Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746214 Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава www.24chasa.bg
Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.
Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия

- Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други държави от Европейския съюз. Малко преди вашето посещение в България се случи така, че имахме казус с руски дипломати, обвинени в шпионаж. В онова интервю, което мисля, че бе по повод случая “Скрипал” казахте, че ситуацията няма да се реши само с изгонване на руски дипломати. Продължавате ли да смятате, че е необходимо да се задълбочи стратегическата комуникация в рамките на ЕС за борба с руската заплаха?

- Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна и представлява заплаха за своите съседи, поддържайки конфронтационна позиция спрямо НАТО и Запада като цяло.

Ето защо Чехия

подкрепя

международните

санкции

Ние не търсим нова студена война, но трябва да реагираме и да се противопоставим на този вид агресия. Продължаваме да укрепваме нашите възможности за отбрана и политика на възпиране и чрез сътрудничество както с НАТО, така и в рамките на ЕС, да повишаваме цялостната си устойчивост на руското хибридно влияние.
В същото време ние продължаваме да поддържаме диалог с Москва по въпроси на сигурността от взаимен интерес, включително и такива, които са свързани с руската роля в конфликта в Украйна или по въпроса за контрола над въоръженията.

Случаят “Скрипал” показа

необходимостта

Евросъюза и неговите

държави членки да бъдат добре

подготвени и по-устойчиви

срещу различни 

хибридни заплахи,

включително и дезинформация. Европейският екшън план за действие срещу дезинформацията е стъпка в правилната посока, но сега всичко зависи от неговото прилагане.

- Вие как се справяте с руската дезинформация?

- Трябва да кажа, че Чехия се справя добре в борбата с дезинформацията.

Нашият общ отговор на руското агресивно поведение като цяло трябва да включва още по-добро разпознаване и анализ, както и подобрени стратегически комуникации и когато е необходимо, разобличаване на прокремълската дезинформация.

Ние оказваме голяма подкрепа на Екипа за стратегически комуникации с Изтока (StratCom East Task Forcе) на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и командировахме нов чешки експерт в този екип.

Не на последно място по важност ще отбележа, че според мен е жизненоважно да продължим, а дори и

да засилим нашата

подкрепа за независимите

местни медии, работещи

по Русия и държавите

от Източното партньорство

В тази връзка ще кажа, че съм радостен, че Прага е домакин на радио “Свободна Европа”.

Всъщност аз ще посетя централата на радиото на 6 ноември, само ден след посещението ми в България.

Свободната и независима журналистика е от решаващо значение. Чехите го знаят много добре. След няколко дни ще празнуваме 30 години от Нежната революция и много добре си спомняме този ден, в който свободните медии се преродиха.

- Кои са темите, по които смятате да разговаряте по време на тази визита в София?

- По време на посещението си в България ще се съсредоточа върху двустранните отношения.

С министър Захариева, както и с други български партньори, ще обсъдим актуалните въпроси, свързани с ЕС, сигурността, ситуацията в Югоизточна Европа и сътрудничеството с Вишеградската група.
Чешката република е особено заинтересована от засилване на сътрудничеството с България по въпросите на ЕС.

Една от основните цели на това посещение е и разширяване на икономическото сътрудничество между Чехия и България.

- Всъщност България и Чехия имат доста общи бизнес интереси. Най-богатият чешки бизнесмен Петр Келнер наскоро стана собственик на българската bTV...

- Чешките компании са сред важните инвеститори в България и бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната.

PPF е един от най-големите

чешки инвеститори в България,

но също така трябва да споменем и енергийните компании CEZ и Energo-Pro, както и компаниите BTL и Korado, които произвеждат медицинско оборудване и отоплителни системи.

- А какво смятате за отлагането на преговорите със Северна Македония и Албания. Мислите ли, че това ще се отрази отрицателно на региона?

- Неуспехът да започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е грешка от страна на ЕС, която сериозно подкопава доверието в съюза и застрашава много положителни процеси в двете страни.

ЕС се ангажира да интегрира

страните от Западните Балкани,

за да осигури дългосрочна стабилност

в този ключов регион, но и в цяла Европа. Неспазването на собствените ни ангажименти противоречи на нашите интереси, особено като се имат предвид геополитическите промени около нас. Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на преговори за присъединяване и Европейският съюз трябва да действа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения - Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците? - Много задължаващо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber