“Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7721265 “Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор) “Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор) www.24chasa.bg
“Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор)

Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив - Здравко Димитров, убедително води с 29,9% пред основния си опонент Славчо Атанасов от НФСБ, подкрепата за когото е 22,2%.

Димитров е удвоил дистанцията с Атанасов в сравнение с началото на кампанията. Днес почти всеки 3-и пловдивчанин, решен да гласува на 27 октомври, ще пусне бюлетина за Димитров. Трети с 11,1% е кандидатът на БСП Николай Радев.

ГЕРБ запазва висока подкрепа при общинските листи - 22,4%, БСП е втора с 10,4%. В Общинския съвет ще участват още ВМРО-НФСБ, ЗС “Ал. Стамболийски”, “Съюз за Пловдив”, “Демократична България”, ДПС и “Кауза Пловдив”. Това показва представително социологическо проучване на “Алфа рисърч” в Пловдив от средата на октомври.

Проучването регистрира сериозна динамика в нагласите към отделните кандидати за кмет.

Здравко Димитров:

- Значително подобрен имидж - преодолява поляризацията в оценките, които преди старта на предизборната кампания са 39:38%, а към днешна дата вече са 40:28% в полза на позитивните. Драстичен спад на негативните оценки от 10 пункта.

- Увеличава дистанцията с Атанасов на I тур, като удвоява преднината си на 7,7%, достигайки 29,9% подкрепа сред гласуващите. Това се дължи както на разширяването на подкрепата и извън симпатизантите на ГЕРБ, също и на негативния тренд при Атанасов.

- При евентуален II тур с Атанасов успява да обърне подкрепата в своя полза.

Славчо Атанасов:

- От преобладаващо положителни оценки 55:37%, нагласите към него се поляризират и вече са 37:37%. Значителния спад в одобрението от 18%.

- Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22,2% от гласуващите на I тур) е заради утвърждаването на други двама силни кандидати. Единият е Николай Радев, който успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият е Георги Колев от Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”, който за няколко седмици се нареди сред значимите кандидати за кмет. На II тур привържениците на БСП заявяват, че ще подкрепят Атанасов.

- Според анализатори плюс за Здравко Димитров е, че се е заявил като носител на нов стил на управление, което е донесло мобилизация около него над 90%. За успеха му допринасят още баланс между приемственост и послания за промяна, по-толерантен стил на политическо поведение и умение да отстоява тезите си, без да отваря фронтове срещу опонентите. Също - че практически е нов играч в Пловдив.

Според социолозите предстои интересна битка за кметове в райони “Южен”, “Западен”, “Източен” и “Северен”. Докато кандидатите на ГЕРБ за “Тракия” и “Централен” са с убедителна преднина пред опонентите си.

Изследването е проведено между 8 и 14 октомври т.г. сред представителна извадка от 1207 пловдивчани с квота по пол, възраст, образование и район на Пловдив, чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е възложено и финансирано от в. “Марица”, Пловдив.

Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Димитров сега води с 8% пред Атанасов, ГЕРБ - с 12% пред БСП в Пловдив - необратимо!

Нищо чудно за II тур да се класира кандидат, който към момента не е сред водещите в надпреварата

- 7,7% е преднината на Здравко Димитров пред Славчо Атанасов в Пловдив към момента. На какво се дължи удвоената дистанция между двамата, г-жо Петрова?

- Няколко са интересните и важни тенденции в проучването за Пловдив. Едната е, че в хода на кампанията Здравко Димитров успява да мобилизира освен привържениците на ГЕРБ, които в началото не бяха много убедени, че въобще ще гласуват, а ако го направят, ще е в негова подкрепа, и симпатизанти на дясноцентристки формации.

Друга много важна тенденция е свързана с подкрепата за неговите опоненти и най-вече за основния - Славчо Атанасов. В началото на кампанията той събираше разнородна подкрепа, голямата част от която бе от средите на БСП. Но в хода на кампанията червените симпатизанти очевидно са припознали кандидата на БСП като свой и са преориентирали подкрепата си към него. Това, в интерес на истината, е важно и ключово за Пловдив, защото рядко се е случвало, ако съдим по резултата от последните местни избори там. Но ефектът е и че тази подкрепа за кандидата на БСП отслабва позициите на Славчо Атанасов. Подобно развитие наблюдаваме и при листи с други кандидати, които са успели да мобилизират гласове в своя полза. Такива са освен Николай Радев (БСП), и кандидатът на земеделския съюз "Александър Стамболийски" Георги Колев, който е сред най-силно регистриращите позитивен тренд в кампанията. Подобна до известна степен е ситуацията и с кандидата на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Тя все още запазва добри позиции сред симпатизантите без обаче да регистрира силна динамика.

- Твърди се, че има умора от управлението на ГЕРБ - доколко е фактор за изхода на изборите?

- Според мен по отношение на Пловдив, ако има изхабяване, то се отнася не само до управлявалите до момента града, а и до постоянните участници в надпреварите за кметския пост. В този смисъл редовни претенденти като Славчо Атанасов и Дани Каназирева също страдат от този процес. Като цяло обаче двете генерални тенденции, за които говорим до момента, са факторите, които позволяват на кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров да удвои дистанцията си от основния си опонент Славчо Атанасов.

- В надпреварата в общинските листи ГЕРБ води също убедително с над 12% пред БСП, а иначе в местния парламент влизат общо 8 партии. Как ще се сработят?

- Вотът за общински листи е доста силно фрагментиран. Ако на миналия вот представителство са получили 7 партии, сега такава възможност имат между 7 и 9 формации. Това означава, че следващият местен парламент ще е без партийно мнозинство.

- Какво означава това за бъдещата му работа?

- За да могат нещата да вървят добре и организирано в този общински съвет, очевидно ще има нужда от търсене на мнозинство. И точно тук е интригата - дали ще се сформира такова мнозинство на ценностна основа, или ще се търсят т.нар. плаващи, конюктурни мнозинства по определени казуси, случаи и политики. Гражданите на Пловдив очакват все пак да има ясна линия по отношение на политиките, които се провеждат в града. Защото казусите са конкретни, но решенията са или леви, или десни. Може да се вземат различни решения, но е важна ценностната база на мнозинството. В този смисъл за жителите на Пловдив е много важно дали ще има такова мнозинство, или ще има плаващи конюнктурни мнозинства по конкретни казуси. Последното много често генерира съмнения за различен тип договорки, задкулисни споразумения, включително и корупция. Това е нещо, за което бъдещите общински съветници веднага след изборите ще трябва да вземат решение.

- Очаквате ли изненада, или по-точно отклонение от позитивния тренд за ГЕРБ?

- Нямаме причини да смятаме, че тенденциите, които регистрираме, могат да обърнат посоката си. Но е много вероятно тези тенденции в оставащата седмица до първия тур на изборите да продължат да се развиват. От тази гледна точка не бихме се изненадали, ако има разлика в номиналната подкрепа, която към момента регистрираме за отделни кандидат. И не толкова в пропорционалния вот, колкото в подкрепата за кмет на общината. Защото кандидатът на БСП е във възходяща тенденция, както и тези на по-малките листи. До края на кампанията те може да подобрят позициите си и да се доближат до двамата водещи кандидати. Така че, почти няма съмнение, че ще има балотаж в Пловдив, но не би било изненадващо за втория тур да се класира кандидат, който към момента не е сред водещите в надпреварата.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка: Pixabay

Вирусолог: 2/3 от населението трябва да придобият имунитет, за да се справим с COVID-19

Мартин Айхнер е вирусолог към университета в Тюбинген. Заедно със здравната служба на Баден-Вюртемберг той е създал коронавирус-симулатор - CovidSIM. Той разработва различни сценарии за развитие на пандемията в зависимост от зададените в него данни. Ефективни ли са сегашните ограничения на събиранията

СНИМКА: Архив

Без училище. Какво означава пандемията за милиони младежи?

На учениците в много страни по целия свят бе казано да си останат вкъщи, докато правителствата им се борят с пандемията от коронавируса. За някои това може да изглежда просто като продължение на ваканцията: за други обаче залогът е квалификацията и плановете им за бъдещето - или което е по-лошо, следващото им хранене

СНИМКА: Ройтерс

Отстъпление пред COVID-19: Поуките от САЩ

След като в края на март броят на болните в триъгълника, образуван от щатите Мериленд, Вирджиния и столичния окръг Колумбия, наближи 3500 души, губернаторите им задължиха с укази хората да не излизат след 8 вечерта. Всъщност става дума за комендантски час - извънредна мярка от гледна точка на географията и обхвата на населението

Статията на Любомира Николаева в "24 часа"  от 25 април 2014 г.

Ето как описахме нашествието на MERS преди 6 години

Местен лекар от саудитска болница бе уволнен, защото докладва за нов смъртоносен щам Нов вирус плъзна из интернет. Най-модерното меме на първи април е снимка на статия от хартиеното издание на в. “24 часа” от 25 април 2014 г. Тя се превърна в най-обсъжданото и споделяно събитие в социалните мрежи. Причината е заглавието й - “Новият коронавирус:

29 март - денят с първи пробив във възхода на смъртта

29 март - денят с първи пробив във възхода на смъртта

Кое е важното число сред многобройните, които ни заливат около коронавируса - това, което показва, че на ускорението е сложена спирачка Един въпрос в момента вълнува човечеството: кога инфекцията ще започне да затихва? Отговора го знае само Господ, но и ние се опитваме да го отгатнем. Защото, ако това продължи дълго

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса

България е блестящ пример, че ваксината БЦЖ пази и от коронавируса Най-засегнати от днешната пандемия са държави, които никога не са имунизирали срещу туберкулоза Върлува пандемия от коронавируса и някои страни вече са буквално съсипани от болестта, други обаче почти не я усещат. И това е смайващо. Обяснява се с различия в културата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Идва и трета вълна на икономическо цунами - кои сектори ще удари

Добре е, че актуализацията на бюджета на този етап не прекрачва 3% дефицит Доскоро всичко вървеше нормално – растеше броят на чуждите туристи, експортните пазари показваха положителна динамика, вътрешното потребление се увеличаваше. Имаше сигнали за известно възстановяване на европейската икономика след слабостта във втората половина на миналата

Снимка Ройтерс

Нормалното беше дотук: за какво да се готвят хората в Русия

Американски изследователи изчислиха, че през 2020 г. световният БВП ще се свие с 1,1 на сто. През второто тримесечие дори ще видим в някои икономики съществена отрицателна динамика - БВП на САЩ ще намалее с 14 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 22 процента. Прогнозата за Русия не е толкова лоша засега

Подобно на българския главен прокурор Иван Гешев, американският зам.-главен прокурор призовава институциите да вземат своевременни и адекватни мерки за справянето с кризата. Снимка Архив

Как българската и американската прокуратура се оказаха с идентични мерки срещу COVID-19

В контекста на световната социална и икономическа криза, до които с бързи темпове води все по-агресивно разпространяващата се пандемия от COVID-19, правоохранителните органи на всяка отделна държава трябва да бъдат стожер за запазването на правата на гражданите и на общественото спокойствие, пише "Правен свят"

Мъж пазарува по време на строгите мерки заради вируса в Рим.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Животът след COVID-19: Нова класа патриоти. Без докосване. Избори не в 1 ден, а цял месец. Масова кулинаризация

“Политико” събра прогнози на глобални умове след коронавируса. Политическото противопоставяне ще стихне, експертите стават важни, глад за развлекателна индустрия Ще останат ли нациите затворени? Ще стане ли докосването табу? Какво ще се случи с ресторантите? Заради кризата, предизвикана от коронавируса

Георги Марков СНИМКА: Архив

Георги Марков: Идиоти по време на чума!

"Идиоти по време на чума! Оставка на Урсула фон дер Лайен!" "Брюкселският неолиберален елит погреба Европа със своето безхаберие. Прав е австрийският канцлер Себастиан Курц, че от Брюксел не дойде нито едно добро предложение за справяне с коронавируса." "По хиляда човека на ден умират в Италия, по хиляда умират в Испания, стотици - във Франция

Мисирките ще спасят България

Мисирките ще спасят България

Трябва да се пита и досажда поне 100 пъти повече Най-знаменитата “мисирка” на древността е философът Сократ. Изхождайки от принципа “аз знам, че нищо не знам”, той се впуска в серия досадни въпроси и за малко да си изкара боя в началото на “Държавата” според разказа на Платон. Днешните генерали са прави да се дразнят

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber