Сотир Цацаров пред ВСС: Дошло е времето, когато начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7742265 Сотир Цацаров пред ВСС: Дошло е времето, когато начело на прокуратурата трябва да застане прокурор Сотир Цацаров пред ВСС: Дошло е времето, когато начело на прокуратурата трябва да застане прокурор www.24chasa.bg
Сотир Цацаров пред ВСС: Дошло е времето, когато начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

Днес ВСС публикува пълната стенограма от заседанието на ВСС от 24 октомври, на което с 20 гласа "за" и едва четири "против"  Иван Гешев бе избран за главен прокурор. Ето изказването на главния прокурор Сотир Цацаров:  

Уважаеми колеги, аз, в интерес на истината нямах каквото и намерение да се изказвам, но след всичко онова, което чух, мисля, че ще трябва да кажа няколко думи.

Единственото, за което ще се извиня, е, че няма да ползвам предварително писмен текст, независимо дали е написан от този, който го прочете, или от някой друг.

Няколко думи за кандидата. Аз ще подкрепя този кандидат. Ще го подкрепя не защото очаквам от Иван Гешев благодарност. И ще бъда съвсем откровен - ако аз очаквам от Иван Гешев благодарност заради подкрепата си за неговата кандидатура, на същото основание, по същите причини, по същите виждания на стоящия до мен би следвало да очаквам благодарност и от него за същата подкрепа, която оказах и за неговата кандидатура.

Само че аз не я очаквам от никого. Казвам го съвсем честно!

Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи. Ще подкрепя този кандидат, защото знам, че той не се огъна в най-тежкото време. Ще го подкрепя, защото знам какво е отношението към колегите му.

Ще го подкрепя и по още една причина - и като я кажа, може да прозвучи малко негативно или самокритично към мен самия.

Тук беше направена една ретроспекция, историческа, от г-н Диков (в интерес на истината доста точна) по отношение на професионалния, политическия, или какъвто щете произход на кандидатите и съответно на главните прокурори. Да, преди да стана главен прокурор, аз бях 20 години съдия. Честно казано, все ми се струва, че в душата си съм повече съдия от някои други. Но знам какви трудности костваше на мен навлизането в тази работа, решаването на всички проблеми, свързани с прокуратурата в състоянието, в което я заварих, с авторитета, в който я заварих, с уязвимостта, в която я заварих и с много, много други неща, които не бива да се казват, не защото човек трябва да ги крие, а защото човек трябва да има уважение към миналото и никога да не счита, че той е най-добрия, най-честния, най-умния и, разбира се, най-способния. Винаги след нас има други хора и те винаги ще направят повече след нас.

Но така или иначе, аз съм работил достатъчно време с Иван Гешев, за да кажа, че е дошло време, в което (не повтарям нечия щампа) начело на прокуратурата трябва да застане прокурор.

Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане адвокат. Мина времето, в което начело на прокуратурата може би трябваше да застане юрист (или е застанал), който е политик, отдавна, слава Богу, мина.

Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане съветник на президента и професор по право (мисля, че тогава доцент).

Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане наказателен съдия. Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор.

Толкова по отношение на кандидата.

Сега, за да не изглежда, че влизам в спор с преждеговорившия, ще направя няколко коментара на казаното от него, просто защото те касаеха този кандидат и в крайна сметка касаеха оценката за него. Така че мисля, че при всички случаи трябва да се кажат няколко думи и за това, което беше изразително прочетено току-що. Слушайки го, аз си мисля, че г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, при пълна информираност и при пълна състезателност.

Слушайки го, даже си мисля, че г-н Панов говори като човек, който сякаш въобще не е участвал в такава процедура - наблюдавал я е отстрани и … (прави пауза.) Поради тази причина има, как да кажа, всичките основания да съди нейните негативи и, разбира се, да съди негативите на процедурата по принцип.

Аз бих задал въпроса по какво тази процедура се отличава от процедурата, по която бе избран председателят на Върховния касационен съд. По какво тази процедура се отличава от предните процедури? Разбира се, тук в никакъв случай не изключвам и тази, при която съм избран аз.

Нямало е процедура или подобен случай, в който подобна написана реч да не се е чела.

Господин Чолаков не е от хората, които се обиждат, той е много широко скроен (това не е комплимент), но г-н Чолаков помни много добре как беше наречен неговият избор на финала на поредната прочетена реч. Бе наречен „изборът на тишината".

И аз питам. Когато избирахме председателя на Върховния касационен съд, правихме ли този детайлен преглед на неговите професионални качества, за които той апелира сега?

Позволи ли си някой да оценява качеството на актовете му, работата му и всичко друго, освен едно добило популярност тълкувателно решение, на което, разбира се, той е бил докладчик и чиято работа по това тълкувателно решение заслужава, разбира се, уважение?

Зададохме ли въпроса по време на неговата процедура(на Чолаков въобще не я зададохме, защото тя беше „на тишината") кой и как го предложи, за да може той сега с тази гражданска смелост да задава същите тези въпроси (не че няма право на нея).

Аз ще кажа според мен на какво разчита колегата Панов.

Колегата Панов разчита на времето. Колкото повече минава време, толкова повече в тази зала оставаме (всъщност вече не сме „оставаме") все по-малко хората, които знаят как протече неговата процедура.

Първо тази зала беше пълна с хора, които го знаеха.

После в тази зала останахме двама - Георги Колев и аз (честно казано, двамата най-виновни). После, по стечение на обстоятелствата, защото на Колев му изтече мандатът, останах само аз. Ще минат още два месеца, живот и здраве, и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще си изляза и аз. И тогава никой няма да знае какво точно се е случило тук вътре, и което е поважно - в една друга сграда (не, в две други сгради). Аз го знам.

Няма да го кажа и ще ви кажа защо. Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов. Няма да го кажа, защото уважавам Върховния касационен съд, уважавам съда и уважавам неговия председател - не този председател, длъжността „председател" на Върховния касационен съд.

Няколко думи по въпроса „Десислава Иванчева". Той беше повдиган много и много пъти. Защо Гешев беше на място?

Защото аз му казах да отиде там. Защото по това време това беше първата операция, която се провеждаше съвместно - на прокуратурата с новосъздадената КПКОНПИ. И тъй като бях в командировка в Италия, му казах, че той трябва да отиде и да подкрепи колегите си.

Ако за това е виновен, виновен съм и аз.

Протече ли всичко при Десислава Иванчева безгрешно? Не, не протече. Допуснати бяха много грешки. В крайна сметка обаче опитът да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема (аз между другото знам какво е „политическо говорене" и мога да ви го обясня) на една партия и най-вече в символ на неуспеха на две институции - прокуратура и КПКОНПИ, не успя.

Не Иван Гешев трябва да се срамува за това, което стана при ареста на Иванчева. Лозан Панов трябва да се срамува за това, че не каза нито дума, когато по улицата на две пресечки оттук, протече марш в защита на подсъдимата и председателя на Върховния касационен съд, чието дело рано или късно ще стигне в съда, на който той сега е административен ръководител.

Не казвам, че трябваше да промени възгледите си, просто трябваше да каже, че това е нередно. Вместо това той се снима до човека, който водеше този марш, който се снима до Цветан Василев, който е обвиняем за побой над журналисти, и на организирания от който форум прочете поредното написано слово.

Това, което говоря сега, не е за да изразя негативизма си, личните си отношения или противопоставянето към Лозан Панов. Но при тези думи към Иван Гешев аз съм длъжен да кажа всичко, което мисля, защото по този начин изразявам подкрепата си към кандидата Гешев.

Нахвърлял съм си още две неща. Едното от тях е за протестите и за всичко онова, което се каза, попита и т.н. Вижте, трябва да сме абсолютно честни - участниците в протестите са най-общо казано две категории хора. Едната от тях са хора, които протестират по свое лично убеждение. Те имат пълното право на това, защото са свободни български граждани и никой не може да ги накара да харесат Гешев.

Никой не може да ме накара да харесам Панов. Никой не може да го накара него да има позитивизъм към мен. Всеки има право на мнение!

Само че зад другата част на тези протести има гнусна политическа игра. Една политическа партия може би в опита си да бъде забелязана, защото не може да бъде забелязана с кампанията си, заяви, че спря кампанията си, за да може да участва в протестите срещу Иван Гешев.

Това прозвуча фундаментално - все едно спряха влаковете в страната или спря програма „Хоризонт", даже беше по-зле от „Хоризонт".

Лидерът на тази партия каза, че това е политически натиск. Лидерът на тази партия е фиксиран в институцията „Прокуратура" не защото е толкова демократичен, защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от хората, които стоят зад него - тези от чужбина и тези тук, в България, и той не може да си го прости. Той не може да прости огромния си неуспех. Гешев е поредният негов провал. Затова не може да си го прости. Толкова за тези протести.

Но тези, които протестират по съвест, тях трябва да ги уважим, на тях трябва да им кажем: „Вие имате това право", защото в това политика няма. В другото, г-жо Дишева, има.

И последното, което съм си написал, е за реформата в прокуратурата. Без да обиждам никого, ако главният прокурор се казваше (или кандидатът, все тази) Христо Бойкикев, Христо Иванов или Лозан Панов, вярвайте ми, и дума нямаше да чуете за реформа в прокуратурата - тя отдавна щеше да е приключила.

Но понеже кандидатът се казва Иван Гешев и той по ред причини (той си ги каза доста откровено) е неудобен за поне шест души с пари, власт, медии, които са обвиняеми или подсъдими, е, това е резултатът.

Затова, не защото Лозан Панов се е обявил против Иван Гешев, а защото аз знам как работи Гешев и вярвам, че това е доброто решение за прокуратурата, аз ще го подкрепя. И ще го подкрепя с чиста съвест. И ще го подкрепя, без да чакам благодарност от него. А това, че няма да получа и да чакам благодарност от него, все съм сигурен, че времето ще ви го покаже.

Толкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Голямата подмяна, за която работи Русия

Голямата подмяна, за която работи Русия

Политиката на Кремъл към България си поставя две цели, облечени в камуфлажа на русофилството. А в България сантиментът по Русия е силен. На тази емоционална основа пред очите ни става извращаване на историята и подмяна. В навечерието на 22 септември, когато се чества независимостта на България, лидерът на „Русофили” Николай Малинов произведе

Виктор Димчев СНИМКА: Фейсбук

Виктор Димчев: Велико народно въстание ли? Обикновена яйчена революция в тупик

"Не разбирам с какво вандализмът върху празната бивша сграда на Народното събрание, историческо национално съкровище и паметник на културата, навръх национален празник, при това на независимостта, ще помогне на протестиращите граждани да установят върховенство на закона и правото". Това написа във фейсбук Виктор Димчев, фотограф

Филип Димитров

Филип Димитров: Да се твърди, че последните 10 г. са изгубени, е не просто лъжа, обидно е (Видео)

Неуспелите приписват неуспеха си на държавата, на системата и на лошите хора Като се махнат тези, от чужбина ли ще внасяме политици? Или от съседна галактика? Смешно е да се твърди, че пресата у нас не е свободна и изпълнителната власт й нарежда нещо Срещу България се води яростна кампания, че не се прилага върховенството на правото - това е в

Симеон Сакскобургготски

Сакскобургготски: Обединени можем да постигнем далеч повече, отколкото разединени

Симеон Сакскобургготски разпространи своя позиция в навечерието на утрешния празник 22 септември - Ден на Независимостта на България. Ето пълния текст: "В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните

Кой ще управлява след изборите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой ще управлява след изборите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Журналистите в приземието - сбъдната мечта на всяка власт (Видео)

Журналистите в приземието - сбъдната мечта на всяка власт (Видео)

Работих в сградата на Народното събрание в продължение на 15 години - или 6 парламентарни мандата. През по-голямата част от времето като политически репортер на вестник "24 часа". Днес съм доволна, че си тръгнах от тази сграда, преди депутатите окончателно да си тръгнат от нея. Защо? Вижте и чуйте в Завещание на седмицата с Калина Влайкова

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Коронавирусната пандемия затруднява работата на журналистите

Коронавирусната пандемия затруднява работата на журналистите

Коронавирусната пандемия ограничи достъпа на журналисти до много събития и ценни данни, в някои случаи дори стана причина за цензура и заплахи, отслабвайки още малко обезкървения вече печат. Оредяха присъствените пресконференции, по-малко въпроси се задават предварително, понякога въпроси изобщо няма, а искания за сведения остават без отговор

Виктор Димчев

Законите не са цирк. Децата не са реквизит

Само на метри от сегашната сграда на Народното събрание се намират останките от Колизеума на Сердика. Законите не са цирк. Децата не са реквизит. Гражданите не са магарета. Хората не са стадо, че да бъдат залъгвани с кабинетен ПР и шумна постановка. Онези, които запазят приличие, ще останат на сцената, докато се върти. Да си знаете

Радослав Златков, VIVACOM: За нас образованието е кауза

Радослав Златков, VIVACOM: За нас образованието е кауза

„За нас образованието е кауза. На принципна, че трябва да сме здрави, за да помогнем на оставалите създадохме VIVACOM университет, в който развиваме най-перспективните си служители. Колеги помагат за прехода между академичното образование и истинския бизнес.“ Това обясни в началото на конференцията „Образование 4

Венелина Гочева, министър Красимир Вълчев и Радослав Златков от VIVACOM дадоха начало на обсъждания на "Образование 4.0"

Красимир Вълчев: Има тиха промяна в образованието - преподавателите развиват култура на иновации

В българското образование все повече се случва една тиха промяна и тя е развитието на култура на иновациите сред преподавателите. Не развитие на отделни иновативни училища, а създаването на масова култура на иновации. Тази констатация направи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който откри шестата конференция „Образование 4

Христо Стоянов СНИМКА: Фейсбук

Протестиращите окончателно се провалиха и морално с окупирането на НС

АБСУРД Мисля, че протестиращите окончателно се провалиха и морално, и интелектуално с окупирането на Народното събрание. Ако те искат законност искам да им кажа, че нахлуването в Народното събрание би трябвало, и е, терористичен акт. Да родиш дете с недъзи, за да го използваш като щит до този момент го има само в един разказ на Мопасан

Красимир Вълчев

Вълчев към учениците: Имайте доверие на учителите си

Приветствие на министър Красимир Вълчев по случай първия учебен ден Уважаеми ученици, Уважаеми учители, Уважаеми родители, Поздравявам Ви с началото на учебната година. На днешния ден празнуваме познанието и стремежа към развитие. Образованието е ключов приоритет, затова усилията ни са насочени към мотивирането на млади кадри и повишаването на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber