“Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7721265 “Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор) “Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор) www.24chasa.bg
“Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор)

Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив - Здравко Димитров, убедително води с 29,9% пред основния си опонент Славчо Атанасов от НФСБ, подкрепата за когото е 22,2%.

Димитров е удвоил дистанцията с Атанасов в сравнение с началото на кампанията. Днес почти всеки 3-и пловдивчанин, решен да гласува на 27 октомври, ще пусне бюлетина за Димитров. Трети с 11,1% е кандидатът на БСП Николай Радев.

ГЕРБ запазва висока подкрепа при общинските листи - 22,4%, БСП е втора с 10,4%. В Общинския съвет ще участват още ВМРО-НФСБ, ЗС “Ал. Стамболийски”, “Съюз за Пловдив”, “Демократична България”, ДПС и “Кауза Пловдив”. Това показва представително социологическо проучване на “Алфа рисърч” в Пловдив от средата на октомври.

Проучването регистрира сериозна динамика в нагласите към отделните кандидати за кмет.

Здравко Димитров:

- Значително подобрен имидж - преодолява поляризацията в оценките, които преди старта на предизборната кампания са 39:38%, а към днешна дата вече са 40:28% в полза на позитивните. Драстичен спад на негативните оценки от 10 пункта.

- Увеличава дистанцията с Атанасов на I тур, като удвоява преднината си на 7,7%, достигайки 29,9% подкрепа сред гласуващите. Това се дължи както на разширяването на подкрепата и извън симпатизантите на ГЕРБ, също и на негативния тренд при Атанасов.

- При евентуален II тур с Атанасов успява да обърне подкрепата в своя полза.

Славчо Атанасов:

- От преобладаващо положителни оценки 55:37%, нагласите към него се поляризират и вече са 37:37%. Значителния спад в одобрението от 18%.

- Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22,2% от гласуващите на I тур) е заради утвърждаването на други двама силни кандидати. Единият е Николай Радев, който успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият е Георги Колев от Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”, който за няколко седмици се нареди сред значимите кандидати за кмет. На II тур привържениците на БСП заявяват, че ще подкрепят Атанасов.

- Според анализатори плюс за Здравко Димитров е, че се е заявил като носител на нов стил на управление, което е донесло мобилизация около него над 90%. За успеха му допринасят още баланс между приемственост и послания за промяна, по-толерантен стил на политическо поведение и умение да отстоява тезите си, без да отваря фронтове срещу опонентите. Също - че практически е нов играч в Пловдив.

Според социолозите предстои интересна битка за кметове в райони “Южен”, “Западен”, “Източен” и “Северен”. Докато кандидатите на ГЕРБ за “Тракия” и “Централен” са с убедителна преднина пред опонентите си.

Изследването е проведено между 8 и 14 октомври т.г. сред представителна извадка от 1207 пловдивчани с квота по пол, възраст, образование и район на Пловдив, чрез пряко стандартизирано интервю. Проучването е възложено и финансирано от в. “Марица”, Пловдив.

Геновева Петрова, "Алфа рисърч": Димитров сега води с 8% пред Атанасов, ГЕРБ - с 12% пред БСП в Пловдив - необратимо!

Нищо чудно за II тур да се класира кандидат, който към момента не е сред водещите в надпреварата

- 7,7% е преднината на Здравко Димитров пред Славчо Атанасов в Пловдив към момента. На какво се дължи удвоената дистанция между двамата, г-жо Петрова?

- Няколко са интересните и важни тенденции в проучването за Пловдив. Едната е, че в хода на кампанията Здравко Димитров успява да мобилизира освен привържениците на ГЕРБ, които в началото не бяха много убедени, че въобще ще гласуват, а ако го направят, ще е в негова подкрепа, и симпатизанти на дясноцентристки формации.

Друга много важна тенденция е свързана с подкрепата за неговите опоненти и най-вече за основния - Славчо Атанасов. В началото на кампанията той събираше разнородна подкрепа, голямата част от която бе от средите на БСП. Но в хода на кампанията червените симпатизанти очевидно са припознали кандидата на БСП като свой и са преориентирали подкрепата си към него. Това, в интерес на истината, е важно и ключово за Пловдив, защото рядко се е случвало, ако съдим по резултата от последните местни избори там. Но ефектът е и че тази подкрепа за кандидата на БСП отслабва позициите на Славчо Атанасов. Подобно развитие наблюдаваме и при листи с други кандидати, които са успели да мобилизират гласове в своя полза. Такива са освен Николай Радев (БСП), и кандидатът на земеделския съюз "Александър Стамболийски" Георги Колев, който е сред най-силно регистриращите позитивен тренд в кампанията. Подобна до известна степен е ситуацията и с кандидата на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Тя все още запазва добри позиции сред симпатизантите без обаче да регистрира силна динамика.

- Твърди се, че има умора от управлението на ГЕРБ - доколко е фактор за изхода на изборите?

- Според мен по отношение на Пловдив, ако има изхабяване, то се отнася не само до управлявалите до момента града, а и до постоянните участници в надпреварите за кметския пост. В този смисъл редовни претенденти като Славчо Атанасов и Дани Каназирева също страдат от този процес. Като цяло обаче двете генерални тенденции, за които говорим до момента, са факторите, които позволяват на кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров да удвои дистанцията си от основния си опонент Славчо Атанасов.

- В надпреварата в общинските листи ГЕРБ води също убедително с над 12% пред БСП, а иначе в местния парламент влизат общо 8 партии. Как ще се сработят?

- Вотът за общински листи е доста силно фрагментиран. Ако на миналия вот представителство са получили 7 партии, сега такава възможност имат между 7 и 9 формации. Това означава, че следващият местен парламент ще е без партийно мнозинство.

- Какво означава това за бъдещата му работа?

- За да могат нещата да вървят добре и организирано в този общински съвет, очевидно ще има нужда от търсене на мнозинство. И точно тук е интригата - дали ще се сформира такова мнозинство на ценностна основа, или ще се търсят т.нар. плаващи, конюктурни мнозинства по определени казуси, случаи и политики. Гражданите на Пловдив очакват все пак да има ясна линия по отношение на политиките, които се провеждат в града. Защото казусите са конкретни, но решенията са или леви, или десни. Може да се вземат различни решения, но е важна ценностната база на мнозинството. В този смисъл за жителите на Пловдив е много важно дали ще има такова мнозинство, или ще има плаващи конюнктурни мнозинства по конкретни казуси. Последното много често генерира съмнения за различен тип договорки, задкулисни споразумения, включително и корупция. Това е нещо, за което бъдещите общински съветници веднага след изборите ще трябва да вземат решение.

- Очаквате ли изненада, или по-точно отклонение от позитивния тренд за ГЕРБ?

- Нямаме причини да смятаме, че тенденциите, които регистрираме, могат да обърнат посоката си. Но е много вероятно тези тенденции в оставащата седмица до първия тур на изборите да продължат да се развиват. От тази гледна точка не бихме се изненадали, ако има разлика в номиналната подкрепа, която към момента регистрираме за отделни кандидат. И не толкова в пропорционалния вот, колкото в подкрепата за кмет на общината. Защото кандидатът на БСП е във възходяща тенденция, както и тези на по-малките листи. До края на кампанията те може да подобрят позициите си и да се доближат до двамата водещи кандидати. Така че, почти няма съмнение, че ще има балотаж в Пловдив, но не би било изненадващо за втория тур да се класира кандидат, който към момента не е сред водещите в надпреварата.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

За да се срещне с Тръмп, Борисов  ще прекоси минно поле

За да се срещне с Тръмп, Борисов ще прекоси минно поле

Трябва много да внимава какво ще говори Бойко Борисов трябва мнооого да внимава какво ще говори на президента Тръмп след 4 дни. Всичко, което се изтърве да каже, може да бъде превратно изтълкувано и да удари я по американския президент, я по него самия. Както знаем, в момента в долната камара на американския Конгрес тече процедура по импийчмънт на

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин неслучайно предрече разпадане на Европейския съюз

ЕС ще продължи да се разпада, прогнозира руският президент и посочи дори евентуален срок - "към началото на 2028 година". Според него някои страни от Източна Европа може да поемат по пътя на Великобритания. Доскоро подобно нещо бе сякаш немислимо, а сега изглежда съвсем вероятно. При всяко положение никак не е сигурно

Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

"Мадам Фигаро": Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва в ухото на Тръмп

Тя е на 53 години и е харизматична блондинка, която от 31 октомври е назначена на поста духовен съветник в Белия дом. Това е Пола Уайт, пасторката мултимилионерка, която проповядва на ухото на Доналд Тръмп, пише френското издание "Мадам Фигаро". "Навсякъде, където аз мина, Бог властва! Когато съм в Белия дом, Бог е в Белия дом

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

В Саудитска Арабия – най-бедната държава на планетата преди откриването на нефтените находища през 1941 г., днес можеш да бъдеш много по-щастлив пенсионер дори от колегите си в Норвегия и Швейцария. Там най-високите пенсии достигат 16 хиляди долара на месец, а пенсионната възраст, вместо да се увеличава като навсякъде по света, намалява

СНИМКА: Pixabay

НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември

Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб? Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко. Математически анализи липсват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

След 2 присъди поради произшествия с жертви не следва ли да има по-тежки последици за един професионален шофьор Трябва да се проверяват периодично с напредването на възрастта шофьорите на камиони годни ли са да управляват 76-годишният Петко Славов прегази 5-годишната Марая с камиона си в Русе. На 20 години – през 1963 г

30 години от първия митинг след падането на Живков!

30 години от първия митинг след падането на Живков!

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София Тридесет години от първия митинг! Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена. Знак за това е поредното драматично заседание на Националния

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber