Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7856013 Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен www.24chasa.bg
Борис Бесарабов СНИМКА: Десислава Кулелиева

Още акценти:

Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас 

Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието

Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин, който е един от "Отличниците на България"

- Г-н Бесарабов, вие сте родител на Звездин, който накара компютъра да пише ръкописно и спечели европейския конкурс за млади учени. Лесно ли е да бъдеш родител на толкова талантливо дете?

- Не е лесно да бъдеш родител. Най-важното нещо да дадеш на детето свобода. Тя е осъзнато действие, изпълнено с отговорност.

Детето трябва

да се научи на

отговорност

към всички

свои действия

и тогава свободата идва от само себе си. При липса на отговорност е свободия. Така, когато се нуждае от помощ, то ще попита, без да се притеснява. Вкъщи никога не е имало забрани, а това помогна на Звездин да контролира целите си, което приема и като лична отговорност.

- Кога родителят трябва да даде свобода на детето си?

- Още в най-ранна възраст. Ние го направихме, когато той бе на 9 месеца. Още тогава прояви техническа любознателност, винаги се стремеше да ми вземе камерата, с която го снимах. После започна с разглобяването на касетофони и различни апарати, пролича си техническата му насоченост. И на прощапулника взе компютърна дискета, молив и книга.

Родителите трябва да се учат от децата си. Те са много по-развити от нас, много по-знаещи, имат много възможности, а и са непрекъснато търсещи. Липсва им само първичният опит, който трябва сами да натрупат. Детето е много над родителя и не трябва по никакъв начин то да се потиска с авторитет или по друг начин. Трябва да има пълната свобода, за да може да изпълни своите цели.

- На какво ви научи Звездин?

- На точност и ред (усмихва се - б.а.). Първо, той е изключително точен и има желание за ред, за да не губи време в търсене. Подрежда си времето така, че винаги да прави нещо. Големият му хъс в търсенето и самообучаването също са важни уроци за нас.

- В кой момент започна да се отличава и как родителите трябва да подкрепят децата си?

- Той бе отличник, но не като шестици, а се различаваше от всички. Звезди е научен винаги да казва истината, но страдаше от това. За мен и за майка му никога не са били важни оценките, защото те са субективен фактор. Важно е единствено знанието.

- Как се пали любовта на детето към науката?

- Вкъщи духът винаги е бил книгата, а знанието е на първо място. Това е част от него. Звезди няма свободно време, защото винаги търси. Семейството е първото гнездо, но учителят и средата също са важни. Неговата учителка в НПМГ Нели Георгиева бе първият човек, който усили това негово желание към науката. Тя му предложи и да отиде и на първото му състезание, за което направи игра и получи награда. Той започна да изучава интегрално смятане, когато съучениците му нямаха и понятие. Трябваше му, за да може да прави софтуер.

- Как се научи?

- Сам, намери справочници в интернет. Той обича да се самоусъвършенства и винаги търси как. Беше много зле по български език, имаше четворки и петици. Един ден неговата учителка ме попита как за една седмица е успял да изучи материал за две години назад по български език. А той беше намерил отново уроци в интернет.

- Явно за него са били важни и оценките.

- За него знанието е №1, а оценките са само цифри.

- Как можем да накараме детето да приеме, че знанието е №1?

- С много разговори. За него Космосът винаги е бил много интересен. Винаги се е стремил да разбере как Нютон, Алберт Айнщайн или Никола Тесла са стигнали до своите изводи. А те са стигнали до тях с много четене и знания. Децата трябва да разберат, че науката движи света.

Звездин винаги казва,

че иска да работи за

науката, но трябва да

бъде полезен за хората

Той иска да се върне в България, за да работи за образованието и знанието.

Още като ученик имаше идеи как може да се промени образованието, а зад него застанаха учителката му и директорът на НПМГ. Седна и написа програмата, която занесе на образователния министър Красимир Вълчев. Зад него винаги са стояли и заместник-министрите Деница Сачева и Карина Ангелиева, които помагат не само на него, а и на всички талантливи деца. Еврокомисарката с ресор “Иновации и младеж” Мария Габриел също му подаде ръка. Нашите институции обръщат внимание на такива деца, а не са абдикирали. Институтът по информатика и математика излавя младите хора, подготвя ги и ги катапултира към реализация.

- Много по-различни ли са днес децата?

- Да, те са изключителни, знаещи и можещи. Покрай Звезди и състезанията срещнах много млади и красиви умове. Те нямат завист един към друг. Всеки работи в своята сфера, гледа да бъде по-добър, но се подкрепят и не си завиждат.

Децата са бъдещето и трябва да се съобразяваме с тях. Всеки може да бъде носител на промяна, стига да го пожелае. Ако се носиш по течението, няма как да има промяна. Човек не трябва да се страхува да си наруши спокойствието. Неспокойният дух води напред и към прогрес.

- Според Звездин учениците трябва да избират сами какво да учат, а образованието да е фокусирано върху разбирането на материала, да е индивидуално и съобразено с ученика. Да се набляга на минимално количество теория и предимно на практика и упражнения. Вие как гледате на неговите предложения?

- Много положително, идеите са добри. Първо учениците са пишели на пясък, после на глина, папирус, а сега на компютри. Знанията се променят, а и начинът на преподаване.

- А на вас какво ви се иска да се промени в образованието?

- Наш докторант искаше да бъде учител и преподаваше физика в НПМГ. Той е много широко скроен човек, а не от старата генерация и се опитваше

да преподава по

интересен, различен

и пречупен начин

физиката. Съучениците на Звезди не го слушаха.

Да промениш преподаването, е една голяма стъпка, която трябва да бъде подкрепена от директора, от министерството. С децата трябва да се говори, тези неща с Макаренковата пръчка отдавна отминаха. Трябва да възбуди в децата желанието за знанието, ако те го нямат, трябва да продължиш да опитваш да го събудиш с примери. Както Теодосий Теодосиев прави в неговата школа. Трябва да докоснеш науката. И Веско успя. Учителят трябва да има индивидуален подход. При добрия учител не може да има преписване, защото ученикът ще е разбрал, че няма смисъл и трябва да се научи.

Може би това бе и една от причините Звезди да започне да се бунтува и да иска промяната.

- Имаше ли момент, в който е искал да се откаже и да е трябвало да го побутнете?

- На една от олимпиадите той се яви с първата си машина за ръкопис. Една вечер се прибра и ме попита дали има нещо, което да пише Х и У и да се командва. Първото, което ми дойде наум, е плотер, а имах такива стари в работата. И тази машина изникна от нищо, той вкара душа в нея, защото това бяха механизми, които бяха замлъкнали отдавна. За мен беше малко стряскащо какво е сътворил. Питах се откъде се е научил. Вярно е, че сега информацията в интернет е достъпна отвсякъде, но трябва да имаш способността да я отсяваш.

Той разбра много рано, че не трябва да вярва на всичко, което е в интернет пространството. Това бе първият му проект, който стигна до реализация в японска компания. Но точно с нея бе свързано и първото му разочарование, защото на тази олимпиада проектът му остана на 7-мо място. Но него не го интересуваше класирането, а защо. Един от професорите в Математическия факултет му обяснил, че машината не е достатъчно атрактивна. Но съдбата се намеси. Точно след два дена дойде предложение за международно състезание по информационни науки и трябва да се направи клип. И точно тази японска фирма го избра да бъде представител на България в състезанието CES 2017 Лас Вегас, което той спечели.

- С кое изобретение на Звездин се гордеете най-много?

- Машината за ръкопис, защото това бе негова идея. Защото тя е обучаваща се машина.

- Вие какъв ученик бяхте?

- Не съм бил отличник. От малък се интересувах от електроника. Майка ми ме заведе в пловдивския радиоклуб и там започнах да се занимавам по-сериозно с електроника. В гимназията се интересувах от математика и физика. Тогава направих първите си две изобретения - уред за центробежни и центростремителни сили, който направих от стар вентилатор, кутии и пластмаси. Другото беше уред, който улавя стоящите вълни, който представих на Техническо научно творчество на младежта. Там беше и Тодор Живков, а първият секретар на БКП ме потупа по гърба и каза: ей, момче, от тебе ще стане човек.

- Какъв съвет ще дадете на родителите, чиито деца нямат интерес към науката?

- Това е грешка на родителите. Личният пример е много важен в семейството. Трябва да се обяснява на децата, да се говори с тях, за да ги провокират да мислят. А не да им се налага нещо. Със забрана също не се постига нищо, защото тя пада в момента, в който родителят не е вкъщи. В нашето семейство не се пие, не се пуши, но никога не сме казвали на Звездин, че това му е забранено. Той ми е разказвал, че е опитвал алкохол, но сам достигна до извода, че не му харесва.

Сега работя към научноизследователския сектор към Софийския университет. Много съм щастлив да съм тук, защото се докосвам до тези млади и търсещи хора. Това ми е едно от най-любимите неща - да се уча от тях. Компасът на човечеството са младите.

- Липсата на забрани и свободата ли са ключът към доверието между детето и родителя?

- Да. Това помогна не само на нас, а и на него. Това е моята успешна рецепта. Децата трябва да се подкрепят.

 

 

Звездин накара компютъра да пише ръкописно и прогнозира цената на криптовалутите

Автоматизирано създаване на изкуствен интелект без човешка намеса е проектът, с който Звездин Бесарабов спечели престижния Европейски конкурс за млади учени.

Той влезе в третия випуск на “Отличниците на България” на “24 часа” заради изследователския си дух и постиженията в науката.

Още в 9-и клас успява да накара компютъра да пише ръкописно. Създава машина, която да разбере стила на всеки потребител и превръща написаното от него в ръкописен текст. Изобретението може да помогне в професии, при които има голям обем на писане, както и на хора в неравностойно положение.

Проект на Звездин показва как може да се прогнозира цената на криптовалутите. Чрез изкуствен интелект той анализира публично достъпната информация за всеки трансфер в съответната валута и на тази основа определя как ще се промени интересът към нея в бъдеще.

Звездин учи компютърни науки в University College London. За него образованието е много важно и той планира да се върне и да работи за развитието на науката и училището. Той подготви и предложение за промяна в гимназиалната система и го изпрати на образователния министър Красимир Вълчев. “Надявам се скоро да бъде прието и училището да бъде малко по-приветливо. Идеята е, че ако ученик има интерес в някаква сфера – например информатика или математика, добър е в нея и постига резултати на състезания, може да подаде молба до директора да бъде освободен от тези часове”, обясни предложението си Звездин. Според него сега учениците биха приели всякаква възможност да не са на училище не защото не искат да учат, а защото учебният процес ги отегчава до такава степен, че вече асоциират думата “учене” с “мъчение”.

Извън науката той обича да кара планинско колело, кънки на лед и да композира на пиано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Инициативата на “24 часа” е важна - разглеждам я като пилотен проект, в който да се включат много българи, в отворена дискусия без забранени въпроси и “изтрити мнения” Можем да се обърнем към хората и с въпроси в специална интернет платформа 30 г. по-късно бетонът и бодливата тел са разрушени

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber