Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746214 Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава www.24chasa.bg
Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.
Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия

- Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други държави от Европейския съюз. Малко преди вашето посещение в България се случи така, че имахме казус с руски дипломати, обвинени в шпионаж. В онова интервю, което мисля, че бе по повод случая “Скрипал” казахте, че ситуацията няма да се реши само с изгонване на руски дипломати. Продължавате ли да смятате, че е необходимо да се задълбочи стратегическата комуникация в рамките на ЕС за борба с руската заплаха?

- Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна и представлява заплаха за своите съседи, поддържайки конфронтационна позиция спрямо НАТО и Запада като цяло.

Ето защо Чехия

подкрепя

международните

санкции

Ние не търсим нова студена война, но трябва да реагираме и да се противопоставим на този вид агресия. Продължаваме да укрепваме нашите възможности за отбрана и политика на възпиране и чрез сътрудничество както с НАТО, така и в рамките на ЕС, да повишаваме цялостната си устойчивост на руското хибридно влияние.
В същото време ние продължаваме да поддържаме диалог с Москва по въпроси на сигурността от взаимен интерес, включително и такива, които са свързани с руската роля в конфликта в Украйна или по въпроса за контрола над въоръженията.

Случаят “Скрипал” показа

необходимостта

Евросъюза и неговите

държави членки да бъдат добре

подготвени и по-устойчиви

срещу различни 

хибридни заплахи,

включително и дезинформация. Европейският екшън план за действие срещу дезинформацията е стъпка в правилната посока, но сега всичко зависи от неговото прилагане.

- Вие как се справяте с руската дезинформация?

- Трябва да кажа, че Чехия се справя добре в борбата с дезинформацията.

Нашият общ отговор на руското агресивно поведение като цяло трябва да включва още по-добро разпознаване и анализ, както и подобрени стратегически комуникации и когато е необходимо, разобличаване на прокремълската дезинформация.

Ние оказваме голяма подкрепа на Екипа за стратегически комуникации с Изтока (StratCom East Task Forcе) на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и командировахме нов чешки експерт в този екип.

Не на последно място по важност ще отбележа, че според мен е жизненоважно да продължим, а дори и

да засилим нашата

подкрепа за независимите

местни медии, работещи

по Русия и държавите

от Източното партньорство

В тази връзка ще кажа, че съм радостен, че Прага е домакин на радио “Свободна Европа”.

Всъщност аз ще посетя централата на радиото на 6 ноември, само ден след посещението ми в България.

Свободната и независима журналистика е от решаващо значение. Чехите го знаят много добре. След няколко дни ще празнуваме 30 години от Нежната революция и много добре си спомняме този ден, в който свободните медии се преродиха.

- Кои са темите, по които смятате да разговаряте по време на тази визита в София?

- По време на посещението си в България ще се съсредоточа върху двустранните отношения.

С министър Захариева, както и с други български партньори, ще обсъдим актуалните въпроси, свързани с ЕС, сигурността, ситуацията в Югоизточна Европа и сътрудничеството с Вишеградската група.
Чешката република е особено заинтересована от засилване на сътрудничеството с България по въпросите на ЕС.

Една от основните цели на това посещение е и разширяване на икономическото сътрудничество между Чехия и България.

- Всъщност България и Чехия имат доста общи бизнес интереси. Най-богатият чешки бизнесмен Петр Келнер наскоро стана собственик на българската bTV...

- Чешките компании са сред важните инвеститори в България и бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната.

PPF е един от най-големите

чешки инвеститори в България,

но също така трябва да споменем и енергийните компании CEZ и Energo-Pro, както и компаниите BTL и Korado, които произвеждат медицинско оборудване и отоплителни системи.

- А какво смятате за отлагането на преговорите със Северна Македония и Албания. Мислите ли, че това ще се отрази отрицателно на региона?

- Неуспехът да започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е грешка от страна на ЕС, която сериозно подкопава доверието в съюза и застрашава много положителни процеси в двете страни.

ЕС се ангажира да интегрира

страните от Западните Балкани,

за да осигури дългосрочна стабилност

в този ключов регион, но и в цяла Европа. Неспазването на собствените ни ангажименти противоречи на нашите интереси, особено като се имат предвид геополитическите промени около нас. Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на преговори за присъединяване и Европейският съюз трябва да действа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Николина Ангелкова

Ангелкова: Оттегляме текста за зони за парти и семеен туризъм

Твърдо вярвам и така работя - промените в туризма се правят при доказан очакван ефект и за улеснение на работещите  в сектора, вслушвам се в бранша, казва Николина Ангелкова, министър на туризма - Госпожо Ангелкова, предстои окончателното гледане на промените в Закона за туризма в парламента. Какво мотивира зонирането на курортите и определянето

Милен Керемедчиев е роден на 27 септември 1968 г. Бил е зам.-министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, генерален консул в Дубай (2005-2007) и зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2007-2009). В последните години се занимава с консултантски бизнес.

Милен Керемедчиев: Тръмп печели от кризата с Иран, но бизнесът в Дубай губи

Убийството на ген. Солеймани качи рейтинга на американския президент с 2% и той вече използва това в кампанията за втори мандат, казва анализаторът - Г-н Керемедчиев, след като се разминахме с третата световна война,въпреки апокалиптичните анализи, как ще коментирате събитията, на които бяхме свидетели

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения!  Има и по-виновни по веригата!

Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник Твърденията

Тони Димитрова

Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада - Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден? - Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря

Проф. Пламен Нинов

Проф. д-р Пламен Нинов: 2 пъти по-малко вода има през 2019 г. в сравнение с предишната

Нищо друго няма да напълни язовир “Студена” освен вода от небето, казва заместник генералният директор на НИМХ - Проф. Нинов, с какви водни ресурси разполага България в момента? - В Националния институт по метеорология и хидрология поддържаме мониторингови мрежи за наблюдения на водите, ползваме модерни методики, а когато правим своите анализи

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Ридван Караходжа: Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми

Научих сам книжовния български език - от речник, казва Ридван, който е уволнен, защото отказал да преподава на турски в Гърция и сега иска бг паспорт - Ридван, вашата история звучи невероятно. Възможно ли е да не знаете през половината си живот, че имате български предци и да го научите от документ? - Откъде да знам - майка ми е неграмотна жена

Спас Гърневски

Спас Гърневски: Не изпитвам вина, че продадох терена с антиките, Пловдив беше пред фалит

- Четвърт век там е дупка, в която са заровени пари и нищо не може да се построи - Заем от 328 млн. неденоминирани лева висеше като дамоклев меч над общината - Към онзи момент през 1996 г. да мислим за нов музей, беше утопия - Бизнесменът Димитър Георгиев е в правото си да търси атрактивно място за своите инвестиции От няколко дни архитектурната

Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

Адвокат Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

За лятото планираме 6-часов работен ден, дори може и 5-часов Заплатите остават същите - Адвокат Евтимов, как се роди идеята за 4-дневна работна седмица във вашата кантора? - Тя не е моя и аз никъде не претендирам за новаторство. Идеята за 4-дневна работна седмица за първи път стартира в Швеция през 2015 г

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber