работа", бяха снимани като за “Тъжна вест” и бяха пуснати да се оправят сами.

И вместо този път кандидатите на ГЕРБ да успеят на крилата на партията, те се добраха до нови мандати въпреки нея.

Този път дори обиколките с джипката на Борисов не помогнаха на тези, които си имаха и без това проблеми по места. Справка - Шумен, където след возене на джипката Любомир Христов едва спечели балотажа със 77 гласа, а сега БСП иска касиране заради съмненията дали всичко там е честно.

Хората са уморени от ГЕРБ и цялата кампания на останалите е била насочена срещу управляващите, а не към това какво алтернативните кандидати биха направили, ако спечелят. Това също се появи като лайтмотив на коментарите - както от премиера, така и на следващите важни гербери по телевизиите.

Очевидно Борисов разбира това, след като обяви, че си отива от властта, веднага щом стане готова магистрала “Хемус”.

Дотогава обаче трябва да е проветрил, да е поизчистил къщата и да остави на чисто да започнат следващите - примерно изкаралите по три мандата успешни кметове, за да може ГЕРБ да стане нормална, а не лидерска партия.

* Става дума за кметовете, които са с 3 мандата. Борисов предупреди, че ще забрани на своите четвърти мандат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка: Ройтерс

НАТО избегна челен сблъсък на срещата си на върха

По всичко изглеждаше, че срещата на върха ще бъде повторение на катастрофалната среща на високо равнище на НАТО през юли 2018 г., когато президентът на САЩ започна тирада срещу европейските съюзници и заплаши да изтегли САЩ от трансатлантическия военен съюз, изграден след Втората световна война. По време на подготовката за срещата в Лондон

Кликни, за да видиш графиката голяма

Вижте кои дипломи за висше дават най-високи заплати (топ 50)

4193 лева - толкова е средният месечен облагаем доход на завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломата от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград пък носи средна заплата от 3531 лева. Това показват данните от новото 9-о поред издание на Рейтинга на висшите

Майкъл Помпео

Майкъл Помпео: Европа трябва да постави сигурността на 5G на първо място

Призивът на САЩ към съюзниците от ЕС: Не се доверявайте на китайски фирми за жизненоважните мрежи Статията на Държавния секретар на САЩ е публикувана в POLITICO.eu и е предоставена на в. “24 часа” от посолството на САЩ. Министрите, отговарящи за телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събраха в Брюксел във вторник

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Петър*, който не гледа безучастно - важният камък в общата ни къща

Защо е важно да се вдига шум за добрите неща Всяко добро си тежи на мястото. Правя препратка към народната мъдрост, че всеки камък си тежи на мястото, защото човекът, който за една седмица извърши две добрини, спасявайки човешки животи, случайно или не се казва Петър. Този Петър стана известен в края на ноември с храбрата си постъпка да обезвреди

Как да обновим автопарка  без шокове и да сме  отличници с климата

Как да обновим автопарка без шокове и да сме отличници с климата

- България е много напред по намаляването на въглеродни емисии и може да иска достатъчен преходен период и еврофинансиране за енергийния преход - Общините трябва да са с по-развързани ръце за цапащите коли и горива за отопление Започна световната климатична конференция на ООН в Мадрид, а в София температурните инверсии започнаха отново да

СНИМКА: Ройтерс

Срещата на върха на НАТО бе предшествана от разногласия между дългогодишни съюзници

Срещата на върха на НАТО в Лондон е сред водещите теми за френски и италиански издания. Вестниците обаче се спират върху разногласията между съюзниците, проличали вчера по време на срещите, предшествали самата среща на върха, предаде БТА.  За 70 години алиансът е изправен пред нови предизвикателства - Китай и кибервойната, пише в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Виж как търсим каузите за новите 30 години (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Българската Истанбулска конвенция е менте!

Или как дамското вдигане на тежести ще стане мъжки спорт Европейският парламент пак ни притисна да ратифицираме Истанбулската конвенция. И веднага у нас се подновиха призивите да клекнем. Но това, което се сервира на българския парламент, не е истинската Истанбулска конвенция! Като цяло текстът е същият

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Левичарите псевдоеколози, които мразят капитализма, но са му партньори

Лидерите им са обикновени тарикати като Ленин и Троцки Апокалиптичните прогнози и претенции на крайната левица имат обща логика, обща матрица. Ако политическото поведение на крайнолевите е принципен заложник на непреодолим стремеж за радикална промяна, за унищожение на заварения свят и замяната му с “по-добър”

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Нашата сигурност зависи изцяло от достъпа до е-доказателства

Защо е важно без забавяне да се предостави на съдебните органи в ЕС ефективен инструмент за борба с престъпността и тероризма ЖИЛ ДЕ КЕРКОВ Е КООРДИНАТОР НА ЕС ЗА БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА Достъпът до електронни данни, често наричани “електронни доказателства”, придоби извънредно голямо значение в хода на наказателните разследвания — дотолкова

Българският премиер се снима с президента Тръмп и първата дама Мелания по време на сесията на Общото събрание на ООН през есента на 2018 г.

Коментар на седмицата №2: На среща с Тръмп - малко приказки, много комплименти

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 122 хил. прочитания Борисов лесно ще разбере накъде върви разговорът – всичко е изписано на лицето му Не очаквайте да знае нещо за страната ви, обсипвайте го с комплименти, кажете му, че превъзхожда предшествениците си - особено Обама

Коментар на седмицата №3: Ужилената миска разби мита за красивата българка

Коментар на седмицата №3: Ужилената миска разби мита за красивата българка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 79 хил  прочитания До миналия четвъртък българският мъж можеше някак да намери опорна точка да продължи напред въпреки несгодите и несправедливостите. 21 ноември 2019 г. обаче се оказа преломна точка в историята на самочувствието ни

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber