Истината за недействителните гласове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746366 Истината за недействителните гласове Истината за недействителните гласове www.24chasa.bg

Процентът им на местните избори е средно 8,5, а не абсурдните над 20%, за които трябва да се пишат двойки

Темата за недействителните гласове на избори и референдуми е важна както за България, така и за демократичните държави по света. Нещо повече, големият брой такива гласове дава основание както за съмнение в изборните резултати, така и за тяхното оспорване от страна на изгубилите изборите партии, коалиции и кандидати. Затова е важно да знаем каква е истината по този важен за демокрацията и нейните основни механизми въпрос.

Недействителните гласове са обект на многобройни анализи и изследвания. Различни са видовете недействителен вот: отбелязване на повече (или на нито един) от предвидените видове избор в бюлетината, нарушаване на тайната на вота и т.н. Обикновено в закона се указва кога гласът е действителен, като във всички останали случаи той се класифицира като недействителен. Така е и в нашия Изборен кодекс.

Причините за появата на недействителни гласове са най-различни, например желание да се демонстрира наказателен или протестен вот, както и образователен дефицит (неграмотност) у някои от гласуващите. А понякога просто някой по-възрастен избирател си е забравил очилата. Строги норми за размера на този вот по света няма, но е прието, че е допустимо да има от 3 до 4 на сто недействителни гласове. В Германия, както може да се очаква, той е по-нисък и е между 1 и 2%. Как стои този въпрос у нас?

Още на първите избори след идването на демокрацията у нас и непосредствено след това българският избирател

демонстрира

добра култура

на гласуване

със съвсем приемливи нива на недействителен вот. Първият крах в това отношение ни връхлетя на местните избори през 1999 г. Помня добре този случай, защото тогава бях член на ЦИК и шокът беше голям. Гласуваха малко над три милиона души (колкото и тази година впрочем), но общински съветници произведоха гласовете само на около два милиона души (!).

И какво беше станало с гласовете за съветници на един милион българи? Ами оказаха се недействителни, защото в един милион бюлетини нямаше отбелязан глас за общински съветници. За капак партиите и коалициите не бяха номерирани, което допълнително обърка по-слабо грамотните избиратели. Така с 33% недействителни гласове тогава България постави един тъжен рекорд в демократичната си история.

С изключение на този вот България продължи да гласува с приличен дял на недействителните гласове на президентски, европейски и парламентарни избори в размер на 2-3%.

Например на последните президентски избори през 2016 г. недействителните гласове бяха около 3%. За съжаление, на местни избори ние гласуваме под световните и европейските стандарти - с над 4% недействителен вот. Така на местните избори през 2011 г. недействителните гласове и за съветници, и за кметове бяха 5-6%. През 2015 г. обаче и тук ни се стовари на главите Черен лебед под формата на собствената ни латентна глупост. Недействителните гласове за общински съветници тогава

скочиха повече

от двойно и

достигнаха

14,1%

За кметове тези гласове си останаха в границите на 4-6%. Какво се беше случило? Ами бяха се появили любимите на някои политици и прогресивни НПО изборни преференции.

Преференциите

родиха феномена

“15-15”,

от който се облагодетелстваха късметлиите, на които номерът в бюлетината съвпадаше с номера на издигналата ги партия. Днес този феномен е преодолян, но не съвсем.

Но не това създаде големия недействителен вот. Този вот се роди по много други начини. Например избирателят отбелязваше номера на любимата си партия в полето на преференциите, а в полето за партиите и коалициите не отбелязваше нищо и така произвеждаше недействителен глас. Или пък, за да докаже на изборния дилър, че е гласувал “правилно”, отбелязваше освен номера на партията и някаква причудлива комбинация от преференции, заради която секционната избирателна комисия класифицираше гласа му като недействителен. Това удвои и утрои процента на недействителните гласове за съветници. Така по стар български обичай вместо да изпишем вежди, извадихме очи.

Какво по-точно се случи с недействителните гласове на току-що приключилите местни избори 2019 г.? Първо, маса хора сред политическия така наречен елит се изказаха крайно неподготвени по въпроса и изрекоха куп глупости, заради които сега трябва да се извинят на българския народ. Когото обвиниха в тежка неграмотност. Но няма да го направят, естествено. Той, българският народ, е свикнал над него да издевателстват всякакви политици. Например френски, да споменем някои. Неподготвените политически лидери казаха, че недействителните гласове на тези избори били достигнали 20, че даже и 25%.

Каква е истината? Тази година на местните избори

на първи тур

имаше общо

660 616

недействителни

гласа

И слабо подготвените по математика политици взеха и хоп, разделиха това число на 3,1 милиона гласували избиратели. В резултат получиха абсурдните над 20% недействителни гласове. Читателите вече са разбрали къде е грешката, защото на тези избори се гласуваше с до 4 бюлетини, всяка от които отговаря на един глас. Така броят на гласовете съвсем не е 3,1 милиона, а е равен на сумата от гласовете за съветници, за общински кметове, за районни кметове и за кметове на кметства. А тази сума е 7 761 421, което е доста повече от 3,1 милиона. Така процентът на недействителните гласове средно за всички избори е 8,5, а не абсурдните над 20%, за които трябва да се пишат двойки.

А иначе разбивката на недействителния вот по видове избори почти дословно повтори картината от 2015 г., което е естествено, защото причината е същата: зловредното влияние на преференциите в настоящия им вид. При това недействителните гласове за съветници тази година са 15,1%, а за всичките видове кметове – малко над 4%.

Остава да видим за какво ги ядохме преференциалните жаби. Обработката на преференциите гълта огромна част от времето на изборните комисии и на преброителите, увеличава повече от три пъти (!) броя на недействителните гласове и има пренебрежимо влияние върху съставите на избраните общински съвети. Така например в Столична община, където листите са най-дълги с до 61 имена, преференциите не разместиха нито един кандидат. В национален мащаб от 5135 съветници около 18% са разместени, главно в малки общини и в резултат на “семейни” борби и разделения. А и много от разместванията са привидни, защото не променят състава на групата съветници на партията.

Ще дам пример от последните европейски избори и листата на втората политическа сила с 5 избрани кандидати. Там петият стана втори с преференции, но това не промени състава на групата на избраните евродепутати. Изводът е, че или трябва да падне преференциалният праг, за да могат да се разместват листите в големите общини, или трябва да приемем финландския модел (гласове за партиите само през преференциите), или следва да се замислим за ползата от преференциите изобщо. Другото е лицемерие, което иначе съвсем не ни е чуждо.

У нас, за разлика от Европа, е много популярно мнението, че недействителните гласове могат успешно да се преборят с машинно гласуване. Тук обаче възникват някои въпроси. Ако човек има елементарна грамотност, включително компютърна, той ще се справи с машинното гласуване. Но пък такъв човек едва ли би произвел недействителен глас чрез хартиена бюлетина поради образователен дефицит. У нас обаче има и стотици хиляди избиратели, които просто няма да се справят с машинното гласуване, особено, ако трябва да превъртят по няколко екрана. Така че, ако искаме да въведем образователно-компютърен ценз, нека го кажем честно. Аз обаче имам и едно рационално предложение. Да изчакаме високотехнологичните европейски държави Германия, Холандия и Ирландия да го въведат машинното гласуване и после ние да се поучим от светлия им опит. Или пък Швеция и Дания, да речем.

Изборите, слава Богу, минаха и заминаха, като изборната администрация и преброителят “Информационно обслужване” АД се справиха много добре със задачите си. Сега е време да забравим обидите, които глупаво си нанесохме, и всеки трябва да се върне на основната си работа. И да почне да си я гледа съвестно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Георги Марков

Георги Марков позна, че ще падат правителства в Западна Европа

Направи предсказанието си в интервю за "24 часа" "Приятели, познах че в западна Европа ще падат правителства. Днес си замина Едуар Филип, след като Макрон бе разгромен на местните избори. Идва ред на Конте в Италия и на Санчес в Испания", написа във фейсбук депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Бяхме втори по успех в Европа срещу вируса, паднахме до 23-о място

Трендът в ЕС е към затихване на пандемията, у нас е обратното Представянето на данните за хода на пандемията въз основа на потвърдените случаи на заразяване в страните от Европейския съюз показва някои интересни тенденции, които противоречат и на част от публичните мнения в България, и на някои по-общи тенденции за развитие на пандемията в

СНИМКА: Ройтерс

При нова пандемия Германия ще се справи най-добре. Ето защо

Колко застрашени са европейските държави при бъдещи пандемии? Според едно актуално проучване, Германия би се справила най-добре. А Полша, Гърция и Хърватия са сред най-уязвимите, пише "Дойче веле". Ето защо: Кой ще пострада най-много от евентуална следваща пандемия? Може би страните, които бяха засегнати в най-голяма степен и от коронавируса

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Владимир Путин: триумфалният нов цар на Русия

67-годишният Владимир Путин - професионален разузнавач, станал политик, е на власт като президент или министър-председател на Русия през последните 20 години. Путин, който е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин, получи позволение вчера чрез общонародно допитване да се кандидатира за преизбиране още два пъти - това му

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руснаците предоставят на Путин правото да продължи да управлява до 2036 г.

Руснаците проправиха пътя за Владимир Путин да управлява до 2036 г., подкрепяйки с огромно мнозинство конституционните промени, които ще му позволят още два пъти да се кандидатира за президент, но критици отбелязват, че резултатът е манипулиран в огромни мащаби. Според публикуваните днес официални резултати при преброени 100 процента от гласовете

Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Руснакът Низол "прати" Борисов в болница и пусна фалшива снимка на Гешев зад Живков (Обновена)

Николай Феодоров Низол, който е собственик на 57 фирми у нас, не знае, че притежава и медия Руснак е собственикът на сайта “народ.бг”, който във вторник принуди Бойко Борисов да обяснява, че не е в болница заради кръвно, а преди дни пък накара Иван Гешев да опровергава, че е работил като охрана на Тодор Живков

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Бизнесменът Пламен Бобоков говори пред журналисти.

Как Бобоков стана посредник между Външно и президента

Защо парадоксите около либийския кораб “Бадр” карат бизнесмена да препраща ноти между институциите В пуснатите от прокуратурата чатове между бизнесмена Пламен Бобоков и двама души - единия от Министерството на външните работи, а другия от президентството, наистина се крие огромен проблем. И този проблем е най-вече за българската държава и нейните

Защо арестите в ГДБОП не са никаква изненада?

Защо арестите в ГДБОП не са никаква изненада?

Има една основна причина, заради която арестите в наркоотдела на ГДБОП не са абсолютно никаква изненада, като изключим успешната антикорупционна акция на Вътрешна сигурност. И тя се състои във факта, че антимафиотите в София би трябвало да са "връх на сладоледа" в битката с наркотрафика и наркоразпространението

Книга събира всичко за COVID-19 и контактите на 600-те най-добри лекари в България

Книга събира всичко за COVID-19 и контактите на 600-те най-добри лекари в България

Търсете от днес в книжарниците, обектите на “Лукойл”, “Шел”, "Ромпетрол” и най-добрите пунктове за продажба на вестници Алманахът "Лекарите, на които вярваме срещу COVID-19" е вече на пазара. Това е тазгодишното издание на "24 часа", което оценява най-добрите български лекари от 2011 година насам, като непрекъснато се допълва

Михаел Рот, държавен министър за Европа, Германия

Как ще променяме Европа в следващите 18 месеца

Дневният ред на триото държави, които поемат новия цикъл председателства на ЕС Извънредните времена изискват извънредни решения. В хода на пандемията от COVID-19 Европейският съюз (ЕС) вече доказа своята способност да действа бързо, решително и всеобхватно. Но нека не се заблуждаваме: пътят към възстановяването ще бъде дълъг

Ако още сте бял, станете негър*!

Ако още сте бял, станете негър*!

Бъдете готови за революцията Бутането на статуи в САЩ опря и до Спасителя. “Аз смятам, че статуите на белия европеец, който според тях е Исус, трябва също да бъдат съборени – обяви един от вождовете на цветната революция Шон Кинг. – Те са някаква форма на бялото превъзходство. И винаги са били. Според Библията

Доналд Тръмп и Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Аферата с руските бонуси потвърждава колко е трудно сближаването между Тръмп и Путин

Първият мандат на Доналд Тръмп в Белия дом беше белязан от редовни безплодни опити за сближаване с Русия. А сега, когато е към края си, това желание продължава да се препъва в последните новини. Появи се сложна афера, която напомня до каква степен нормализацията се оказва невъзможна за президента на САЩ

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber