Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723020 Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец” Любомир Дреков: Улици за новите квартали, засилен ремонт на тротоари и още зони за отдих в район “Лозенец” www.24chasa.bg

Ще работя за скоростен трамвай от зоопарка до центъра и метрото да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, казва в интервю кметът на столичния район "Лозенец"

Любомир Дреков и Йорданка Фандъкова проверяват ремонта на двора на 35-о училище.
Любомир Дреков и Йорданка Фандъкова проверяват ремонта на двора на 35-о училище.

- Г-н Дреков, защо отново искате доверието на хората в “Лозенец”?

- Защото работата по промяната на район “Лозенец”, която започнахме, трябва да продължи и всички проекти, които изпълняваме, да се реализират. Например “Витоша ВЕЦ - Симеоново” – 5 г., откакто съдът върна регулационния план на квартала, извършваме процедури по придобиване на частни имоти, попадащи в улици. И през следващите години успоредно с продължаващото отчуждаване ще може да започнем да изграждаме цели улици. А това ще даде пряко отражение върху живота и всекидневието на хората там. За това надграждане говоря и се надявам да получа отново доверието на хората, за да се случи тази промяна, за която работя вече 8 г.

- Кандидатите за кмет на “Лозенец” са 16. Какво обаче ви отличава от останалите 15?

- Имам опита и готовите проекти, които ще направят “Лозенец” по-добро място за живеене.

Всяка точка в

програмата ми

е финансово

обоснована и

изпълнима

в следващите 4 г. Не давам нереални обещания с цел да се харесам на избирателите, а след това да се оправдавам защо не ги изпълнявам.

- Как ще се промени районът в следващите 4 г., ако отново бъдете избран за кмет?

- През последните години заедно с жителите на района и с подкрепата на кмета на София г-жа Фандъкова поставихме основата на цялостната промяна на “Лозенец”. Изградихме базовата инфраструктура, укрепихме конструктивно сградите на всички общински училища и детски градини, построихме 2 нови детски градини, в които има и яслени групи. Реновирахме почти всички детски площадки в района и изградихме нови. Но има още много работа и промяната на “Лозенец” не трябва да спира, а да се ускори.

- Кои са основните акценти в програмата ви?

- Ако трябва да събера всичко в едно изречение, това са: инфраструктура, изграждане на улици, тротоари и междублокови пространства.

Ограничихме неправилното паркиране в района и успяхме да свалим трайно колите от тротоарите. Сега идва ред на обновяването им. Вече ремонтирахме над 45 000 кв. м тротоари. Но на фона на масовия погром, извършен от автомобилите, това е едва забележим напредък. Затова в следващия мандат това ще е един от основните акценти в работата ми. Средствата ще дойдат както от част от приходите от зелената зона за паркиране в района, така и от Столичната община. Знаете, че инвестициите в кварталите са основен акцент в програмата на г-жа Фандъкова и се предвиждат повече средства за ремонт на улици и тротоари.

Освен във “Витоша ВЕЦ – Симеоново” приоритет е и изграждането на нови улици и в кв. “Кръстова вада”. Това е дълъг процес, който, за да стигне до реалните резултати, които хората искат да видят – тротоари, улици, осветление, изисква много работа, която остава невидима, но без нея не може да преминем към самото изпълнение. Говоря за тежките и дълги процедури по придобиване на имотите, проектиране и изграждане. Това са стъпките и те не могат да се прескочат. Столичната община увеличи бюджета си за изкупуване на имоти, попадащи в улици, и само за 18 месеца придобихме над 15 000 кв. м. Готови сме с процедури за още 25 000 кв. м. Така ще преминем към изпълнението на входове и изходи от кварталите “Витоша ВЕЦ – Симеоново” и “Кръстова вада” към бул. “Симеоновско шосе” и бул. “Черни връх”, доизграждането на ул. “Могилата”, ул. “Васил Арнаудов”, връзката между улиците “Ангел Каралийчев” и “Борис Руменов”.

Във “Витоша ВЕЦ – Симеоново”

работим и по

проект за

изграждане

на училище и

детска градина

Трябва да продължим с обновяването на междублоковите пространства в целия “Лозенец”. Все още има детски площадки, които се нуждаят от реновиране, но ще наблегнем и на местата за отдих, градинките и т.н.

Завършваме строителството на нова детска градина в “Кръстова вада” със 150 места. Подготвяме и изграждане на линеен парк покрай р. Драгалевска. Работим и по осигуряване на терени за нови детски площадки.

- А какви проекти подготвяте, за да се подобри транспортното обслужване в новите квартали?

- Транспортното обслужване на новите квартали в “Лозенец” наистина е голям проблем. Готови сме с транспортната схема за довеждащ транспорт в кв. “Витоша ВЕЦ - Симеоново” към метростанция “Витоша”. Подготвяме проект за разширение на метрото от станция “Витоша” към Студентски град с метростанция във “Витоша ВЕЦ - Симеоново” близо до бъдещото училище и детска градина. Настоявам и в устройствения план на Борисовата градина да се включи удължаване на трамвайното трасе от Семинарията до зоопарка. Но това няма да е за сметка на бул. “Симеоновско шосе”, а по обособено скоростно трамвайно трасе. Така ще осигурим бърза и удобна транспортна връзка между зоопарка и центъра.

- Хората не само в “Лозенец”, но и в цяла София се дразнят от разбитите плочки и тротоари, от дупките по малките улички, липсата на осветление. Имате ли програма за решаването на тези проблеми?

- Разбира се. Както казах, в “Лозенец” състоянието на тротоарите не е добро. Реално, докато колите ги бяха превзели, на никого не му правеше впечатление, в какво състояние са просто защото не се виждаха. Със зелената зона за паркиране обаче те се освободиха. Затова казах, че акцент в програмата ми е засиленият ремонт на тротоари през следващите 4 г. Аз съм млад баща и разбирам колко е трудно понякога майките да се придвижват, бутайки количка с бебе.

Решението на

проблема с

дупките е

цялостен ремонт

на улици

Това не означава само да се излее асфалт, защото проблемите са под него - в инфраструктурата, която в долната част на района е изграждана през 50-те и 60-те години. Без нейната подмяна няма да се отървем от дупките. Затова работим и в тази посока - подменихме над 10 км ВиК мрежи и 8 км топлопроводи, както и надземната инфраструктура. Обновихме над 3500 стълба и улични лампи и изградихме 3 км мрежа на улично осветление. Работата по този приоритет ще продължи.

- А какво предвиждате за кварталните градинки - например на пл. “Йоан Павел II”, която се нуждае от ремонт, или тази до църквата “Преображение Господне”?

- Градинката до църквата е в неин имот. Разрешихме проблема и вече децата свободно си играят на площадката. Градинката на пл. “Йоан Павел II” наистина се нуждае от ремонт и той е предвиден. Ще подменим настилките и осветлението, ще поставим нови пейки и ще разширим озеленяването. Започваме и конкурс за цялостна визия на пространството под костницата на бул. “Черни връх”. Работим по проект за цялостно обновяване на градината около църквата на Кръста. Обновяването на дъбовата гора и парка около “Кошарите” са следващите ни цели.

- Има хора, които смятат, че два мандата са достатъчни и е нужна промяна не само в “Лозенец”, но и в София. Какво ще им отговорите?

- Промяната се случва и сега. Тя е основата на работата ни и главната ни цел с г-жа Фандъкова. Но промяната не идва от само себе си, нужни са визия, приоритети и много работа. Промяната струва и пари, а много от кандидатите в кампанията забравят или удобно пропускат този факт. Твърдения “два мандата са достатъчни” ми звучат като “движим се добре, но да сменим шофьора”. Кому са нужни експерименти сега, когато градът ни се развива все по-добре и все по-бързо?

- Важно ли е районният кмет и този на София да са от един екип?

- Всеки приоритет в програмата ми е резултат на съвместната ни работа и отговорност с г-жа Фандъкова и групата на ГЕРБ в СОС. София и в частност “Лозенец” нямат нужда от мрънкане и вайкане. Нужна е здрава и целенасочена работа в екип, за да се случва промяната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Инициативата на “24 часа” е важна - разглеждам я като пилотен проект, в който да се включат много българи, в отворена дискусия без забранени въпроси и “изтрити мнения” Можем да се обърнем към хората и с въпроси в специална интернет платформа 30 г. по-късно бетонът и бодливата тел са разрушени

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber