Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746007 Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят www.24chasa.bg
Здравко Димитров
Здравко Димитров СНИМКА: Евгени Цветков

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше

Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани

От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора

Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения

- Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците?

- Много задължаващо. Радвам се, че съм в този отбор заедно с Йорданка Фандъкова, Иван Портних и всички отличници, които спечелиха изборите. Това е отборът на ГЕРБ. Човек, като побеждава, се чувства удовлетворен. Но ще кажа, че тази победа не дойде от нищото. Повярвайте, работихме много за нея. През кампанията проведох над 360 срещи с около 20 000 души. 12 години не съм спрял да се трудя - и като областен управител, и като депутат, и като районен кмет. И резултатът дойде.

- На кого преди всичко искате най-много да благодарите?

- На премиера Бойко Борисов. За доверието, което ми гласува, както и на избирателите, и на членовете на ГЕРБ. За първи път в Пловдив имаме шестима районни кметове и кмет на община. Победих опонента доста преди 12 ч вечерта, както той обичаше да казва. Битката не беше лека. Мога да уверя, че всичко добро ще бъде надградено. По време на кампанията казах, че всички ще работим заедно за Пловдив независимо кой от коя партия е. Държа на думите си. Изборите вече минаха.

Ще събера

опонентите си,

за да взема от

тях хубавите

решения за града

- Пловдивчани имат огромни очаквания към вас именно заради доверието на премиера Борисов към вас. Какви ползи ще донесе това за града?

- Длъжни сме да използваме този шанс. Пловдив трябва да тръгне в още по-просперираща посока. Уверявам ви - ще работим така, че тези, които не гласуваха за нас, след 4 г. да ни подкрепят.

- Имахте едно послание, че пловдивчани не са втора категория и трябва да получават заплати като в столицата. Как ще стане?

- Гарантирам, че това ще се случи. Както и обещанието ми, че управлението ще е отворено към обикновените хора. Те няма да бъдат пренебрегнати. Ще обръщам внимание на техните искания. Не мога да се променя. Аз съм отворен човек.

Ще ми бъде

трудно да се

затворя в

кабинета и да

не контактувам

с хората

Напротив, това ме зарежда.

- Какво ви каза митрополит Николай, след като стана ясно, че сте новият кмет на Пловдив?

- Той може би е един от най-щастливите след този избор. Митрополит Николай почти се разплака. През цялата кампания ме благославяше. Нека припомня, че на празника на Богородица г-н Борисов ме извика във Варна и съобщи, че съм одобрен от изпълнителната комисия да бъда кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив. Неслучайно откриването на кампанията ми беше в митрополитската катедрала “Св. Марина”. Аз съм вярващ човек, имам страх от Бога и ми е много лесно да спазвам светските закони.

- Как ще се предпазите от ласкатели и кариеристи?

- Мога да ги разпозная веднага. Зная, че сега ще започнат да се навъртат и да се кълнат колко много са вярвали в мен, колко предани и верни са ми. Имам безпогрешен усет от спорта да различавам истинските от фалшивите хора. По принцип съм благоразположен към всички. От една страна, това е недостатък, защото не всеки ти мисли доброто.

- Кои са първите три неща, които ще направите след 11 ноември, като се закълнете и седнете в кметското кресло?

- Да представя новия екип. Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения. Целта ми е да вдигнем темпото на работа в администрацията. Ще работя в непрекъсната връзка с районните кметове, с които сме един отбор. Самият аз съм бил такъв и зная колко е важно те да имат пълната ми подкрепа. Второ, хората, с които ще работя, трябва да приемат ясни правила, които да бъдат спазвани. И трето, но всъщност е едно от първите,

да се заема с

трафика, който

от ден на ден

става все

по-натоварен

Иначе има много първи неща, които трябва да се свършат.

- Ще правите ли промени в състава на общината?

- Това е нормално. Всеки си идва с екипа. Но драстични промени няма да има. Ако ме питате за метла - абсурд. Г-н Тотев увери, че до 11 ноември ще освободи всичките си заместник-кметове, което е абсолютно нормално. Няма драми. Важното е Пловдив да върви напред и с когото работиш, да му имаш доверие.

- Ще осигурявате ли финансова подкрепа за районите?

- Нека да вляза в общината. Иначе ще имат пълната ми подкрепа. Не искам да давам празни обещания. Което е възможно, ще бъде направено.

- ГЕРБ е с най-голямата група от 17 съветници в общинския съвет, но за мнозинство са нужни 26 гласа. Предвиждате ли споразумение с други политически субекти?

- Още в кампанията казах, че всички, които споделят нашата програма, са добре дошли. С никого обаче нямаме договорки. ГЕРБ не влиза в такива. Който споделя нашите виждания, да заповяда. Ще работим с всички в общинския съвет за доброто на Пловдив.

- Издайте поне част от екипа си, защото вече в пространството се носят разни имена.

- Имайте малко търпение до понеделник. Тогава ще представя хората, с които ще ръководим Пловдив. Както казах, те ще са експерти.

- А има ли вероятност да поканите и Славчо Атанасов, вашия опонент?

- Освен да му предложа да е председател на общинския съвет. (Шегува се - б.а.) Г-жа Менда Стоянова каза, че Атанасов е на доста висока позиция в момента. Той е народен представител и председател на комисия. Това ще е отстъпление за него, ако се върне в Пловдив.

- Едно от основните ви обещания беше намаляването на данъка за автомобили. Ще го изпълните ли?

- Да. Този данък трябва да бъде редуциран, макар че Менда Стоянова има друго мнение.

Налогът за

автомобили в

Пловдив е много

висок и има

напрежение

Когато го завишиха, транспортните фирми се регистрираха в съседните общини и плащат там. Това е недопустимо. Все пак ползват нашите пътища. Но това е широка тема, по нея ще има дискусия. Аз съм за намаляването на този данък.

- Обещахте и ревизия на предишното управление. Ще я направите ли?

- Нормално е. Не мисля, че някой го е страх от такава проверка. Трябва да сме наясно със състоянието на общината. Предстои приемането на бюджет за 2020 г.

- Кога ще заработи общинската приемна, която също обещахте?

- Тя е най-лесното нещо, което ще направя. Такива приемни ще има и в районните кметства. Категорично. Като областен управител обикалях 17-те общини и имах изнесени приемни. Не бягам от проблемите. Напротив, отивам при тях и ги решавам.

- Възможно ли е да поверите зам.-кметско място на човек от друга партия срещу подкрепа в общинския съвет?

- Въпрос на разговори. На този етап нямаме договорки. В уредени мачове не участваме. Имаше въпроси вярно ли е, че Пловдив е спазарен. Видяхте как го “спазарихме” - шестима районни кметове и кмет на община. Така работи ГЕРБ.

Менда Стоянова за Здравко Димитров:

"Имаме право не само да се поздравим, защото Пловдив ще продължи да става все по-хубав, все по-добър за живеене и да се развива.”

С тези думи Менда Стоянова обобщи изборния успех на ГЕРБ в Пловдив. Но втория тур Здравко Димитров спечели с 46 887 гласа пред кандидата на НФСБ и ВМРО Славчо Атанасов, който получи 31 161 гласа. Тя уточни, че победата във втория град е категорична - спечелени са всичките шест районни кметства, а Димитров е надвил “вечния претендент Славчо Атанасов” с огромна разлика от 15 726 гласа.

По думите ѝ в Пловдив кампанията е била изключително толерантна, без нападки, лични обиди и оплаквания. “Трябва да благодарим на всички, които взеха участие в организацията и провеждането на вота - членовете на секционни комисии, на ОИК, на застъпници и на представители на политическите партии. Може да отчетем, че изборите минаха спокойно без сериозни нарушения”, каза Стоянова.

Според нея в този мандат трябва да се решават всички проблеми на хората, които, разбира се, никога няма да свършат. “И това е добре да се случва с един консенсус в общинския съвет. Надявам се добрите решения за града да бъдат подкрепяни с голямо мнозинство”, каза Стоянова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с  ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Доц. д-р Боряна Димитрова: За нови 4 г. власт ще е добре освен с ВМРО, ГЕРБ да търси съюз и с малка дясна партия

Какво общо могат да имат Христо Иванов, Костадин Костадинов, Мая Манолова, че да реализират общ управленски модел? Г-жа Фандъкова почти не акцентира на собствения си принос за София, за разлика от опонентката си, която максимализира ефекта от всяка тема, до която се беше докоснала В София очевидно имаше срам или нежелание на симпатизантите

Сергей Цветарски

Сергей Цветарски: Лошата демография у нас не почна от 10 ноември, а още от 70-те години

Сега купуваме много повече, отколкото преди 1989 г., казва председателят на НСИ  Още акценти Когато сравняваме цени от 1990 г. със сегашните, трябва да сме много внимателни С годишния доход през 1989 г. сме могли да купим 429 кг свинско, а сега - 819 кг Подоходното неравенство у нас сега е станало твърде високо  Социализмът два

Борис Бесарабов

Борис Бесарабов: Отличник се възпитава със свобода, а не със забрани. Не шестиците, а знанията и желанието за промяна го правят успешен

Още акценти: Родителите трябва да се учат от децата си, защото днес те знаят повече от нас  Оценките не са важни, защото те са само цифри, а и често са субективни. Важно е единствено знанието Науката трябва да се докосне, за да се обикне. Любовта към нея се събужда с примери и индивидуален подход към детето, казва Борис Бесарабов, баща на Звездин

Николай Василев по време на снимки

Режисьорът Николай Василев: Героят ми, минал през 4 концлагера, се страхуваше да не умре преди края на филма

На 10 ноември с документалната лента за Иван Сираков тръгва поредицата “Отворени досиета” на БНТ - Г-н Василев, на 10 ноември - знакова за България дата, БНТ ще излъчи новия ви документален филм за политически затворник, избягал от България и започнал да работи за Сваровски? Кой е този човек? - Иван Сираков е изключителна личност

Писателят А. Б. Йехошуа разписа книги след срещата с читатели.

Израелският писател А. Б. Йехошуа: Евреите са единственият народ, избиван като микроби

Българите трябва да са горди с това, което имат А. Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и е автор на 9 романа. Той е от най-изтъкнатите писатели на Израел и е наричан Израелския Фокнър. Получавал е международни награди за всичките си романи. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Иван Кралов

Проф. Иван Кралов: 90 на сто от абсолвентите на Техническия университет работят като инженери

Вече има магистърски програми, които са директно по поръчка на бизнеса - 3000 лева е заплатата на студентите, завършили комуникационна и компютърна техника в Техническия университет в София - това е едно от най-добрите стартови заплащания според рейтинга на университетите. Пак в него вие имате водещи позиции в 6 професионални направления.

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Димитър Ганев: Добрият ход за Манолова - крачка назад за кратко. И битка за БСП, и нова партия са рискови

Календарите на всички партии вече са с хоризонт пролетта на 2021 г., когато ще са редовните парламентарни избори, твърди политологът Фандъкова беше най-добрият кандидат на ГЕРБ в София, а Манолова - най- силният ѝ конкурент Не виждам проблем ГЕРБ да запази добрите си коалиционни отношения с ВМРО и след 2021 г

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града - Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Калоян Паргов: Очевидно десните не са узрели още - битката на тези избори не бе между ляво и дясно, а цивилизационен избор между промяна и статукво

Още акценти от интервюто с лидера на БСП - София: Смело мога да кажа, че БСП в София изпълни по-голяма част от целите си - удвоихме общинските си съветници, че и отгоре, имаме и двама районни кметове. Единият от тях е във втория по големина  район “Младост”, който е с население на седмия по големина град в България Ще искаме касиране на изборите в

Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия - Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Ще работя така, че и тези, които не гласуваха за мен, след 4 г. да ни подкрепят

Митрополит Николай се разплака, през цялата кампания ме благославяше Ще оправдая доверието на премиера и на пловдивчани От спорта имам безпогрешен усет да различавам истинските и фалшивите хора Ще заложа изцяло на експерти, а не на партийни назначения - Г-н Димитров, какво е усещането да сте в отбора на отличниците? - Много задължаващо

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber