Отлага ли се Брекзит, или умира?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719291 Отлага ли се Брекзит, или умира? Отлага ли се Брекзит, или умира? www.24chasa.bg
Отлага ли се Брекзит, или умира?

Великобритания повлича и ЕС в сложен правен казус

За първи път през този век британските депутати работиха в събота. Последният път, когато това им се наложи, бе през 1982 г., за да изпратят войски за спасяването на Фолкландските острови от аржентинска инвазия.

Сега война не се задава, но пък това, което трябваше да решат, не бе по-лесно. След 3 г. и половина на мъчителни преговори и политически машинации се очакваше най-сетне да определят кога и как Великобритания ще напусне ЕС. Задачата пред тях бе да приемат или отхвърлят договорената от правителството нова сделка за Брекзит. Ако въпросното споразумение бе одобрено, разводът между Лондон и Брюксел имаше шанс да започне на 31 октомври. При отхвърляне се предвиждаше да се иска 3-месечна отсрочка.

Нито един от двата варианта обаче не се реализира. Депутатите одобриха нещо съвършено различно, което, вместо да въведе ред в хаоса, рискува драматично да го задълбочи. По предложение на колегата си Оливър Летуин те прокараха законодателна поправа, според която сделката за Брекзит не може да се гласува, преди да бъдат приети необходимите законодателни актове за нейното прилагане. И тъй като те не са готови, защото премиерът Борис Джонсън успя да я договори с европейските лидери едва два дни по-рано, на хоризонта се появи хипотезата, че той трябва да поиска отлагане на Брекзит. Нещо, което пък го задължава друга приета наскоро законодателна поправка.

Бесен, Джонсън първоначално заяви, че няма да се подчини. Час преди крайния срок все пак изпрати писмо до Брюксел с искане за 3-месечно отлагане, но без да го подпише и с обяснение, че то всъщност е от парламента. Пусна и друго, вече със своя подпис, в което посочва, че евентуално забавяне на Брекзит ще бъде грешка, не бива да се прави и най-добре е Великобритания и ЕС да продължат с ратификацията на постигнатото помежду им споразумение.

На практика с този си ход Джонсън забърка доста сериозна юридическа каша, в която замесва и ЕС. Прогнозите в Лондон са, че той отново ще трябва да отговаря за действията си пред Върховния съд, както стана и по-рано, когато се опита да спре незаконно за 5 седмици работата на парламента. Въпросът е какво да прави Брюксел в оставащите дни до 31 октомври, когато е планирано да се раздели с Лондон. Дали да работи за отсрочка с надеждата, че може да се появи някакво сигурно решение в британската политика през следващите 3 месеца, или да се готви направо за хаотичен Брекзит.

Колкото и Джонсън да обещава, че ще прокара през парламента договорената сделка, шансовете му след “велика събота” рязко намаляват. Не само заради грубото незачитане на закона с изпращането на неподписано писмо, а и защото не успя да се противопостави на поправката на Летуин.

И без човек да е посветен в задкулисните интриги в британската политика, пак може да се досети, че тази нова разпоредба да се чака законодателството за сделката е по-скоро процедурен трик да се забави и по възможност отложи Брекзит. Летуин не е случаен човек, макар в момента да е независим депутат. Цялата му политическа кариера е свързана с управляващата Консервативна партия. Започва като част от политическия екип на Маргарет Тачър, а през 1997 г. е избран за депутат. След това има ключова роля в кабинета на Дейвид Камерън. Смятан е за голям мозък в правителствените среди заради способността му да мисли креативно и да решава проблеми. През последните месеци се очерта и като един от водещите бунтовници срещу опитите на Джонсън да изкара Великобритания от ЕС на всяка цена в края на октомври, заради което той го изгони от редиците на торите.

Летуин бе инициатор или деен участик и за прокарване на няколко други парламентарни решения, връзващи ръцете на правителството да заобикаля депутатите и да рискува да извежда Великобритания от ЕС без правила. Твърди, че го прави, за да предпази страната от хаоса, който я очаква при Брекзит без сделка. Критиците му обаче смятат, че истинската му цел е да провали въобще излизането на страната от съюза, грубо загърбвайки волята на избирателите от референдума през 2016 г. И други като него въобще не са малко в британския парламент, заради които подобни процедурни хватки успяват.

За такъв впрочем се смята и председателят на Долната камара Джон Бъркоу, с чиято благословия те стигаха до гласуване. Сега той трябва да реши дали да позволи на Джонсън да предложи отново „отличната си сделка” за Брекзит пред депутатите. Бъркоу вече на няколко пъти показа как напълно законно може да се справя в такива ситуации.

Когато трябваше да отклони подобно искане на Тереза Мей, той се позова на правило от 1604 г., според което едно и също предложение не може да се подлага два пъти на гласуване по време на една и съща парламентарна сесия. Със сигурност и този път няма да се посрами, още повече че това не само са последните му дни на този пост, а и най-решаващите за Брекзит.

Всъщност целият процес до голяма степен отново е в начална фаза. Затова европейските лидери ще искат да знаят какво всъщност Лондон смята да прави, преди да вземат решение за поредното отлагане на Брекзит. Дали наистина е необходимо още малко време за приемане на законодателство, свързано със сделката за Брекзит? Дали самата тя ще се подлага на референдум, или ще се прави ново допитване въобще за излизането на Великобритания от ЕС, каквито идеи витаят в средите на опозицията? Защото, както написа в туитър координаторът за Брекзит в Европарламента Ги Верхофстад, каквото и да се случи, многохилядните проевропейски маршове около британския парламент в събота показаха колко важно е в бъдеще да се запазят близки отношения между Великобритания и ЕС. И е малко вероятно точно в този момент някой бързо да иска да затръшне вратата под носа на Лондон.

Вероятно Брюксел ще изчака максимално, за да види какво ще се случи в британската политика, което означава, че е възможно европейските лидери да обсъдят писмото с искане за отлагане часове преди крайния срок за Брекзит, който продължава да си е 31 октомври. Ако Джонсън се провали с прокарването на сделката през британския парламент през следващите дни, в ЕС със сигурност те ще действат по-бързо. Защото едва ли някой от европейските лидери би искал да бъде обвиняван, че не е попречил навреме да се стигне до хаотичен Брекзит, който би струвал скъпо и на собствените му избиратели.

Дори Джонсън да се окаже наистина като невероятния Хълк от комиксите, с който се сравнява, защото винаги успява да се измъкне, независимо колко здраво вързан изглежда. Дори и да успее да прокара сделката си, това изобщо не е краят. Брекзит ще е сложен и дълъг процес, през който не е сигурно, че Обединеното кралство ще оцелее такова, каквото го знаем. Представителите на Северна Ирландия в парламента са категорично против споразумението и не крият, че мислят за независимост. Същите гласове се надигат и в Шотландия. Така че не е изключено части от Обединеното кралство отново да се върнат в Евросъюза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

Най-добре е сами да пестим за пенсия, иначе - на хляб и вода

В Саудитска Арабия – най-бедната държава на планетата преди откриването на нефтените находища през 1941 г., днес можеш да бъдеш много по-щастлив пенсионер дори от колегите си в Норвегия и Швейцария. Там най-високите пенсии достигат 16 хиляди долара на месец, а пенсионната възраст, вместо да се увеличава като навсякъде по света, намалява

СНИМКА: Pixabay

НАТО: Съюзниците критикуват Макрон

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември

Новият мониторинг на Брюксел за корупция да е без двойни стандарти

Новият мониторинг на Брюксел за корупция да е без двойни стандарти

Докладите за България през последните години се използваха само като инструмент за политическа атака На път сме да се преборим с още един ярък пример за двоен стандарт в ЕС. Отпадането на дългогодишния дискриминационен Механизъм за сътрудничество и проверка спрямо България стана моя лична кауза през предходния мандат и се радвам

Николай Василев е бивш икономически министър и управляващ партньор в компанията за управление на активи “Експат капитал”

Ако искаме висока втора пенсия, вноската за нея трябва да се увеличи на 10-12%

Защо не е по-лош вторият пенсионен стълб? Периодично анатемосваме втория стълб на пенсионната система с аргументи, които “отърват” на критиците към съответния момент. Изказват се предимно популисти, които са против всички аспекти на пазарната икономика и искат държавата да отговаря за всичко. Математически анализи липсват

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

Да търпим ли серийни убийци на децата ни по пътищата?

След 2 присъди поради произшествия с жертви не следва ли да има по-тежки последици за един професионален шофьор Трябва да се проверяват периодично с напредването на възрастта шофьорите на камиони годни ли са да управляват 76-годишният Петко Славов прегази 5-годишната Марая с камиона си в Русе. На 20 години – през 1963 г

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

Нинова направи вярна кампания - не посочи другари за кметове, но точно те бяха избрани

БСП обаче се вкара в избори безкрай. Докато всички в партията са един срещу друг, тя никога няма да бие ГЕРБ Още неизлязла от едни избори, БСП влезе в нови. Този път обаче битката няма да е срещу политически опонент, а брат срещу брата. И изненадващо това я направи още по-ожесточена. Знак за това е поредното драматично заседание на Националния

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Коментар на седмицата №1 Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансова пирамида*

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал 1 108 860. Социалният министър и частните фондове 2 г. координирано пазят тишина, вместо да информират хората за дадената от финансовия министър възможност за прехвърляне към НОИ - така всеки бъдещ пенсионер може да избегне опасността парите му от

Румен Радев върна избора на 7 ноември.

Коментар на седмицата №2: Може ли Радев да не назначи Гешев след второто гласуване? Според Конституционния съд - не

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 71 000 прочитания. Най-висшите съдии вече са казали, че “ВСС е оперативно самостоятелен”. Включително и “да гласува повторно, без да се съобразява с неодобрението на държавния глава” Как да постъпи Висшият съдебен съвет (ВСС)

ДИМИТЪР ГАНЕВ

Коментар на седмицата №3: Британски Think tank* съзря предсрочни избори у нас. Политолозите: Грешка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 30 000 прочитания. Предположенията на “Икономист интелиджънс юнит” вероятно са подадени от сътрудници в София Български експерти: И европейските, и местните избори по-скоро дадоха тласък и прелегитимираха управлението.

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

1 милион читатели за 1,5 денонощия събра анализ

Над 1 милион читатели за 36 часа привлече анализът "Вече официално - втората пенсия изгоря във финансова пирамида" на Виктор Иванов. В него се обяснява защо останаха излъгани надеждите на 200 хил. жени, които трябва да получат вторите си пенсии от частните пенсионни фондове през 2021 г. И защо те ще са само първите с излъгани надежди

Нещастни сме, защото си пречим и сме фиксирани в имането, не в моженето

Нещастни сме, защото си пречим и сме фиксирани в имането, не в моженето

Но българите бързо се учим Кой знае защо никак не съм изненадана, че ние, българите, пак сме на челни позиции по песимизъм*. Това и без да ни го казват, ние си го знаем. Хората и в нашенските изследвания споделят, че никога не очакват нищо добро. Очевидно е. Навсякъде по света сякаш виждаме повече усмихнати хора и приветливи лица

КЗК да защити реалните медии от социалните

КЗК да защити реалните медии от социалните

На депутатите статуквото им харесва, плащат на тролове, което е по-евтино Депутатите пак се заеха да поправят Изборния кодекс. Който във Великобритания или САЩ съществува непроменен от векове. У нас все има нещо за доизкусуряване, което вече граничи с безумие. Крайно време е обаче Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по клаузите в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber