Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7748445 Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3* Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3* www.24chasa.bg
Като проветри ГЕРБ, Борисов може и да остави партията на онези кметове3*

Новината е, че премиерът иска партията от лидерска да се превърне в нормална. Голямата му грешка е, че позволи тази партия да стане огромна с обичайната голяма клиентела около нея

За да не признае открито пред себе си и пред хората, че ГЕРБ загуби на тези избори важни градове, партийният лидер и вече трети мандат премиер Бойко Борисов обяви, че нормалността се завръща в местната власт. Защото не било нормално неговата партия да владее всички областни градове, както се получи през 2015 г.

Звучи умно, дори красиво, но и самият Борисов е напълно наясно, че думите му бяха оправдание за падналите Русе, Благоевград, Перник, спечеления със 77 гласа Шумен и трудната победа в София.

Борисов е човек, който се подсигурява да не загуби дори на ези-тура и не е нито в неговата натура, нито в тази на ГЕРБ да отстъпва доброволно власт и победа.

Но докато обясняваше как се завръща нормалността в местната власт и че ГЕРБ всъщност пак бие с много, Борисов изпусна няколко закани.

И точно в тях е новината - реализирането им може да превърне партията му в нормална политическа сила, а не командирска структура. Или пък да я ликвидира.

Подобно на Надежда Михайлова, когато в СДС дойде краят на епохата на Командира Иван Костов, очевидно Борисов е решил, че е време да проветри ГЕРБ и да направи промени, които вече са крещящо нужни.

Вместо

проветряване

той обаче го

нарече чистене

Проблемът с врага с партиен билет се появи още след европейските избори през май. Тогава Борисов събори досегашния втори в партията Цветан Цветанов и обяви, че ще чисти структури, които са се капсулирали и деребействат. Всъщност се ограничи до малки промени в Плевен, Ямбол и Русе.

А както сам призна по повод издигането на Атанас Камбитов в Благоевград, направил го е от страх да не разцепи партията си преди изборите.

През всичките тези 10 години, в които ГЕРБ е на власт, Борисов допусна грешката да създаде партия с огромна членска маса и още по-голяма клиентела около нея, вместо да следва доста по-добре работещия модел на десните партии да са електорални - мобилизират избирателите си, когато е нужно, но не поддържат огромен апарат. Вероятно този недостатък се дължи на упоритото партийно строителство по места на Цветан Цветанов. Реално толкова голяма партия в историята на България не е имало. Което пък, естествено, предполага появата на танцьори с петдесетолевки по челата и предатели.

А в ГЕРБ, както и самият

Борисов призна

за първи път от

изгонването

на Цветанов,

предатели

очевидно

не липсват

Опити партията да бъде разцепена на местния вот е имало в Русе, Пловдив, Видин, Плевен, Банско. Че дори в Бургас, където организацията се води за отличник.

Поне това разказват самите гербери. Още преди балотажа Борисов насочи стрелите срещу Цветанов, който пък, за да покаже незаинтересованост към местния вот, на първия му тур стигна чак до Америка, а на втория - прескочи между Брюксел и Берлин.

Очевидно, въпреки че ГЕРБ продължава да е партията на Борисов, все пак в нея има достатъчно хора, за които премиерът не е единственият властелин. Неслучайно лидерът изрази притеснения и от обиколките на Цветанов зад граница, където изгоненият втори представя мозъчния си тръст. Но дали не използва утъпкани пътеки към донорите, които някога създадоха ГЕРБ? Очевидно Борисов се бои точно от това, след като обясни, че лично щял да пита Доналд Тръмп какви ги върши бившият му доверен в Щатите.

При смяната на Цветанов Борисов

се зарече повече

да няма втори

в ГЕРБ

Именно вторите и третите нива обаче са огромният проблем на партията. Заради всеядното набиране на хора за мрежата си Борисов допусна за лидери на региони, депутати и шефове на организации доста посредствени хора.

Един от основните говорители на ГЕРБ примерно стана Тома Биков, който, преди да пристане в ГЕРБ, обиколи почти всяка “дясна” хранилка. Но той поне не кадрува и не дразни по места, докато нарочени за гонене гербери разказват, че онези от вторите и третите партийни етажи, които са

посредниците

между низините

и лидера, силно

изкривяват

картината

пред Борисов, за да къпят себе си в положителна светлина и да получат одобрението му.

Със сигурност проветряването на ГЕРБ ще трябва да обхване и такива личности, но това носи друга опасност за Борисов. Михайлова проветри СДС и от това синята партия първо настина, след това премина към скоротечна пневмония, а сега е в кома и разчита единствено на венозно хранене от ГЕРБ.

Борисов се закани да въведе и ограничение в мандатите на кметовете си. След третия - край.

Парадоксално, но това засяга емблематични фигури за ГЕРБ, т.нар. отличници като Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Живко Тодоров, Даниел Панов.

Хората, които реално извадиха тези избори за Борисов въпреки слабата кампания, която партията направи като цяло. На тях им беше лепнат тъп слоган "Работа, работа, работа", бяха снимани като за “Тъжна вест” и бяха пуснати да се оправят сами.

И вместо този път кандидатите на ГЕРБ да успеят на крилата на партията, те се добраха до нови мандати въпреки нея.

Този път дори обиколките с джипката на Борисов не помогнаха на тези, които си имаха и без това проблеми по места. Справка - Шумен, където след возене на джипката Любомир Христов едва спечели балотажа със 77 гласа, а сега БСП иска касиране заради съмненията дали всичко там е честно.

Хората са уморени от ГЕРБ и цялата кампания на останалите е била насочена срещу управляващите, а не към това какво алтернативните кандидати биха направили, ако спечелят. Това също се появи като лайтмотив на коментарите - както от премиера, така и на следващите важни гербери по телевизиите.

Очевидно Борисов разбира това, след като обяви, че си отива от властта, веднага щом стане готова магистрала “Хемус”.

Дотогава обаче трябва да е проветрил, да е поизчистил къщата и да остави на чисто да започнат следващите - примерно изкаралите по три мандата успешни кметове, за да може ГЕРБ да стане нормална, а не лидерска партия.

* Става дума за кметовете, които са с 3 мандата. Борисов предупреди, че ще забрани на своите четвърти мандат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Pixabay

НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември

Новият мониторинг на Брюксел за корупция да е без двойни стандарти

Новият мониторинг на Брюксел за корупция да е без двойни стандарти

Докладите за България през последните години се използваха само като инструмент за политическа атака На път сме да се преборим с още един ярък пример за двоен стандарт в ЕС. Отпадането на дългогодишния дискриминационен Механизъм за сътрудничество и проверка спрямо България стана моя лична кауза през предходния мандат и се радвам

Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб? Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко. Математически анализи липсват

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

След 2 присъди поради произшествия с жертви не следва ли да има по-тежки последици за един професионален шофьор Трябва да се проверяват периодично с напредването на възрастта шофьорите на камиони годни ли са да управляват 76-годишният Петко Славов прегази 5-годишната Марая с камиона си в Русе. На 20 години – през 1963 г

30 години от първия митинг след падането на Живков!

30 години от първия митинг след падането на Живков!

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София Тридесет години от първия митинг! Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

Над 1 милион читатели за 36 часа привлече анализът "Вече официално - втората пенсия изгоря във финансова пирамида" на Виктор Иванов. В него се обяснява защо останаха излъгани надеждите на 200 хил. жени, които трябва да получат вторите си пенсии от частните пенсионни фондове през 2021 г. И защо те ще са само първите с излъгани надежди

Нещастни сме, защото си пречим и сме фиксирани в имането, не в моженето

Нещастни сме, защото си пречим и сме фиксирани в имането, не в моженето

Но българите бързо се учим Кой знае защо никак не съм изненадана, че ние, българите, пак сме на челни позиции по песимизъм*. Това и без да ни го казват, ние си го знаем. Хората и в нашенските изследвания споделят, че никога не очакват нищо добро. Очевидно е. Навсякъде по света сякаш виждаме повече усмихнати хора и приветливи лица

КЗК да защити реалните медии от социалните

КЗК да защити реалните медии от социалните

На депутатите статуквото им харесва, плащат на тролове, което е по-евтино Депутатите пак се заеха да поправят Изборния кодекс. Който във Великобритания или САЩ съществува непроменен от векове. У нас все има нещо за доизкусуряване, което вече граничи с безумие. Крайно време е обаче Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по клаузите в


Изгоненият от България офицер на ГРУ Владимир Русяев

Защо Москва не гони реципрочно български дипломат

- Българските служби имали доказателства за шпионската дейност на Владимир Русяев, а Русия мрази провалите в разузнаването - Вместо да скастри София, руският външен министър Лавров обявил на посланика ни в Москва, че чака с нетърпение да дойде в София Два шпионски скандала, свързани с Русия, изгонен първи секретар на посолството на Москва и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber