Да паразитираш върху наивници

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7738415 Да паразитираш върху наивници Да паразитираш върху наивници www.24chasa.bg
Да паразитираш върху наивници

Как БСП отново “спечелиха” изборите

НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката.

БСП ще продължи да губи, защото върхушката й е алармиращо бездарна. През последните 30-40 г. демократичните общества напълно изчерпаха старите идеологически страсти. Заговори се дори за края на идеологията. Утопичната привлекателност на социалистическите идеи беше фатално разклатена още през 60-те г. на миналия век, включително от хуманизирането на капитализма и възникването на т.нар. социална държава. Така че клишетата, които Корнелия и компанията й ръсят по партийните сбирки на БСП, са напълно

безсмислени и

дори комични

Банкрутът на сериозни политически идеи се оказа непреодолимо препятствие за върхушката на БСП. И вместо ръководството да се съсредоточени върху талантливо, интелигентно и находчиво обновяване на политическия профил на партията, то има фиксация да източи каквото може от стремително намаляващия й електорален ресурс. Нищо, че това ще струва пълното износване на БСП.

“Помните ли, когато казах, че след 5 минути започваме бомбардировката? Помните ли, когато заспах на аудиенцията си при папата? Такива бяха добрите стари времена”, така много сладурско ни развеселяваше Роналд Рейгън. Е, добрите стари времена отдавна са отминали. Но в БСП не са забелязали това. Новите времена на киноата, тротинетките, тероризма, заплахите за Европа, мигрантите, постматериализма и прочее изискват нови разговори. Но БСП продължава да общува със своите избиратели фалшиво. Функционерите й нямат ресурс да излязат от болното политическо клише, от празните партийни и досадно остарели разкази. Цялото политическо бюро на БСП е като комедия от старите ленти – маниерите, естетиката, възгледите, намеренията, кампаниите, стратегиите и тактиките. Често чувам от критици на ГЕРБ да казват как гербаджиите побеждават с манипулации и пр. Има една много съществена разлика между ГЕРБ и БСП. И тя е, че ГЕРБ е жива партия, чиито хора по места действат така, че да привличат избиратели. Борисов управлява партията си като корпоративна структура и изисква от партийните си играчи реални резултати. В най-големия жилищен комплекс на Хасково 80% от блоковете са санирани, структурата на ГЕРБ е невероятно жизнена, а Делян Добрев е един от най-талантливите функционери на ГЕРБ. Там няма балотаж. Бургас се превърна в неузнаваемо красив, чист и фантастично обновен европейски град. Димитър Николов е безспорното бижу на ГЕРБ. Там няма балотаж. В Стара Загора кметът Живко Тодоров от ГЕРБ също е уникално попадение – силно диалогичен, отворен, не прилага елементарен партиен остракизъм, работи с всички. Като противовес там БСП има напълно разбита организационна структура, пълна с противоречия, под самоволния контрол на деморализирания Драго Стойнев, който, метафорично казано, размахва тоягата и колекционира омрази срещу себе си. В Стара Загора балотаж няма. Всъщност ГЕРБ имат безупречно работещи структури по места. Действащи и търсещи хора. И не е вярно, че избирателите са глупави, както се опитват да ни внушават троловете на БСП. Много добре си спомням как изглеждаше Бургас по времето на бесепарската алкохолна находка Йоан Костадинов. За сравнение, БСП е продължение на остатъците от БКП. Без значение колко некадърен е ръководителят на БСП, той има на разположение един дисциплиниран електорат. Така че борбата в БСП никога не е била истинска борба за избиратели. Винаги е била вътрешнопартийна борба за това чрез апаратни машинации да се остане на председателското място.

Това, че БСП е партия на остатъчното минало, събрано на кланов и родствен принцип, позволява на Корнелия Нинова да паразитира върху относително постоянен електорат независимо от дефицита й на лидерски качества. Председателят на БСП е нещо като директор на държавно предприятие. Може да е непрекъснато губещо, но бездарникът, кой знае защо, си остава директор и дори му се дават грамоти, че е отличник.

Корнелия прави груби грешки, девалвира и съсипва партията, но апаратните хватки на алчния кръг около нея й дават възможност да продължава. Тъй като БСП отдавна не са във властта, функционерите от върхушката на БСП източват възможния партиен ресурс през лични договорки по места с ГЕРБ и разкешват от рекет върху определени политически грешки на управляващите. Така доверените лица около Нинова трупат ползи на базата на предателство към партията, паразитирайки върху наивния бесепарски електорат.

Дребни мошеничества (като например да издигнеш неизбираем кандидат) срещу дребни подаяния от някой умен кмет на ГЕРБ. Разбира се, това не е пътят към властта, а към перманентния провал. Но

върхушката на БСП е арогантна

и няма скрупули безочливо да мами избирателите си. За мен остава истинска загадка кое задвижва решенията на избирателите на БСП. Лимбичният мозък у човека получава данни от външния свят и ги съхранява във вид на набор от негативни и позитивни събития. Имаме натрупване на знание за опасностите – огънят ще ни изгори, тигърът ще ни разкъса, от десетия етаж може да паднем и да се размажем и пр. Също така складираме и добрите емоции – например, помним слънчевите приключения в Сен Тропе или аромата на ябълка с канела в дома на баба. Примитивната лимбична система е създадена не да разсъждава, а да реагира на външните събития съобразно знанието за тях. Не може всеки път да си излъган и да пускаш отново бюлетината с чисто сърце. Разговаряла съм с много избиратели на БСП. Тези, които са в апарата на “Позитано”, гласуват прагматично и весело. Гласуват за личните си предимства. Тези, които не са, гласуват с ужасяващо отвращение, потиснати, намръщени и нещастни. Пишман “идеолозите” на БСП, като изумителната “политическа звезда” Свиленски, спуснатия с парашут Драго Стойнев и вечния Киро Добрев, не успяват да им предложат необходимите политически тези и знания, които да ги ентусиазират. Поначало електорат се отглежда и възпитава. Гласуването за БСП днес се оказва една ленивост на мисълта и

деменция на

действието,

или обратното.

Организациите на БСП по места са толкова безхарактерни, толкова гладни (с извинение), толкова обезсърчени, че нямат никакъв ентусиазъм за борба с деспотичното и некомпетентно ръководство на Нинова. Никой не уважава Корнелия, всеки се възмущава от липсата й на компетентност и същевременно всички си мълчат. Бунтове в БСП няма и никога не е имало. Но БСП, която е единствената възможна опозиция срещу почти абсолютната власт на ГЕРБ, се унищожава методично. По този начин Корнелия Нинова практически спомага за възраждане на десницата (по-вдясно от ГЕРБ) или за раждане на нова модерна партия. Последното всъщност, бих казала, не е толкова лошо. Както казва един познат от ГЕРБ, апропо, много добър изборджия: “Нас Корнелия ни устройва!” За да е силнa една държава, властта трябва да има коректив. Уви, БСП много се старае да бъде немощна и демодирана опозиция. Корнелия като политически стратег е завършена нула. Селекцията й на хора, които би трябвало да случват кампаниите, е поразително неадекватна. Очаквам на следващите парламентарни избори ГЕРБ да дръпне с още няколко процента над 7-те пред БСП, независимо какво казва “професионалната социология”. Причината е, че ръководството на БСП не забелязва промените, които са настъпили в политическата култура на света. Постмодерната политика създава нов вид граждани – много по-егоцентрични, по-пресметливи, по-прагматични, без особена привързаност към конкретни идеи или политически възгледи, по-свободни.

ГЕРБ непрекъснато печелят изборите, защото ползват най-ефективния подход – прагматичния. Избирателят трябва да има полза, за да гласува за някоя партия. Така, както функционира ефективната икономическа система, задвижвана от капитала. Самите идеологии са възникнали от концепциите за евентуални ползи на определен сегмент от обществото при разпределянето на благата. Много западни анализатори смятат, че постмодерните граждани изчисляват цената и изгодите на политическото си ангажиране и подкрепа. Разбира се, не в буквално парично измерение, а като част от прагматичната интелигентност да управляваш по-добре живота си.

Да ви припомня как една агенция отчете, че Мая Манолова води пред Фандъкова с 4%. “Вражеският” на Борисов “Дневник” нахъсано го разпространи в седмицата преди изборите. Стратегията нещо напълно абсурдно да се представя за възможно е не само смешновата, но и вредна. Очаквам и този път Корнелия да плаши всички, че партията ще се разцепи, продаде, изтъргува, ако тя не остане председател. В тази връзка се сещам за култовата фраза на Боб Хоуп: “Когато тя засвири, Стейнуей лично слиза да изтрие името си от пианото”. Толкова за качествата на Корнелия като политически стратег и ръководител на БСП. Тя не възражда БСП, както платени от нея социолози се опитват да обясняват от телевизионните екрани. Тя настойчиво маргинализира БСП. Амин!

(От infacto.bg)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Коментар на седмицата №2: Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Коментар на седмицата №2: Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания

Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания

Частичен локдаун или пълен нокаут

Частичен локдаун или пълен нокаут

Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?” Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница

Коментар на седмицата №2: Защо Германия няма морално право да  ни натиска  за Скопие

Коментар на седмицата №2: Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 78 000 прочитания. “Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “гедерейска” нация преди 1989 г. ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз

Защо Германия няма морално право да  ни натиска  за Скопие

Защо Германия няма морално право да ни натиска за Скопие

“Македонска” нация преди 1944 г. има точно толкова, колкото има и “гедерейска” нация преди 1989 г. ЗА НИКОГО вече не е тайна, че Германия ни натиска да отворим пътя на Северна Македония към Европейския съюз, без да е изпълнила нашите искания по отношение прочита на общото ни историческо минало. Натиска ни доста грубо и недодялано

Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

Баста на северномакедонската мелодрама. Има неща, от които не се отстъпва

Има битки, които отекват във вечността. Има сражения, които не бива да се губят и след хилядолетия. Има неща, от които не се отстъпва. Има фронтове, които не се предават. Има окопи, които не се напускат. Има знамена, които се бранят до последния човек. Има минало, без което няма бъдеще. Има червени линии, които не се прекрачват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си

Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber