Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723478 Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета www.24chasa.bg
Николай Димитров: Община Несебър няма  нито един просрочен  лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат

За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града

- Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище. В едно от тях ви посветиха стихотворение. Какво още искат хората от вас?

- Да, жестът със стихотворението беше мил. Малцина знаят, че авторката му е съученичка на Пеньо Пенев. Наистина

проведох

много срещи,

но аз регулярно се виждам с жителите на съставните селища. Някои изказаха благодарност, че през годините сме заделяли съответните средства за нормално функциониране на тези селища.

- По време на кампанията се появиха твърдения, че парите не са били разпределяни правилно и някои били ощетени?

- Наистина, когато уж кампанията щеше да е позитивна - такава, каквато аз винаги водя, в последните дни се разпространиха подобни слухове. Това е абсолютна неистина, защото всички средства, които се разпределят, и бюджетът минават през комисии в местния парламент, в които участват всички съветници. Дори и тези, които сега се кандидатират, и те са гласували, а бюджетът винаги е бил приеман с пълно мнозинство.

- Говори се, че финансовото състояние на общината е тежко, че има 20 млн. лв. дългове?

- Това е другата неистина. Всеки човек може да провери в сайта на финансовото министерство, че дългът на общината към банка, от която сме взели кредит за окончателното погасяване на плащанията за пречиствателната станция по европейски програми, в момента е 8,34 млн. лв.

И ги изплащаме

редовно,

остават още 4 г.

Имаме нула просрочени задължения по бюджета - това също го пише в сайта на МФ. Явно сега се разчита на манипулация и провокация - нещо, което не прави чест на всички тези кандидати за общински съветници, защото и те са участвали и гласували. Изненадва ме, че дори някои кметове на съставни селища пеят същата песен.

- А плащате ли високи данъци в Несебър? И в това ви упрекнаха индиректно в кампанията.

- Това е другото “говорене”. Община Несебър възможно най-късно направи актуализация на данъка върху недвижими имоти, като увеличението бе от 1,2 на 1,8 промила и е по-нисък в сравнение с Поморие, Царево, Приморско.

Освен това и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

- Открихте кампанията си с 30-минутен филм, за това как се е променял обликът на община Несебър за последните 12 г. Кое е най-важното, което свършихте?

- Между 2007 и 2017 г. построихме две детски градини в Несебър, разширихме и изцяло обновихме детските заведения в Равда, Кошарица, Тънково, Свети Влас, Оризаре, както и в Обзор и Несебър, предвиждаме нова детска градина в Свети Влас и разширение на ДГ “Слънце” в Слънчев бряг.

Санирана е Професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов”, която имаме идея да превърнем в колеж. За децата е осигурена хигиенична и удобна среда, но и здравословна храна.

Социалните

придобивки

се увеличават

с откриване на детска млечна кухня в Несебър и филиали по населените места. Разширихме капацитета на домашния социален патронаж, като успяхме да обхванем почти всички селища. На много места се изградиха детски и спортни площадки, игрища, обзавеждат се места за отдих и спорт.

Работихме и по подготовката на училищата за преминаване на една смяна. Разширихме, санирахме и обновихме най-голямото училище в общината “Любен Каравелов”, разширено бе и ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Свети Влас заради продължаващото разрастване на града и нуждата от увеличаване на съществуващата образователна инфраструктура.

Успяхме да модернизираме пречиствателната станция в Равда, една сериозна инвестиция в общината.

Открихме

претоварната

станция

за отпадъци - Несебър, като веднага след старта на системата общината инсталира допълнителна компактираща преса, за да се справи с ударните количества боклук през туристическия сезон. На 16 места изградихме подземни съоръжения за разделно събиране на смет, които значително подобряват естетическата визия на градската среда, като целта ни е внедряване на иновацията на повече локации.

Положихме грижи не само за осигуряване на условия за масов спорт в училищата, но подпомогнахме спортните клубове и инвестирахме в развитието на спортно-техническите бази.

За изминалите 3 мандата

успяхме да

осигурим

значителни

инвестиции

и за подобряване на пътните комуникации, както и за благоустрояването на Несебър и селищата.

Много съм горд, че след проучвания и реставрационни работи отворихме за посетителите средновековни църкви в Стария Нсебър.

- Социалната политика винаги е била ваш приоритет. Така ли ще е при следващ мандат?

- Отговорната социална политика, която общината следва, ще продължи да се изпълнява и занапред за всички възрастови групи, защото тя е сред приоритетите ми и това нееднократно подчертавах при предизборните срещи. Освен че отпускаме еднократни помощи за новородени и за инвитро процедури, таксите в детските градини са минимални. Субсидираме детски градини, училища, пенсионерски клубове, читалища, спортни клубове, здравеопазване и др.

- Разпределянето на общинските пари бе един от акцентите на предизборните ви срещи. Защо наблягате на тази тема?

- Защото искам хората да разберат, че правата ми не са повече от тези на кмета на дадено съставно селище. Че общинският бюджет се разпределя от комисии, а не от кмета. Бюджетът на общината не е само за инфраструктура, от него се субсидират социалната политика, здравеопазването, дофинансира се образованието. Ние сме една от малкото

общини с

голяма социална

насоченост

и ще продължим в тази посока. Но е важно хората да не бъдат заблуждавани, а да са наясно, че има закони, които контролират и разрешават правомощия.

- Мотото на предизборната ви кампания бе “За успеха са важни целите”. Кои са вашите?

- Тук трябва да уточня, че правилно поставените цели носят успех и това беше мотото на предната ми кампания. Тези цели, ако са правилно поставени, започват да носят успех и вече се вижда как цялостната визия на общината се променя.

- А кои са най-важните проекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 4 г.?

- Следвайки политиката на

повишаване

качеството

на живот

и на градската среда, сме заложили в програмата си изграждане на детски градини, ново начално училище, летен театър и морски аквариум, нова сграда на администрацията в Несебър, закрит басейн в кв. “Черно море”, базар с преместваеми обекти в Стария Несебър, реконструкция на рибарското пристанище в Стария град, довършване на стадиона в Свети Влас.

- Кое отличава Несебър от останалите градове в България?

- Ние посрещаме най-много туристи по Черноморието. В Стария Несебър на ден преминават по 30-40 хил. човека. Освен туристи посрещаме и много дипломати през лятото. Доволен съм, че сме успели да затвърдим името на Несебър в листата на ЮНЕСКО. Много съм щастлив, че дори южнокорейският президент знае за Несебър. Говорили сме с посланика да създадем тур до Несебър за южнокорейски туристи, които посещават Истанбул. Компенсираме отлива на руснаците като развиваме полския, чешкия, унгарския пазар. Получихме дарение $ 720 хил. от американския посланик за реставрацията на храм “Йоан Литургетос”, фондация “Левентис” отпусна средства за черквата “Св. Стефан”. Тези пари се дават, защото се вижда, че

Несебър пази

културното си

наследство

като единствения български град в ЮНЕСКО. През годините направихме всичко да възродим средновековните църкви в Стария град, да върнем автентичната атмосфера с подмяна на настилката по улиците, да подобрим цялостната визия на града.

- За 4-и път се явявате на избори като независим кандидат. Нямаше ли да ви е по-лесно с голяма партия зад гърба?

- Аз уважавам всички партии, но още в началото, когато реших да се кандидатирам, моето вътрешно чувство бе, че това е правилният начин. И с моето семейство съм коментирал, че е важно да получа подкрепата на съгражаните си.

Смятам, че не е толкова важно да имаш зад гърба си партия носител и че участие в нея не ти дава предимство.

Местните избори

са повече

мажоритарни

Зад мен застават жителите на общината, които оценят това, което се прави. Затова не искам да изневерявам на тази идея, макар да съм имал най-различни предложения.

- Какви са очакванията ви за бъдещия общински съвет? Вие нямате собствена листа, как ще работите с избраните съветници?

- Моята работа като кмет е да обединявам общинските съветници. Всеки от тях декларира, че ще работи за доброто на общината, и се надявам да е така. Защото изборите ще минат - аз никого не съм обидил и мога да гледам всеки в очите, и ще трябва да се работи.

- Очаквате ли изненади в изборните резултати?

- Аз съм се концентрирал върху моята кампания. Спортен, фуболен човек съм, знам, че мачът се играе 90 минути.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Хирургията учи на дисциплина и труд, вземане на решения в критични ситуации и работа в екип - тренинг, който има значение и в управлението, казва в интервю за в. "24 часа" новият директор на Александровска болница доц. д-р Димитър Буланов.  - Доц. Буланов, досегашната ви мениджърска позиция в областта на лечебната дейност по естествен начин ви

Проф. Михаил Константинов е изборен експерт, и председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД, което брои изборите.

Проф. Михаил Константинов: Без машини изборите ще са незаконни

Трябват 20 000 устройства, 130 млн. лв. и гаранции, че няма да се разнася зараза При този вот избирателят не е сигурен какво става с гласа му - Една от ясните цели на протеста и неговите вдъхновители е машинно гласуване на предстоящия парламентарен вот. Близо ли сме до въвеждането му, проф. Константинов

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber