Битката за кварталите на София: улици и чистота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7708507 Битката за кварталите на София: улици и чистота Битката за кварталите на София: улици и чистота www.24chasa.bg

Планът на Фандъкова: Гражданите правят списък къде да се ремонтира, електробуси возят от спирката на метрото

Планът на Манолова: Всеки район със свой културен и спортен център

Битката за София не е битка на жълтите павета, защото там е адресната регистрация на едва 10% от софиянци. Градът са кварталите и очевидно до този извод са стигнали щабовете и на двете водещи кандидатки за кмет - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, и програмите им са фокусирани върху тях.

Засилени ремонти на улици и тротоари, публични паркинги в кварталите и обновяване на междублоковите пространства са акцентът при кандидата за нов мандат на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова. Поне

25 км нови

тротоари и

40 ремонтирани

улици на година,

като гражданите ще посочват кои са приоритетните обекти чрез специално мобилно приложение. Фандъкова планира да пусне малки електробуси, които от квартали като “Овча купел”, “Люлин”, “Горна баня”, “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, “Малинова долина”, “Манастирски ливади” и “Хаджи Димитър” да возят хората до метрото и основни спирки на наземния транспорт.

Включила е и 6 нови квартални училища, специална програма за изграждане на детски ясли, 8 нови парка и

11 спортни зали

Пак към кварталите са насочени и мерките срещу презастрояването на Фандъкова - по-големи отстояния, отчуждаване на имоти за улици и пр.

Уютна София в кварталите е визията на Мая Манолова. Чрез нови училища и детски градини, площадки и канализация, където още няма. Обещава всеки квартал да има свой спортен комплекс и културен център. И тя не забравя улиците и тротоарите, предвижда буферни паркинги и дори

нов квартал

с къщи в

Северна София

Каквото и да се залага в програмата на общинския кмет обаче, най-близо до хората от квартала е районният. Преминаването от един в друг район си личи по качеството на улиците и тротоарите, паркирането, дори броя на кофите и чистотата в градинките.

Един млад кмет, който кандидатства за нов мандат, показа, че чува съгражданите си от района - Любомир Дреков от “Лозенец”, издигнат от ГЕРБ и СДС. (Какво предлага той - долу)

“Лозенец” е централен район, част от който обаче са и нови квартали като “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Кръстова вада”. Затова се чака изграждането на нови улици, довеждащ транспорт, детски градини и училища. Срещу него се изправя кандидатът на БСП за “Лозенец” Николай Велчев.

За район “Красно село”, където кандидатите са най-много (виж карето долу.), настоящият и издигнат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов предлага да продължи обновяването на образователната инфраструктура. (Още на долу)

Николай Николов от БСП пък смята, че най-важното за “Красно село” е да спре презастрояването и да не се допуска безразборното вдигане на небостъргачи.

Един от най-засегнатите от презастрояването райони е “Младост”. Там Мария Илиева от ГЕРБ е категорична, че няма да допусне то да продължи. (Още за програмата ѝ - долу.)

И БСП се фокусира върху това.

В най-големия район “Люлин” досегашният кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС е категоричен Милко Младенов, че

няма да допусне

некачествено

изпълнение на

ремонтите

В “Люлин” червената кандидатка Мая Александрова поставя като първа задача поддържането на чистотата - редовното извозване на боклука и миене на улиците.

В някогашния работнически район, който днес е сред най-бързо развиващите се - “Надежда”, досегашният кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Димитър Димов залага на бъдещото ново трасе на бул. “Рожен”. Води преговори за

изграждане на

видеонаблюдение

в определени зони и около училищата. Планира и 2 нови детски градини в кв. “Требич” и жк “Надежда 3”. Залага на поетапно изграждане на паркинги и съкращаване на процедурата по премахване на зарязаните коли. Ще продължи и с изграждането на детски площадки и спортни съоръжения. Друг проект, по който работи, е “Урбинат” -

зелен коридор

между Северния

парк и надлез

“Надежда”

Кандидатът на БСП Стоян Цветков пък ще работи за изграждането на транспортна връзка със Северната тангента на “Илиянци” и “Требич”.

Приоритет му е преодоляването на недостига на места в детските градини.

В най-младия, но и най-бързо растящ район - “Студентски”, досегашният кмет и кандидат за нов мандат Димитър Дилчев ще работи за 4 нови фитнеса на открито, многофункционална спортна зала в 55-о СУ и спортен комплекс в кв. “Малинова долина”. Предстои проектиране и

строителство

на две училища в

Студентски град

и “Малинова

долина”,

както и нова сграда за 4 групи в 16-а ДГ. Той подготви и проект за първия студентски кампус. Основна цел пред него ще е да предпази района от презастрояване.

Нови паркинги и улици също са в програмата му.

Основната цел на издигнатия от БСП за кмет Георги Йорданов е да превърне “Студентски” в красиво, спокойно, сигурно и подредено място.

Нови улици в растящия към Витоша “Лозенец”

“Лозенец” е централен район, част от който обаче са и нови квартали като “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Кръстова вада”. Затова досегашният кмет Любомир Дреков, издигнат от ГЕРБ и СДС за нов мандат, предлага там да се изградят нови улици.

Друга важна задача е метрото да продължи и да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”. Готова е подробна транспортна схема с маршрути със спирки за малки електробуси, които да обслужват хората от новите жилищни комплекси там. Дреков залага още когато се изгради вътрешният ринг бул. “Филип Кутев”, да се направи връзката между бул. “Черни връх” и “Симеоновско шосе”, в която по план е заложен и трамвай. Още едно

трамвайно трасе,

което да свърже

Семинарията

със зоопарка,

е заложил в програмата си Дреков. Както и изграждане на улиците “Васил Арнаудов” и “Могилата”, за които вече се подготвят проекти. Два паркинга са записани за новия мандат - подземен на бул. “Дж. Баучер” и друг зад болница “Токуда”. Акцент е сложен върху ремонта и изграждане на тротоарите и осветлението.

Сред мащабните проекти са строителство на училище и детска градина с яслени групи във “Витоша ВЕЦ - Симеоново”. Планира се разширение на 193-а детска градина.

Училищата и детските площадки в “Красно село” обновени, кметът продължава

За район “Красно село” настоящият и издигнат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов предлага да продължи работата по обновяването на образователната инфраструктура. 

Готови са проектите за 34-о и 142-о училище, тече подготовката на този за 132-о.

Амбицията му е за

нов корпус

в 8-а

детска градина,

тъй като районът, избран от много млади семейства, има сериозен недостиг на места.

Акцент в неговата програма е и ремонт по трасето на трамвай №5.

По темата за транспорта в квартала Христо Апостолов залага през следващия мандат и на

изграждането

на подземни и

надземни паркинги,

като успоредно с това в програмата е заложен ремонт на улици и тротоари в района. Вече са изградени пракинги пред блоковете 5, 228А и 230 в “Красно село”. Ред в паркирането и нови тротоари пък има и по улиците “52”, “Борово”, ”Ропоски извор” “Грамада”. 

При досегашния му мандат вече бяха обновени детски площадки в кварталите “Лагера”, “Хиподрума”, “Красно село”, “Славия”, “Борово” и др. От тях изцяло реконструирани са 11 площадки, довършват се още 4.

В подготвителен етап за реконструиране са две площадки в “Хиподрума” и по една в “Славия” и “Красно село”.

Апостолов вярва, че успешното управление се крепи на това да не оставаш глух за хорското мнение.

 

“Младост” - център на високите технологии

Един от най-засегнатите от презастрояването столичен район е “Младост”. Там Мария Илиева от ГЕРБ е категорична, че няма да допусне то да продължи. Залага в района да има културен дом и спортна зала. Кварталът да се развие като високотехнологичен център. Плановете са да отпуши трафика чрез нови улици и с нова метролиния. Приоритетите включват

нови зелени зони и паркове

на около 600 дка,

За Мария Илиева е важно обновяването на детските площадки и зелените площи в “Младост”.
За Мария Илиева е важно обновяването на детските площадки и зелените площи в “Младост”.

повече пространства за изкуства, забавление и спорт. Ще работи за повишаване нивото на социалните услуги, благоприятна среда за разкриване на нови работни места, активно участие на гражданите в управлението на района. А работата на районната администрация ще подобри с въвеждането на дигитални услуги.

“За “Младост” трябва да се работи с разум и с управленска воля и опит. И аз съм готова на това. Не е лесно, но аз не се страхувам да работя за “Младост”, да действам, да нося отговорност. Защото бездействието е голям проблем”, казва Илиева. И дава за пример, че заради бездействието на районната администрация на “Младост” се налага да се дискутират казуси като ще има ли пазар в “Младост” и защо Центърът по наркомании е в района.

344 искат да са районни кметове, сред тях министър и депутатка

Общо 344 кандидати се борят за доверието на софиянци в 24-те района. Най-много искат да управляват “Красно село” - 18. Там вероятно скоро ще минава метрото.

По 17 са желаещите да станат кметове на “Искър” - един от бързо развиващите се райони, на проблемния заради презастрояването и сагата с бившата кметица “Младост”, както и по-крайния “Овча купел”. За най-големия район “Люлин” има 16 кандидати за кмет.

Най-малък интерес според броя на регистрираните кандидати за кметове, има към “Кремиковци” въпреки огромния му потенциал и заявките, че столицата ще се развива именно на север.

В родната на Бойко Борисов “Банкя” играят 10 кандидати.

Иначе сред по-интересните фигури за районни кметове са бившият енергиен министър Трайчо Трайков, номиниран в “Средец”. Там ГЕРБ и СДС издигат Любомир Ковачев, който досега е бил зам.-кмет на “Средец”.

На нов човек ГЕРБ залага и в “Оборище” - Петър Митев. Настоящият кмет Васил Цолов, който преди беше издигнат от РБ, сега се явява като независим.

В “Сердика” пък сред кандидатите е общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Колегата му в Столичния общински съвет Димитър Антов ще се бори като кандидат на войводите за кмет на “Връбница”.

В “Младост” ГЕРБ отново залага на Мария Илиева, която в момента е депутат. На частичните избори там преди години тя загуби балотажа от Десислава Иванчева. Сега обаче ще се бори срещу двама нейни бивши заместници - Биляна Петрова и арх. Румен Русев, който бе временен кмет на района, а сега е кандидат на “Атака”.

В “Кремиковци” досегашният зам.-кмет Лилия Донкова излиза като независим, но е подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО. Освен в “Красно село” и “Средец” ГЕРБ подкрепя още един кандидат на СДС - Теодор Петков, досегашен кмет на “Витоша”.

В останалите столични райони ГЕРБ издига за нов мандат досегашните си кметове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Васил Тончев

Коментар на седмицата №2: Със или без Борисов. Какво идва?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 140 800 прочитания. Какви са сценариите за развитие на политическата ситуация след националната конференция на ГЕРБ и думите на Бойко Борисов. Попитахме политолозите Анастас Стефанов и Татяна Буруджиева и социолога Васил Тончев: 1

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

Боряна Димитрова: След изборите може да има нов взривоопасен триъгълник на властта

"Всички са наясно, че с раздробени политически сили не може да се направи голяма политическа промяна и това може да доведе до следваща вълна на разочарование”, каза социологът Боряна Димитрова по Би Ти Ви. След едни евентуални избори дори двупартийна коалиция може да е невъзможна, така лелеяната преди време широка коалиция ГЕРБ - БСП не минава 50%

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Валери Найденов: Манипулаторите на протеста забраниха да се говори за мажоритарен вот

Аз съм от тези хора, които смятат, че кръстовищата трябва да са свободни за хората, които ги преминават. Едно е да протестираш, друго е да тероризираш град, като пречиш на придвижването. Това заяви пред БНР Валери Найденов, журналист и политически анализатор, който посочи, че подкрепя действията на управляващите

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

Толкова ли е сложно да се препише френски закон?

В Монако ти прибират колата за свръхпревишена скорост на място, у нас ще чакаме още доста дълго присъда за убийството на Милен Цветков Скоростта убива. Всички го знаят, но в България винаги е по-иначе. У нас има убийци на пътя, които си тръгват с условни присъди, други с години размотават уж независимата съдебна система

Васил Тончев

Със или без Борисов. Какво идва?

Какви са сценариите за развитие на политическата ситуация след националната конференция на ГЕРБ и думите на Бойко Борисов. Попитахме политолозите Анастас Стефанов и Татяна Буруджиева и социолога Васил Тончев: 1. Как ще коментирате казаното от Борисов и какви знаци видяхте на събранието на ГЕРБ? 2. Какво може да очакваме оттук нататък

Битката на корпорациите за космическия пазар започна. Кой печели

Битката на корпорациите за космическия пазар започна. Кой печели

SpaceX направи революция, която ще промени завинаги телекомуникациите, самолетните полети, добивната индустрия Компанията SpaceX на предприемача Илон Мъск успешно изстреля ракетата “Фалкон 9”, носеща капсулата “Дракон” с двама астронавти – Боб Бенкен и Дъг Хърли. 19 часа след излитането от Кейп Канаверал “Драконът” успешно се скачи с

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как протестът облече роклята на баба ми

Как протестът облече роклята на баба ми

Не купувайте абстрактни картофи в мрежичка! Сред снимките от протеста забелязах една непозната девойка, облечена в роклята на баба ми. В първия момент леко се възмутих – крадла! Я върни дрехата! После обаче махнах с ръка – халал да ѝ е. По-добре да я доизноси, вместо да я ръфат мишките в мазето. Естествено, че това е метафора

Страните в Европа, разделени на групи според цялостния си напредък. Графика: Проучване Индекс на настигането

Класация: България в една група с Испания и Полша по икономическо развитие

- По качество на живот обаче сме в клъстър със Сърбия, според новото издание на проучването "Индекс на настигането"  - По цялостно развитие не сме сред най-изостаналите в Европа, а сме в група с Гърция, Румъния и Унгария Ако на пистата на развитието на 35 страни в Европа има 6 групи, от най-напреднали до най-изоставащи

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Държава в мъртво вълнение, или “Зимата идва”

Твърде скоро средната ни класа може да усети как живее класическият български пенсионер Преди повече от два месеца писах по повод прочутия коронавирус как историята ни учи, че не власите, а ние, българите, винаги се давим на края на Дунава. Между другото Румъния на власите е единствената държава в региона, която постоянно губи всички войни

Протестите - на три езика

Протестите - на три езика

Невинни, лешояди и изпаднала номенклатура заедно срещу статуквото Усеща се нещо смущаващо в протестите, неясно и чоглаво чувство, че нещата не са баш каквито изглеждат. Същото, което и за пандемията се долавя - хем има зараза, хем нещо мажат, уж силата на таралежа отслабва, ама още повече народ тръшкал. Дисонанс след дисонанс

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

Срокът за абсолютна давност - 12 или 15 г.

10-те години абсолютна давност какво са - “Пей сърце” или “Няма безплатен обяд”? Всъщност - и двете. “Пей сърце” - за този, който дължи пари и му е изтекла давността. “Няма безплатен обяд” - за банките, фирмите за бързи кредити, а също и за фирмите, доставящи ток, вода, парно, мобилни, интернет услуги и пр

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Коментар на седмицата №1: Честният изход: Радев се отказва като президент и става водач на протеста

Само този, който не познава Борис Велчев, се надява, че Конституционният съд ще даде имунитета на държавния глава на Иван Гешев - ще има решение, припознато от всички Време е човекът с вдигнатия юмрук да обясни как си представя гражданския контрол върху властите - той има право да инициира промени в конституцията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber