Кметът Пенчо Милков: Спечелихме с усмихната кампания - нарисувахме възможната картина на Русе като северната столица на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746430 Кметът Пенчо Милков: Спечелихме с усмихната кампания - нарисувахме възможната картина на Русе като северната столица на България Кметът Пенчо Милков: Спечелихме с усмихната кампания - нарисувахме възможната картина на Русе като северната столица на България www.24chasa.bg
Пенчо Милков е новият кмет на Русе. Той спечели на балотажа с 60,53% от гласовете срещу 36,63% на опонентката му от ГЕРБ Диана Иванова. Той е юрист, бил е общински съветник в Русе, а на последните парламентарни избори стана депутат от БСП.
Пенчо Милков е новият кмет на Русе. Той спечели на балотажа с 60,53% от гласовете срещу 36,63% на опонентката му от ГЕРБ Диана Иванова. Той е юрист, бил е общински съветник в Русе, а на последните парламентарни избори стана депутат от БСП.

Ще намеря нещата от платформите на другите партии, които ни свързват - в 43 идеи на ГЕРБ за града има много, които аз съм споделял години наред

Не очаквам бойкот от правителството, защото съм избран от БСП

- Г-н Милков, вие сте големият победител на БСП на тези избори - избран сте за кмет на Русе с над 20% преднина в резултатите. На какво се дължи победата ви, каква бе вашата тайна в тази кампания?

- Победата си дължа не само на БСП, която ме издигна, а и на партиите от коалицията - АБВ, “Българска пролет”, ПД “Социалдемократи”, но и на едно много важно нещо, което не съм виждал в политическата надпревара в последните години.

Нашата кампания беше изключително позитивна, усмихната и обърната с лице към бъдещето. Ние показахме на русенци личността на кмета. Защото историята на един човешки живот определя две неща: първо, способностите на една личност и второ, нейната мотивация да се бори за определени неща. Затова първо представихме личността на кмета. След което посочихме принципите на нашата работа - единението на хората в Русе, спиране на политическото разделение и на разделението по всички други критерии. Демонстрирахме компетентност, за да докажем, че ще се търси компетентното управление. Освен това администрацията трябва да е спокойна, защото основният критерий за работата ѝ няма да е политически, а ще е професионален. След това е прозрачността – ние описахме на съгражданите ни как общината ще стане като стъклена сграда по отношение на информацията за поръчки, проекти и плащания.

И най-важният ни принцип - почтено управление, което означава пълна непримиримост към корупционни практики и към поведение на служители, съветници и кмет, което е несъвместимо с добрите нрави и нагрубява гражданите. Освен това в кампанията от наша страна

нямаше нито

една политическа

атака към

опонентите

Защото целият ми опит показва, че гражданите са доста добре информирани и няма нужда в кампанията кандидат да обяснява лошото, защото хората го знаят. Затова ние представихме пред съгражданите ни абсолютно възможна картина на Русе като северна столица на България. Ние посочихме целите си, нарисувахме картината на възможното бъдеще, а не се занимавахме с ужасното настояще. И така трябва да бъдат политическите кампании, да дадем добър пример - показахме, че със светла кампания можем да постигаме добри резултати.

- Но за сметка на това вие станахте обект на атаки, беше извадено миналото на дядо ви…

- Не е вадено нищо от миналото. Бяха представени твърдения и инсинуации за моето семейство и никакви доводи по отношение на моята личност, компетентност и морални качества. Бяха правени твърдения за мои роднини. А политическата атака от опонентите ми не спря само с атаките срещу моето семейство. Имаше изключително черен пиар за всяко нещо. Бяха разпространени

лъжи, че ако

бъда избран, ще

бъдат спрени

европроектите,

ще затворя

частните

предприятия,

ще въдворя държавно-командна система от стар стил… Какво ли не чух. Хората срещу мен направиха нещо изключително вредно - те плашат, разделят, насаждат омраза между хората. И това нещо моите съграждани го усетиха.

- Не на шега се говори, че вие сте избран с подкрепата на Цветан Цветанов, защото структурата на ГЕРБ в Русе се разцепи, явно не успя да излъчи най-силния си кандидат. И премиерът Борисов в петък призна, че са имали по-добър кандидат. Чии гласове реално ви помогнаха да станете кмет?

- Това са пълни глупости. Не опонентът направи така, че да победим, а обединението, което ние направихме. И то не като формална коалиция. При многото срещи с хората ние получихме подкрепа много над подкрепата за нашата партия само. Личността, посланията, начинът на кампанията не могат да се неглижират с ничия слабост и да се обясняват с ретроградни тези. И това се усеща, ако дойдете в Русе - ентусиазмът, който е обхванал хората. Победата се дължи на това, че хората видяха възможна бъдеща картина на Русе, на мястото, което градът заслужава. Русе не като един западащ град, а като иновативен и развиващ се град. Като северна столица на България. Северна България изостава много, а

ние показахме,

че Русе може да

бъде двигател

В Западна Европа няма беден град на Дунав. Кампанията се спечели с възможната картина на абсолютно постижимо бъдеще, без някакви утопии. Палещи са идеите, побеждаваш с идеи, а не с критики. На настървеността ние отговаряме с поглед в бъдещето. На командния им апарат и на впиването във властта ние отговаряме като обединение на хората, обичащи Русе. Това се случи.

- Как ще работите с този цветен общински съвет в Русе, особено ако се оформи дясна коалиция с център ГЕРБ?

- Факт е, че в местния парламент влязоха повече политически сили. Някои казват, че това е проблем. А аз смятам, че това е една чудесна възможност, защото тя ще е потвърждение за това, в което вярвам и за което говоря: не е нормално в колективния орган - общински съвет или парламент, една личност да има повече от половината гласове зад себе си и да не е съобразява с останалата част. Просто да командва какво да се случва, а колективът да подпечатва. Затова веднага започвам да работя - първо, ще намеря нещата от платформите, които ни свързват. Има много неща в тези платформи, които са еднакви и ни свързват, затова ще тръгна от тях.

- Включително с платформата на ГЕРБ ли имате общи неща?

- В платформата на ГЕРБ учудващо се появиха неща, за които аз говоря от години. Те имаха възможност 8 г. да ги направят, но не го направиха. В 43 идеи на ГЕРБ за Русе има много, които аз съм споделял години наред и ще започна от тях. Ще им предложа да се спрем на нещата, които ни обединяват, а после- на тези, които ни разделят.

- Кое ще е първото, което ще направите като кмет?

- Русе е северен град, затова първото, което ще направя, е да се убедя каква е готовността за зимната обстановка. А въпросът, който най-много притеснява всички мои съграждани сега, е чистотата на въздуха, затова ще е в приоритетите ми още за първите ми дни като кмет.

- Обещахте, че ще сте строг с фирмите, които замърсяват въздуха на Русе. Лесно е да се дават обещания в кампания, но какви ще бъдат конкретните ви стъпки, още повече че ще имате сблъсък с бизнеса в града?

- Кметът има много ограничени възможности по Закона за чистота на атмосферния въздух. Но кметът може да събере цялата информация от компетентните органи, да я предостави на гражданите и да изразява отношението на гражданите. А до момента това не го видяхме – гражданите се самоорганизират в интернет и социалните мрежи, излизат на спонтанни протести, а местната власт не застава до тях или пред тях. Ето за тези неща –

когато русенци

не са съгласни с

нещо, позицията

им трябва да се

изразява от кмета

Той има възможност и чрез централната държавна власт да изиска и да наложи местните териториални органи, компетентни за чистотата на въздуха, да си свършат работата. И аз ще бъда много активен в това – ако нещо ще искам от държавната власт първоначално, ще бъде точно това. Няма как всички русенци да казват, че има проблем, а местните държавни структура да казват, че няма. Трябва да се застане някъде по средата и да се каже: Има проблем, всички хора го усещат, вземете мерки.

- Как ще работите с централната власт? Очаквате ли бойкот от управляващите?

- Не, в никакъв случай. Смятам, че ще работя добре с всички държавни органи, включително и с централната власт, с правителството. Смятам да инициирам такава среща, защото това беше една от опорните точки на ГЕРБ и смятам да докажа, че не е така. Държавната политика на територията на общината ще се провежда, но ще защитавам общинските интереси. Най-точно след избори се вижда кои са основните приоритети на хората и ще ги представя на правителството. Не мисля, че има премиер, независимо от коя политическа сила е, който може да постави политическите ежби над интереса на град като Русе и на неговите жители. Не вярвам, че и сегашното правителство би направило това.

- По време на кампанията нееднократно изтъквахте, че Русе има демографски проблем, както повечето градове в страната. Вие самият имате 3 деца и сте пример за борба с демографската криза, но как ще убедите съгражданите си да не напускат града?

- Демографската криза в Русе не е самостоятелен проблем, а резултат от всички останали проблеми. Има много фактори, върху които може да се въздейства, за да се доведе до задържане на младите семейства в Русе. Трябва да се направи градът ни да е привлекателен, за да идват в него да живеят и други хора. Затова местната власт трябва да направи средата в града приятна, гостоприемна, да има здравеопазване и образование. Трябва да бъде изключително активна в привличането на големи инвеститори, а не да чака те да преценят къде да отидат. В Русе има изключително развити професионални гимназии по всички направления - от корабостроене до фризьорство. Но ние нямаме мисленето в града да се привличат инвеститори, което трябва да се промени. Трябва да имаме по-глобално мислене, да вдигнем фаровете и да представим града като най-значимата точка в цяла Северна България и на Дунав.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения - Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците? - Много задължаващо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber