Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723478 Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета www.24chasa.bg
Николай Димитров: Община Несебър няма  нито един просрочен  лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат

За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града

- Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище. В едно от тях ви посветиха стихотворение. Какво още искат хората от вас?

- Да, жестът със стихотворението беше мил. Малцина знаят, че авторката му е съученичка на Пеньо Пенев. Наистина

проведох

много срещи,

но аз регулярно се виждам с жителите на съставните селища. Някои изказаха благодарност, че през годините сме заделяли съответните средства за нормално функциониране на тези селища.

- По време на кампанията се появиха твърдения, че парите не са били разпределяни правилно и някои били ощетени?

- Наистина, когато уж кампанията щеше да е позитивна - такава, каквато аз винаги водя, в последните дни се разпространиха подобни слухове. Това е абсолютна неистина, защото всички средства, които се разпределят, и бюджетът минават през комисии в местния парламент, в които участват всички съветници. Дори и тези, които сега се кандидатират, и те са гласували, а бюджетът винаги е бил приеман с пълно мнозинство.

- Говори се, че финансовото състояние на общината е тежко, че има 20 млн. лв. дългове?

- Това е другата неистина. Всеки човек може да провери в сайта на финансовото министерство, че дългът на общината към банка, от която сме взели кредит за окончателното погасяване на плащанията за пречиствателната станция по европейски програми, в момента е 8,34 млн. лв.

И ги изплащаме

редовно,

остават още 4 г.

Имаме нула просрочени задължения по бюджета - това също го пише в сайта на МФ. Явно сега се разчита на манипулация и провокация - нещо, което не прави чест на всички тези кандидати за общински съветници, защото и те са участвали и гласували. Изненадва ме, че дори някои кметове на съставни селища пеят същата песен.

- А плащате ли високи данъци в Несебър? И в това ви упрекнаха индиректно в кампанията.

- Това е другото “говорене”. Община Несебър възможно най-късно направи актуализация на данъка върху недвижими имоти, като увеличението бе от 1,2 на 1,8 промила и е по-нисък в сравнение с Поморие, Царево, Приморско.

Освен това и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

- Открихте кампанията си с 30-минутен филм, за това как се е променял обликът на община Несебър за последните 12 г. Кое е най-важното, което свършихте?

- Между 2007 и 2017 г. построихме две детски градини в Несебър, разширихме и изцяло обновихме детските заведения в Равда, Кошарица, Тънково, Свети Влас, Оризаре, както и в Обзор и Несебър, предвиждаме нова детска градина в Свети Влас и разширение на ДГ “Слънце” в Слънчев бряг.

Санирана е Професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов”, която имаме идея да превърнем в колеж. За децата е осигурена хигиенична и удобна среда, но и здравословна храна.

Социалните

придобивки

се увеличават

с откриване на детска млечна кухня в Несебър и филиали по населените места. Разширихме капацитета на домашния социален патронаж, като успяхме да обхванем почти всички селища. На много места се изградиха детски и спортни площадки, игрища, обзавеждат се места за отдих и спорт.

Работихме и по подготовката на училищата за преминаване на една смяна. Разширихме, санирахме и обновихме най-голямото училище в общината “Любен Каравелов”, разширено бе и ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Свети Влас заради продължаващото разрастване на града и нуждата от увеличаване на съществуващата образователна инфраструктура.

Успяхме да модернизираме пречиствателната станция в Равда, една сериозна инвестиция в общината.

Открихме

претоварната

станция

за отпадъци - Несебър, като веднага след старта на системата общината инсталира допълнителна компактираща преса, за да се справи с ударните количества боклук през туристическия сезон. На 16 места изградихме подземни съоръжения за разделно събиране на смет, които значително подобряват естетическата визия на градската среда, като целта ни е внедряване на иновацията на повече локации.

Положихме грижи не само за осигуряване на условия за масов спорт в училищата, но подпомогнахме спортните клубове и инвестирахме в развитието на спортно-техническите бази.

За изминалите 3 мандата

успяхме да

осигурим

значителни

инвестиции

и за подобряване на пътните комуникации, както и за благоустрояването на Несебър и селищата.

Много съм горд, че след проучвания и реставрационни работи отворихме за посетителите средновековни църкви в Стария Нсебър.

- Социалната политика винаги е била ваш приоритет. Така ли ще е при следващ мандат?

- Отговорната социална политика, която общината следва, ще продължи да се изпълнява и занапред за всички възрастови групи, защото тя е сред приоритетите ми и това нееднократно подчертавах при предизборните срещи. Освен че отпускаме еднократни помощи за новородени и за инвитро процедури, таксите в детските градини са минимални. Субсидираме детски градини, училища, пенсионерски клубове, читалища, спортни клубове, здравеопазване и др.

- Разпределянето на общинските пари бе един от акцентите на предизборните ви срещи. Защо наблягате на тази тема?

- Защото искам хората да разберат, че правата ми не са повече от тези на кмета на дадено съставно селище. Че общинският бюджет се разпределя от комисии, а не от кмета. Бюджетът на общината не е само за инфраструктура, от него се субсидират социалната политика, здравеопазването, дофинансира се образованието. Ние сме една от малкото

общини с

голяма социална

насоченост

и ще продължим в тази посока. Но е важно хората да не бъдат заблуждавани, а да са наясно, че има закони, които контролират и разрешават правомощия.

- Мотото на предизборната ви кампания бе “За успеха са важни целите”. Кои са вашите?

- Тук трябва да уточня, че правилно поставените цели носят успех и това беше мотото на предната ми кампания. Тези цели, ако са правилно поставени, започват да носят успех и вече се вижда как цялостната визия на общината се променя.

- А кои са най-важните проекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 4 г.?

- Следвайки политиката на

повишаване

качеството

на живот

и на градската среда, сме заложили в програмата си изграждане на детски градини, ново начално училище, летен театър и морски аквариум, нова сграда на администрацията в Несебър, закрит басейн в кв. “Черно море”, базар с преместваеми обекти в Стария Несебър, реконструкция на рибарското пристанище в Стария град, довършване на стадиона в Свети Влас.

- Кое отличава Несебър от останалите градове в България?

- Ние посрещаме най-много туристи по Черноморието. В Стария Несебър на ден преминават по 30-40 хил. човека. Освен туристи посрещаме и много дипломати през лятото. Доволен съм, че сме успели да затвърдим името на Несебър в листата на ЮНЕСКО. Много съм щастлив, че дори южнокорейският президент знае за Несебър. Говорили сме с посланика да създадем тур до Несебър за южнокорейски туристи, които посещават Истанбул. Компенсираме отлива на руснаците като развиваме полския, чешкия, унгарския пазар. Получихме дарение $ 720 хил. от американския посланик за реставрацията на храм “Йоан Литургетос”, фондация “Левентис” отпусна средства за черквата “Св. Стефан”. Тези пари се дават, защото се вижда, че

Несебър пази

културното си

наследство

като единствения български град в ЮНЕСКО. През годините направихме всичко да възродим средновековните църкви в Стария град, да върнем автентичната атмосфера с подмяна на настилката по улиците, да подобрим цялостната визия на града.

- За 4-и път се явявате на избори като независим кандидат. Нямаше ли да ви е по-лесно с голяма партия зад гърба?

- Аз уважавам всички партии, но още в началото, когато реших да се кандидатирам, моето вътрешно чувство бе, че това е правилният начин. И с моето семейство съм коментирал, че е важно да получа подкрепата на съгражаните си.

Смятам, че не е толкова важно да имаш зад гърба си партия носител и че участие в нея не ти дава предимство.

Местните избори

са повече

мажоритарни

Зад мен застават жителите на общината, които оценят това, което се прави. Затова не искам да изневерявам на тази идея, макар да съм имал най-различни предложения.

- Какви са очакванията ви за бъдещия общински съвет? Вие нямате собствена листа, как ще работите с избраните съветници?

- Моята работа като кмет е да обединявам общинските съветници. Всеки от тях декларира, че ще работи за доброто на общината, и се надявам да е така. Защото изборите ще минат - аз никого не съм обидил и мога да гледам всеки в очите, и ще трябва да се работи.

- Очаквате ли изненади в изборните резултати?

- Аз съм се концентрирал върху моята кампания. Спортен, фуболен човек съм, знам, че мачът се играе 90 минути.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Инициативата на “24 часа” е важна - разглеждам я като пилотен проект, в който да се включат много българи, в отворена дискусия без забранени въпроси и “изтрити мнения” Можем да се обърнем към хората и с въпроси в специална интернет платформа 30 г. по-късно бетонът и бодливата тел са разрушени

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber