Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7725655 Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите www.24chasa.bg
Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ

Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града

Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно

Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите

- Г-н Димитров, в разгара на предизборната ви кампания изпратихе майка си. Как продължихте с тази голяма болка от раздялата с най-близкия човек?

- Всяко изпращане на родител е много тежко. Майка ми беше в интензивния сектор месец. Само аз знам какво ми е било...

Двамата имахме много силна връзка. Тя си отиде на сравнително преклонна възраст, но никой не иска да губи родител, независимо на колко години е той. От една страна, майка ми се спаси от болките, но от друга - за нас, най-близките ѝ, остана мъката и празнотата. Надявам се сега да е на по-хубаво място и да ме подкрепя, както го е правила през целия ми живот. Жалко, че се случи точно по време на предизборната кампания. Това, което преживях, не пожелавам на никого.

- А какви са изпитанията, на които този живот ви подложи?

- Когато загубих баща ми. Тогава бях на 27 г., голямата ми дъщеря тъкмо се беше родила. В същия месец ни девоенизираха и ми отнеха чина, който имах като състезател по баскетбол. В тази възраст трябваше да започна всичко отначало - сам да се боря с живота.

Работех на

няколко места,

за да осигурявам

препитание за

семейството си

А бях добър спортист. Но изпитанията ме направиха по-силен.

- Предизборната кампания е на финала. Каква беше тя за вас?

- Като цяло премина нормално, както и очаквах. В Пловдив показахме, че неслучайно градът е европейска столица - всички участници играхме с уважение един към друг, опонентите се държаха достойно. Без удари под кръста и компромати, от което никой не би спечелил.

А и хората не одобряват отдавна такива похвати.

- Едно от ключовите ви послания е: “Пловдивчани не са втора ръка хора и заплатите им трябва да се изравнят с тези в столицата”. Постижимо ли е това?

- Категорично стоя зад думите си. Наистина трябва да догоним София по приходи в рамките на 4-годишния ми мандат. Нека уточня -

кметът не вдига

заплатите. Но той

създава условия

за бизнеса

да идва в града, да инвестира, да разраства производството и печалбите си, а оттам да осигурява и по-високи заплати. Това е един от начините младите пловдивчани, които са навън, да се върнат в града. Много от тях отидоха в София и в чужбина за по-добри пари. Мисля, че наближава времето, когато нещата ще се преобърнат. Пловдив е красив град, с богата история. Длъжни сме да му дадем добро бъдеще. Аз имам реалистични планове за развитието на града.

На първо място ще подобрим работата на общината, ще я приближим до гражданите. Смело мога да уверя, че Пловдив го чакат 4 силни години. В политически план е важно да бъде продължена пловдивската традиция на модерно дясно-центристко управление.

- Другото ви послание е: “Управление, обърнато към хората - с уважение и разбиране”. Какво ще представлява то?

- На всеки да се обръща внимание. Не може на хората да се гледа отвисоко. Всеки, който ме познава и като човек, и като администратор, знае, че никога не съм се държал високомерно.

С всекиго мога

да говоря, на

всеки, който ме

е потърсил,

обръщам

внимание

Обичам, когато поема ангажимент, да го изпълнявам. Това съм го доказал през годините.

- При срещите ви през предизборната кампанията какво най-често ви казваха хората?

- Много неща ги вълнуват, но най-много се оплакват от градския транспорт. Категоричен съм, че там ще има промени.

Транспортният

проект, който

погълна толкова

много средства,

ще бъде

преразгледан

На всяка цена електронната система за таксуване трябва да се въведе. Не може толкова милиони да се платят на испанската фирма и тя да не си свърши работата. Разписанията на градските автобуси ще бъдат сгъстени, за да не чакат хората по спирките. Обезателно ще заработят и информационните табла, на които да се изписва след колко време ще пристигне даденият рейс.

Хората питат също за детски градини, за тротоари, за чистотата на въздуха, за питейната вода. Все нормални неща, които сме длъжни да осигурим. Това не е невъзможно. От нас се иска да създадем нормални условия за достоен живот на пловдичани.

- Кой момент от кампанията ви трогна най-силно?

- Бях със социалния министър Бисер Петков в центъра за незрящи в Пловдив. Там попаднахме в ателие на слепия художник-реставратор Стамен Карамфилов. Оказа се, че имам негова картина. Отидох при него, след като той показа на министъра творбите си. Бях впечатлен от техниката, която използва. Тя е на 2000 г. и основното средство в нея е восъкът.

Той прекъсва достъпа на кислород и така цветовете на картините могат да се запазят и пет века. Дори ако бъдат залети с киселина, няма да се повредят. Завършил е в Санкт Петербург иконопис и реставрация. Има 35 самостоятелни изложби. Преди 5 години е загубил зрението си заради глаукома. Минимално вижда само с едното око. Но продължава да рисува и мечтае да направи още една изложба. Каза ми: “Ние с жена ми ви познаваме.”

Ще отида след изборите да го видя, ще му помогна за още една изложба. Стамен е на 77 г., но още има хъс за живот и творчество и работата в ателието го крепи. А иначе ми беше приятно, когато някой непознат идваше да ми благодари за нещо дребно, с което съм помогнал, а аз самият съм забравил.

- Един от опонентите ви казва, че не е вярно твърдението “Пари за Пловдив ще има само ако кметът и правителството са от един отбор.” И допълва, че Пловдив е важен град за държавата и средства за него винаги ще има, независимо кой е кмет. Съгласен ли сте?

- Не напълно. Във вторник г-н Бойко Борисов присъства на откриването на нов завод край Пловдив. И от микрофона заяви:

“Здравко,

обещавам

да направим

кръговото

до караулката

на КАТ на

Асеновградско

шосе

и след това се захващаме с разширението на околовръстното, за да може Пловдив да има завършен ринг.”

Да видим какво ще предложи лидерът на този мой опонент? Манерки за пловдивчани? Колкото и да се опитват да внушават, че който и да е кмет, пари за Пловдив ще има, това не е точно така. Да, държавата ще осигурява дължимото на града. Но когато министър-председателят и кметът са съмишленици, тогава Пловдив винаги е печелил.

В последните години градът ни преживя бурно икономическо развитие именно с подкрепата на държавата. Направиха се десетки нови обекти - улици, галерии, площад. Всички ги виждат.

Защо преди 8 г.,

когато този

опонент беше

действащ кмет,

тези придобивки

не се случиха?

Мога да дам примери и от по-далечното минало, когато преди 20 г. правителството на СДС осигури на тогавашния син градоначалник значителни инвестиции.

С тях беше направен пътният надлез “Родопи”, изградени бяха бул. “Марица-юг” и бул. “Найчо Цанов”, закупиха се нови автобуси за градския транспорт. Пловдивчани са наясно, колкото и да се опитват да им втълпяват обратното. Мога да ги уверя, че

този подем ще

продължи,

защото между

мен и премиера

има доверие

А когато г-н Борисов каже, го изпълнява.

- Вече решихте ли какво ще промените в община Пловдив, ако ви изберат?

- На първо място, ще въведа експертния принцип. Най-напред специалистите ще се произнасят, след тях обществото трябва да бъде запознато, ще има обществени обсъждания. Аз се вслушвам в експертите и като цяло в мненията на хората. Никога не съм действал на инат. Човек греши най-лесно, когато не слуша другите. Като районен кмет и като областен управител винаги съм вземал под внимание становищата на екипа и на гражданите.

Ако архитектите, юристите, инженерите, лекарите кажат, че нещо не е добре, тогава не може кметът да го прави напук. Мен не ме уморяват срещите с хората. Когато някой има проблем, не го отлагам. Намирам решение възможно най-бързо. Понякога от екипа ме критикуват, че това пренарежда програмата. Но хората с проблем не могат да чакат. Няма да позволя даден въпрос да бъде протакан, когато може да се реши за час-два.

- А имате ли готов вече екип от експерти?

- Бъдете сигурен, че експертният съвет по устройство на територията няма да бъде в този вид, а ще бъде управляван от главен архитект. Сега такъв липсва, защото от години тази длъжност се заема временно. Визията на града я дават главният архитект и ръководеният от него съвет. Няма да се вземат решения на тъмно и еднолично!

- Не е ли популистко да се правят обществени допитвания?

- В никакъв случай! Обществените допитвания са много важни. Това е пряка демокрация - хората да казват “да” или “не” по дадени проекти и решения, особено ако по тях има спорове. Държа пловдивчани да участват в управлението на града. Хората знаят по-добре какво искат по кварталите. Тяхната дума трябва да се чува. От мен може да очаквате диалогичен кмет, който се вслушва в гилдиите и гражданите.

- Общински служители не крият, че се боят от уволнения. Ще правите ли чистки?

- Никога не съм правил чистки, където съм бил. Не променям човешки съдби. Всеки има семейство и храни деца. Мога да им кажа да бъдат спокойни. Естествено, трябва да си изпълняват съвестно задълженията. Подчертавам го дебело. Трябва да работят за хората, а не обратно. Този стил и метод ще ги наложа много бързо. Гарантирам!

- Заявената подкрепа на СДС към вас ще увеличи ли кръга на вашите избиратели?

- Определено. Нормално е Пловдив - синята столица на България, да подкрепи десноцентристки кандидат. Със СДС сме от едно семейство и беше нормален ход. В Пловдив много седесари ме срещат по улицата и ми пожелават успех. За мен тази подкрепа е много важна, защото е от автентичното СДС - същото, което донесе промените в България, и в резултат на тях сме членове на ЕС и НАТО.

- Последните социологически проучвания на “Алфа рисърч” ви дават сериозна преднина от почти 8% пред основния ви опонент. Това успокоява ли ви?

- Не. Мачът се играе до последната секунда. Казвам го като спортист. Никога не съм подценявал противниците. Винаги съм се отнасял с уважение към тях, но не бих се отпуснал нито за миг.

- Европейската столица на културата приключва след два месеца. За едни тя е провал, за други е успех. Вие как я възприемате?

- По-скоро успех. Подписахме меморандум с творците от различните жанрове.

Продуктът на

“Европейската

столица на

културата”

трябва

да продължи

да работи за имиджа на Пловдив. Но държа да се дадат повече възможности на местните творци, които са много добри и наистина са прославили града извън пределите на страната.

Провал ще бъде, ако не продължим посоката. Моята цел е в следващите 4 г. Пловдив да произвежда културен продукт - градът да стане един от центровете на изкуствата в Европа. Той има този потенциал. Ще работим с побратимените градове и с други, които вече са били носители на тази титла.

- Какво внимание ще отделите на културно-историческото наследство и най-вече на археологическите проучвания, тъй като Пловдив се слави и като античната столица на България?

- Едно от хубавите неща, които се случиха в последните години, бяха интензивните археологически проучвания. Откриха се безценни артефакти за българската наука. Разбира се, това ще продължи. Античното минало на града привлича много туристи. Древните останки трябва да бъдат разкрити, където е възможно. А тези, които вече са проучени, ще бъдат експонирани подобаващо.

Имал съм разговори с проф. Николай Овчаров, който ми е казвал: “Не знаете какво притежавате!”

Археолозите ги

чака много

работа, за

да покажат

великолепието

на петте

цивилизации,

което се крие в пластовете на най-стария жив град в Европа.

- Много местни управи досега не обръщаха внимание на една голяма даденост - река Марица. Как може тя да бъде приобщена към градската среда?

- Река Марица не е в най-добрия вид. Да имаме такава даденост и да не се възползваме от нея, е, меко казано, неразумно. Навсякъде в големите градове, през които минават реки, животът е обърнат към тях. Сена в Париж, Дунав във Виена, Темза в Лондон.

Крайно време е да помислим и за Марица. В момента тя прилича на джунгла. Как трябва да изглежда тя, трябва да се произнесат архитектите и хидроинженерите.

Бреговете на

Марица могат

да се превърнат

в чудесно място

за развлечение

и спорт

- Като бивш спортист клубовете очакват от вас подкрепа. Каква ще е тя?

- Спортът и културата наистина трябва да имат подкрепа както от общината, така и от държавата. Те не могат да се самоиздържат. Трябва да се намери правилната формула и да бъдат подпомагани. Но е задължително да се обърне внимание и на масовия спорт - на детско-юношеските школи, които са трамплинът към високото спортно майсторство. Училищният спорт също - първенствата трябва да се възстановят. Оттам излизат таланти, раждат се лидери, които увличат останалите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Марков

Георги Марков: 1 млн. на митинга на Орлов мост! 5 часа пяхме, а след 3 дни плакахме

Защо СДС загуби първите свободни избори преди 30 години, как се стигна до “избори до дупка”, какво може да стане на парламентарния вот 2021 - от човека, който беше в политиката и тогава, и сега. Интервю с бивш конституционен съдия и единствен депутат в 44-ото НС, който е бил член на ВНС - Георги Марков. - Г-н Марков, на 10 юни се навършват 30 г

Никола Гечев

Никола Гечев: Vivacom свърза с интернет села за обучение в карантината, дари таблети

МОН се справи чудесно, директорите бяха много благодарни за бързата ни реакция , казва директорът "Корпоративни продажби" на компанията - Г-н Гечев, какво прави Vivacom за образованието и защо това е толкова важно? - Образованието в момента е сред най-важните сфери за развитие на държавата. То е и част от платформата на правителството за

Доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: И езикът ни преболедува, “хвана” нови думи: карантинираме, температурираме, вкъществувам

Имаше изумителни въпроси към щаба. Не трябваше обаче да се говори толкова за ковчези и трупове, казва езиковедът - Доц. Миланов, какво роди в езиково отношение ситуацията с извънредното положение у нас? - Езикът е от онези безценни дадености на човека и на обществото, които изцяло съпътстват неговото развитие: социално, икономическо, културно

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Галина Стоянова: Похарчихме допълнително 250 хил. лв. и помогнахме на хора в най-тежка нужда

Общината затегна инвестиционната си програма, разчита на външно финансиране, казва кметицата на Казанлък - Г-жо Стоянова, живеем в необичайно време. Какви са уроците, които трябваше да научим в пандемията от коронавирус? - Истината е, че първият урок не е добър. Дори пандемията не може да ни обедини. - Неочакван извод, защо го правите

Д-р Иван Китов

Д-р Иван Китов: Останах лекар в България, но тук е много по-трудно - работил съм и на 4 места

Не исках да се шуми, че съм спасил жената - това не е геройство, всеки би го направил, казва акушер-гинекологът, който извади от клинична смърт паднала жена в двора на болницата Убеден съм - никой не става доктор заради пари - Д-р Китов, преди броени дни спасихте живота на жена, изпаднала в клинична смърт в двора на болницата

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Кристина Лазарова: Енергийните технологии на бъдещето могат да станат реалност и у нас

Югозападният въгледобивен регион иска да бъде флагман на промените в енергетиката, казва съснователката на платформата Brоwn to green Кристина Лазарова е от новото поколение мениджъри в българската енергетика, отскоро е председател на борда на директорите на ТЕЦ „Бобов Дол” и е съосновател на свободната дигитална платформа за преход към

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Пенсиите на над 260 000 души вече ще се пресмятат служебно

Между 270 -320  млн. лева на месец ще струва преизчисление на пенсиите с доход от 2019 г. Сега системата не може да си го позволи, казва управителят на Националния осигурителен институт Още акценти от интервюто: От 1 юли минималната пенсия ще е 250 лв., останалите ще се вдигнат с 6,7% На 15 май изплатихме обезщетения за безработица на над 124 хил

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Безлов: Списъкът на Бобокови е странен и непълен - към 2005 г. 2-3 пъти повече са били българите с над 20 млн. долара

Това е времето на “Преходът свърши! Дайте да се преброим” У нас не могат да се правят класации на богатите като на “Форбс” Написаният на ръка списък с имената на 43-ма богати българи и парите им, открит в дома на Атанас Бобоков и пуснат от прокуратурата, отприщи конспирациите. Защо е направен списъкът - разговаряме с Тихомир Безлов

Флориан Скала

Флориан Скала: Замяната на Слави с Николаос Цитиридис беше успешен ход

Твърденията, че съм ходил в Куршевел с Васил Божков, са абсолютно неверни, казва главният изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” - Г-н Скала, вярно ли е, че г-н Божков ви е водил във френския ски курорт Куршевел? Наскоро бившият му съдружник Цветомир Найденов разказа това пред друга телевизия и така обясни защо нямало как да се оплаче в

Емил Караниколов

Емил Караниколов: Бизнесът не се парализира, а се съюзи с науката и държавата

И в пандемията бяхме интересни, от 20 заявления за инвестиции за над 1 млрд. лв. 9 са след 16 март, казва министърът на икономиката Още акценти Българската икономика е в кондиция, дано европейската навакса бързо, защото сме свързани с нея Сега основната ни грижа е ликвидност на фирмите, трябва да се покрият разходите им от март до юни Европарите

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Билалов като мафиот и дявол - кой го прави такъв

Ваня Николова е родена в Горна Оряховица  Завършва Историческия факултет на Софийския университет  Репортер и редактор в сп. “Клуб М”  До 2006 г. е сценарист, редактор и изпълнителен продуцент в тв форматитe “Биг Брадър” 1, “Стар Академи” и др. Главен редактор на българската версия на италианското лайфстайл списание МАХ  През 2002 г

Доц. Рачо Стоев

Доц. д-р Рачо Стоев: Децата, родени по време на Виденовата криза, са по-ниски

Веганството се явява много по-нетолерантна форма на идеология от православието, което  освобождава децата от пост, казва ръководителят на секция по антропология към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН - Доц. Стоев, как се променя антропологично българинът

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber