Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746382 Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова www.24chasa.bg

Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Зададохме тези въпроси на политолозите Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователския център “Тренд” и на социолога Васил Тончев.

Румяна Коларова, политолог:

Манолова може

да оглави блок

ляво-център

ГЕРБ бележи загуба в

мажоритарните битки,

не в пропорционалния вот

Тези местни избори ни показаха, че българите искат промяна както на управляващите, така и на опозицията.

Разбира се, сегашното искане за промяна не е като онзи категоричен протестен вот, който двукратно, през 2001 и през 2009 г., доведе до смяна на партийната система в България. Днес хората искат промяна, но същевременно не виждат алтернатива на сегашното управление.

Вторият показателен резултат от тези избори е много по-фрагментираното политическо представителство - като правило нито една партия няма самостоятелно мнозинство в общинските съвети. Това предполага, че вече

ГЕРБ няма да

може да

управлява сам,

или с аморфни

коалиционни

партньори

като “Патриотичния фронт”.

Трето, изборите показаха, че мнозинството от българските избиратели са десни по своите политически предпочитания. Но напреженията и фрагментациите между десните партии могат да доведат до ерозия и неефективност на дясното политическо представителство.

Това означава, че за да гарантира стабилно управление, ГЕРБ трябва да търси широка, а не минимално печеливша коалиция вдясно.

Четвърто - видяхме, че “Демократична България” обвързва ДСБ с политическо партньорство, което отива отвъд партийното семейство на ЕНП, към което ДСБ принадлежи. С други думи, “Демократична България” е инструмент за позициониране на ДСБ в политическия център с амбивалентна ляво-дясна политическа идентичност по модела на “Да България”.

Моето обяснение за резултата на балотажа в София е в отчаяните действия на Мая Манолова в последните дни преди него, когато тя в максимална степен опита да се идентифицира с “Демократична България”, като мотивира и стимулира част от десните избиратели да гласуват за нея.

Макар и декларативна, нейната подкрепа за основни приоритети на тази формация е мотивирала по-голямата част от избирателите на ДБ и да гласуват на втори тур, и да пуснат бюлетина за нея.

Политическата съдба на Манолова след този вот беше вече очертана от Нинова - тя може да оглави лявоцентристки политически проект, който да хвърли мост към дясноцентристките избиратели.

За мен равносметката от този вот е: в пропорционалната част от вота - този за общинските листи,

ГЕРБ може да

отстъпва, но не

бележи загуба

ГЕРБ губи в част от мажоритарните битки, преди всичко заради лошия персонален подбор - загуби преди всичко там, където бяха очевидни съмненията в личните качества на номинирания кандидат и същевременно имаше силен опонент, мобилизиращ подкрепа.

И ако на този вот процентът на одобрение за ГЕРБ не е съществено променен, то със сигурност делът неодобряващи ГЕРБ е с видим ръст. Индиферентните стават недоволни.

Анастас Стефанов, политолог от “Тренд”:

София вече не е

нито синя, нито

двуполюсна

С новия мандат Фандъкова

става най-дълго

управлявалият кмет на София 

Въпросът какво ни показаха тези местни избори съдържа много отговори, при това в различни посоки. Традиционно местните избори са едни от най-интересните в рамките на нашата демократична политическа система. Именно тук се разкриват и специфики, които протичат и се развиват по места в продължение на десетилетия. Това са и изборите, където регистрираме най-голям брой кандидати и най-много победители. Разбира се, работа на партийните централи е да направят своите интерпретации. Моят коментар ще се базира на три основни наблюдения.

Първо - съотношението между двете основни политически сили ГЕРБ - БСП. Ако кажем, че ГЕРБ запазва доминиращата си роля в местната власт, няма да преувеличим. Тук следва да отбележим, че

там, където

БСП надви

на II тур, ГЕРБ

все пак имат

водещо

или съществено или водещо представителство в общинските съвети. БСП възвръщат присъствие в местната власт. Независимо дали ще говорим за 3 + 1 областни града, резултатите са факт - Русе, Разград, Перник и Благоевград.

Във вътрешнопартиен план ГЕРБ демонстрира кондиция и организационна мощ, което със сигурност ще тушира напрежение в партията. Хоризонтът за продължаващо обновление, за което Борисов загатна, очевидно е легитимен след този изборен цикъл. В допълнение БСП завъртя пълния изборен цикъл с местните избори. Равносметката за Нинова играе в нейна полза.

Второ, регистрираме разширяваща се местна политическа фауна, която удържа на националния контекст и дори регистрира пробиви. Най-известният пример в момента е Тодор Попов. Но можем да продължим с Плевен, Добрич, Видин, Ямбол. В един допълнителен контекст следва да прибавим и това, че дългогодишните кметове на Монтана и Кюстендил са успели да инсталират именно такава независима местна и легитимна политическа фауна. Фактът, че ГЕРБ подкрепи градоначалниците на Монтана и Кюстендил, е достатъчно красноречив.

Третият ракурс - София е град в държавата и беше местни избори в местните избори. Безспорен център на внимание, но най-вече и заради оспорваната битка, която новоизбраният кмет Фандъкова даде срещу Мая Манолова. Но какво направи впечатление? Време е да се прекрати баналната теза, че София е “синя”, София е “дясна”. Това просто не отговаря на демографските процеси, които протичат през последните две десетилетия и реалностите, които следват от тях. Налице е много по-богата идеологическа амалгама, която надхвърля измеренията на дихотомията от “двуполюсния модел” през 90-те години.

Пробивът на организацията “Спаси София” с кандидатурата на Борис Бонев допълнително обогатява координатната система в столицата. Новостта е, че субекти извън партийния мейнстрийм успяват да налагат дневен ред и съответно да трупат политически капитал. Не на последно място, поемайки новия управленски мандат кметът Фандъкова, се превръща в най-дълго управлявалия градоначалник на столицата ни.

Васил Тончев, “Сова-Харис”:

Появи се ново ляво

Без Фандъкова ГЕРБ нямаше да победи в София 

Двата тура на местния вот тази година показаха няколко основни неща.

1. ГЕРБ продължава да е основната доминираща политическа сила и ще може спокойно да изкара пълния си мандат.

2. БСП се утвърди като политическа сила, но не и като алтернатива на ГЕРБ. В БСП има ентусиазъм и консолидация около социално-консервативната линия на Корнелия Нинова.

3. Новото явление в изборите е Борис Бонев и станалото в София. Казвам го, защото обикновено онова, което става в столицата, след време се случва и в страната. Това са хора, които започват да търсят политическо представителство. Очевидно те вече са достатъчно в количествено отношение, а са и осъзнати и обвързани така, че да намерят това представителство, включително и като лица. Това е социално и ляво по съдържание формирование, само че много различно от БСП. Социалдемократическото винаги е било за солидарност и справедливост, но основната му цел е справедливото разпределение за бедните и за нямащите.

Докато тези млади хора търсят справедливост и солидарност на съвсем друга основа.

За тях

оцеляването

изобщо не е

проблем

- те са с осигурен стандарт и потребление и затова търсят съвсем други сфери и изяви. Акцент на техните действия са екологията, различността, правата на човека и т.н. Противопоставянето комунизъм - антикомунизъм е изгубило смисъл в тези среди. И както вдясно има консервативно и либерално дясно, които на тези избори влязоха в много тежка битка и отношения, така и вляво може да се конфигурира освен консервативно ляво около лагера на Нинова, така и новото явление, което в някаква степен припозна Мая Манолова като възможен партньор.

В този смисъл, имайки предвид данните от екзитпола, не съм съгласен, че десните на вота в София някак се припознаха и свързаха с левите. Да, имаше някакъв брак по сметка във втория тур, но масов прилив между тях нямаше изобщо. Гласовете им се разделиха в подкрепата си за Фандъкова и за Манолова.

Докато младите леви около “Спаси София” преимуществено подкрепиха Манолова и помогнаха да стопи огромната разлика с Фандъкова. Тази конфигурация ще я видим още на следващите парламентарни избори.

Безспорно ГЕРБ спечели местния вот, но се показаха и опасности пред него. В София ГЕРБ спечели заради Фандъкова - не виждам друг печеливш за тях вариант в столицата. Ако не бяха заложили на нея, тази победа нямаше да се случи. В градовете, където ГЕРБ не спечелиха кметския стол, кандидатите им не бяха ярки.

БСП успя да затвърди някакви позиции, но и показа, че не е алтернативата, която може да събори ГЕРБ.

Колкото до политическото бъдеще на Мая Манолова, която на този вот отбеляза личен успех, въпреки че загуби, тя би могла да оглави някакъв проект в територията, освободена от Корнелия Нинова и БСП - либерално ляво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата

Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Добре е, че актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва 3% дефицит Доскоро всичко вървеше нормално – растеше броят на чуждите туристи, експортните пазари показваха положителна динамика, вътрешното потребление се увеличаваше. Имаше сигнали за известно възстановяване на европейската икономика след слабостта във втората половина на миналата

Снимка Ройтерс

Нормалното беше дотук: за какво да се готвят хората в Русия

Американски изследователи изчислиха, че през 2020 г. световният БВП ще се свие с 1,1 на сто. През второто тримесечие дори ще видим в някои икономики съществена отрицателна динамика - БВП на САЩ ще намалее с 14 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 22 процента. Прогнозата за Русия не е толкова лоша засега

Подобно на българския главен прокурор Иван Гешев, американският зам.-главен прокурор призовава институциите да вземат своевременни и адекватни мерки за справянето с кризата. Снимка Архив

Как българската и американската прокуратура се оказаха с идентични мерки срещу COVID-19

В контекста на световната социална и икономическа криза, до които с бързи темпове води все по-агресивно разпространяващата се пандемия от COVID-19, правоохранителните органи на всяка отделна държава трябва да бъдат стожер за запазването на правата на гражданите и на общественото спокойствие, пише "Правен свят"

Мъж пазарува по време на строгите мерки заради вируса в Рим.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Животът след COVID-19: Нова класа патриоти. Без докосване. Избори не в 1 ден, а цял месец. Масова кулинаризация

“Политико” събра прогнози на глобални умове след коронавируса. Политическото противопоставяне ще стихне, експертите стават важни, глад за развлекателна индустрия Ще останат ли нациите затворени? Ще стане ли докосването табу? Какво ще се случи с ресторантите? Заради кризата, предизвикана от коронавируса

Мисирките ще спасят България

Мисирките ще спасят България

Трябва да се пита и досажда поне 100 пъти повече Най-знаменитата “мисирка” на древността е философът Сократ. Изхождайки от принципа “аз знам, че нищо не знам”, той се впуска в серия досадни въпроси и за малко да си изкара боя в началото на “Държавата” според разказа на Платон. Днешните генерали са прави да се дразнят

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Отворете хотелите за лекарите от първа линия

Отворете хотелите за лекарите от първа линия

Така те ще могат да си почиват след тежките дежурства, без да са реална опасност за близките си Ник Денисън е млад английски лекар, анестезиолог по специалност, чийто тригодишен син Алфи е болен от рак и в момента е на химиотерапия. Преди седмица Ник обяви в социалните мрежи, че се изнася от дома си и ще живее половин година в каравана

Оцелелият от COVID-19 южнокорейски "пациент 47" сега се бори със стигмата СНИМКА: Ройтерс

Оцелелият от COVID-19 южнокорейски "пациент 47" сега се бори със стигмата

Пак Хьон спира да си поеме дъх, след като е изкачил няколко стъпала до входа на инженерния институт към националния университет в Пусан, където преподава. Въпреки че постоянно не му достига въздух, той използва стълбите и избягва асансьорите. Пак беше "пациент 47" в Пусан - един от общо над 5000 южнокорейци

В центъра на шведската столица по кафенетата с маси на открито все още има хора СНИМКИ: Ройтерс

Да отидем до кафенето: Швеция е изключение от рестрикциите заради COVID-19

Улиците на Стокхолм са притихнали, но не опустели. В центъра на шведската столица по кафенетата с маси на открито все още има хора. Цветари продължават да продават цветя. Юношите продължават да си говорят на групи в парковете. Някои продължават да се поздравяват с прегръдки и ръкостискане. След продължителната и мрачна скандинавска зима пандемията

Снимка: Ройтерс

Коронавирус: В Германия може да стане като в Италия

Мнозина се вълнуват от въпроса дали вместо всеобща карантина не е по-добре да се ограничат контактите само на хората от рисковите групи. Директорът на Института „Роберт Кох" Лотар Вилер - водещият германски експерт за справяне с епидемията - твърди, че това не представлява алтернатива. „Нужни са и двете мерки" - казва той и се аргументира така:

Снимка: Ройтерс

В Европа китайската "санитарна дипломация" предизвиква "скърцане на зъби"

Някои европейски лидери вече не крият раздразнението си от Китай като суперсила, обвинявана, че под прикритието на щедрост и медицинска дипломация в кризата с COVID-19 движи напред геополитическите си пешки и се мъчи да пренапише историята на пандемията на своя земя. Няколко дни след шефа на европейската дипломация Жозеп Борел

Виктор Иванов

Заразата ни носи онлайн държава

COVID-19 предизвиква генерална промяна, истинската загуба за демокрацията е липсата на електронни избори Над 2 млрд. лв. е похарчила България за електронно управление от 2002 г. насам. За да стигне до 2020 г., когато общини и държавни ведомства изведнъж вкупом започнаха да разкриват електронни услуги

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber