Къде бяхте, когато падна Берлинската стена?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7742276 Къде бяхте, когато падна Берлинската стена? Къде бяхте, когато падна Берлинската стена? www.24chasa.bg
Хайко Маас е автор на статията, публикувана във водещи издания в почти всички страни-членки на ЕС. В България тя бе предоставена на в. "24 часа".
Хайко Маас е автор на статията, публикувана във водещи издания в почти всички страни-членки на ЕС. В България тя бе предоставена на в. "24 часа".

Германският външен министър Хайко Маас написа статия по случай 30 години от падането на Берлинската стена, която днес, 2 ноември, се публикува паралелно във водещи издания в почти всички страни-членки на ЕС.

Всеки един от нас в Европа, който е преживял 9 ноември 1989 г., може да отговори на този въпрос. Защото когато преди 30 години източните и западните германци се прегръщаха, плачейки от радост, приключи не само немското разделение. Заедно със стената падна и Желязната завеса, разкъсвала континента ни в продължение на 40 години.

Ето защо на 9 ноември ние, германците, честваме не само падането на Берлинската стена. Ние честваме куража, с който хората от цяла Централна и Източна Европа си извоюваха свобода и демокрация. Ние честваме една Европа, която днес, с малки изключения, за свое щастие е обединена.

Ние, германците, знаем на кого дължим това щастие: на стотиците хиляди източногерманци, които излязоха по улиците за свободата. Но също и на работниците от корабостроителницата в Гданск, на пеещите революционери от прибалтийските републики, на унгарците, които разкъсаха желязната завеса за пръв път, на главните инициатори на Харта 77 в Прага, на демонстриращите със запалени свещи в Братислава, на въстаниците от Тимишоара – на всички онези жени и мъже, чиято воля за свобода отвя стените и бодливата тел. И ние дължим всичко това на нашите приятели и съюзници на Запад, но и на политиката на Горбачов за гласност и перестройка, която проправи пътя към обединението.

Германското единство, то беше също и дар от Европа за Германия – и то в края на един век, в който германците бяха донесли невъобразими страдания на този континент.

Това генерира едно задължение за нас: да завършим обединението на Европа. Да изградим една Европа, която да отговаря на ценностите и мечтите на онези, които през 1989 г. излязоха по улиците за свобода и демокрация. Ще работим усилено за постигането на тази цел, също и догодина, 30 години след обединението, когато предстои да поемем председателството на ЕС.

Спасяването на еврото, безкрайният спор за приемането и разпределението на бежанците – всичко това отвори нови канавки в Европа. С Брекзит преживяваме за пръв път как една държава напуска ЕС. А в много европейски страни има наплив на такива хора, които

искат да ни

заблудят, че

по-малко Европа

е по-добре

за нас. При това е ясно: ще оцелеем на този свят само ако ние, европейците, сме сплотени. В тази връзка от значение са приносът и гласът на всички европейски партньори.

Защото с четирите основни глобални предизвикателства – глобализацията, промените в климата, дигитализацията и миграцията – никой от нас не може да се справи сам. Призивите, самостоятелно отправяни от отделни европейски столици към Москва, към Пекин, а – за съжаление – все повече и към Вашингтон, заглъхват. Само гласът на Европа има решаваща тежест. Ето защо националните индивидуални ходове най-накрая трябва да станат табу в Европа.

Заедно трябва да формулираме и провеждаме една европейска политика спрямо страни като Русия и Китай. Това изисква по-ефективна европейска дипломация, но най-вече и повече гъвкавост от всички нас. С 27 национални подхода ще се провалим.

Заедно трябва да направим повече, за да обезвредим конфликтите в съседните страни – в Донбас, в Сирия и Либия. За целта трябва да засилим инструментите на Европа за мирно разрешаване на конфликти. Нуждаем се също и от един истински Европейски съюз за отбрана, допълващ НАТО, който може да действа там, където е необходимо, но също така и независимо.

Заедно трябва да се борим за поддържането на международния ред и да се превърнем в средище на един Алианс за мултилатерализъм. Защото от запазването на този ред зависи и мирът ни в Европа.

Заедно трябва да поемем водеща роля в опазването на климата. Необходими са смели политически решения и истински усилия от цялото общество, за да направим нашия континент климатично неутрален до средата на века. Ако не успеем да постигнем това, пропиляваме бъдещето на нашите деца.

Заедно трябва да

укрепим

европейската

икономика,

за да не бъдем смазани в търговския спор и технологичната конкуренция между Китай и САЩ. Следователно следващият бюджет на ЕС трябва да се превърне в бюджет на бъдещето, като се инвестира целенасочено в областта на изследванията, високите технологии и дигитализацията. Само по този начин можем да осигурим благоденствие на Европа.

Заедно трябва да се погрижим за това, нашият съюз да е единен и отвътре. Европа е силна, ако предлага на своите граждани социална сигурност, ако се сраснат не само икономическите, но и социалните ни стандарти. И не на последно място – Европа е силна, ако уважаваме и налагаме ценности като върховенството на закона.

Есента на 1989 г. показа на какво сме способни ние – европейците, когато мислим и действаме отвъд националните граници; каква сила се крие в нас, когато се застъпваме за свободата и демокрацията, за закона и справедливостта: силата за преодоляване на стените и границите. Силата да налагаме нашите ценности и интереси в един все по-авторитарен свят.

Този свят се нуждае от куража на Европа за свобода, от куража от 1989 г. Нека най-накрая да се осмелим да бъдем европейци, да действаме по европейски – без да робуваме на условности!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

За да се срещне с Тръмп, Борисов  ще прекоси минно поле

За да се срещне с Тръмп, Борисов ще прекоси минно поле

Трябва много да внимава какво ще говори Бойко Борисов трябва мнооого да внимава какво ще говори на президента Тръмп след 4 дни. Всичко, което се изтърве да каже, може да бъде превратно изтълкувано и да удари я по американския президент, я по него самия. Както знаем, в момента в долната камара на американския Конгрес тече процедура по импийчмънт на

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин неслучайно предрече разпадане на Европейския съюз

ЕС ще продължи да се разпада, прогнозира руският президент и посочи дори евентуален срок - "към началото на 2028 година". Според него някои страни от Източна Европа може да поемат по пътя на Великобритания. Доскоро подобно нещо бе сякаш немислимо, а сега изглежда съвсем вероятно. При всяко положение никак не е сигурно

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

"Мадам Фигаро": Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва в ухото на Тръмп

Тя е на 53 години и е харизматична блондинка, която от 31 октомври е назначена на поста духовен съветник в Белия дом. Това е Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва на ухото на Доналд Тръмп, пише френското издание "Мадам Фигаро". "Навсякъде, където аз мина, Бог властва! Когато съм в Белия дом, Бог е в Белия дом

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

В Саудитска Арабия – най-бедната държава на планетата преди откриването на нефтените находища през 1941 г., днес можеш да бъдеш много по-щастлив пенсионер дори от колегите си в Норвегия и Швейцария. Там най-високите пенсии достигат 16 хиляди долара на месец, а пенсионната възраст, вместо да се увеличава като навсякъде по света, намалява

СНИМКА: Pixabay

НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември

Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб? Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко. Математически анализи липсват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

След 2 присъди поради произшествия с жертви не следва ли да има по-тежки последици за един професионален шофьор Трябва да се проверяват периодично с напредването на възрастта шофьорите на камиони годни ли са да управляват 76-годишният Петко Славов прегази 5-годишната Марая с камиона си в Русе. На 20 години – през 1963 г

30 години от първия митинг след падането на Живков!

30 години от първия митинг след падането на Живков!

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София Тридесет години от първия митинг! Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена. Знак за това е поредното драматично заседание на Националния

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber