Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7853995 Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма www.24chasa.bg
Николай Василев по време на снимки

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ

- Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек?

- Иван Сираков е изключителна личност, аристократ по дух. В момента е на 90 години. Той е една от жертвите на национализацията в началото на комунистическия режим в Народна република България. Обявен за класов враг, преследван и наказан като потомък на будни българи индустриалци, избити без съд веднага след 9 септември 1944 г. Баща му е бил един от

най-крупните

производители на

букви за печатниците

в страната, а майка му е австрийка, дошла да живее в София. След като комунистите взимат фабриката и момчето Иван завършва училище, започва неговата лична Голгота. Той е единственият оцелял бивш лагерист, преминал през четири концлагера - “Куциян”, мина Николаево, “Богданов дол” и “Белене”.

Иван Сираков е освободен на 9 септември 1949 г. и изселен завинаги в град Бяла. Там не издържа на заточението и ограниченията и по особено интересен начин под чужда самоличност, карайки камион с риба, успява да избяга в родината на майка си. В Австрия започва от нулата и благодарение на предприемчивия си дух основава фабрика за фина механика и секретни ключове.

Когато лежи в болница в Швейцария, се запознава със собственика на “Сваровски” и така започва да прави тунинг с кристали на едни от най-скъпите марки коли. Много скоро след това превръща милионите си часове на страдания в милиони шилинги. Сюжет за голям игрален филм!

- Къде и как го намерихте?

- Иван Сираков е находка на сценариста на филма - журналиста Христо Христов. Той отдавна работи по темата и има контакти с хората, преживели тежки житейски изпитания по времето на комунистическия режим. Особеното беше, че трябваше

да щадим сърцето

на нашия герой,

докато го караме да

се връща в миналото

Затова се наложи с Христо и с оператора Борислав Георгиев да подходим по-изобретателно, за да създадем поносими условия за снимане. Обикновено ограничаващите фактори раждат открития, така стана и в нашия случай. Филмът се получи със собствен стил благодарение именно на камерния си характер.

И най-силното е, че след всичко, което е преживял, Иван Сираков не търси мъст и възмездие. Той не мрази мъчителите си. Много ме вдъхновяват хора, които могат да трансформират болката си и да приемат страданието си за развитие. Твърди, че повечето хора са били жертва на дълбока масова психоза, в която личната воля е била подчинена на изпълняването на чужди команди. Страхът е блокирал личната будност и съпротивителните сили. Затова той не мрази отделните личности, а е противник на цялата комунистическа идеология, в коята отделната личност няма стойност.

- Какво продължава да го свързва с България?

- Повечето политически затворници научават един и същ урок вътре в затворите. Да правят разлика между родината и държавното управление. Родината е това, което трябва да се обича, и те я обичат дори през болката. След десетки години зад граница Иван Сираков е запазил емоционалната връзка с родното място и сега участва в срещи с различни общности, на които разказва своята история. Смята, че паметта за онова мракобесно време трябва да се съхрани и да се предаде този изстрадан опит на бъдещите поколения. През цялото време той имаше един много симпатичен страх - да не умре, преди да е видял завършен филма. Това ни караше да сме още по-отговорни и внимателни към него.

- Много често във филма камерата ви се фокусира върху един охлюв и протяжното му движение. Защо? Какво искате да покажете с този образ?

- Още първия ден, когато снимахме в къщата на Иван, беше валяло дъжд и след това навсякъде в градината бяха плъзнали охлюви. Това веднага ми направи впечатление и решихме да го включим в разказа. Много харесвам охлювите, защото са самодостатъчни - носят всичко със себе си и бавно, с много сили пътуват. Това е житейският път на нашия герой, той не е имал нищо сигурно през повечето време в живота си, освен себе си. Това е една намерена метафора. Не че лазиш като охлюв, когато си лишен от други възможности за придвижване, а че можеш, въпреки че си бавен като охлюв, да стигнеш върха, който стои вътре у теб като възможност. И нашият герой това прави - стига собствения си житейски връх. Много рядко съм срещал личности със силно изразено достойнство и желание за живот, такива, които да са готови да носят битието на гърба си. За повечето то е непосилно бреме и по-скоро приличат на голия охлюв, който знаем как се нарича.

- Филмът ви е част от поредицата “Отворени досиета” на БНТ. Какво представлява тя?

- Тази поредица е важна за националната телевизия. Неин родител и продуцент е журналистката Катя Атанасова. Тя успява да ѝ вдъхва живот вече трети сезон. Всеки сезон представя 6 документални филма, на които сценарист е Христо Христов. Канят се различни режисьори, които да заснемат героите, подбрани от Христо. Тази година заедно с мен участват режисьорите Павел Г. Веснаков и Димитър Коцев-Шошо. Те ще разкажат историите на Стефан Богданов - разкаял се комунист и активен участник в нелегалното комунистическо движение, обучен в Москва. Също и на Станка Георгиева, дъщерята на горянина Герги Русев. Поредицата разказва и за Никодим Янушев, който едва 4-годишен става свидетел на разорението на семейството си и въдворяването на баща му в концлагерите на народната власт. Както и за Асен Апостолов - едно момче, което лежи в затвора заради бягство зад граница, и за Румяна Таслакова, която емигрира във ФРГ на 17 години и там през 1963 г. започва работа в българската секция на радио “Дойче веле”, обявена от народната власт за “вражеска”, забранена и заглушавана. Филмите ще се излъчват всяка неделя от 17 часа по БНТ 1.

- Кой е героят в другия ваш филм от поредицата?

- Той е Асен Апостолов - един от осъдените при опит за бягство през границата на НРБ в годините на социализма,

когато животът

на Запад е блян

за повечето български граждани. През 1980 г. като войник на българо-гръцката граница успява да избяга. Гръцките власти го прехвърлят в лагер за бежанци край Атина, но неочаквано го връщат обратно в България. Изправен е пред военен съд и осъден на 16 години строг тъмничен затвор по обвинение в бягство и шпионаж. С удивление наблюдава промените след 1989 г., когато партийните интереси бързо избутват от сцената пострадалите от комунистическия режим.

- Продължавате да представяте “Формулата на Тео” не само у нас, но и в чужбина. Къде още предстои да го видят зрителите?

- Досега вървяха премиери в цялата страна с вече над 20 000 зрители в кината, което си е малка радост за документален филм за учител по физика. След първата седмица на ноември гостуваме вече извън България, като първите прожекции са в Германия в Щутгард (на 9 ноември), след това във Фрайбург и Касел, после в Швейцария в Церн, предстои излъчване през януари в Брюксел на гости на Европейския парламент, както и пътуване до Америка. Вълната от интерес към филма продължава да го прави жив.

- Филмът за учителя по физика е възторжено приет и от критиците - това показват всички награди, които получи лентата. Защо го харесват?

- Понякога съм песимист по отношение на добрия вкус. Толкова сме захранили душите си с всевъзможни развалени храни, че сме загубили сетивата си за деликатеси. Успехът на нашия филм “Формулата на Тео” ми връща именно оптимизма, че все още има някой, който има нужда от нещо повече от шербет и иска да чуе някоя истина на висок глас, казана от обикновен човек с необикновен характер и дух. На пръв поглед е историята на един учител по физика, но това е историята на Сизиф, който не се отчайва от това да изкачва вечния си камък.

- Къде търсите в момента вдъхновение или теми?

- Слава богу, вдъхновението не ме напуска и имам много теми - колкото ромско семейство, които стоят и чакат да бъдат реализирани. Засега работя паралелно по няколко игрални филма, както и документален за един българин археолог, който търси тайната на безсмъртието в Египет. Имаме идея и да заснемем филм, в който да покажем част от учениците на Теодосий Теодосиев, които се намират на едни от най-ключовите места, свързани с прогреса на човечеството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения - Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците? - Много задължаващо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber