Петият президент ще е на ход след ВСС за избора на петия главен прокурор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719144 Петият президент ще е на ход след ВСС за избора на петия главен прокурор Петият президент ще е на ход след ВСС за избора на петия главен прокурор www.24chasa.bg
Сотир Цацаров и Иван Гешев по време на посещението им в САЩ, което приключи в четвъртък.  СНИМКА: ФБР
Сотир Цацаров и Иван Гешев по време на посещението им в САЩ, което приключи в четвъртък. СНИМКА: ФБР

Ако няма печеливш от първия път, това не е прецедент - Георги Чолаков бе избран за шеф на ВАС при второ гласуване

Само след три дни Пленумът на Висшия съдебен съвет ще избира петия главен прокурор от 1992 г. насам.

Какво може да се случи след гласуването за номинирания за приемник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. От 24 октомври ще започне голямото очакване и предположенията дали президентът Румен Радев ще подпише указа и ще назначи Гешев за главен прокурор.

Държавният глава даде заявка, че няма да е безгласен наблюдател на процеса по избор на главен прокурор още през май, когато проведе поредица от консултации във връзка с процедурата. Тогава анализаторите казаха, че му е рано да се включва в първата фаза, защото той е фактор едва след нея.

Най-общо вариантите са три. Иван Гешев получава подкрепата на ВСС, но президентът отказва да го назначи.

За да бъде избран

за главен прокурор

са му необходими

17 гласа

Общо членовете на ВСС са 25. Предвид, че прокурорската колегия единодушно го номинира, то 11 гласа, колкото са нейните членове, са му сигурни. Досега нито един от съдийската колегия не е намекнал как ще гласува. Предвид упоритостта, с която шефът на ВКС Лозан Панов иска обвинителните актове на кандидата за главен прокурор, може да се предположи, че ще е против.

Напълно възможно е като аргумент да посочи точно, че не е получил актовете на Гешев през годините и затова не е добил представа за неговите професионални качества. Въпреки че комисията по атестирането и конкурсите (КАК) му изпрати доклада и прикачената към него информация, Панов напомни с писмо до Цацаров, че иска актовете. 

“Преди години смятах, че той се е фиксирал върху личността на Сотир Цацаров, но сега виждам, че е върху длъжността главен прокурор”, каза по този повод Гешев.

Вероятно против ще гласуват и верните последователи на шефа на ВКС в кадровия орган Атанаска Дишева и Олга Керелска. Но и без техните гласове Гешев получава далеч над необходимия минимум от 17 гласа. 

След това

на ход е

президентът

Законът не казва в какъв срок трябва да издаде указа. Така например президентът Росен Плевнелиев подписа назначаването на Сотир Цацаров ден след гласуването.

Пред държавния глава има две възможности - да откаже да издаде указ за назначаването на номинирания за главен прокурор, или да го подпише.

Ако върне кандидатурата, няма за първи път да отказва назначаване на някого от тримата големи в съдебната власт. Веднъж вече го направи.

На 4 октомври 2017 г. върна предложението Върховният административен съд (ВАС) да бъде оглавен от Георги Чолаков. Тогава Радев не посочи мотиви, но в своите публични изяви каза, че е добре новият съвет да избере председателя на ВАС.

Кадровиците отново изслушаха Чолаков и препотвърдиха избора със солидно мнозинство - 20 от тях гласуваха за него, а само четирима бяха против. Тъй като по закон президентът няма право на втори отказ, той подписа указ за шеф на ВАС.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече неведнъж е казвал, че

ако се наложи

второ гласуване,

отново ще даде

своя вот за

заместника си

Има и друг прецедент, който е малко вероятен. На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов отказа да назначи избрания за главен прокурор Бойко Рашков, по онова време шеф на следствието. ВСС откри нова процедура и само месец по-късно обвинител №1 стана Никола Филчев, тогава зам.-министър на правосъдието.

При този вариант е малко вероятно ВСС да избере приемник на Сотир Цацаров до 10 януари 2020 г. , когато изтича мандатът му. Всякакви сравнения с 1999 г. обаче не са уместни. Оттогава са изминали 20 г. и процедурата е по-открита. Макар и по закон нова процедура да може да стартира още на следващото заседание на пленума, за краткия срок бъдещите кандидати не биха се подготвили.

За два месеца няма как да успеят да напишат концепции, които да бъдат публикувани на сайта на ВСС, за да може всеки, който иска, да се запознае с тях, към кандидатите да бъдат отправени въпроси от неправителствени, съсловни и научни организации. При втора процедура Иван Гешев отново ще е номиниран.

Ако до 10 януари догодина няма избран главен прокурор, то един от заместниците на Цацаров ще стане изпълняващ функциите. Очакванията са да е Гешев. Това обаче също няма да е нова ситуация. През 2012 г., след като тогавашният главен прокурор Борис Велчев стана конституционен съдия, два месеца изпълняващ функциите бе Бойко Найденов.

Разбира се, до тези сценарии може изобщо да не се стигне и президентът да издаде указ за назначаването на Гешев. Но преди това той трябва да получи минимум 17 гласа от членовете на ВСС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Дума на седмицата: Кохорта

Дума на седмицата: Кохорта

За първата група 2 пенсии може да са по-малко от една Държавата за първи път призна, че първата кохорта с втора пенсия от частния фонд сумарно може да получи по-малко, отколкото, ако се беше осигурявала само в държавното обществено осигуряване. Това са жените, които ще се пенсионират между 2021 и 2024 г., както и мъжете с пенсия през 2024 г

Бисер Петков

Министър: Не съм се договарял с частни фондове за тишина около втората пенсия

Още на 9 август 2018 г. подчертах, че в кодекса за социално осигуряване има възможност средствата по нея да се прехвърлят към НОИ, пише в право на отговор до "24 часа" Бисер Петков   В публикацията в броя от 14 ноември 2019 г. на в. “24 часа” “Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансовата пирамида” с автор Виктор Иванов се съдържат

Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република Снимка Ройтерс

Отвореност и сътрудничество за споделено бъдеще

Основна реч на Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република при откриването на Второто китайско международно изложение за внос Шанхай на 5 ноември 2019 г. Ваше Превъзходителство президент Еманюел Макрон, Ваши Превъзходителства премиер Андрю Холнес, премиер Кириакос Мицотакис и премиер Ана Бърнабич

Титанични напъни срещу Гешев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Титанични напъни срещу Гешев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури ТУК.                                                                                                                                                   

Рушенето на стената Снимка: Ройтерс

Кой не почете падането на Берлинската стена или когато стената е в главата ти...

Цял ден днес фейсбук се вълнува заради 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Хората споделят спомени - кой къде е бил, какво е правил, какво е почувствал. Световни политици говориха по митинги. Жан-Клод Юнкер дори сподели, че бил в триседмична кома и първото, което видял като се събудил, били кадри от падането на стената

Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

Липсата на базова грамотност в тези две прослойки вдигна възрастта за пенсия, даде децата на норвежците и произведе джендърите Държавните чиновници обичат да произвеждат документи, които никой не чете. Докато някоя напориста млада журналистка не реши да впечатли и поради липса на източници на информация не вземе да прочете някой такъв документ

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Сергей Станишев е президент на ПЕС и евродепутат, член на Националния съвет на БСП

Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!

Искам от сърце да поздравя всички кандидати на БСП, които постигнаха победа! Тя е извоювана с много вяра и неуморни усилия – стотици разговори и срещи с хората, с тяхната мъка и надежда! Искам да окуража и кандидатите ни, които дадоха всичко от себе си, но не успяха. Защото стартовите позиции бяха твърде неравни, или пък

Радан Кънев Снимка: Фейсбук

Демократичната общност не се изчерпва с ДБ, БСП не може да бъде алтернатива

Минаха първите емоции - и от успехите, и от неуспехите. Остава много работа за вършене и изводите - такива, каквито всеки е направил за себе си. Не като интелектуално упражнение, а като насока за политически действия и решения през следващите месеци, в периода до парламентарните и президентски избори.

Теодора Димова: Подкрепата на Манолова от ДБ размива границите, това искаше ДС*

Теодора Димова: Подкрепата на Манолова от ДБ размива границите, това искаше ДС*

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са "Без кожа", "Змийско мляко", "Кучката", "Любовници", "Невинните" и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ѝ "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам"

Юлиян Попов Снимка: Фейсбук

Юлиян Попов: Да разчекнем Найо Тицин на четири

"Благодаря ви за подкрепата за културата, вие сте истински меценат, не само управленец" каза Найо Тицин на среща между Йорданка Фандъкова и артисти, певци и други културни дейци в навечерието на Деня на народните будители. Тицин е български журналист и бивш пиар на ДСБ и Иван Костов. Смятан е за много десен,

СНИМКА: Pixabay

30 години след Берлин все повече стени се издигат срещу предизвикателствата на глобализацията

"Стена на Тръмп с Мексико", "бариера на сигурността" между Израел и Западния бряг, огради около испанските анклави в Мароко. . . Берлинската стена трябваше да е последната, обаче 30 години след падането й постоянно се издигат нови стени в отговор на предизвикателствата на глобализацията. "9 ноември 1989 г

Перспективи пред новата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Перспективи пред новата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber