Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7824643 Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби www.24chasa.bg
Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.
Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Българите трябва да са горди с това, което имат

А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е активист в защита на мира.

Йехошуа гостува в България в края на октомври, за да представи първия си преведен на български роман “Жената от Йерусалим”. Премиерата беше пред студенти от Софийския университет, които учат хебраистика (наука изучаваща еврейското общество, история и език).

- За първи път ли сте в България?

- Да, за първи път идвам тук. Първите ми впечатления са, че наоколо е много красиво. Жените са много красиви. Всичко е перфектно. Смятам, че българите трябва да са много горди с това, което имат.

- Как се сдобихте с прякора Израелския Фокнър?

- Не ми харесват подобни сравнения. До голяма степен съм вдъхновен от начина, по който пише Фокнър. В някои мои книги личи духът му. Той е най-великият писател на XX век.

Всеки писател е вдъхновен от някого и не смятам, че това трябва да се прикрива. Дори напротив. Някои се срамуват, защото смятат, че не са оригинал, а копират. Това не е така. Писателите са част от общност.

- Как започнахте да пишете?

- Станах писател заради една италианска детска книга. Казва се “Сърце”, а авторът е Едмондо де Амичис. Баща ми ми четеше този роман и заради него станах писател. Той ми четеше от нея, а аз плачех.

Бях на 7 г. Помня как сестра ми влезе в стаята, видя, че плача, и ми се присмя, а аз ѝ казах, че не плача заради книгата. Срамувах се. Сега, ако някой ми каже, че съм го разплакал с това, което съм написал, значи съм постигнал най-големия успех.

Майка ми искаше да стана адвокат, но въпреки това станах писател. За жалост,

в Израел не можеш

да се издържаш

само като писател,

защото държавата е малка. Налага се да работиш и нещо друго. Винаги съм казвал на децата си: “Вие не сте зависими от музата, която ме навестява понякога. Не се притеснявайте, че баща ви няма да може да пише повече някой ден и ще умираме от глад.” Преподавам в университет. Прехраната ми идва оттам, така изгледах децата си. Ако успея да напиша книга и тя е успешна, са получавали малко повече.

- Все пак има ли възможност писател да се издържа само с писане?

- Откакто се глобализира пазарът и започна да се превежда израелска литература, има петима или шестима писатели в Израел, които вадят хляба си само с писане. Същото е и в България. Пазарът и тук е много малък. На повечето писатели им се налага да са журналисти, учители или преводачи.

- В България сте за представянето на първия си роман, преведен на български - “Жената от Йерусалим”. Има ли истинска история, която стои зад сюжета на романа?

- Не, няма реална история. До известна степен се засяга темата за терористичните атаки. Терористите самоубийци бяха станали всекидневие. Основно става дума за бюрократщината и вземането на отговорност. Няма политически елемент в този роман.

- Кое е най-трудното при писането на нов роман?

- Определено да се напишат

първите 20 страници

от нов роман е едно

от най-мъчителните

неща

Проблемът в началото е да знаеш кой е главният протагонист и каква мотивация го движи.

Аз не пиша за себе си. Нямам нищо автобиографично в книгите си.

- Какво вдъхновява историите на романите ви?

- Аз пиша чрез въображението си. Просто в живота ми не е имало никакви сътресения, нищо интересно. Около мен никога не е имало скандали и конфликти. Цял живот съм бил с една жена – съпругата ми. Не съм ѝ изневерявал, нито тя на мен. Поне така се надявам, де. Децата ми са чудесни. Разбира се, имало е спадове в живота ми, но са незначителни и не са ми повлияли, както на Албер Камю например. Той пише най-значимия си труд след трагедията с убийството на майка му. Той има болка, която го кара да пише. При мен това никога не е било така.

Аз трябваше да пиша чрез въображението си.

- Случва ли се да променяте действията, докато пишете?

- Да. Имам един роман, казва се “Завръщане от Индия”. В него главният герой - мъж, трябваше да извърши убийство накрая в името на любовта.

Бях решил така, защото трите най-велики книги на XIX век са “Мадам Бовари”, “Ана Каренина” и “Ефи Брист” на Теодор Фонтане. В тях жени извършват убийство в името на любовта. Казах си: “През XX век трябва да се намери мъж, който да извърши такова убийство.” Срамота,

само жените ли

убиват за любов

Така се роди образът на млад лекар, който се влюбва в по-възрастна жена. Казах си: “Той е лекар, лесно ще намери начин да убие.” Това обаче не се получаваше. Логиката на романа не вървеше натам.

Нужно беше да променя историята, за да има той достатъчната мотивация да го извърши накрая.

- Въпреки големите изпитания, през които минава народът на Израел, как писателите там запазват такова силно чувство за хумор?

- Чувството за хумор обикновено се проявява, когато си в абсурдна ситуация и нямаш адекватна реакция. Хуморът е нещо хубаво, но е и проява на слабост. Смяташ, че когато се присмееш на проблема, заставаш над него и всичко вече е наред, но не е. Проблемът остава.

- Възможен ли е мирът днес в Израел?

- Имаме мир с Египет, имаме и с Йордания. Най-важното сега са отношенията ни с палестинците. Аз не вярвам, че може сега да има разбирателство за мир между нас и Палестина, но вярвам и се боря палестинците да получат граждански права. Това е мирът днес – да получат права също като в Южна Африка. Те не искат държава. Не е възможно да я получат, но могат да имат равенство.

- Еврейският народ има ли вина за дълго продължаващите военни конфликти?

- Обвинявам евреите единствено за това, че са изоставили земята и страната си. Особено след декларацията на Белфур, когато Англия приканва евреите да отидат в Палестина и да построят своя страна. Дори само 5% от тези евреи да бяха заминали в земята си,

можеше да

сме построили

държавата си

преди холокоста

и тази държава можеше да спаси всички от геноцида.

Евреите са единственият народ, който е избиван като микроби. Като нещо вредно, без никакво основание.

- По-добре ли е да четеш книги, отколкото да гледаш филми?

- Когато четеш, си по-малко пасивен и това те прави по-креативен. Когато си седиш в киното, всичко ти се поднася на тепсия. Ставаш пасивен.

Това е причината четенето да е по-доброто действие от гледането.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Георги Харизанов

Георги Харизанов: Преди министъра по водната верига има още 4 нива

Политологът Георги Харизанов говори в интервю за “24 часа” за това кой освен Нено Димов носи отговорност за водата в Перник. Помолихме го да доуточни какво според него е разпределението на отговорността по административната верига. Как местното водно дружество се е притеснявало за нивото на язовира и в същото време е доставяло същите количества на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милен Керемедчиев е роден на 27 септември 1968 г. Бил е зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, генерален консул в Дубай (2005-2007) и зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2007-2009). В последните години се занимава с консултантски бизнес.

Милен Керемедчиев: Тръмп печели от кризата с Иран, но бизнесът в Дубай губи

Убийството на ген. Солеймани качи рейтинга на американския президент с 2% и той вече използва това в кампанията за втори мандат, казва анализаторът - Г-н Керемедчиев, след като се разминахме с третата световна война,въпреки апокалиптичните анализи, как ще коментирате събитията, на които бяхме свидетели

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения!  Има и по-виновни по веригата!

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник Твърденията

Тони Димитрова

Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада - Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден? - Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря

Проф. Пламен Нинов

Проф. д-р Пламен Нинов: 2 пъти по-малко вода има през 2019 г. в сравнение с предишната

Нищо друго няма да напълни язовир “Студена” освен вода от небето, казва заместник генералният директор на НИМХ - Проф. Нинов, с какви водни ресурси разполага България в момента? - В Националния институт по метеорология и хидрология поддържаме мониторингови мрежи за наблюдения на водите, ползваме модерни методики, а когато правим своите анализи

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Научих сам книжовния български език - от речник, казва Ридван, който е уволнен, защото отказал да преподава на турски в Гърция и сега иска бг паспорт - Ридван, вашата история звучи невероятно. Възможно ли е да не знаете през половината си живот, че имате български предци и да го научите от документ? - Откъде да знам - майка ми е неграмотна жена

Спас Гърневски

Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит

- Четвърт век там е дупка, в която са заровени пари и нищо не може да се построи - Заем от 328 млн. неденоминирани лева висеше като дамоклев меч над общината - Към онзи момент през 1996 г. да мислим за нов музей, беше утопия - Бизнесменът Димитър Георгиев е в правото си да търси атрактивно място за своите инвестиции От няколко дни архитектурната

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber