Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719335 Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село” Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село” www.24chasa.bg
Христо Апостолов

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов

Йорданка Фандъкова и Христо Апостолов
Йорданка Фандъкова и Христо Апостолов СНИМКА: Гео Калев

- Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви?

- Обичам "Красно село”. Това е моят дом, моят корен. Тук съм роден, тук създадох семейство. И искам районът да стане едно от най-хубавите места в София. Но това няма как да се случи само за един мандат. Четири години работа са твърде недостатъчни, за да променя района си така, както бих искал да изглежда.

Много проекти за облагородяването на кварталите са завършени, но поне още толкова сме започнали заедно с екипа ми в администрацията. Не обичам недовършените неща, калпавата работа, както и прехвърлянето на отговорността върху друг. Основните акценти в програмата ми са няколко: успешно да завършим третия метродиаметър; да продължим обновяването на улиците и тротоарите в кварталите на района - като например цялостно обновяване на тротоарите на бул. “Братя Бъкстон”, ще изградим нов линеен парк с велосипедна алея по бул. “Македония” заедно с реконструкцията на трамвайното трасе от Съдебната палата до “Княжево”. С разширяването на бул. “Тодор Каблешков”

ще изградим

трамвайно трасе

между

булевардите

“Цар Борис III”

и “Черни връх”

Планираме изграждане на пешеходна връзка между парк “Хиподрума” и градинка “Гъбките”. Продължаваме и с обновяването на градинките и детските площадки в района, които са над 150. Ще увеличим броя на местата в яслите и детските градини чрез разширяването им и изграждането на нови - с нов корпус на 31-а ясла, 8-а детска градина, строителството на нова сграда до пазар “Борово”. Продължаваме и с обновяването на училищата, планираме и цялостен ремонт на игрищата в “Хиподрума”, пл. “Ручей”, “Кореняка” в “Лагера”, нова многофункционална спортна зала на 51-о училище “Елисавета Багряна”, както и буферен паркинг до пазар “Красно село” и др.

- Какво успяхте да свършите през последните 4 г. и за какво не ви стигна времето?

- Всичко, което не успях да постигна или довърша през този мандат, съм заложил в програмата за следващия. А какво е свършено – може да се види само от една обиколка из района. Срещам се с мои съкварталци, а и с познати, живеещи в чужбина, които не са идвали от известно време в София. Радостен съм, когато виждам удивлението в очите им и чувам добрата оценка за свършеното. А в цифри то изглежда така: положени са 5590 кв. м пътни настилки, ремонтирани са 25 195 кв. м тротоари и паркинги, изградени са 200 стълба за улично осветление, санирани са 12 многофамилни жилищни сгради, работи се по още 2 блока, а за друг тече процедура, обновени са училищата и детските градини в района. Основно са ремонтирани 25 детски и спортни площадки в кварталите “Лагера”, “Хиподрума”, “Красно село”, “Славия”, “Борово” и др., а още 4 са в подготвителен етап. Извършихме конструктивно укрепване и ремонт на културния дом “Красно село”... Трудно е да изброя всичко. Удовлетворен съм от свършеното, но най-важното е какво мислят съкварталците ми и дали ще получа отново доверието им.

- “Красно село” скоро ще се сдобие с метро. Как това ще промени кварталите в района, през които то ще мине?

- Със сигурност това е

огромно удобство

за гражданите от

кварталите, през

които метрото

ще мине

София расте и се променя. Но мисля и за проблемите, които то може да създаде например за паркирането. Автомобили от Перник и Кюстендил се движат и паркират в кварталите “Красно село”, “Славия” и “Лагера”, доста коли, идващи от “Драгалевци” и “Симеоново”, минават по бул. “България” и спират в “Хиподрума” и “Белите брези”. Затова с разширението на метрото изграждаме нов буферен паркинг до пазар “Красно село”.

- Паркирането е сериозен проблем. Какво е вашето решение?

- Да, така е, и не само в “Красно село”. Проблемът е в цяла София. През мандата ми бяха ремонтирани 25 195 кв. м тротоари и паркинги, за спиране на недобросъвестните шофьори поставихме 2200 антипаркинг стълбчета. Нужно еда се направят още паркинги, включително и подземни. Ще изграждаме нови паркинги и там, където е останала общинска собственост. Може да въведем и зелена зона за паркиране, ако, разбира се, гражданите в кварталите го пожелаят. Въведохме такава зона в “Крива река” и добрите резултати са налице. Така има и по-строг контрол за нарушителите, и по-хармонизирана среда за живеене. Убеден съм, че където има регулация, има и по-успешно решение на проблемите.

- Проблем в кварталите продължават да бъдат дупките по улиците и лошото състояние на тротоарите. Какво предвиждате в програмата си за следващите 4 години?

- Никога не сме пренебрегвали този проблем – доказват го данните, които посочих. Съзнавам, че имаме още много работа заедно със Столичната община. Няма как с един замах да се запълнят всички дупки, да се решат всички проблеми. Освен финансиране, което се отпуска от Столичната община, са необходими координация и организация и последващ контрол. Затова е важно районната администрация, столичната администрация и гражданите да работим заедно за по-добри резултати. Ще продължавам да бъда упорит и последователен и да правя всичко възможно, което позволяват правомощията на районния кмет.

- За район “Красно село” има регистрирани най-много кандидати за районен кмет - 18. Защо е толкова важен “Красно село” и какво ви отличава от останалите 17 кандидати?

- Всеки район е важен за тези, които живеят в него, а и за цялостния облик на столицата. Значение има всеки квартал, всеки блок, всяка сграда, в която живеят хора, работят и се учат. В личен емоционален план за мен “Красно село” е най-важният район, защото съм роден и израснал тук. Тук са родени дядо ми, баща ми, децата ми. Това е районът, който повече от всичко искам да се развива и хората да живеят добре!

Колкото до броя на кандидатите – това едва ли е от особено значение. На миналите избори те бяха повече – 24.

В срещите си с хората от района не обещавам, че тепърва ще свърша нещо, а заявявам, че

ще продължа да

работя упорито

и до добър завършек на заложените идеи и цели! И знам как да го постигна. Досегашната работа заедно с грешките и успехите ми помагат да продължа още по-уверено и в следващия мандат.

- Защо е важен районният кмет? Какво зависи от него, след като той няма бюджет, и има ли значение дали кметът на София и районният кмет са от една партия?

- В район “Красно село” живеят около 100 000 души и заедно с тези, които работят тук, бройката е значително по-голяма.

Районният кмет и екипът му стоят най-близо до тях, решават проблемите им – по компетентност, но и със сърце. Затова за хората е важно кого ще изберат. През изминалия мандат работих с г-жа Йорданка Фандъкова – тя като столичен кмет от ГЕРБ, аз като избран районен кмет от СДС. Но в съвместната ни работа за района и столицата нямаше партийни пристрастия. Над всичко бяха проблемите на хората и заедно търсехме най-мъдрите и работещи решения. Ако бъда избран, съм сигурен, че с кмета на столицата ще продължим да работим в интерес на жителите на “Красно село” и ще изпълня моята голяма мечта – да стане един от най-красивите, уредени и уютни райони в София.

Визитка:

Роден през 1974 г. в София. Магистър е по екология и опазване на околната среда от Югозападния университет в Благоевград. На местните избори през 2015 г. е избран за кмет на район “Красно село” в София от СДС. Сега отново е кандидат, като номинацията му е подкрепена от ГЕРБ и СДС. Семеен, с две деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 
проекта в България за 5,36 милиарда евро

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 проекта в България за 5,36 милиарда евро

Ще продължим да се фокусираме върху това, което можем най-добре - намаляване на неравенството и поддържане на инфраструктурата и конкуренто способността, казва вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Още акценти: Ангажираността на Европейския инвестиционен фонд е знак за доверие в потенциала на българските фирми Новата ни

Теодора Петкова

Теодора Петкова: Децата трябва да знаят, че зад парите не стоят само блага, а и възможност да направиш добро за някого

Достъпно и с примери нека да влязат в света на финансите. Представям си го като учебен предмет, казва новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Още акценти: Да говорим с тях и затова, че на всекиго по-равно, не е възможно На финансово грамотен клиент можеш да обясниш защо начинът, по който предлагам нещо да се случи

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Снежина Петрова. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Снежина Петрова: Ще правим нова трактовка на “Под игото” с моите студенти, за да разберат младите архаичния език

След спектакъла “Медея” се чувствам успяла, казва актрисата - Г-жо Петрова, честита награда! Получихте отличието за хуманитаристика "Богдан Богданов". За спектакъла "Медея" ли е? - Да, Не, за проекта, от който спектакълът е част. В мотивите на журито бяха споменати интердисциплинарността на проекта, популяризиране богатството на културата

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber