Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7708447 Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград www.24chasa.bg
Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП в Благоевград

Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града

- Социолозите, които вече публикуваха проучвания, прогнозират оспорвани избори и балотаж за кмет в Благоевград. Готова ли е БСП да предложи убедителна алтернатива на досегашното управление на общината, г-н Милев?

- В тези избори БСП участва напълно консолидирана, със силен кандидат за кмет и качествена листа за съветници. Водим чиста, активна кампания. Инж. Румен Томов, когото партията безусловно подкрепи, и всички кандидати за общински съветници ежедневно се срещат с хората в града и селата, обсъждат проблемите им и представят своите идеи за решения.

Отразяваме очакванията на жителите на Благоевград в програмата си за управление на общината. Готови сме за участие в директен, конструктивен дебат за бъдещето на града. За съжаление, основният ни опонент има друга стратегия. Още в първата си публична изява кандидатът на ГЕРБ декларативно обяви досегашните си два мандата за грандиозен успех и арогантно демонстрира, че ще се бори за оцеляването си на всяка цена и с всички средства, включително като неправомерно използва служебното си положение.

- Когато залогът е висок, целта може би оправдава средствата г-н Милев, не сте ли съгласен?

- Почтени цели не се постигат с непочтени средства според мен, така че не, не съм съгласен. В опит да компрометира Румен Томов досегашният кмет на Благоевград си позволи манипулативно да коментира осигурителните му вноски - информация, до която Атанас Камбитов не би могъл да има достъп по законен ред. Аз съм човек, който изслушва, проверява и анализира и държа да кажа следното: нека никой не се съмнява, че всички факти и обстоятелства за г-н Томов са проверени, преди да застанем зад неговата кандидатура.

С внимание изслушах и визитката, с която д-р Камбитов реши да рекламира кандидатурата си за трети мандат. Интересно е, че след 8 години управление един кмет избра да отчете в национален ефир на първо място сред успехите си завидно лично благосъстояние. Не бих коментирал този меко казано неуместен пиар ход, ако не беше изигран с цел на благоевградчани да се внуши, че изборът е между Румен Томов, който "крие доходи" и честния работодател и предприемач Атанас Камбитов, който в резултат на успешния си бизнес до 2007 г. е получил "доста значителни дивиденти, напълно достатъчни до старини".

Да анализираме конкретни факти: през 2009 г., когато е избран за депутат, д-р Камбитов попълва първата си декларация по закона, който задължава лицата, заемащи висши държавни длъжности да обявят доходите и имуществото си публично. В нея народният представител декларира 140 000 лв. налични средства и значително повече задължения - кредити към 3 банки на обща стойност 387 014 лв. Тогава Атанас Камбитов притежава 4 имота - апартамент в Благоевград, къща в София, апартамент в Свети Влас и жилищна сграда в с. Плана и има собственост в 3 дружества: "Камбитов и син" ЕООД, "Лес инвест" ООД и "Форест бул" ООД.

Историята на фирмите, свързани с депутата, по-късно кмет на Благоевград, е любопитно четиво и може да бъде проследена в Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки, Информационната система за производство по несъстоятелност, съдебните регистри.

През 2010 г. например "Камбитов и син" ЕООД печели две обществени поръчки и усвоява общо 305 400 лв. Възложители са Държавно горско стопанство, с. Места, и Държавно ловно стопанство "Дикчан", с. Сатовча. Двете стопанства са в територията на избирателния район на народния представител Атанас Камбитов, който по това време е и член на парламентарната комисия по земеделието и горите.

Към днешна дата "Камбитов и син" ЕООД е с необезпечени и съответно несъбираеми задължения към банки и държавата на стойност 4 868 000 лв. Дружеството дължи и около 2 500 000 лв. на частни фирми. Активите на "Камбитов и син" ЕООД са прехвърлени преди, по искане на кредиторите, да бъде открита процедурата за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

"Лес инвест" ООД вече има задължения от 580 000 лв., от които 132 000 лв. за осигурителни вноски и 57 000 лв. задължения към държавата, които също са несъбираеми, тъй като ако през 2013 г. фирмата е имала дълготрайни материални активи на стойност 775 000 лв., то през 2015 г. преди ликвидацията вече са едва 34 000 лв.

В ликвидация е и "Форест бул" ООД. Солидарно с кредитополучателя в качеството си на съдлъжник в тази фирма в декларацията си през 2013 г. Атанас Камбитов обявява още едно кредитно задължение на стойност 200 000 лв. Ново задължение по кредитна карта на стойност 10 000 лв. кметът на Благоевград е вписал в декларацията си през 2014 г.

Популярна в публичното пространство стана фирма "Старт 2015" ЕООД, на която през 2017 г. в разрез с категоричната забраната в чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, освен собственик д-р Камбитов се оказва и управител за кратко. Въпреки нарушението мнозинството в ОИК отхвърли искането за отстраняване на кмета от длъжност. Атанас Камбитов се опитва да докаже по съдебен ред, че е станал управител на фирмата си в резултат на техническа грешка. С тази фирма е свързана и една от последните скандални имотни сделки в Благоевград - тема на журналистическо разследване.

През 2002 г. община Благоевград припознава семейството на Бойко Младенов като собственик на парцел от близо 800 квадрата в местността Баларбаши, закупен през 1926 г. от прадядото на бившия баскетболен национал. Стартира процедура по реституиране. През април 2016 г. с подписа на кмета Атанас Камбитов имотът е актуван като частна общинска собственост. През декември същата година след решение на общинския съвет Камбитов издава заповед за продажба на имота. Два месеца по-късно свързаното с него дружество "Старт 2015" ЕООД купува парцела. Близките на Младенов са завели съдебно дело в опит да си върнат земята.

В публичната си декларация през 2018 г., за първи път Атанас Камбитов обявява "доходи от друга стопанска дейност" на стойност 79 800 лв.

В сложен лабиринт от покупко-продажби през годините различни имоти, дружества и дялове от фирми на Камбитов се прехвърлят между него и съдружниците му, управителите на фирмите, роднините, шофьори и счетоводители.

В нито една от декларациите му не се споменава съществуването в банка или в наличност на получените в резултат на успешен бизнес "доста значителни средства", достатъчни за висок жизнен стандарт до старини. Нямам информация дали г-н Камбитов, известен като един от любимците на Цветан Цветанов, също няма някоя богата тъща, но отново подчертавам, че всичко останало е публична информация и би следвало да представлява интерес както за компетентните държавни органи, така и за Етичната комисия на ГЕРБ.

- Д-р Атанас Камбитов обаче има подкрепата не само на собствената си партия, а и на други политически и граждански организации в кампанията си за трети мандат, нали не го отричате?

- През последните години в община Благоевград беше реализиран класически модел на злоупотреба с власт. Солидното мнозинство в общинския съвет, както и политическата подкрепа в настоящата кампания са резултат на щедро раздадените, както беше казал един партиен лидер, "парчета от баницата". Получателите им, естествено, оценяват двата мандата на кмета Атанас Камбитов като изключително успешни.

Ще ви посоча само няколко конкретни примера. Председателят на общинския съвет закупи в партньорство "Зърнени храни - Благоевград", обявено за продажба заради задължения към общината. Зам.-кмет на Благоевград подаде оставка след публично изнесена информация за участието му в програмата по саниране. Негови фирми са правили обследвания и са санирали блокове. Възложител на дейностите е община Благоевград.

Общинските съветници Димитър Урдев, Васил Миладинов и Рашо Динков чрез фирмите си също участваха в програмата за саниране. Румен Калайджиев и Христо Ковачки имат концесионни договори с община Благоевград. Владимир Елезов и АБВ също обявиха подкрепа за досегашния кмет, вероятно заради милионите левове, налети в ОФК "Пирин" без контрол и без резултат.

На хора като Велимир Магурев, към чиито фирми са част от задълженията на "Камбитов и син" ЕООД, са възложени общински поръчки за десетки милиони левове, в това число за изграждане на регионалното депо за битови отпадъци и отново за саниране.

Тези примери предполагам обясняват и защо цените за саниране на квадратен метър в Благоевград са почти 2 пъти по-високи от средните за страната. Ако това е причина за гордост, да качим Камбитов на Олимп и да не го пуснем да слезе оттам.

- Доста мрачна картина рисувате. В състояние ли е обаче БСП да се справи с проблемите, които коментирате?

- Кметът Атанас Камбитов и моделът му на управление трябва да останат в миналото на Благоевград след тези избори. Това е съществена част от решаването на проблемите. И оттук нататък - законосъобразни действия, битка с корупцията и работа с гражданите.

Първо - необходими са комплекс от мерки за борба с корупцията, които според мен се изразяват в следното: нови вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки, предложени от кмета и утвърдени от общинския съвет; нова система за финансово управление и контрол в общината; сертифициране на администрацията с ISO 37001 - антикорупция; актуализация на електранната система за управление на преписките в общината; функционален анализ на общинска администрация, за да видим какви мерки са необходими за да се гарантира законосъобразната дейност на администрацията; вътрешни правила за защита на подалите сигнали за корупционни практики. Разбира се и ефективен контрол от страна на общинския съвет в Благоевград над администрацията.

Второ - широко участие на гражданите и експертите при подготовката и реализацията на мандатната инвестиционна програма. Напълно споделяме идеята на г-н Румен Томов за гражданско-експертен подход в работата. Така гражданите ще имат възможност да заявят какво приоритетно искат да се случи, експертите ще преценят по какъв начин и в какви срокове е възможно то да се реализира идеята, изпълнението отново ще бъде под граждански контрол. Категорично ще подкрепим разработването на самостоятелна капиталова програма за селата в община Благоевград, забравени през последните 8 г. от кмета Камбитов.

Трето - търсене на консенсусни решения за развитие и подкрепа на местния бизнес в общинския съвет - програма за насърчаване на инвестициите, подкрепа за стартиращ бизнес на млади предприемачи, изграждане на нова индустриална зона и модернизация на старите.

Четвърто - изграждане на нова база за МБАЛ - Благоевград, рехабилитация на уличната и тротоарна мрежа, разширяване на зелената система, укрепване на "Биострой" и разширяване на дейността на общинското дружество с експлоатация на депото.

Пето - развитие на социалната система в общината - професионално образование, обърнато към бизнеса, адекватни на потребностите социални услуги, културни институции изпълнении със съдържание, социализация на културно историческото наследство на Благоевград.

- Каква е целта, която БСП - Благоевград си е поставила на тези избори, г-н Милев? Какъв резултат за вас ще бъде успех?

- Целта на кандидатите в нашата листа е БСП значително да увеличи броя на съветниците си и в следващия мандат активно да участва във формирането на политики и решения, съответстващи на ангажиментите, които поемаме в тази кампания и в контрола на тяхното изпълнение.

Голямата ни цел обаче е след 4 г., подкрепеният от БСП кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за прекратените порочни практики, инвестиционната активност, разкритите нови работни места и повишения жизнен стандарт на благоевградчани.

- Реалистични ли са тези цели според вас?

- Да, целите ни са реалистични. С усилията на всички благоевграчани, които искат да учат, да създадат семейства, да отгледат децата и внуците си тук, нашата община отново може да бъде сред най-добрите места за живот, работа и бизнес.

В момента Благоевград е административен център на областта с най-ниски доходи на населението у нас според официалните данни на НСИ. На този фон Атанас Камбитов стартира предизборната си кампания с арогантното твърдение: "Стандартът ми е, бих казал, доста висок за България."

Преди броени дни при посещението си в Ямбол премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Апартаментгейт" беше тежък удар за нас по време на евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място при нас."

Позволявам си по този повод да задам и аз един въпрос: г-н Борисов, ако и днес вие заставате зад тези свои думи, КОЙ стои зад кандидатурата на д-р Атанас Камбитов за кмет на община Благоевград?

Любен Милев е председател на Общинския съвет на БСП в Благоевград. Той е първи комисар от ОД на МВР-Благоевград. Работил е като директор на дирекция “Нормативно-правно и информационно обслужване” в община Благоевград.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Херо Мустафа

Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Искаме България да се превърне в истински енергиен хъб

В първото си интервю за българска медия посланичката на САЩ заяви, че президентът Доналд Тръмп и премиерът Бойко Борисов ще обсъдят модернизацията на въоръжените сили на България - Ваше Превъзходителство, г-жо посланик, какво може да очакваме от срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ във Вашингтон на 25 ноември

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Инициативата на “24 часа” е важна - разглеждам я като пилотен проект, в който да се включат много българи, в отворена дискусия без забранени въпроси и “изтрити мнения” Можем да се обърнем към хората и с въпроси в специална интернет платформа 30 г. по-късно бетонът и бодливата тел са разрушени

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber