Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723020 Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец” Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец” www.24chasa.bg

Ще работя за скоростен трамвай от зоопарка до центъра и метрото да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, казва в интервю кметът на столичния район "Лозенец"

Любомир Дреков и Йорданка Фандъкова проверяват ремонта на двора на 35-о училище.
Любомир Дреков и Йорданка Фандъкова проверяват ремонта на двора на 35-о училище.

- Г-н Дреков, защо отново искате доверието на хората в “Лозенец”?

- Защото работата по промяната на район “Лозенец”, която започнахме, трябва да продължи и всички проекти, които изпълняваме, да се реализират. Например “Витоша ВЕЦ - Симеоново” – 5 г., откакто съдът върна регулационния план на квартала, извършваме процедури по придобиване на частни имоти, попадащи в улици. И през следващите години успоредно с продължаващото отчуждаване ще може да започнем да изграждаме цели улици. А това ще даде пряко отражение върху живота и всекидневието на хората там. За това надграждане говоря и се надявам да получа отново доверието на хората, за да се случи тази промяна, за която работя вече 8 г.

- Кандидатите за кмет на “Лозенец” са 16. Какво обаче ви отличава от останалите 15?

- Имам опита и готовите проекти, които ще направят “Лозенец” по-добро място за живеене.

Всяка точка в

програмата ми

е финансово

обоснована и

изпълнима

в следващите 4 г. Не давам нереални обещания с цел да се харесам на избирателите, а след това да се оправдавам защо не ги изпълнявам.

- Как ще се промени районът в следващите 4 г., ако отново бъдете избран за кмет?

- През последните години заедно с жителите на района и с подкрепата на кмета на София г-жа Фандъкова поставихме основата на цялостната промяна на “Лозенец”. Изградихме базовата инфраструктура, укрепихме конструктивно сградите на всички общински училища и детски градини, построихме 2 нови детски градини, в които има и яслени групи. Реновирахме почти всички детски площадки в района и изградихме нови. Но има още много работа и промяната на “Лозенец” не трябва да спира, а да се ускори.

- Кои са основните акценти в програмата ви?

- Ако трябва да събера всичко в едно изречение, това са: инфраструктура, изграждане на улици, тротоари и междублокови пространства.

Ограничихме неправилното паркиране в района и успяхме да свалим трайно колите от тротоарите. Сега идва ред на обновяването им. Вече ремонтирахме над 45 000 кв. м тротоари. Но на фона на масовия погром, извършен от автомобилите, това е едва забележим напредък. Затова в следващия мандат това ще е един от основните акценти в работата ми. Средствата ще дойдат както от част от приходите от зелената зона за паркиране в района, така и от Столичната община. Знаете, че инвестициите в кварталите са основен акцент в програмата на г-жа Фандъкова и се предвиждат повече средства за ремонт на улици и тротоари.

Освен във “Витоша ВЕЦ – Симеоново” приоритет е и изграждането на нови улици и в кв. “Кръстова вада”. Това е дълъг процес, който, за да стигне до реалните резултати, които хората искат да видят – тротоари, улици, осветление, изисква много работа, която остава невидима, но без нея не може да преминем към самото изпълнение. Говоря за тежките и дълги процедури по придобиване на имотите, проектиране и изграждане. Това са стъпките и те не могат да се прескочат. Столичната община увеличи бюджета си за изкупуване на имоти, попадащи в улици, и само за 18 месеца придобихме над 15 000 кв. м. Готови сме с процедури за още 25 000 кв. м. Така ще преминем към изпълнението на входове и изходи от кварталите “Витоша ВЕЦ – Симеоново” и “Кръстова вада” към бул. “Симеоновско шосе” и бул. “Черни връх”, доизграждането на ул. “Могилата”, ул. “Васил Арнаудов”, връзката между улиците “Ангел Каралийчев” и “Борис Руменов”.

Във “Витоша ВЕЦ – Симеоново”

работим и по

проект за

изграждане

на училище и

детска градина

Трябва да продължим с обновяването на междублоковите пространства в целия “Лозенец”. Все още има детски площадки, които се нуждаят от реновиране, но ще наблегнем и на местата за отдих, градинките и т.н.

Завършваме строителството на нова детска градина в “Кръстова вада” със 150 места. Подготвяме и изграждане на линеен парк покрай р. Драгалевска. Работим и по осигуряване на терени за нови детски площадки.

- А какви проекти подготвяте, за да се подобри транспортното обслужване в новите квартали?

- Транспортното обслужване на новите квартали в “Лозенец” наистина е голям проблем. Готови сме с транспортната схема за довеждащ транспорт в кв. “Витоша ВЕЦ - Симеоново” към метростанция “Витоша”. Подготвяме проект за разширение на метрото от станция “Витоша” към Студентски град с метростанция във “Витоша ВЕЦ - Симеоново” близо до бъдещото училище и детска градина. Настоявам и в устройствения план на Борисовата градина да се включи удължаване на трамвайното трасе от Семинарията до зоопарка. Но това няма да е за сметка на бул. “Симеоновско шосе”, а по обособено скоростно трамвайно трасе. Така ще осигурим бърза и удобна транспортна връзка между зоопарка и центъра.

- Хората не само в “Лозенец”, но и в цяла София се дразнят от разбитите плочки и тротоари, от дупките по малките улички, липсата на осветление. Имате ли програма за решаването на тези проблеми?

- Разбира се. Както казах, в “Лозенец” състоянието на тротоарите не е добро. Реално, докато колите ги бяха превзели, на никого не му правеше впечатление, в какво състояние са просто защото не се виждаха. Със зелената зона за паркиране обаче те се освободиха. Затова казах, че акцент в програмата ми е засиленият ремонт на тротоари през следващите 4 г. Аз съм млад баща и разбирам колко е трудно понякога майките да се придвижват, бутайки количка с бебе.

Решението на

проблема с

дупките е

цялостен ремонт

на улици

Това не означава само да се излее асфалт, защото проблемите са под него - в инфраструктурата, която в долната част на района е изграждана през 50-те и 60-те години. Без нейната подмяна няма да се отървем от дупките. Затова работим и в тази посока - подменихме над 10 км ВиК мрежи и 8 км топлопроводи, както и надземната инфраструктура. Обновихме над 3500 стълба и улични лампи и изградихме 3 км мрежа на улично осветление. Работата по този приоритет ще продължи.

- А какво предвиждате за кварталните градинки - например на пл. “Йоан Павел II”, която се нуждае от ремонт, или тази до църквата “Преображение Господне”?

- Градинката до църквата е в неин имот. Разрешихме проблема и вече децата свободно си играят на площадката. Градинката на пл. “Йоан Павел II” наистина се нуждае от ремонт и той е предвиден. Ще подменим настилките и осветлението, ще поставим нови пейки и ще разширим озеленяването. Започваме и конкурс за цялостна визия на пространството под костницата на бул. “Черни връх”. Работим по проект за цялостно обновяване на градината около църквата на Кръста. Обновяването на дъбовата гора и парка около “Кошарите” са следващите ни цели.

- Има хора, които смятат, че два мандата са достатъчни и е нужна промяна не само в “Лозенец”, но и в София. Какво ще им отговорите?

- Промяната се случва и сега. Тя е основата на работата ни и главната ни цел с г-жа Фандъкова. Но промяната не идва от само себе си, нужни са визия, приоритети и много работа. Промяната струва и пари, а много от кандидатите в кампанията забравят или удобно пропускат този факт. Твърдения “два мандата са достатъчни” ми звучат като “движим се добре, но да сменим шофьора”. Кому са нужни експерименти сега, когато градът ни се развива все по-добре и все по-бързо?

- Важно ли е районният кмет и този на София да са от един екип?

- Всеки приоритет в програмата ми е резултат на съвместната ни работа и отговорност с г-жа Фандъкова и групата на ГЕРБ в СОС. София и в частност “Лозенец” нямат нужда от мрънкане и вайкане. Нужна е здрава и целенасочена работа в екип, за да се случва промяната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва изпълнителният дирекгтор на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

В тази криза са ни нужни каузи, които да държат главите ни над водата Несигурният човек, решил, че няма какво да губи, лесно се впуска в безразсъдни действия Протестите са само една от последиците от пандемията Мнозина пребориха стреса, като изключиха телевизорите си, други се хванаха с ремонт на дома

Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента   ОЩЕ АКЦЕНТИ: Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил. Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber