Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7725641 Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците Мирослав Лайчак: България е в топ 4 на желаните дестинации за почивка на словаците www.24chasa.bg
Мирослав Лайчак, външен министър на Словакия
Мирослав Лайчак, външен министър на Словакия СНИМКА: РОЙТЕРС

Отлагането на преговорите с Албания и Северна Македония беше стратегическа грешка, а споразумението на Сърбия с Евразийския съюз ще се отрази зле на преговорите с ЕС, казва външният министър на Словакия

- Г-н министър, доколкото знам, сте започнали дипломатическата си кариера като стажант в посолството на Чехословакия в София. Какво ви води в България сега, в навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, събитие, което промени живота на всички ни?

- С удоволствие идвам в България, връщайки визитата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която посети Словакия два пъти тази година.

Това посещение е продължение на нашия много добър диалог и сътрудничество на правителствено ниво.
България и Словакия имат отлични отношения като силни партньори в ЕС и съюзници в НАТО.
Страните ни са
свързани не само
чрез река Дунав,
но и чрез живите
кирило-
методиевски
традиции,
чрез нашите славянски езици и общи културни връзки.

Споделяме сходни позиции по много европейски и международни въпроси като енергийната сигурност, подкрепата за политиката на сближаване, по въпроса за Брекзит и миграционната криза.
Ще коментираме много от тези теми и по време на настоящата ми визита в София.

В този контекст ще добавя, че Словакия отдавна подкрепя процеса на разширяване на ЕС и интеграцията на Западните Балкани.
Целта на това мое посещение в България е да засили политическото, икономическото и експертното сътрудничество между нашите страни.
Ще отбележа не на последно място по важност и че 

Словакия също така

подкрепя

България за

влизане

в еврозоната

и Шенгенското пространство.

- Да поговорим за общите ни бизнес интереси. Сътрудничество в производството на части за коли и свързването на газопровода “Ийстринг” с газовия хъб “Балкан”. Това ли е всичко?

- Ще се опитам да представя нашето мнение за потенциала, който Словакия и България имат в сферите на иновациите, образованието, търговията, инвестициите, енергетиката и туризма.

Страната ни оценява положително факта, че
през последните
три години
търговският ни
обмен се увеличи
и достигна
725 млн. евро.

Предвид общите ни интереси бихме могли да насърчим сътрудничеството в сектора на информационните технологии и автомобилостроенето.

Съвместното ни партньорство в енергийния сектор между “Ийстринг” и газовия хъб “Балкан” действително е в полза на подобряването на енергийната инфраструктура в Централна и Източна Европа.
Всяка година броят на словашките туристи, които посещават България, нараства. През последната година броят им надхвърли 100 хиляди души. Мога да ви кажа, че за словаците България е в топ 4 на най-желаните дестинации за почивка. На глава от населението броят на словашките туристи, които посещават Българското Черноморие, са на челно място в българската статистика.

От друга страна се радвам, че виждам да нараства и броят на българите, които откриват словашкото културно наследство и туристическите забележителности на нашата страна.
Словакия подкрепя България за влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и се радвам, че ние бяхме първата страна, която помогна на вашата администрация с подготовката за ОИСР миналата година, когато председателствахме Вишеградската четворка.

- Вие сте председател на ОССЕ, а като дипломат сте работили в Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина. Имате сериозна експертиза на Балканите и познавате отлично региона. Смятате ли, че отлагането на датата за започване на преговори с ЕС на Северна Македония и Албания ще се отрази негативно на процесите в тези страни?

- Сегашната политическа ситуация в Северна Македония дава отговор на този въпрос. Имам предвид решението на всички политически лидери на парламентарните политически партии да проведат предсрочни избори. Това определено води до отлагане на цялостния процес на реформи в страната.

Според мен решението да не бъдат започнати преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания беше стратегическата грешка на Европейския съюз. Жалко е, че не успяхме да спазим обещанието, което дадохме на тези страни. Всички трябва да сме загрижени за бъдещото развитие на региона, защото
разочарованието
рядко носи нещо
положително,
особено в
Западните
Балкани

И съм сигурен, че не само регионът, но и страните извън Европа са забелязали това много добре.

- А как ще коментирате очакваното търговско споразумение между Сърбия и Евразийския съюз?

- Не мисля, че споразумението, което Сърбия възнамерява да подпише с Евразийския икономически съюз (ЕИС), е стъпка към членството, на Сърбия в Европейския съюз. Защото ЕС очаква страните, които се стремят към членство да могат да приспособят своето законодателство и по-специално търговската си политика към достиженията на правото на съюза, преди да се присъединят. Това означава, че всички двустранни търговски споразумения на Сърбия с трети страни ще трябва да изтекат преди присъединяването към ЕС.
Освен това
Сърбия няма
да има почти
никакви
икономически
ползи
от подписването на споразумение с Евразийския икономически съюз.

- Защо смятате така?

- Преди няколко години Сърбия сключи отделни двустранни споразумения за свободна търговия с Русия, Беларус и Казахстан. Подписването на нов договор с Евразийския икономически съюз, насрочено за 25 октомври, няма да доведе до нищо ново за сръбската икономика. Но както казах, съществува риск сътрудничеството с Евразийския съюз да се отрази негативно на преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, главно защото може да има съмнения относно ориентацията на сръбската външна политика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

ЖИВКО ТОДОРОВ

Живко Тодоров: Стига политически канибализъм, партиите трябва да си говорят и след изборите

- Прекалено се изостриха личните отношения между политиците, с агресия не става, казва кметът на Стара Загора - Нужен е диалог между президент и премиер, липсата му не е добра за хората - Амбицията ми е да изкарам докрай кметския си мандат, не ме спрягайте за друго   - Г-н Тодоров, как изглежда ситуацията в страната през прозореца на кметския

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber