Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746382 Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова www.24chasa.bg

Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Зададохме тези въпроси на политолозите Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователския център “Тренд” и на социолога Васил Тончев.

Румяна Коларова, политолог:

Манолова може

да оглави блок

ляво-център

ГЕРБ бележи загуба в

мажоритарните битки,

не в пропорционалния вот

Тези местни избори ни показаха, че българите искат промяна както на управляващите, така и на опозицията.

Разбира се, сегашното искане за промяна не е като онзи категоричен протестен вот, който двукратно, през 2001 и през 2009 г., доведе до смяна на партийната система в България. Днес хората искат промяна, но същевременно не виждат алтернатива на сегашното управление.

Вторият показателен резултат от тези избори е много по-фрагментираното политическо представителство - като правило нито една партия няма самостоятелно мнозинство в общинските съвети. Това предполага, че вече

ГЕРБ няма да

може да

управлява сам,

или с аморфни

коалиционни

партньори

като “Патриотичния фронт”.

Трето, изборите показаха, че мнозинството от българските избиратели са десни по своите политически предпочитания. Но напреженията и фрагментациите между десните партии могат да доведат до ерозия и неефективност на дясното политическо представителство.

Това означава, че за да гарантира стабилно управление, ГЕРБ трябва да търси широка, а не минимално печеливша коалиция вдясно.

Четвърто - видяхме, че “Демократична България” обвързва ДСБ с политическо партньорство, което отива отвъд партийното семейство на ЕНП, към което ДСБ принадлежи. С други думи, “Демократична България” е инструмент за позициониране на ДСБ в политическия център с амбивалентна ляво-дясна политическа идентичност по модела на “Да България”.

Моето обяснение за резултата на балотажа в София е в отчаяните действия на Мая Манолова в последните дни преди него, когато тя в максимална степен опита да се идентифицира с “Демократична България”, като мотивира и стимулира част от десните избиратели да гласуват за нея.

Макар и декларативна, нейната подкрепа за основни приоритети на тази формация е мотивирала по-голямата част от избирателите на ДБ и да гласуват на втори тур, и да пуснат бюлетина за нея.

Политическата съдба на Манолова след този вот беше вече очертана от Нинова - тя може да оглави лявоцентристки политически проект, който да хвърли мост към дясноцентристките избиратели.

За мен равносметката от този вот е: в пропорционалната част от вота - този за общинските листи,

ГЕРБ може да

отстъпва, но не

бележи загуба

ГЕРБ губи в част от мажоритарните битки, преди всичко заради лошия персонален подбор - загуби преди всичко там, където бяха очевидни съмненията в личните качества на номинирания кандидат и същевременно имаше силен опонент, мобилизиращ подкрепа.

И ако на този вот процентът на одобрение за ГЕРБ не е съществено променен, то със сигурност делът неодобряващи ГЕРБ е с видим ръст. Индиферентните стават недоволни.

Анастас Стефанов, политолог от “Тренд”:

София вече не е

нито синя, нито

двуполюсна

С новия мандат Фандъкова

става най-дълго

управлявалият кмет на София 

Въпросът какво ни показаха тези местни избори съдържа много отговори, при това в различни посоки. Традиционно местните избори са едни от най-интересните в рамките на нашата демократична политическа система. Именно тук се разкриват и специфики, които протичат и се развиват по места в продължение на десетилетия. Това са и изборите, където регистрираме най-голям брой кандидати и най-много победители. Разбира се, работа на партийните централи е да направят своите интерпретации. Моят коментар ще се базира на три основни наблюдения.

Първо - съотношението между двете основни политически сили ГЕРБ - БСП. Ако кажем, че ГЕРБ запазва доминиращата си роля в местната власт, няма да преувеличим. Тук следва да отбележим, че

там, където

БСП надви

на II тур, ГЕРБ

все пак имат

водещо

или съществено или водещо представителство в общинските съвети. БСП възвръщат присъствие в местната власт. Независимо дали ще говорим за 3 + 1 областни града, резултатите са факт - Русе, Разград, Перник и Благоевград.

Във вътрешнопартиен план ГЕРБ демонстрира кондиция и организационна мощ, което със сигурност ще тушира напрежение в партията. Хоризонтът за продължаващо обновление, за което Борисов загатна, очевидно е легитимен след този изборен цикъл. В допълнение БСП завъртя пълния изборен цикъл с местните избори. Равносметката за Нинова играе в нейна полза.

Второ, регистрираме разширяваща се местна политическа фауна, която удържа на националния контекст и дори регистрира пробиви. Най-известният пример в момента е Тодор Попов. Но можем да продължим с Плевен, Добрич, Видин, Ямбол. В един допълнителен контекст следва да прибавим и това, че дългогодишните кметове на Монтана и Кюстендил са успели да инсталират именно такава независима местна и легитимна политическа фауна. Фактът, че ГЕРБ подкрепи градоначалниците на Монтана и Кюстендил, е достатъчно красноречив.

Третият ракурс - София е град в държавата и беше местни избори в местните избори. Безспорен център на внимание, но най-вече и заради оспорваната битка, която новоизбраният кмет Фандъкова даде срещу Мая Манолова. Но какво направи впечатление? Време е да се прекрати баналната теза, че София е “синя”, София е “дясна”. Това просто не отговаря на демографските процеси, които протичат през последните две десетилетия и реалностите, които следват от тях. Налице е много по-богата идеологическа амалгама, която надхвърля измеренията на дихотомията от “двуполюсния модел” през 90-те години.

Пробивът на организацията “Спаси София” с кандидатурата на Борис Бонев допълнително обогатява координатната система в столицата. Новостта е, че субекти извън партийния мейнстрийм успяват да налагат дневен ред и съответно да трупат политически капитал. Не на последно място, поемайки новия управленски мандат кметът Фандъкова, се превръща в най-дълго управлявалия градоначалник на столицата ни.

Васил Тончев, “Сова-Харис”:

Появи се ново ляво

Без Фандъкова ГЕРБ нямаше да победи в София 

Двата тура на местния вот тази година показаха няколко основни неща.

1. ГЕРБ продължава да е основната доминираща политическа сила и ще може спокойно да изкара пълния си мандат.

2. БСП се утвърди като политическа сила, но не и като алтернатива на ГЕРБ. В БСП има ентусиазъм и консолидация около социално-консервативната линия на Корнелия Нинова.

3. Новото явление в изборите е Борис Бонев и станалото в София. Казвам го, защото обикновено онова, което става в столицата, след време се случва и в страната. Това са хора, които започват да търсят политическо представителство. Очевидно те вече са достатъчно в количествено отношение, а са и осъзнати и обвързани така, че да намерят това представителство, включително и като лица. Това е социално и ляво по съдържание формирование, само че много различно от БСП. Социалдемократическото винаги е било за солидарност и справедливост, но основната му цел е справедливото разпределение за бедните и за нямащите.

Докато тези млади хора търсят справедливост и солидарност на съвсем друга основа.

За тях

оцеляването

изобщо не е

проблем

- те са с осигурен стандарт и потребление и затова търсят съвсем други сфери и изяви. Акцент на техните действия са екологията, различността, правата на човека и т.н. Противопоставянето комунизъм - антикомунизъм е изгубило смисъл в тези среди. И както вдясно има консервативно и либерално дясно, които на тези избори влязоха в много тежка битка и отношения, така и вляво може да се конфигурира освен консервативно ляво около лагера на Нинова, така и новото явление, което в някаква степен припозна Мая Манолова като възможен партньор.

В този смисъл, имайки предвид данните от екзитпола, не съм съгласен, че десните на вота в София някак се припознаха и свързаха с левите. Да, имаше някакъв брак по сметка във втория тур, но масов прилив между тях нямаше изобщо. Гласовете им се разделиха в подкрепата си за Фандъкова и за Манолова.

Докато младите леви около “Спаси София” преимуществено подкрепиха Манолова и помогнаха да стопи огромната разлика с Фандъкова. Тази конфигурация ще я видим още на следващите парламентарни избори.

Безспорно ГЕРБ спечели местния вот, но се показаха и опасности пред него. В София ГЕРБ спечели заради Фандъкова - не виждам друг печеливш за тях вариант в столицата. Ако не бяха заложили на нея, тази победа нямаше да се случи. В градовете, където ГЕРБ не спечелиха кметския стол, кандидатите им не бяха ярки.

БСП успя да затвърди някакви позиции, но и показа, че не е алтернативата, която може да събори ГЕРБ.

Колкото до политическото бъдеще на Мая Манолова, която на този вот отбеляза личен успех, въпреки че загуби, тя би могла да оглави някакъв проект в територията, освободена от Корнелия Нинова и БСП - либерално ляво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СНИМКА: Pixabay

НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември

Новият мониторинг на Брюксел за корупция да е без двойни стандарти

Новият мониторинг на Брюксел за корупция да е без двойни стандарти

Докладите за България през последните години се използваха само като инструмент за политическа атака На път сме да се преборим с още един ярък пример за двоен стандарт в ЕС. Отпадането на дългогодишния дискриминационен Механизъм за сътрудничество и проверка спрямо България стана моя лична кауза през предходния мандат и се радвам

Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб? Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко. Математически анализи липсват

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

След 2 присъди поради произшествия с жертви не следва ли да има по-тежки последици за един професионален шофьор Трябва да се проверяват периодично с напредването на възрастта шофьорите на камиони годни ли са да управляват 76-годишният Петко Славов прегази 5-годишната Марая с камиона си в Русе. На 20 години – през 1963 г

30 години от първия митинг след падането на Живков!

30 години от първия митинг след падането на Живков!

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София Тридесет години от първия митинг! Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

Над 1 милион читатели за 36 часа привлече анализът "Вече официално - втората пенсия изгоря във финансова пирамида" на Виктор Иванов. В него се обяснява защо останаха излъгани надеждите на 200 хил. жени, които трябва да получат вторите си пенсии от частните пенсионни фондове през 2021 г. И защо те ще са само първите с излъгани надежди

Нещастни сме, защото си пречим и сме фиксирани в имането, не в моженето

Нещастни сме, защото си пречим и сме фиксирани в имането, не в моженето

Но българите бързо се учим Кой знае защо никак не съм изненадана, че ние, българите, пак сме на челни позиции по песимизъм*. Това и без да ни го казват, ние си го знаем. Хората и в нашенските изследвания споделят, че никога не очакват нищо добро. Очевидно е. Навсякъде по света сякаш виждаме повече усмихнати хора и приветливи лица

КЗК да защити реалните медии от социалните

КЗК да защити реалните медии от социалните

На депутатите статуквото им харесва, плащат на тролове, което е по-евтино Депутатите пак се заеха да поправят Изборния кодекс. Който във Великобритания или САЩ съществува непроменен от векове. У нас все има нещо за доизкусуряване, което вече граничи с безумие. Крайно време е обаче Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по клаузите в


Изгоненият от България офицер на ГРУ Владимир Русяев

Защо Москва не гони реципрочно български дипломат

- Българските служби имали доказателства за шпионската дейност на Владимир Русяев, а Русия мрази провалите в разузнаването - Вместо да скастри София, руският външен министър Лавров обявил на посланика ни в Москва, че чака с нетърпение да дойде в София Два шпионски скандала, свързани с Русия, изгонен първи секретар на посолството на Москва и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber