Къде бяхте, когато падна Берлинската стена?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7742276 Къде бяхте, когато падна Берлинската стена? Къде бяхте, когато падна Берлинската стена? www.24chasa.bg
Хайко Маас е автор на статията, публикувана във водещи издания в почти всички страни-членки на ЕС. В България тя бе предоставена на в. "24 часа".
Хайко Маас е автор на статията, публикувана във водещи издания в почти всички страни-членки на ЕС. В България тя бе предоставена на в. "24 часа".

Германският външен министър Хайко Маас написа статия по случай 30 години от падането на Берлинската стена, която днес, 2 ноември, се публикува паралелно във водещи издания в почти всички страни-членки на ЕС.

Всеки един от нас в Европа, който е преживял 9 ноември 1989 г., може да отговори на този въпрос. Защото когато преди 30 години източните и западните германци се прегръщаха, плачейки от радост, приключи не само немското разделение. Заедно със стената падна и Желязната завеса, разкъсвала континента ни в продължение на 40 години.

Ето защо на 9 ноември ние, германците, честваме не само падането на Берлинската стена. Ние честваме куража, с който хората от цяла Централна и Източна Европа си извоюваха свобода и демокрация. Ние честваме една Европа, която днес, с малки изключения, за свое щастие е обединена.

Ние, германците, знаем на кого дължим това щастие: на стотиците хиляди източногерманци, които излязоха по улиците за свободата. Но също и на работниците от корабостроителницата в Гданск, на пеещите революционери от прибалтийските републики, на унгарците, които разкъсаха желязната завеса за пръв път, на главните инициатори на Харта 77 в Прага, на демонстриращите със запалени свещи в Братислава, на въстаниците от Тимишоара – на всички онези жени и мъже, чиято воля за свобода отвя стените и бодливата тел. И ние дължим всичко това на нашите приятели и съюзници на Запад, но и на политиката на Горбачов за гласност и перестройка, която проправи пътя към обединението.

Германското единство, то беше също и дар от Европа за Германия – и то в края на един век, в който германците бяха донесли невъобразими страдания на този континент.

Това генерира едно задължение за нас: да завършим обединението на Европа. Да изградим една Европа, която да отговаря на ценностите и мечтите на онези, които през 1989 г. излязоха по улиците за свобода и демокрация. Ще работим усилено за постигането на тази цел, също и догодина, 30 години след обединението, когато предстои да поемем председателството на ЕС.

Спасяването на еврото, безкрайният спор за приемането и разпределението на бежанците – всичко това отвори нови канавки в Европа. С Брекзит преживяваме за пръв път как една държава напуска ЕС. А в много европейски страни има наплив на такива хора, които

искат да ни

заблудят, че

по-малко Европа

е по-добре

за нас. При това е ясно: ще оцелеем на този свят само ако ние, европейците, сме сплотени. В тази връзка от значение са приносът и гласът на всички европейски партньори.

Защото с четирите основни глобални предизвикателства – глобализацията, промените в климата, дигитализацията и миграцията – никой от нас не може да се справи сам. Призивите, самостоятелно отправяни от отделни европейски столици към Москва, към Пекин, а – за съжаление – все повече и към Вашингтон, заглъхват. Само гласът на Европа има решаваща тежест. Ето защо националните индивидуални ходове най-накрая трябва да станат табу в Европа.

Заедно трябва да формулираме и провеждаме една европейска политика спрямо страни като Русия и Китай. Това изисква по-ефективна европейска дипломация, но най-вече и повече гъвкавост от всички нас. С 27 национални подхода ще се провалим.

Заедно трябва да направим повече, за да обезвредим конфликтите в съседните страни – в Донбас, в Сирия и Либия. За целта трябва да засилим инструментите на Европа за мирно разрешаване на конфликти. Нуждаем се също и от един истински Европейски съюз за отбрана, допълващ НАТО, който може да действа там, където е необходимо, но също така и независимо.

Заедно трябва да се борим за поддържането на международния ред и да се превърнем в средище на един Алианс за мултилатерализъм. Защото от запазването на този ред зависи и мирът ни в Европа.

Заедно трябва да поемем водеща роля в опазването на климата. Необходими са смели политически решения и истински усилия от цялото общество, за да направим нашия континент климатично неутрален до средата на века. Ако не успеем да постигнем това, пропиляваме бъдещето на нашите деца.

Заедно трябва да

укрепим

европейската

икономика,

за да не бъдем смазани в търговския спор и технологичната конкуренция между Китай и САЩ. Следователно следващият бюджет на ЕС трябва да се превърне в бюджет на бъдещето, като се инвестира целенасочено в областта на изследванията, високите технологии и дигитализацията. Само по този начин можем да осигурим благоденствие на Европа.

Заедно трябва да се погрижим за това, нашият съюз да е единен и отвътре. Европа е силна, ако предлага на своите граждани социална сигурност, ако се сраснат не само икономическите, но и социалните ни стандарти. И не на последно място – Европа е силна, ако уважаваме и налагаме ценности като върховенството на закона.

Есента на 1989 г. показа на какво сме способни ние – европейците, когато мислим и действаме отвъд националните граници; каква сила се крие в нас, когато се застъпваме за свободата и демокрацията, за закона и справедливостта: силата за преодоляване на стените и границите. Силата да налагаме нашите ценности и интереси в един все по-авторитарен свят.

Този свят се нуждае от куража на Европа за свобода, от куража от 1989 г. Нека най-накрая да се осмелим да бъдем европейци, да действаме по европейски – без да робуваме на условности!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как протестът облече роклята на баба ми

Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка! Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето. Естествено, че това е метафора

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Коментар на седмицата №2: Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Ние ли сме най-тъпите на Стария континент

Европа бяга от машините за гласуване, Третият свят ги въвежда В древногръцкото театро често героите стигали до неразрешими ситуации и тогава от горе с помощта на кран (механо) се спускал някакъв бог, който спасявал положението. Оттам идва изразът “Бог от машината” - неочаквана развръзка, която не следва от логиката на сюжета

Владимир Сиркаров

Как да се спасим от икономическото цунами

Новият пакет от мерки балансира интересите на бизнеса и гражданите с финансовите възможности на хазната Пандемията от COVID-19 постави света пред огромни икономически и социални предизвикателства. За няколко месеца бяха въведени безпрецедентни мерки за опазване на живота на гражданите и устойчивостта на здравните системи

Беларуският президент Александър Лукашенко СНИМКА: Ройтерс

Защо Лукашенко разпалва антируските нагласи?

Когато нашите "западни партньори" се възползват от антируски настроения, това не учудва никого. Но щом "антируската карта" се разиграва от съюзническа страна, това буди известно недоумение. Поне да имаше защо - тук обаче виждаме, меко казано, провокация. Беларус съобщи, че е задържала 33 бойци от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер"

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

Алчност и мутренски туризъм “ден година храни” убиха Юлия до Созопол

По всичко изглежда, че туристическият сезон по Българското Черноморие не само няма да е по-лош, но и ще бъде по-добър от миналогодишния, като изключим големите хотели и all inclusive комплекси, които разчитат основно на чужденци. Добрата новина не идва заради безсилното усилие на Ангелкова, а заради твърде усложненото пропускане на туристи в

Урсула фон дер Лайен

Бъдеще на Европа в полза на следващото поколение

Всяко евро, инвестирано в една държава, всъщност е евро, инвестирано в полза на всички Текстът е от съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел Историята не винаги се повтаря

Във Великобритания Джонсън се забави да разпореди затваряния, когато болестта върлуваше на европейския континент.

В борбата с пандемията популистките лидери се представят зле

Страните, които оглавяват световните класациите за смъртни случаи от Ковид-19, не са най-бедните, най-богатите или дори най-гъсто населените. Но те наистина имат нещо общо, а именно, че са ръководени от популистки лидери, които не се вместват в установените рамки. Популизмът в политиката означава прокарване на политики

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber