Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719315 Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка www.24chasa.bg
Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова

- Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова?

- Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания. Предстои да видим такива резултати през следващата седмица. Досегашните данни от социологическите агенции ни дават представа за стартовите позиции на основните кандидати, за нагласите на хората преди началото на кампанията.

- Последното проучване на “Алфа рисърч”, което регистрира 1,7% преднина на Йорданка Фандъкова пред Мая Манолова в София, е проведено между 3 и 7 октомври, него ли имате предвид?

- И други, разбира се. Всичките са правени на терен в началото на кампанията. Така че с каквито и социологически данни да разполагаме, това са стартовите позиции на кандидатите за кмет.

Има обаче една ясна тенденция - кандидатът на “Да, България” в София става все по-разпознаваем. Което означава, че част от колебаещите се за кого да гласуват избиратели на първи тур в София се ориентират именно към него. Затова все повече се налага въпросът, който си задавахме още преди три месеца - за кого биха гласували на втори тур избирателите на “Демократична България”.

- Да разбирам ли, че според вас развоят от двубоя Фандъкова-Манолова в София ще е балотаж, изходът от който ще зависи в голяма степен от гласовете на десните?

- За мен от основно значение ще бъде резултатът на първи тур. Защото подредбата на първи тур ще покаже тежестта на всеки един от тях. А аз съм напълно убедена, че десните избиратели, макар и не всичките да гласуват за Йорданка Фандъкова, ще гласуват в полза на дясното. Няма как десни избиратели да гласуват за Мая Манолова.

- Една от основните разлики между двете претендентки за кметския стол в столицата е, че Фандъкова управлява столицата 10 г. и резултатите от това управление са повече от видими, а Манолова не е управлявала дори община. Кое ще надделее - оценката за свършеното от Фандъкова или желанието за промяна?

- Основна теза на щаба на Мая Манолова и нейната основна атака срещу Фандъкова е, че има умора от управлението. Затова и не приемам като обективна оценка твърдението за умора в управлението на ГЕРБ в столицата. Всъщност обещанието за “енергична” промяна присъства в предизборната програма и на двете - Фандъкова обещава промяна в управлението, а Манолова - в управляващите. Въпросът е кой вид промяна ще поиска мнозинството от избирателите.

От друга страна, ако трезво погледнем съдържанието на предизборните обещания, ще видим, че всички кандидати предлагат едни и същи приоритети и най-вече едни и същи решения на основните проблеми пред столицата. Видно е, че опонентите на Фандъкова внимателно са прочели нейната програма и са “превели” на свой език всички добри идеи и предложения, които има в нея. Както и обратното - Фандъкова като кмет използва значим управленски ресурс и от година работи с екип от експерти, който развива “Визия за София”. Там се търсят решения на основните проблеми и слабости, критикувани от опонентите й, а от публичните дебати се заимстват добри идеи и предложения.

Но, за съжаление, хората много малко се заслушват в съдържанието на управленските програми. Дебатът е силно политизиран, като стремежът на Манолова е да го поляризира и да засили емоционалния му градус. Фандъкова залага на обратното - рационално мислене и трезва преценка, очаква хората да видят, че постигнатото е стъпка по посока на обещаното. Въпросът е дали Манолова ще успее да екзалтира софиянци, да провокира и стимулира тяхното недоволство, или Фандъкова ще съумее да убеди “дясна София”, че разумната промяна може да се гарантира само от едно дясно мнозинство и като се “надгради” вече направеното.

Има още един безспорен факт - в бъдещия общински съвет нито една партия няма да има самостоятелно мнозинство. Като избират кмет, софиянци ще изберат и логиката, по която ще се формира мнозинството - по оста ляво-дясно или на принципа за-против статуквото. Парадоксът е, че най-сигурният начин да се запази статуквото в София е, като се гласува за Мая Манолова, защото в Столична община тя би била един безпомощен фигурант, който непрекъснато ще обещава на гражданите това, което те искат, без да има управленския ресурс да го постигне. Няма как зад Манолова в общинския съвет да застане работещо мнозинство. Ще се формират временни коалиции по интереси, което е формулата на задкулисното и безотговорно управление.

- Кои от качествата на Фандъкова биха привлекли подкрепата на избирателите на 27 октомври?

- В последните дни стана ясно, че Фандъкова не залага на свои персонални качества, а поема конкретни ангажименти, които биха привлекли избиратели. Подчертава, че е направено много, но в момента дори самата логика на управление на София предполага промяна на приоритетите. Защото едни са били те преди 10 г. при определен тип кризи, други са сега, когато според нея управлението е стабилизирано в средносрочна и дългосрочна перспектива. Основният акцент е, че ГЕРБ се стреми към промяна. От тази гледна точка може да се каже, че успехът на Фандъкова ще зависи от това доколко столичани ще привидят в нея агент на тази промяна, познавайки досегашната й работа, приоритетите и програмата й. Тъкмо тези хора са нейният електорален потенциал.

- Според вас Мая Манолова като фактор на промяната ли е схващана от столичани?

- За мен основната слабост на Мая Манолова е в централния акцент в нейните послания - тезата, че чрез нея ще управляват гражданите, че ако спечели кметското място, тя във всеки един момент, ще се допитва до тях. “Ние правим това, което гражданите искат” обаче е най-примитивната и учебникарска формула за популистко управление. Другото популистко клише е безсъдържателното антикорупционно говорене. Не казваме нещо съществено различно, всъщност дори не говорим за управленска програма, просто и само говорим за корупция и по всяка тема и по всеки повод.

Този откровен популизъм е нещо, което най-много ме притеснява в Манолова. Защото нямам отговор на въпроса дали това е знак за политическа арогантност на нейния екип, или за първичност в подхода, чрез който търсят подкрепа. Но е безспорно, че според екипа на Манолова нейната кампания може да постигнe максимално добри резултати най-вече чрез популизъм.

- В проучване на “Тренд” по поръчка на “24 часа” какъв да бъде идеалният кмет освен честен, енергичен, трудолюбив, некорумпиран, 36% искат да е мъж, а над 3 пъти по-малко - 10%, жена. Защо? И дали надпреварата между двете претендентки за градоначалник на София няма да пострада от тази гледна точка?

- Изследването на “Тренд” се отнася до всички кметове и съм убедена, че общо за страната хората предпочитат кметът да е мъж. Но когато става дума за столицата, говорим за един огромен ресурс. И софиянци три пъти избират жена, защото се боят, че силовото управление на един мъж би довело до чести аварийни ситуации. Вероятно подозренията са, че ако управлява некоректно или некомпетентно, мъжът градоначалник би направил по-големи бели в София, отколкото една жена. Вероятно обикновените хора смятат, че потенциалът за злоупотреба при мъжете е по-висок. И тъй като в столицата мащабите на кметската злоупотреба с власт могат да бъдат много големи, да гласуваш за жена в случая се предпочита като по-безопасно. Затова си мисля, че до този момент Йорданка Фандъкова неслучайно печелеше в конкуренцията си с мъже.

- Социолози коментираха прираста на София през последните години с около 200-300 хиляди души, дошли от други населени места в страната. Как очаквате да гласуват те?

- Едва ли всички тези хора ще гласуват, защото мнозинството сред тях не са регистрирани като избиратели. Като цяло дошлите наскоро в София по правило не са избиратели.

- Другата основна интрига в тези избори - битката за Пловдив, се развива по подобен на столичната начин - според проучване на “Неохрон” Здравко Димитров (ГЕРБ) води пред Славчо Атанасов с 3%, което е в рамките на грешката. Кой ще е победителят?

- В Пловдив ситуацията е различна - там ГЕРБ играят не с досегашния си кмет, а с областния си управител. Там грешките на местната власт през настоящия мандат ще се съизмерват с грешките на кмета от предишния мандат. Защото Славчо Атанасов не е ново лице. Има и още един детайл - в София ГЕРБ има подкрепата не само на СДС, с което направиха местна коалиция, но и на ВМРО - Ангел Джамбазки доста умело акцентира върху грешките на Манолова в предизборните дебати и така работи за Фандъкова. Видно е, че кандидатът на “Демократична България” като че ли по-скоро припява на Манолова, от което определено губи част от традиционните избиратели на тъй наречената градска десница.

- Къде са възможните победи на столетницата? Ваш колега например твърди, че БСП няма шанс дори в доскорошни червени крепости като Ловеч, Търговище, Враца, Смолян... Камо ли областен град, да не говорим за София.

- Шансовете по места са много персонални и ситуационни. Но същевременно съм убедена, че като цялополитическата конюнктура не е благоприятна за БСП.

- Каква ще е рекапитулацията на ГЕРБ на този местен вот? Откъде може да дойдат изненади?

- За мен успехът или неуспехът на ГЕРБ ще зависи от това доколко са могли да уловят и да отговорят на промяната в нагласите на избирателите. ГЕРБ показа, че нито се придържа твърдо към досегашните си кандидати, нито към принципа “издигаме нов кандидат, ако досегашният има няколко мандата”. По места решенията са били съобразени със ситуацията и с нагласите на хората, които социолозите са регистрирали. При всяко такова решение има риск. Ясно е, че ГЕРБ действа като добре организирана европейска партия и на местни избори търси баланс между подкрепа за досегашни кандидати и промяна. Стратегията на Борисов е гъвкаво да се адаптира към промяната в ситуацията и в нагласите на избирателите. Резултатите ще покажат доколко по места тази адаптация е била успешна.

- Къде й е мястото на “Няма такава държава” на този вот?

- Мисля, че няма място. Разбира се, биха могли на втори тур да подкрепят някого. Направят ли го обаче, ще е за сметка на перспективата пред политическия проект на Слави Трифонов, или по-точно ще е негатив за него, защото и Трифонов, и партията му все още са извън политиката. “Няма такава държава” е все още само едно декларирано намерение.

- Доколко резултатите от местния вот ще влияят върху стабилността на управлението?

- Резултатите от всеки избор влияят върху подкрепата както за управляващите, така и за опозицията. Не мисля обаче, че какъвто и да е резултат от местния вот би довел до предсрочни избори.

 Румяна Коларова е завършила философия със специализация социология в СУ. Специализирала е в Лондон, Ню Йорк и Флоренция

 Доцент по сравнителна политология, ръководител на катедра “Политология” и директор на магистърска програма “Европейска интеграция”. Председател на Българската асоциация за политически науки

Секретар на президента на републиката (2012-2017) Росен Плевнелиев по връзките с гражданското общество

Министър на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки

Дългогодишен автор на в. “24 часа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Юлиана Методиева
СНИМКА: МАРГИНАЛИЯ

Юлиана Методиева: Майките от "Системата ни убива" са употребени политически

Данни от преди 10 години не помагат, както и факелни шествия Юлиана Методиева, журналист и правозащитник, написа във фейсбук коментар, в който се казва: “Що за човеци са жените от “Системата ни убива”, не разбирам. Доста дълго се занимавам с проблемите на хора с увреждания, но такъв дяволски нагон за политика и публичност на всяка цена не съм

Олга Минева: Затварянето вкъщи доведе до тиха пандемия и огромен скок на насилие

Олга Минева: Затварянето вкъщи доведе до тиха пандемия и огромен скок на насилие

Недоволството е нещо много здравословно - то провокира промените, казва Олга Минева - организационен психолог и основател на фондация Emprove, която помага на жени, жертви на домашно насилие. Тази година тя стартира и кампанията #РаноБудна и инициира създаването на общността #ЖенитеSurvivors ( www.facebook

Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: В аптеката е най-достъпният здравен специалист, светът вече използва това в пандемията

Фармацевтите там правят тестове за COVID, слагат ваксини, консултират терапии, а у нас имат много по-ограничени правомощия спрямо колегите си в ЕС. Това ощетява пациентите, казва председателят на Българския фармацевтичен съюз. Още акценти от интервюто Недостигът на лекарства е често явление в целия ЕС, но решенията се търсят в диалог Фактът

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура  Още акценти в интервюто:  ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков Търсим съдействие от всички

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Да спрем болестта като носим маски и си мием ръцете, а не да спре икономиката

Хиляди български енергетици се трудят денонощно, за да може страната да живее, да се развива и накрая да пребори пандемията, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната (АТДБ) - Г-н Георгиев, вашата асоциация бе една от първите, които призова за по-стриктно спазване на мерките срещу разпространението на

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: Усещането за безпокойство у нас е травма от прехода

“Новите софиянци” се чувстват по-тревожни, а те са много За българите доходът е по-важен от сигурността - Г-н Безлов, в доклада на ЕК за качеството на живот в европейските градове е посочено, че столичани са в дъното на класацията по чувство за безопасност при разходка през нощта - 41% от запитаните са отговорили, че се страхуват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Гергана Тенекеджиева, Адрес

Гергана Тенекеджиева: Българи от чужбина все по-често купуват жилища тук

Банките вече гледат по-внимателно при отпускането на ипотечни кредити, казва изпълнителната директорка на "Адрес"  - Госпожо Тенекеджиева, наистина ли има такъв ужасяващ спад на сделките на имотния пазар, че той се е върнал 6 години назад? - Спад действително има. Тези данни обаче се дължат на една грешка на Агенцията по вписванията

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова СНИМКА: Архив

Петя Аврамова: През 2021 година ново саниране с пари от ЕС за 3750 блока и 12 000 къщи

От 2021 г. у нас може да стартира нова програма за саниране, много по-мащабна от досегашната. Тя ще засегне 3750 жилищни блока и 12 хиляди къщи с обща площ над 11 млн. кв. метра, съобщи пред “24 часа” министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Програмата ще е с финансиране от ЕС

Александър Димитров

Умните очила AYO подпомагат съня и продуктивността ни

ББР успя да ни разбере като млада компания,кредитира разрастването на производството, казва Александър Димитров, съосновател и управител на “Новалоджи” CV l Роден през 1989 г. l Завършил математическа гимназия в Плевен и бакалавърска степен в УНСС l Заминава за САЩ през 2011 г., където преминава през практическо обучение във Babson College и UC

Проф. Лъчезар Трайков

Проф. Лъчезар Трайков, дмн: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

Толкова свикнахме да ни хулят, че не вярвахме, че ще ни изръкопляскат, казва ректорът на Медицинския университет в София  - Акад. Трайков, поехте университета в сложно време, как ще работите? - Коронаинфекцията е голямо предизвикателство за всички образователни системи, но като че ли за медицинското образование е особено голямо

Димитър Маринов е първият българин, държал “Оскар” в ръцете си като част от екипа на “Зелена книга”, спечелил наградата за най-добър филм през 2019 г. От 1990 г. той живее в САЩ, където освен че сам се снима във филми, има и успешна актьорска школа. Предстои Маринов да дойде отново в България, а плановете си той разкри първо пред “24 часа”.

Димитър Маринов: Често ще съм в България - ще помагам на млади таланти чрез академията си

Още акценти от интервюто с българина, държал "Оскар" в ръцете си като част от екипа на "Зелена книга": Вярвам, че новото поколение до десетина години ще сложи България не само на картата на Европа, но и на света С новите правила за “Оскарите” ще се отворят повече възможности за актьорите, но филмите вече ще са за днешния ден и за бъдещето

Николай Божилов

Николай Божилов: Масоните ще помагат по-видимо на обществото, защото не са тайни

Ние сме обединение от свободни хора, не търпим диктатори, казва великият майстор на Обединената Велика Ложа на България - Г-н Божилов, заставате на върха на Обединената Велика Ложа на България като Велик майстор в труден за света период - коронавирус, задаващи се икономическа и политическа кризи. - Понеже свързахте избора ми за Велик майстор с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber