Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7708447 Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград www.24chasa.bg
Любен Милев: Целта ни е победа, за да прекратим порочните практики в Благоевград

В последните години в общината бе реализиран класически модел на злоупотреба с власт, казва водачът на листата за общински съветници на БСП в Благоевград

Голямата ни цел е след 4 г. подкрепеният от нас кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за инвестиции, нови работни места и по-висок стандарт на хората в града

- Социолозите, които вече публикуваха проучвания, прогнозират оспорвани избори и балотаж за кмет в Благоевград. Готова ли е БСП да предложи убедителна алтернатива на досегашното управление на общината, г-н Милев?

- В тези избори БСП участва напълно консолидирана, със силен кандидат за кмет и качествена листа за съветници. Водим чиста, активна кампания. Инж. Румен Томов, когото партията безусловно подкрепи, и всички кандидати за общински съветници ежедневно се срещат с хората в града и селата, обсъждат проблемите им и представят своите идеи за решения.

Отразяваме очакванията на жителите на Благоевград в програмата си за управление на общината. Готови сме за участие в директен, конструктивен дебат за бъдещето на града. За съжаление, основният ни опонент има друга стратегия. Още в първата си публична изява кандидатът на ГЕРБ декларативно обяви досегашните си два мандата за грандиозен успех и арогантно демонстрира, че ще се бори за оцеляването си на всяка цена и с всички средства, включително като неправомерно използва служебното си положение.

- Когато залогът е висок, целта може би оправдава средствата г-н Милев, не сте ли съгласен?

- Почтени цели не се постигат с непочтени средства според мен, така че не, не съм съгласен. В опит да компрометира Румен Томов досегашният кмет на Благоевград си позволи манипулативно да коментира осигурителните му вноски - информация, до която Атанас Камбитов не би могъл да има достъп по законен ред. Аз съм човек, който изслушва, проверява и анализира и държа да кажа следното: нека никой не се съмнява, че всички факти и обстоятелства за г-н Томов са проверени, преди да застанем зад неговата кандидатура.

С внимание изслушах и визитката, с която д-р Камбитов реши да рекламира кандидатурата си за трети мандат. Интересно е, че след 8 години управление един кмет избра да отчете в национален ефир на първо място сред успехите си завидно лично благосъстояние. Не бих коментирал този меко казано неуместен пиар ход, ако не беше изигран с цел на благоевградчани да се внуши, че изборът е между Румен Томов, който "крие доходи" и честния работодател и предприемач Атанас Камбитов, който в резултат на успешния си бизнес до 2007 г. е получил "доста значителни дивиденти, напълно достатъчни до старини".

Да анализираме конкретни факти: през 2009 г., когато е избран за депутат, д-р Камбитов попълва първата си декларация по закона, който задължава лицата, заемащи висши държавни длъжности да обявят доходите и имуществото си публично. В нея народният представител декларира 140 000 лв. налични средства и значително повече задължения - кредити към 3 банки на обща стойност 387 014 лв. Тогава Атанас Камбитов притежава 4 имота - апартамент в Благоевград, къща в София, апартамент в Свети Влас и жилищна сграда в с. Плана и има собственост в 3 дружества: "Камбитов и син" ЕООД, "Лес инвест" ООД и "Форест бул" ООД.

Историята на фирмите, свързани с депутата, по-късно кмет на Благоевград, е любопитно четиво и може да бъде проследена в Търговския регистър, Агенцията за обществени поръчки, Информационната система за производство по несъстоятелност, съдебните регистри.

През 2010 г. например "Камбитов и син" ЕООД печели две обществени поръчки и усвоява общо 305 400 лв. Възложители са Държавно горско стопанство, с. Места, и Държавно ловно стопанство "Дикчан", с. Сатовча. Двете стопанства са в територията на избирателния район на народния представител Атанас Камбитов, който по това време е и член на парламентарната комисия по земеделието и горите.

Към днешна дата "Камбитов и син" ЕООД е с необезпечени и съответно несъбираеми задължения към банки и държавата на стойност 4 868 000 лв. Дружеството дължи и около 2 500 000 лв. на частни фирми. Активите на "Камбитов и син" ЕООД са прехвърлени преди, по искане на кредиторите, да бъде открита процедурата за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

"Лес инвест" ООД вече има задължения от 580 000 лв., от които 132 000 лв. за осигурителни вноски и 57 000 лв. задължения към държавата, които също са несъбираеми, тъй като ако през 2013 г. фирмата е имала дълготрайни материални активи на стойност 775 000 лв., то през 2015 г. преди ликвидацията вече са едва 34 000 лв.

В ликвидация е и "Форест бул" ООД. Солидарно с кредитополучателя в качеството си на съдлъжник в тази фирма в декларацията си през 2013 г. Атанас Камбитов обявява още едно кредитно задължение на стойност 200 000 лв. Ново задължение по кредитна карта на стойност 10 000 лв. кметът на Благоевград е вписал в декларацията си през 2014 г.

Популярна в публичното пространство стана фирма "Старт 2015" ЕООД, на която през 2017 г. в разрез с категоричната забраната в чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, освен собственик д-р Камбитов се оказва и управител за кратко. Въпреки нарушението мнозинството в ОИК отхвърли искането за отстраняване на кмета от длъжност. Атанас Камбитов се опитва да докаже по съдебен ред, че е станал управител на фирмата си в резултат на техническа грешка. С тази фирма е свързана и една от последните скандални имотни сделки в Благоевград - тема на журналистическо разследване.

През 2002 г. община Благоевград припознава семейството на Бойко Младенов като собственик на парцел от близо 800 квадрата в местността Баларбаши, закупен през 1926 г. от прадядото на бившия баскетболен национал. Стартира процедура по реституиране. През април 2016 г. с подписа на кмета Атанас Камбитов имотът е актуван като частна общинска собственост. През декември същата година след решение на общинския съвет Камбитов издава заповед за продажба на имота. Два месеца по-късно свързаното с него дружество "Старт 2015" ЕООД купува парцела. Близките на Младенов са завели съдебно дело в опит да си върнат земята.

В публичната си декларация през 2018 г., за първи път Атанас Камбитов обявява "доходи от друга стопанска дейност" на стойност 79 800 лв.

В сложен лабиринт от покупко-продажби през годините различни имоти, дружества и дялове от фирми на Камбитов се прехвърлят между него и съдружниците му, управителите на фирмите, роднините, шофьори и счетоводители.

В нито една от декларациите му не се споменава съществуването в банка или в наличност на получените в резултат на успешен бизнес "доста значителни средства", достатъчни за висок жизнен стандарт до старини. Нямам информация дали г-н Камбитов, известен като един от любимците на Цветан Цветанов, също няма някоя богата тъща, но отново подчертавам, че всичко останало е публична информация и би следвало да представлява интерес както за компетентните държавни органи, така и за Етичната комисия на ГЕРБ.

- Д-р Атанас Камбитов обаче има подкрепата не само на собствената си партия, а и на други политически и граждански организации в кампанията си за трети мандат, нали не го отричате?

- През последните години в община Благоевград беше реализиран класически модел на злоупотреба с власт. Солидното мнозинство в общинския съвет, както и политическата подкрепа в настоящата кампания са резултат на щедро раздадените, както беше казал един партиен лидер, "парчета от баницата". Получателите им, естествено, оценяват двата мандата на кмета Атанас Камбитов като изключително успешни.

Ще ви посоча само няколко конкретни примера. Председателят на общинския съвет закупи в партньорство "Зърнени храни - Благоевград", обявено за продажба заради задължения към общината. Зам.-кмет на Благоевград подаде оставка след публично изнесена информация за участието му в програмата по саниране. Негови фирми са правили обследвания и са санирали блокове. Възложител на дейностите е община Благоевград.

Общинските съветници Димитър Урдев, Васил Миладинов и Рашо Динков чрез фирмите си също участваха в програмата за саниране. Румен Калайджиев и Христо Ковачки имат концесионни договори с община Благоевград. Владимир Елезов и АБВ също обявиха подкрепа за досегашния кмет, вероятно заради милионите левове, налети в ОФК "Пирин" без контрол и без резултат.

На хора като Велимир Магурев, към чиито фирми са част от задълженията на "Камбитов и син" ЕООД, са възложени общински поръчки за десетки милиони левове, в това число за изграждане на регионалното депо за битови отпадъци и отново за саниране.

Тези примери предполагам обясняват и защо цените за саниране на квадратен метър в Благоевград са почти 2 пъти по-високи от средните за страната. Ако това е причина за гордост, да качим Камбитов на Олимп и да не го пуснем да слезе оттам.

- Доста мрачна картина рисувате. В състояние ли е обаче БСП да се справи с проблемите, които коментирате?

- Кметът Атанас Камбитов и моделът му на управление трябва да останат в миналото на Благоевград след тези избори. Това е съществена част от решаването на проблемите. И оттук нататък - законосъобразни действия, битка с корупцията и работа с гражданите.

Първо - необходими са комплекс от мерки за борба с корупцията, които според мен се изразяват в следното: нови вътрешни правила за възлагане на обществени поръчки, предложени от кмета и утвърдени от общинския съвет; нова система за финансово управление и контрол в общината; сертифициране на администрацията с ISO 37001 - антикорупция; актуализация на електранната система за управление на преписките в общината; функционален анализ на общинска администрация, за да видим какви мерки са необходими за да се гарантира законосъобразната дейност на администрацията; вътрешни правила за защита на подалите сигнали за корупционни практики. Разбира се и ефективен контрол от страна на общинския съвет в Благоевград над администрацията.

Второ - широко участие на гражданите и експертите при подготовката и реализацията на мандатната инвестиционна програма. Напълно споделяме идеята на г-н Румен Томов за гражданско-експертен подход в работата. Така гражданите ще имат възможност да заявят какво приоритетно искат да се случи, експертите ще преценят по какъв начин и в какви срокове е възможно то да се реализира идеята, изпълнението отново ще бъде под граждански контрол. Категорично ще подкрепим разработването на самостоятелна капиталова програма за селата в община Благоевград, забравени през последните 8 г. от кмета Камбитов.

Трето - търсене на консенсусни решения за развитие и подкрепа на местния бизнес в общинския съвет - програма за насърчаване на инвестициите, подкрепа за стартиращ бизнес на млади предприемачи, изграждане на нова индустриална зона и модернизация на старите.

Четвърто - изграждане на нова база за МБАЛ - Благоевград, рехабилитация на уличната и тротоарна мрежа, разширяване на зелената система, укрепване на "Биострой" и разширяване на дейността на общинското дружество с експлоатация на депото.

Пето - развитие на социалната система в общината - професионално образование, обърнато към бизнеса, адекватни на потребностите социални услуги, културни институции изпълнении със съдържание, социализация на културно историческото наследство на Благоевград.

- Каква е целта, която БСП - Благоевград си е поставила на тези избори, г-н Милев? Какъв резултат за вас ще бъде успех?

- Целта на кандидатите в нашата листа е БСП значително да увеличи броя на съветниците си и в следващия мандат активно да участва във формирането на политики и решения, съответстващи на ангажиментите, които поемаме в тази кампания и в контрола на тяхното изпълнение.

Голямата ни цел обаче е след 4 г., подкрепеният от БСП кмет Румен Томов да открие кампанията си за втори мандат с отчет за прекратените порочни практики, инвестиционната активност, разкритите нови работни места и повишения жизнен стандарт на благоевградчани.

- Реалистични ли са тези цели според вас?

- Да, целите ни са реалистични. С усилията на всички благоевграчани, които искат да учат, да създадат семейства, да отгледат децата и внуците си тук, нашата община отново може да бъде сред най-добрите места за живот, работа и бизнес.

В момента Благоевград е административен център на областта с най-ниски доходи на населението у нас според официалните данни на НСИ. На този фон Атанас Камбитов стартира предизборната си кампания с арогантното твърдение: "Стандартът ми е, бих казал, доста висок за България."

Преди броени дни при посещението си в Ямбол премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Апартаментгейт" беше тежък удар за нас по време на евроизборите. Всеки, който прецени, че трябва да живее по-луксозно от останалите, няма място при нас."

Позволявам си по този повод да задам и аз един въпрос: г-н Борисов, ако и днес вие заставате зад тези свои думи, КОЙ стои зад кандидатурата на д-р Атанас Камбитов за кмет на община Благоевград?

Любен Милев е председател на Общинския съвет на БСП в Благоевград. Той е първи комисар от ОД на МВР-Благоевград. Работил е като директор на дирекция “Нормативно-правно и информационно обслужване” в община Благоевград.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Доц. Буланов: В кризата планираме самостоятелно звено за лечение на пациенти с COVID

Хирургията учи на дисциплина и труд, вземане на решения в критични ситуации и работа в екип - тренинг, който има значение и в управлението, казва в интервю за в. "24 часа" новият директор на Александровска болница доц. д-р Димитър Буланов.  - Доц. Буланов, досегашната ви мениджърска позиция в областта на лечебната дейност по естествен начин ви

Проф. Михаил Константинов е изборен експерт, и председател на борда на директорите на “Информационно обслужване” АД, което брои изборите.

Проф. Михаил Константинов: Без машини изборите ще са незаконни

Трябват 20 000 устройства, 130 млн. лв. и гаранции, че няма да се разнася зараза При този вот избирателят не е сигурен какво става с гласа му - Една от ясните цели на протеста и неговите вдъхновители е машинно гласуване на предстоящия парламентарен вот. Близо ли сме до въвеждането му, проф. Константинов

Симеон Дянков

Симеон Дянков : В кризисни времена политическият цикъл се ускорява, няма нищо страшно в това

Трябва бързо и смело решение. Два са възможните варианти – оттегляне на повечето министри и вид експертно правителство или направо да се върви към избори, казва бившият вицепремиер и финансов министър Още акценти:  Финансите се управляват сравнително добре, неслучайно  България влезе в чакалнята на еврозоната Трябват промени, за да се върви напред

Водещият на рубриката “Включване Z” Митьо Маринов (вляво) разговаря с Лидия Даскалова и Кристиян Стефанов.

Младите от протеста: Искаме тук да градим живота си (Видео)

Две млади лица на протеста - политолозите Лидия Даскалова и Кристиан Стефанов, пред Митьо Маринов в новата рубрика на "24 часа" "Включване Z" В новото от поредицата интервюта 24 годишният Митьо Маринов задава въпроси на две от младите лица на протеста - младият политолог Кристиан Стефанов и зам.-председателката на Националното представителство на

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

Венцислав Върбанов: Таван по региони за рентите, станаха прекалено високи

От 20 г. не е имало толкова тежка година в земеделието, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България - Г-н Върбанов, в последните дни имахте няколко срещи с премиера и министър Танева. Доволни ли сте от обещаните милиони в подкрепа на производителите? - Определено сме доволни от резултатите

Биляна Алексиева

Жената с подписите срещу блокадите: Васил Божков опорочи протеста

Над 3000 души са подписаха само за ден и половина. Искаме нещата да се случват по правилния начин, без анархия и безредици,  казва в интервю за "24 часа" Биляна Алексиева.   - Г-жо Алексиева, вие внесохте подписка в прокуратурата и в МВР срещу блокадата на три софийски кръстовища. Защо? - Лично внесох подписката срещу блокадата на София в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва председателят на Борда на директорите на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

Екссъпругът на прегазената Юлия: Шофьорът на такси крие нещо. Защо иначе се оправдава, че не била негов тип?

На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber