Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746406 Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво www.24chasa.bg
Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София:

Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България

Ще искаме касиране на изборите в “Люлин”, “Красна поляна” и “Искър”. В първите два района БСП води като цяло, но компактен ромски вот в рамките на над 3000 - 4000 гласа даде предимство на нашите опоненти

Такава надпревара в София отдавна не е имало - кандидатът на промяната и тези софиянци, които искаха промяна, направиха важна крачка. Не успяхме докрай да изпълним желаното, но политическото пространство вече не е същото

Битката за столицата беше като битката за Сталинград за Борисов и компания. Защото от София можеше да се развърже доста сложен възел, който да тръгне и в страната

Вкарването на тезата комунизъм-антикомунизъм в кампанията от ГЕРБ до голяма степен блокира дясното да направи тази важна крачка и да подкрепи кандидатите ни на промяната

- Г-н Паргов, как се представи БСП в София - спечели или загуби? Вие удвоявате резултата си за общински съветници, имате над 35 хиляди гласа повече, но пък отново губите кметското място, макар и с малко.

- БСП си постави ясна цел - да се върне в местната власт и да вземе реванш за 2015 г. в София. Надпреварата беше емоционална и изтощителна, но смело мога да кажа, че по-голяма част от целите ни са изпълнени. Удвоихме съветниците си, имаме и един отгоре. Ако не бяха толкова много невалидните бюлетини и някои специфики на кампанията, може би щяхме да имаме и още 1-2-ма.

По отношение на районните кметове - спечелихме “Изгрев”, за първи път имаме кмет във втория по големина район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България. Малко не ни стигна да спечелим и трети район - “Искър”, 114 гласа.

За съжаление, контролираният ромски вот във “Факултета” и във “Филиповци” осуети възможността да имаме кметове и в “Красна поляна”, и в “Люлин”. Протоколите показват, че там преобладаващо водим, но този компактен ромски вот в рамките на над 3000 - 4000 гласа даде предимство на нашите опоненти.

- И вие като Мая Манолова се оплаквате от ромските гласове...

- Казвам го, защото правя избори не от вчера и много добре познавам разположението на силите в тези секции. В тях не е имало такава интервенция, каквато се наблюдаваше сега. В последните 10 г. при липса на упражнен натиск разликите са от порядъка на 200-300 до 400 гласа, което е нормална електорална разлика.

Но искам да благодаря на цялата градска организация и на всички, които се раздадоха в тази кампания. И най-вече на Мая

Манолова, която пое

тази голяма отговорност -

слизайки от позицията си

на омбудсман, да влезе

в тежка битка, в която

понесе много удари,

включително и под кръста. Опонентът се уплаши от нейния рейтинг и от публичната подкрепа, с която тя влезе в битката.

- Т.е. вие не смятате, че Мая Манолова е била грешка като кандидат? Нито, че в кампанията ѝ бяха направени грешки спрямо левицата и избирателите с ляво мислене, както я упрекват много от вашите съпартийци - че тя е акцентирала на градската десница, а не на левицата, и затова БСП не е дала пълния си капацитет на вота?

- В последната една година, преди да вземем решение, видяхме много изследвания, които ясно показваха, че Манолова е най-рейтинговият кандидат, който може да се включи в битката за кметския стол в София. Който е равностоен, а дори превишаващ по одобрение Йорданка Фандъкова. На тази база взехме информирано решение, не сме го взели на сляпо.

Резултатът на Манолова е впечатляващ и на първи, и на втори тур. Такъв резултат БСП не е постигала много отдавна.

- От Инициативния комитет на Манолова заявиха, че ще искат касиране на изборите в София. Вие ще се включите ли в това искане?

- По смисъла на Изборния закон ние сме конституирани по различен начин. Ние сме регистрирани като коалиция и като такава ще искаме касиране на изборите в “Люлин”, “Красна поляна” и “Искър”. А Манолова с нейния инициативен комитет може да направи същото със своите аргументи.

- А отблъсна ли Манолова левия електорат в седмицата между първия тур и балотажа, в която ясно заяви подкрепа към дясното и кандидатите му.

- Тя заяви подкрепа за всички кандидати на промяната. Ще анализираме кампанията, но искам ясно да кажа - ние влязохме в нея с ясното съзнание, че е доста сложно конструирана и БСП такава не е правила. Ветрилото зад Манолова беше от ляво през център и до дясно. И не можеше да се определи точно до кого Манолова да е по-близко. Това със сигурност е създало определени пречки в печеленето на доверие. Но мога да кажа като цяло, че на

втория тур БСП получи

подкрепа и от десните,

макар и не в нужния

размер, който

да ни стигне да спечелим

още районни кметове. Манолова го получи - в по-голяма степен, но също недостатъчна, за да победи Фандъкова. Разликата е минимална. Такава надпревара в София отдавна не е имало. Кандидатът на промяната и тази част от софиянци, които искаха промяна, направиха много важна крачка. Разбира се, не успяхме докрай да изпълним желаното, но политическото пространство след вчера не е същото. То е много променено и всеки трябва да си прави изводите какво предстои.

- Какво не достигна на БСП за тези 4-5 процента разлика, за да обърнете вота в своя полза? Защо в крайна сметка десните не ви подкрепиха и основната част от т.нар. градска десница не застана зад вас и Манолова?

- Каквото и да кажа, ще е по-скоро на емоционално равнище, а не на дълбочинен анализ. Но мога да кажа, че стратегията на ГЕРБ сработи в по-голямата си част.

- Какво визирате?

- Стратегията на ГЕРБ, имаща за цел не да издигне Йорданка Фандъкова до нивото на Манолова, с което тя тръгна, а обратното - Манолова да слезе на нейното. Използвайки една доста мръсна кампания. Вкарването на тезата комунизъм-антикомунизъм, която не работи както преди 20 г. Тогава основно изборът се правеше на тази основа, без значение какво предлагат партиите. До голяма степен това блокира дясното да направи тази важна крачка.

Неслучайно ги призовах да последват нашия опит отпреди години, когато се престрашихме да подкрепим десни кандидати на балотаж в София за районни кметове. В това няма нищо страшно, защото битката тук не е между ляво и дясно, а е въпрос на цивилизационен избор между промяната и статуквото.

Но очевидно те не са узрели още за този избор. Това попречи промяната да се случи в пълнота и София да осъмне с нов кмет и с много повече районни кметове, които не са ГЕРБ.

- Мая Манолова даде заявка за нов проект. Как приемате това?

- Когато чуя ясно какво мисли да прави, тогава ще коментирам.

- Има ли Манолова път назад към БСП? Много от хората, които я подкрепиха, са от БСП.

- Това е въпрос на неин личен избор.

- Казахте, че в София БСП се връща на картата на местните избори, но така ли е и в национален мащаб? Имате 4 областни кметове, но останахте без нито един кмет в много други области. Освен това увеличението на резултатите в цифри спрямо 2015 г. не е толкова голямо. Печели или загуби БСП тези избори?

- Първият извод е, че БСП започна да връща доверие и позиции в местната власт. Връщането на доверие и заемането отново на позиции е труден процес. Въпреки подема след 2016 г. с реализирането на президентския проект, после на парламентарните и накрая на европейските избори. Тази тенденция се запази и сега. А анализът на представянето по региони предстои.

Третият голям извод е, че

мажоритарният

избор е

важен за хората и там,

където сме усетили

отношението, настроенията

и очакванията на хората,

там и успехът не закъсня

Разбира се, с всичките обективни и субективни страни на избора. Отделям София пред скоба, защото битката за столицата беше като битката за Сталинград за Борисов и компания. Защото от София можеше да се развърже доста сложен възел, който да тръгне и в страната. И неслучайно навсякъде гледаха какво ще се случи в София, дали ще има пробив след 30 г., който да доведе до други процеси впоследствие.

Истината е, че ГЕРБ успя, макар и с намалено доверие, да запази водещата си позиция и трябва да го признаем. Но когато срещу теб е цялата репресивна и административна машина, трудно можеш да се справиш.

- Но има области, в които БСП загуби и заради вътрешнопартийните си дрязги. Да вземем например Варна, където Борислав Гуцанов вече заяви, че ще иска оставката на Нинова.

- Тепърва ще анализираме резултатите във Варна. Не е рационално да се говори за оставка сега. Влизаме в пълен цикъл на отчети и избори, в рамките на който всеки ще поиска доверие от партийните членове и ще се бори за него.

Визитка

Роден е на 13 юли 1977 г. в Пловдив

Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност “Международни отношения”. Магистър е по европейска интеграция

Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)

Председател на Градския съвет на БСП - София

Член на Изпълнителното бюро на партията

Шеф на лявата група в предходния Столичен общински съвет. Отново е избран за общински съветник

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения - Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците? - Много задължаващо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber