Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7853909 Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината - по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова: До месец предлагам промени в общината -  по-строг контрол над ремонтите и по-бързи услуги за гражданите

Внасям в парламента искане за по-голямо отстояние при строителство на жилищни сгради, повече паркоместа и озеленяване, казва в първото си интервю, след като бе избрана за четвърти път за кмет на София

Още акценти от интервюто:

В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива, с които съм работила

Ще търся подкрепа за проектите за София от ВМРО и “Демократична България”, но няма да допусна да съм заложник на тяснопартийни нездрави интереси

Стана ясно, че за г-жа Манолова кметската надпревара бе средство в по-дълъг политически сценарий

Стартираме работа по нов общ устройствен план на София, разширение на метрото към “Слатина” и “Левски” и изграждане на канализация

Не деля районните кметове по партии, а по това дали работят, или не

- Г-жо Фандъкова, спечелихте четвърти кметски мандат в София, но как ще коментирате малката разлика от под 5% с Мая Манолова? И какви изводи си направихте след изборите?

- Това бяха трудни, но изключително важни за София избори, защото залогът беше дали градът ще продължи да се развива, или ще бъде подложен на експерименти. Слушах внимателно г-жа Манолова през кампанията и сега след изборите. Стана ясно, че за нея кметската надпревара беше средство в един по-дълъг политически сценарий. Благодаря на всички софиянци, които подкрепиха развитието на София. Благодаря на всички - около 420 000 граждани, които излязоха и гласуваха. Вярвам, че всеки техен глас е глас за София, но и глас за промяна. Разбирам това желание и затова предлагам съществени промени в работата на общината. Хората оцениха това и предстои много работа за развитието на града. Ще предложа както структурни промени в общината, така и в начина на работа.

- Притеснява ли ви тази малка разлика и с оглед на намеренията на Манолова за касиране на вота?

- Разликата между нас е над 20 000 гласа. В 21 от общо 24 района имам повече гласове от нея. Очевидно е, че не става дума за 3 квартала или 8 секции, които да са обърнали вота в моя полза. Г-жа Манолова продължава да си служи с внушения. Съдът ще разгледа нейните твърдения и тези на БСП. Но това е същата стратегия, с която правеше кампанията си - внушения и лъжи, без факти.

В национален ефир Манолова заяви, че в 71-а секция в “Подуяне” от 252-ма гласували 252-ма били отбелязали вот за мен. Това е абсолютно невярно! Протоколите са публични. Всеки може да ги види. В тази секция имам подкрепата на 129 избиратели, а 116 са гласували за г-жа Манолова. Друг “документ”, който се цитира, е за 2-а секция в “Искър”. От 281 гласували там тя твърди, че 264 са за мен. Истината е, че в тази секция тя има 146 гласа, а аз - 116. Неизвестно защо се твърдят неверни неща, които са публични и всеки може да провери. Това е отново потвърждение на поведението ѝ, което видяхме през цялата кампания - за нея отговорите и истината нямат голямо значение, важни са внушенията, с които да постига политическите си цели. Но хората са достатъчно разумни и показаха на изборите, че не се поддават на манипулация.

- Имаше и взаимни обвинения между щабовете за ромските гласове и контролиран вот. Как ще отговорите на обвиненията, че сте фаворит в тези секции?

- В желанието да се опорочи и омаловажи изборната победа, не се подбират средства, но преди внушенията са важни фактите. А те са следните: имам повече гласове от г-жа Манолова в около 90% от районите на София и трите ромски квартала, за които тя говори, не могат нито да компенсират, нито да обяснят разликата между нас. Да, имам повече гласове в секциите във “Факултета” и в “Христо Ботев”, но за това си има ясни обяснения. Знаете, че директорката на училището във “Факултета” беше част от нашата листа и кандидат за общински съветник. Това е уважаван човек в квартала, който се грижи и обучава над 1100 деца. В партийните ни структури има представители на тази общност както във “Факултета”, така и в “Христо Ботев”. И още нещо - има ромски секции, в които г-жа Манолова води, но те услужливо се пропускат. Например в Бусманци и в “Градините” фаворит на ромите е г-жа Манолова. Факт е, че подкрепата между двата тура в трите квартала, за които тя говори, се е увеличила със 100% за нея, а за мен - с 48%. Това показва движение в определена посока и също поставя въпроси. Но отново ще кажа - в София избори никога не са се печелили с купени гласове. Това няма как да стане. Тук живеят интелигентни хора, които трудно се поддават на внушения и манипулации, въпреки че имаше сериозни опити в тази посока.

- От резултатите се вижда сериозен протестен вот. Как ще се справите с тези нагласи сред софиянци?

- Хората ясно показаха, че очакват промени. Очакванията са за повече ред и контрол в строителството и ограничаване на презастрояването. Имам предложения за законодателни промени, които ще внеса лично в парламента. Ще настоявам за по-голямо отстояние при строителството на жилищни сгради, както и по-високи изисквания за осигуряване на паркоместа и озеленяване. Другите промени са насочени към още по-строг контрол над фирмите, които изпълняват общински проекти. Ще гарантирам по-добра координация и по-голям контрол от общината чрез специален ресор. Освен големите санкции в договорите настоявам тези фирми да носят и професионална отговорност. Смятам, че това ще ги дисциплинира повече, когато става дума за качеството на работата, за която се плаща с публични средства.

- ГЕРБ отстъпи от управлението на доста райони. Как ще управлявате с 8 кметове от “Демократична България”, двама от БСП и един независим?

- И досега съм работила с районни кметове, които не са били от ГЕРБ. В предишния мандат те бяха петима. Не деля районните кметове според политическите им пристрастия, а по това дали работят, или не, могат ли да подготвят и защитават проекти, или само се оплакват. Ще продължа да работя по този начин и ще толерирам обоснованите и работещи решения. Няма да подкрепям популистки предложения, каквито, за съжаление, вече чувам. Всички сме избрани от хората, за да решаваме проблемите на града и да постигаме резултати. Вярвам, че разумът и професионализмът ще бъдат водещи в работата ни. Ако е така - всички те могат да разчитат на моята подкрепа, както и на тази на СОС.

- И в СОС нямате мнозинство. От кои партии ще търсите подкрепа, за да реализирате проектите за София?

- Естествените наши съюзници са партиите вдясно - “Демократична България” и ВМРО. Казах го ясно още преди балотажа, защото смятам, че това е честното отношение към симпатизантите и избирателите на тези политически сили. Това е моят подход. Знам, че на честността невинаги се отговаря със същото, но няма да се откажа от принципите си.

Проектите за София се нуждаят от подкрепа и съм готова да водя разговори по всеки от тях. Вярвам, че за представителите на тези партии в СОС е важен ангажиментът към града, а не само политическите дивиденти. Когато влезеш в общинския съвет, първо е отговорността към софиянци и града, а после е политическият план.

- Но “Демократична България” заяви, че ще е опозиция в СОС.

- Разговорите, които проведох преди балотажа, бяха за конкретни сфери и проекти, които са залегнали в тяхната програма. Не вярвам общинските съветници от тази коалиция да се откажат от ангажиментите, които са поели пред хората в кампанията. Или подкрепяш продължаването на строителството на метрото, или не. Просто няма как да обосновеш липсата на подкрепа с някакви бъдещи партийни битки.

- Ще управлявате ли с коалиционни партньори? Например срещу зам.-кметско място или ръководна позиция в СОС?

- Предстоят разговори. Мога да гарантирам, че ще водя разговори за подкрепа за определени проекти и няма да допусна да стана заложник на тяснопартийни нездрави интереси. Ще информирам хората и от мен те ще чуват нещата, наречени с истинските им имена. Ако някой разчита, че това няма да се случи, просто си е направил погрешна сметка!

- Казахте, че до месец ще сте готова със структурна промяна в работата на общината. Каква ще е тя и кои от досегашните ви зам.-кметове ще запазите?

- До месец ще представя новата структура в СОС и промените в екипа от зам.-кметове. Ще има нов ресор по строителство, в който ще обединя работата по всички публични проекти - от проектирането до контрола на изпълнението и поддръжката. Ще направя административна реформа. Предвиждам отделен сектор, поех този ангажимент по време на кампанията и това се очаква от хората и бизнеса. Така ще гарантирам повече публичност и прозрачност в работата на общината. Говоря за специален ресор, чиято цел е дигитализацията на всички процеси и услуги. В него ще включа и работата с бизнеса, за да гарантираме икономически растеж и по-високи доходи за софиянци.

- Трябва до месец да внесете предложение за бюджет 2020 на София. Какви промени и приоритети предвиждате?

- Планирам повече средства за работа в кварталите - освен ремонти на улици и тротоари трябва да продължим строителството на детски градини и училища, да осигурим паркинги и довеждащ транспорт. Тук ролята на районните кметове е изключително важна. Те трябва да знаят, че отговарят и за контрола върху работата в района им. Изисква се непрекъснат контрол върху ремонтите на улиците и тротоарите и ще очаквам от тях да го осъществяват. Готови сме и с проекти за по-чист въздух, за които имаме осигурено финансиране.

- Казахте, че сте готова с проекти за града, по които да работите още от първия ден. Какви задачи ще решите в първия си ден като кмета, който ще е управлявал най-дълго столицата от демократичните промени насам?

- Големите проекти, които ще стартираме до края на годината, са промяната на общия устройствен план на града и защитата на 400 млн. лв. безвъзмездни средства по Оперативна програма “Околна среда” за изграждане на канализация. Това са много важни и тежки проекти. Трябва да осигурим и продължаване на строителството на метрото към квартал “Левски” и през “Слатина”. Надявам се да получа подкрепа по тези проекти в СОС.

- В нощта след балотажа премиерът Борисов ви посъветва да вдигате данъците, да забраните камините и да въведете такса за преминаване на коли през центъра. Ще приложите ли някои от тези идеи?

- Имаме много ясна програма, в която има и рестриктивни мерки, за да подобрим качеството на въздуха - както за старите автомобили, така и за горенето на дърва и въглища. Но с тези рестриктивни мерки трябва да има и алтернативи. Трябва да се анализират внимателно всички процеси. Например, когато говорим за отопление на дърва и въглища, трябва да са осигурени алтернативни възможности. Няма как да оставим хората без отопление, затова и защитих два големи проекта за 60 млн. лв., с които да предоставим безплатно на над 1/3 от тези домакинства по-екологично отопление - природен газ, електричество, топлоснабдяване и пелети.

Строителството на метрото, инвестициите в градския транспорт и изграждането на велоалеи пък дават алтернативи за придвижването в града. Изграждането на околовръстния път и вътрешните рингове е начин да намалим трафика с 40%. Така че рестрикциите трябва да вървят и с възможности.

- Тогава Борисов призна, че имало предатели, които са работили срещу партията и нейните кандидати. Вие усетихте ли подобно нещо срещу вас в София?

- В тази кампания научих много неща. Тя промени и моето мнение за много хора - както сред опонентите, така и за такива, с които съм работила. Оспорваните битки винаги поставят на изпитание не само способностите, но и достойнството. Ще кажа само това, хората ще си направят изводите.

- А трябва ли да се въведе лимит, както предлага Борисов - до 3 мандата за кмет?

- Като кмет, който е избиран вече 4 пъти мажоритарно, мога да кажа, че лимита го слагат избирателите, но, разбира се, в Изпълнителната комисия на ГЕРБ трябва да обсъдим възможностите повече млади хора да влизат в управлението, за да гарантират нова енергия и промяна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

- Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber