Спирането на насилието и възстановяването на реда са общ консенсус и призив на Хонгконг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723186 Спирането на насилието и възстановяването на реда са общ консенсус и призив на Хонгконг Спирането на насилието и възстановяването на реда са общ консенсус и призив на Хонгконг www.24chasa.bg
НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ДУН СЯОДЗЮН, посланик на Китайската народна република

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ДУН СЯОДЗЮН, 

посланик на Китайската народна република

Протестиращи в Хонгконг хвърлят камъни по полицията и палят автобуси. СНИМКИ РОЙТЕРС
Протестиращи в Хонгконг хвърлят камъни по полицията и палят автобуси. СНИМКИ РОЙТЕРС

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели, читатели,

Спирането на насилието и възстановяването на реда са общ консенсус и призив на Хонгконг

От юни в Хонконг относно поправките на Наредбата за избягали престъпници избухнаха мащабни демонстрации и протести, които се превърнаха в насилствени действия. Необходимо е да изясним истината по случая пред читателите.

Преглед на събитията

През февруари 2018 г. в Тайван хонконгският жител Чен Тондзя е заподозрян за убийство на своята бременна приятелка, след което е избягал в Хонконг. По този повод правителството на Специалния административен район (САР) Хонконг реши да поправи Наредбата за избягали престъпници, както и Наредбата за правна взаимопомощ относно наказателни производства, с което индивидуално да се разрешат въпросите, касаещи наказателно-съдебна помощ и екстрадиция на избягалите престъпници, с държавите и регионите, които нямат подобни дългосрочни договорки с Хонконг, в това число Тайван, Макао и континентален Китай. Хонконгската опозиция и външните сили от САЩ и Запада в интерес на собствените си политически цели пречат на приемането на гореспоменатите поправки.

През юни хонконгската опозиционна организация, т. нар. Граждански фронт за човешки права, започна да подклажда и насърчава мащабни демонстрации и протести срещу тези поправки, като на 12 юни организира насилствени действия, а именно “Обсада на сградата на Законодателния съвет”, причинявайки анулиране на заседанието на законодателния съвет за 2-о четене на поправките.

На 15 юни главният изпълнителен директор на САР Хонконг г-жа Лам Чън Юет-нгор обяви отлагане на четенето на поправките, но въпреки това опозицията продължи организирането на демонстрации и насилствени незаконни действия.

На 1 юли радикалните насилници атакуваха законодателния съвет, а на 14 юли нарочно атакуваха полицейски части, причинявайки сериозни физически наранявания на 13 полицейски служители. На 21 юли протестиращите обсадиха Централната правителствена служба за връзка в Хонконг, като омерзиха и повредиха герба и националното знаме на Китай и надраскаха множество фасади на сгради с графити от нецензурни думи, оскверняващи държавата и нацията.

Между 12 и 14 август опозицията организира незаконното събиране “Обсада на летището с един милион души”, причинявайки анулирането на около 1000 полета и сериозно нараняване на турист от континентален Китай и на журналист. На 31 август хиляди протестиращи, пренебрегвайки забраната на полицейските служби и решението за анулиране на протести на “Гражданския фронт за човешки права”, участваха в насилствени действия на различни места, включващи атаки срещу правителството на САР, Законодателния съвет и Генералния полицейски щаб на Хонконг.

Официално оттегляне на поправките от САР Хонконг

На 4 септември г-жа Лам Чън Юет-нгор обяви четири акции:

1.Оттегляне на поправките - за елиминация на притесненията на жителите.

2. Подкрепа на Надзорния съвет на полицейската служба и разглеждане на доклада и предложенията от него.

3. Разговори между г-жа Лам Чън Юет-нгор и нейните директори с жителите в различните жилищни райони, започвайки от септември.

4. Покана към социални дейци, ръководители, експерти и академици за самостоятелно изследване и предложения по въпроси като отпускане на парцели за изграждане на жилищни комплекси, различие между бедни и богати, социално равенство и справедливост и др.

Четирите акции на г-жа Лам Чън Юет-нгор получават разбиране и подкрепа от хонконгското общество. Централното китайско правителство решително подкрепи акциите на главния изпълнителен директор и нейния екип за диалозите им с различните социални слоеве и младежта, чрез съответните платформи, да намерят общо решение на проблемите. Хонгконгската общност има голяма нужда от такива конструктивни диалози. В едно цивилизовано и правово общество всички искания трябва да се поставят рационално и да са съобразени със законите.

След официалното обявяване за оттегляне на поправките от страна на правителството на САР насилствените действия, организирани от опозицията и радикалните сили продължиха. Тяхното поведение е незаконно, нерационално и неоправдано. Техните действия не целят някакви искания, а са типично политическо сплашване и изнудване. Това отдавна вече няма общо с поправките на наредбите, а с друга цел – искат да създадат хаос в Хонконг, да парализират правителството и да превземат управлението, като окончателно унищожат политиката “Една държава, две системи”.

Kомисията за външни работи на Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са разгледали и приели акта за “правата на човека и демокрацията” в Хонконг, който, пренебрегвайки фактите, открито подкрепя радикалните демонстранти и грубо се намесва във вътрешните работи на Китай. Китайската страна е силно възмутена и решително се противопоставя на това.

След обединението на Хонконг към континентален Китай политическите насоки “Една държава, две системи”, “Хората на Хонконг да управляват Хонконг” и “Висока степен на автономност” са пълноценно изпълнени, хонконгските жители използват всички гарантирани от закона права и свободи. Въпреки това, през последните почти 4 месеца характерът на ситуацията на Хонконг около поправките на законопроектите е коренно променен. С намесата на чужди сили и подкрепата на антикитайски организации радикалните демонстранти в Хонконг произволно нарушават обществения ред, рушат обществени съоръжения и нападат полицаи. Те разбиват магазини и палят, което е извън обсега на нормалното провеждане на митинги и достига крайната линия на морала, на законите и на политиката “ Една държава, две системи”. Прекратяването на насилието и възстановяването на реда в Хонконг са общ консенсус и призов на хората от различните кръгове в Хонконг. Централното китайско правителство решително подкрепя управлението на правителството на САР Хонконг и прилагане на полицейската служба и подкрепя съдебната власт на Хонконг да наказва престъпниците, съобразно със законите.

Хонконг е китайска територия и всичко, касаещо Хонконг, е вътрешна работа на Китай. Никои чужди правителства, сили, организации и лица нямат право да се намесват във вътрешните работи на Китай.

Човешката сигурност и общественият мир в Хонконг търпят сериозна заплаха

Насилствените действия в Хонконг продължават вече близо 4 месеца и степента на насилие непрекъснато ескалира. Човешката сигурност и общественият мир в Хонконг търпят сериозна заплаха. На 1 октомври, когато целият китайски народ отбелязваше 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, хонконгската опозиция и радикалните насилствени сили избраха тази дата, за да проведат незаконни демонстрации и произволни масови безредици. Нарушавайки обществения ред, те използваха смъртоносни оръжия срещу полицейските части и причиниха тежки наранявания на 30 полицаи. Такава животозастрашаваща атака срещу полицейски служители е наказуема във всяка правова държава. Централното китайско правителство решително подкрепя закоприлагането на полицейската служба за противоудар и наказание на престъпниците и за защита авторитета на законите.

Някои американски и западни политици, пренебрегвайки фактите и изопачавайки истината, игнорират насилствените действия на гангстерите и единствено критикуват законоприлагането от страна на полицията. Това е двоен стандарт и груба намеса във вътрешните работи на Китай и ние осъждаме и категорично се противопоставяме срещу техните думи и поведение.

САР Хонконг изработва и прилага Наредба за забрана на маскиране

През изминалите почти 4 месеца опозицията и радикалните насилници под наметалото на т. нар. движение “против поправките на законопроекти” организираха над 400 различни мащабни демонстрации, протести и събрания, повечето от които се превърнаха в насилствени действия. На тези протести повечето насилници са маскирани с цел избягване идентификация от страна на полицейската служба и от законно наказание. Поради това, на 4 октомври г-жа Лам Чън Юет-нгор обяви, че съгласно “Наредба за извъредни разпоредби” се изработва “Наредба за забрана на маскиране”, която влиза в сила от 5 октомври. Съгласно тази наредба никой не може да бъде маскиран по време на публични демонстрации, с цел избягване на идентификация.

Ситуацията в Хонконг под намесата на външните сили, поведението на опозицията и радикалните сили, вече няма нищо общо с поправките на законопроекти и надминава понятието за законна и мирна демонстрация и постепенно се превръща в хонконгска “цветна революция”. Част от уличните боеве вече се превърнаха в планирани и организирани насилствени престъпления. Трябва с ясна позиция и с по-ефективни мерки, да се прекратят насилието и безредиците. Правителството на САР Хонконг изработва наредба за забрана на маскиране, което е необходимо, законно, оправдано и рационално. Всъщност в много държави и региони подобни закони за забрана за маскиране на протестиращите са вече приложени. Тази наредба не е в разрез със законните права и свободи, включително за демонстрации и митинги на хонконгските жители, а напротив, тя е гаранция за сигурността на мирните демонстранти. Централното китайско правителство подкрепя необходимите мерки от страна на главния изпълнителен директор, правителството, полицейската служба и съдебната власт на САР Хонконг за налагане наказание на престъпниците и най-вече на основните престъпни фигури и на организаторите и командирите, стоящи зад тях, с цел възстановяване на обществения ред. Настояваме външните сили незабавно да спрат намесата си в работите на Хонконг и призоваваме за международна подкрепа за прекратяване относно позицията и усилията за прекратяване на насилието и масовите безредици и за възстановяване на обществения ред от страна на правителството на САР Хонгконг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Пропагандата срещу еврото е абсурдна, всеки ще спечели от въвеждането му

Пропагандата срещу еврото е абсурдна, всеки ще спечели от въвеждането му

През последните дни чета и слушам абсурдни тези и целенасочена пропаганда срещу приемането на еврото. За мен е удивителен начина, по който се води този дебат, при положение, че всички доказателства показват категорично, че всеки българин ще спечели от въвеждането на еврото. Ето защо: 1. Левът няма да се обезцени

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Апостолът на свободата стана и Апостол на сърцата

Уважаеми господин президент, Г-жо председател на Народното събрание, Г-жо вицепрезидент Ваше Светейшество, госпожи и господа народни представители, министри, господин главен прокурор, кметове и общински съветници, Ваши превъзходителства, Уважаеми съграждани, скъпи деца и ученици, Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява

Снимки: Прессекретариатът на президентството

Радев: Собственото ни униние допусна търговците в храма на българската демокрация

Нашата битка за идеала на Апостола е сега, заяви президентът в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски. Ето какво каза още той: На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави

Третата партия на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Третата партия на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

През 2001 г. Костадин Кисьов откри златен нагръдник край с. Чернозем. Снимки: 24 часа

Археологът доц. Костадин Кисьов: Колекцията на Васил Божков и сега е държавна, той е само държател

- Малка част от предметите в нея са тракийско изкуство, повечето са гръцки, римски и етруски - И той, и световните музеи са набавяли антиките си по един и същи начин - от аукциони и иманяри Доц. д-р Костадин Кисьов е изтъкнат археолог с десетки проучени могили и открития. Работил е в НИМ, а понастоящем е директор на Археологическия музей в Пловдив

"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

Тази сутрин официозът на БСП "Дума" сащиса фейсбук с публикация, в която се иска всеки програмист да бъде обложен с допълнителен месечен данък от 1000 лв. Защото получават огромни заплати, с тях оказват натиск върху цените на жилищата, освен това работят за западни фирми и не произвеждат нищо, а компютърните програми не се ядат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Любов по време на коронавирус: тъжен Свети Валентин в Китай

Тя се канеше да замине с годеника си на пътешествие-мечта през цял Китай - градините в Сучжоу, модерно изкуство в Шанхай, пързаляне с кънки по замръзналите езера в Пекин. Но връхлетя вирусната пневмония, а с нея и страхът да не се заразят. Вместо обиколка из Китай младата Цзян Лани и нейният годеник украинец останаха над две седмици в дома на

Какво ще подари Деси на Румен за Св. Валентин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Какво ще подари Деси на Румен за Св. Валентин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

Заплахите срещу журналисти не са безобидна работа

Заплахите срещу журналисти не са безобидна работа

Научаваме се, че вашата репортерка (ваша в смисъл на читателите, иначе е щатен служител на “24 часа”) Анелия Перчева е била подложена на груб и безцеремонен натиск за това, че си е свършила работата, а именно - успяла е да се срещне с ограбената баба Наска от Белозем, докато е била в болницата, и публикува с нейното изрично разрешение нейния

Образователният министър Красимир Вълчев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Красимир Вълчев: Университетите да станат центрове за развитие на регионите

Трябва да свържем университетите в мрежи, национални и най-вече европейски, защото след време нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели. Тогава и да са първи в рейтинга, пак ще им е трудно. Това каза образователният министър Красимир Вълчев на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети

Любен Тотев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Любен Тотев: В началото ректорите не бяхме доволни от рейтинга, но видяхме ползите

В началото ректорите не бяхме доволни от рейтинга на университетите, но с времето видяхме ползите. Това каза Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети, организирана от "24 часа" и "Отворено общество". "Ползата е и за двете страни

Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Георги Стойчев: За 5 години чрез рейтинга вече има повече учещи за лекари, учители, спортисти

С рейтинга само за 5 години с 37% намаляха студентите по стопанските и правни направления, а се увеличиха тези по медицина, педагогика, изкуства, спорт и отбрана. Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" на наградите за най-добрите университети. Те се връчват от "24 часа" и "Отворено общество" "Благодарение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber