Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7824643 Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби www.24chasa.bg
Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.
Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Българите трябва да са горди с това, което имат

А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е активист в защита на мира.

Йехошуа гостува в България в края на октомври, за да представи първия си преведен на български роман “Жената от Йерусалим”. Премиерата беше пред студенти от Софийския университет, които учат хебраистика (наука изучаваща еврейското общество, история и език).

- За първи път ли сте в България?

- Да, за първи път идвам тук. Първите ми впечатления са, че наоколо е много красиво. Жените са много красиви. Всичко е перфектно. Смятам, че българите трябва да са много горди с това, което имат.

- Как се сдобихте с прякора Израелския Фокнър?

- Не ми харесват подобни сравнения. До голяма степен съм вдъхновен от начина, по който пише Фокнър. В някои мои книги личи духът му. Той е най-великият писател на XX век.

Всеки писател е вдъхновен от някого и не смятам, че това трябва да се прикрива. Дори напротив. Някои се срамуват, защото смятат, че не са оригинал, а копират. Това не е така. Писателите са част от общност.

- Как започнахте да пишете?

- Станах писател заради една италианска детска книга. Казва се “Сърце”, а авторът е Едмондо де Амичис. Баща ми ми четеше този роман и заради него станах писател. Той ми четеше от нея, а аз плачех.

Бях на 7 г. Помня как сестра ми влезе в стаята, видя, че плача, и ми се присмя, а аз ѝ казах, че не плача заради книгата. Срамувах се. Сега, ако някой ми каже, че съм го разплакал с това, което съм написал, значи съм постигнал най-големия успех.

Майка ми искаше да стана адвокат, но въпреки това станах писател. За жалост,

в Израел не можеш

да се издържаш

само като писател,

защото държавата е малка. Налага се да работиш и нещо друго. Винаги съм казвал на децата си: “Вие не сте зависими от музата, която ме навестява понякога. Не се притеснявайте, че баща ви няма да може да пише повече някой ден и ще умираме от глад.” Преподавам в университет. Прехраната ми идва оттам, така изгледах децата си. Ако успея да напиша книга и тя е успешна, са получавали малко повече.

- Все пак има ли възможност писател да се издържа само с писане?

- Откакто се глобализира пазарът и започна да се превежда израелска литература, има петима или шестима писатели в Израел, които вадят хляба си само с писане. Същото е и в България. Пазарът и тук е много малък. На повечето писатели им се налага да са журналисти, учители или преводачи.

- В България сте за представянето на първия си роман, преведен на български - “Жената от Йерусалим”. Има ли истинска история, която стои зад сюжета на романа?

- Не, няма реална история. До известна степен се засяга темата за терористичните атаки. Терористите самоубийци бяха станали всекидневие. Основно става дума за бюрократщината и вземането на отговорност. Няма политически елемент в този роман.

- Кое е най-трудното при писането на нов роман?

- Определено да се напишат

първите 20 страници

от нов роман е едно

от най-мъчителните

неща

Проблемът в началото е да знаеш кой е главният протагонист и каква мотивация го движи.

Аз не пиша за себе си. Нямам нищо автобиографично в книгите си.

- Какво вдъхновява историите на романите ви?

- Аз пиша чрез въображението си. Просто в живота ми не е имало никакви сътресения, нищо интересно. Около мен никога не е имало скандали и конфликти. Цял живот съм бил с една жена – съпругата ми. Не съм ѝ изневерявал, нито тя на мен. Поне така се надявам, де. Децата ми са чудесни. Разбира се, имало е спадове в живота ми, но са незначителни и не са ми повлияли, както на Албер Камю например. Той пише най-значимия си труд след трагедията с убийството на майка му. Той има болка, която го кара да пише. При мен това никога не е било така.

Аз трябваше да пиша чрез въображението си.

- Случва ли се да променяте действията, докато пишете?

- Да. Имам един роман, казва се “Завръщане от Индия”. В него главният герой - мъж, трябваше да извърши убийство накрая в името на любовта.

Бях решил така, защото трите най-велики книги на XIX век са “Мадам Бовари”, “Ана Каренина” и “Ефи Брист” на Теодор Фонтане. В тях жени извършват убийство в името на любовта. Казах си: “През XX век трябва да се намери мъж, който да извърши такова убийство.” Срамота,

само жените ли

убиват за любов

Така се роди образът на млад лекар, който се влюбва в по-възрастна жена. Казах си: “Той е лекар, лесно ще намери начин да убие.” Това обаче не се получаваше. Логиката на романа не вървеше натам.

Нужно беше да променя историята, за да има той достатъчната мотивация да го извърши накрая.

- Въпреки големите изпитания, през които минава народът на Израел, как писателите там запазват такова силно чувство за хумор?

- Чувството за хумор обикновено се проявява, когато си в абсурдна ситуация и нямаш адекватна реакция. Хуморът е нещо хубаво, но е и проява на слабост. Смяташ, че когато се присмееш на проблема, заставаш над него и всичко вече е наред, но не е. Проблемът остава.

- Възможен ли е мирът днес в Израел?

- Имаме мир с Египет, имаме и с Йордания. Най-важното сега са отношенията ни с палестинците. Аз не вярвам, че може сега да има разбирателство за мир между нас и Палестина, но вярвам и се боря палестинците да получат граждански права. Това е мирът днес – да получат права също като в Южна Африка. Те не искат държава. Не е възможно да я получат, но могат да имат равенство.

- Еврейският народ има ли вина за дълго продължаващите военни конфликти?

- Обвинявам евреите единствено за това, че са изоставили земята и страната си. Особено след декларацията на Белфур, когато Англия приканва евреите да отидат в Палестина и да построят своя страна. Дори само 5% от тези евреи да бяха заминали в земята си,

можеше да

сме построили

държавата си

преди холокоста

и тази държава можеше да спаси всички от геноцида.

Евреите са единственият народ, който е избиван като микроби. Като нещо вредно, без никакво основание.

- По-добре ли е да четеш книги, отколкото да гледаш филми?

- Когато четеш, си по-малко пасивен и това те прави по-креативен. Когато си седиш в киното, всичко ти се поднася на тепсия. Ставаш пасивен.

Това е причината четенето да е по-доброто действие от гледането.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения - Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците? - Много задължаващо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber