Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7748445 Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3* Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3* www.24chasa.bg
Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея

За да не признае открито пред себе си и пред хората, че ГЕРБ загуби на тези избори важни градове, партийният лидер и вече трети мандат премиер Бойко Борисов обяви, че нормалността се завръща в местната власт. Защото не било нормално неговата партия да владее всички областни градове, както се получи през 2015 г.

Звучи умно, дори красиво, но и самият Борисов е напълно наясно, че думите му бяха оправдание за падналите Русе, Благоевград, Перник, спечеления със 77 гласа Шумен и трудната победа в София.

Борисов е човек, който се подсигурява да не загуби дори на ези-тура и не е нито в неговата натура, нито в тази на ГЕРБ да отстъпва доброволно власт и победа.

Но докато обясняваше как се завръща нормалността в местната власт и че ГЕРБ всъщност пак бие с много, Борисов изпусна няколко закани.

И точно в тях е новината - реализирането им може да превърне партията му в нормална политическа сила, а не командирска структура. Или пък да я ликвидира.

Подобно на Надежда Михайлова, когато в СДС дойде краят на епохата на Командира Иван Костов, очевидно Борисов е решил, че е време да проветри ГЕРБ и да направи промени, които вече са крещящо нужни.

Вместо

проветряване

той обаче го

нарече чистене

Проблемът с врага с партиен билет се появи още след европейските избори през май. Тогава Борисов събори досегашния втори в партията Цветан Цветанов и обяви, че ще чисти структури, които са се капсулирали и деребействат. Всъщност се ограничи до малки промени в Плевен, Ямбол и Русе.

А както сам призна по повод издигането на Атанас Камбитов в Благоевград, направил го е от страх да не разцепи партията си преди изборите.

През всичките тези 10 години, в които ГЕРБ е на власт, Борисов допусна грешката да създаде партия с огромна членска маса и още по-голяма клиентела около нея, вместо да следва доста по-добре работещия модел на десните партии да са електорални - мобилизират избирателите си, когато е нужно, но не поддържат огромен апарат. Вероятно този недостатък се дължи на упоритото партийно строителство по места на Цветан Цветанов. Реално толкова голяма партия в историята на България не е имало. Което пък, естествено, предполага появата на танцьори с петдесетолевки по челата и предатели.

А в ГЕРБ, както и самият

Борисов призна

за първи път от

изгонването

на Цветанов,

предатели

очевидно

не липсват

Опити партията да бъде разцепена на местния вот е имало в Русе, Пловдив, Видин, Плевен, Банско. Че дори в Бургас, където организацията се води за отличник.

Поне това разказват самите гербери. Още преди балотажа Борисов насочи стрелите срещу Цветанов, който пък, за да покаже незаинтересованост към местния вот, на първия му тур стигна чак до Америка, а на втория - прескочи между Брюксел и Берлин.

Очевидно, въпреки че ГЕРБ продължава да е партията на Борисов, все пак в нея има достатъчно хора, за които премиерът не е единственият властелин. Неслучайно лидерът изрази притеснения и от обиколките на Цветанов зад граница, където изгоненият втори представя мозъчния си тръст. Но дали не използва утъпкани пътеки към донорите, които някога създадоха ГЕРБ? Очевидно Борисов се бои точно от това, след като обясни, че лично щял да пита Доналд Тръмп какви ги върши бившият му доверен в Щатите.

При смяната на Цветанов Борисов

се зарече повече

да няма втори

в ГЕРБ

Именно вторите и третите нива обаче са огромният проблем на партията. Заради всеядното набиране на хора за мрежата си Борисов допусна за лидери на региони, депутати и шефове на организации доста посредствени хора.

Един от основните говорители на ГЕРБ примерно стана Тома Биков, който, преди да пристане в ГЕРБ, обиколи почти всяка “дясна” хранилка. Но той поне не кадрува и не дразни по места, докато нарочени за гонене гербери разказват, че онези от вторите и третите партийни етажи, които са

посредниците

между низините

и лидера, силно

изкривяват

картината

пред Борисов, за да къпят себе си в положителна светлина и да получат одобрението му.

Със сигурност проветряването на ГЕРБ ще трябва да обхване и такива личности, но това носи друга опасност за Борисов. Михайлова проветри СДС и от това синята партия първо настина, след това премина към скоротечна пневмония, а сега е в кома и разчита единствено на венозно хранене от ГЕРБ.

Борисов се закани да въведе и ограничение в мандатите на кметовете си. След третия - край.

Парадоксално, но това засяга емблематични фигури за ГЕРБ, т.нар. отличници като Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров, Даниел Панов.

Хората, които реално извадиха тези избори за Борисов въпреки слабата кампания, която партията направи като цяло. На тях им беше лепнат тъп слоган "Работа, работа, работа", бяха снимани като за “Тъжна вест” и бяха пуснати да се оправят сами.

И вместо този път кандидатите на ГЕРБ да успеят на крилата на партията, те се добраха до нови мандати въпреки нея.

Този път дори обиколките с джипката на Борисов не помогнаха на тези, които си имаха и без това проблеми по места. Справка - Шумен, където след возене на джипката Любомир Христов едва спечели балотажа със 77 гласа, а сега БСП иска касиране заради съмненията дали всичко там е честно.

Хората са уморени от ГЕРБ и цялата кампания на останалите е била насочена срещу управляващите, а не към това какво алтернативните кандидати биха направили, ако спечелят. Това също се появи като лайтмотив на коментарите - както от премиера, така и на следващите важни гербери по телевизиите.

Очевидно Борисов разбира това, след като обяви, че си отива от властта, веднага щом стане готова магистрала “Хемус”.

Дотогава обаче трябва да е проветрил, да е поизчистил къщата и да остави на чисто да започнат следващите - примерно изкаралите по три мандата успешни кметове, за да може ГЕРБ да стане нормална, а не лидерска партия.

* Става дума за кметовете, които са с 3 мандата. Борисов предупреди, че ще забрани на своите четвърти мандат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата

Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Добре е, че актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва 3% дефицит Доскоро всичко вървеше нормално – растеше броят на чуждите туристи, експортните пазари показваха положителна динамика, вътрешното потребление се увеличаваше. Имаше сигнали за известно възстановяване на европейската икономика след слабостта във втората половина на миналата

Снимка Ройтерс

Нормалното беше дотук: за какво да се готвят хората в Русия

Американски изследователи изчислиха, че през 2020 г. световният БВП ще се свие с 1,1 на сто. През второто тримесечие дори ще видим в някои икономики съществена отрицателна динамика - БВП на САЩ ще намалее с 14 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 22 процента. Прогнозата за Русия не е толкова лоша засега

Подобно на българския главен прокурор Иван Гешев, американският зам.-главен прокурор призовава институциите да вземат своевременни и адекватни мерки за справянето с кризата. Снимка Архив

Как българската и американската прокуратура се оказаха с идентични мерки срещу COVID-19

В контекста на световната социална и икономическа криза, до които с бързи темпове води все по-агресивно разпространяващата се пандемия от COVID-19, правоохранителните органи на всяка отделна държава трябва да бъдат стожер за запазването на правата на гражданите и на общественото спокойствие, пише "Правен свят"

Мъж пазарува по време на строгите мерки заради вируса в Рим.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Животът след COVID-19: Нова класа патриоти. Без докосване. Избори не в 1 ден, а цял месец. Масова кулинаризация

“Политико” събра прогнози на глобални умове след коронавируса. Политическото противопоставяне ще стихне, експертите стават важни, глад за развлекателна индустрия Ще останат ли нациите затворени? Ще стане ли докосването табу? Какво ще се случи с ресторантите? Заради кризата, предизвикана от коронавируса

Мисирките ще спасят България

Мисирките ще спасят България

Трябва да се пита и досажда поне 100 пъти повече Най-знаменитата “мисирка” на древността е философът Сократ. Изхождайки от принципа “аз знам, че нищо не знам”, той се впуска в серия досадни въпроси и за малко да си изкара боя в началото на “Държавата” според разказа на Платон. Днешните генерали са прави да се дразнят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Отворете хотелите за лекарите от първа линия

Отворете хотелите за лекарите от първа линия

Така те ще могат да си почиват след тежките дежурства, без да са реална опасност за близките си Ник Денисън е млад английски лекар, анестезиолог по специалност, чийто тригодишен син Алфи е болен от рак и в момента е на химиотерапия. Преди седмица Ник обяви в социалните мрежи, че се изнася от дома си и ще живее половин година в каравана

Оцелелият от COVID-19 южнокорейски "пациент 47" сега се бори със стигмата СНИМКА: Ройтерс

Оцелелият от COVID-19 южнокорейски "пациент 47" сега се бори със стигмата

Пак Хьон спира да си поеме дъх, след като е изкачил няколко стъпала до входа на инженерния институт към националния университет в Пусан, където преподава. Въпреки че постоянно не му достига въздух, той използва стълбите и избягва асансьорите. Пак беше "пациент 47" в Пусан - един от общо над 5000 южнокорейци

В центъра на шведската столица по кафенетата с маси на открито все още има хора СНИМКИ: Ройтерс

Да отидем до кафенето: Швеция е изключение от рестрикциите заради COVID-19

Улиците на Стокхолм са притихнали, но не опустели. В центъра на шведската столица по кафенетата с маси на открито все още има хора. Цветари продължават да продават цветя. Юношите продължават да си говорят на групи в парковете. Някои продължават да се поздравяват с прегръдки и ръкостискане. След продължителната и мрачна скандинавска зима пандемията

Снимка: Ройтерс

Коронавирус: В Германия може да стане като в Италия

Мнозина се вълнуват от въпроса дали вместо всеобща карантина не е по-добре да се ограничат контактите само на хората от рисковите групи. Директорът на Института „Роберт Кох" Лотар Вилер - водещият германски експерт за справяне с епидемията - твърди, че това не представлява алтернатива. „Нужни са и двете мерки" - казва той и се аргументира така:

Снимка: Ройтерс

В Европа китайската "санитарна дипломация" предизвиква "скърцане на зъби"

Някои европейски лидери вече не крият раздразнението си от Китай като суперсила, обвинявана, че под прикритието на щедрост и медицинска дипломация в кризата с COVID-19 движи напред геополитическите си пешки и се мъчи да пренапише историята на пандемията на своя земя. Няколко дни след шефа на европейската дипломация Жозеп Борел

Виктор Иванов

Заразата ни носи онлайн държава

COVID-19 предизвиква генерална промяна, истинската загуба за демокрацията е липсата на електронни избори Над 2 млрд. лв. е похарчила България за електронно управление от 2002 г. насам. За да стигне до 2020 г., когато общини и държавни ведомства изведнъж вкупом започнаха да разкриват електронни услуги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber