Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7707635 Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа www.24chasa.bg
Георги Икономов: Банско се превръща в  топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско:

- Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят. Обречен на успех ли е спортът в Банско?

- Полагаме целенасочени усилия да го развиваме, нищо не се случва от само себе си. През годините подпомагаме финансово спортните клубове в града и така осигуряваме възможност на голям брой деца и младежи да тренират ежедневно - от ски през футбол до таекоундо. Важно е да се знае, че бюджетно финансиране предоставяме само срещу ясен план на работа, измерими цели и при засилен контрол. Това мотивира екипите на клубовете да работят ефективно и многократно повишава резултатите на състезателите.

Много съм благодарен на треньорите и спортните специалисти, които допълнително и доброволно работят с хората със специални потребности. Затова имаме шампиони и сред тази група, но по-важно е, че осигуряваме на всички социално включване. През изминалата година в Банско са проведени над 70 спортни събития, грижим се всеки да има възможност да спортува, без значение от своя финансов, социален и здравен статус. Разработили сме програма за работа в детските градини, планирали сме увеличаване на възможностите за всички възрасти.

- В какви условия тренират клубовете? Знаем, че в по-малките населени места базите са проблем.

- Не трябва да забравяме, че Банско е малко населено място, но с много по-особен статут. Той вече е целогодишен европейски курорт и като такъв се нуждае от съвсем различна по мащаб спортна инфраструктура. Осигурихме европейско финансиране и стартирахме проект за пълно обновяване на съществуващите и изграждане на нови спортни съоръжения в двора на Професионалната лесотехническа гимназия “Никола Вапцаров”. Те ще бъдат достъпни и в извънучебно време.

Идентични проекти ще развием за останалите училищни дворове. Планираме изграждането на многофункционална зала в района на бившата казарма. Това е сериозна инвестиция, но в община Банско има леглова база и потенциал за организиране на повече и по-мащабни спортни събития. Най-болезненият за банскалии въпрос остава съдбата на градския стадион. От 2003 г. стадионът не е общинска собственост, което е основна пречка за обновяването и разширяването му. Ще възстановим собствеността, за да можем да го модернизираме, да изградим козирка, тренировъчни терени и необходимите допълнителни помещения. Това ще ни позволи да реализираме и плана за превръщането на Банско в предпочитана дестинация за провеждане на спортно-подготвителни лагери.

- “Цар футбол”, както го наричат всички. Какви са амбициите на ПФК “Банско”?

- Развитие на детско-юношеската школа - искаме да си отгледаме следващото поколение - това е единственият начин да постигнем развитието, което всички желаем. Футболът не е спорт №1 за Банско, но при всяко посещение на мач на “козлетата” се убеждавам, че емоциите на трибуните са силни и за родители, и за деца. Значи трябва да са приоритет и за общината. Предвидили сме терени, върху които да бъдат изградени три нови футболни игрища и съответстващата инфраструктура към тях. Те ще се използват както от нашите клубове, така и от гостуващите през лятото отбори.

- Според последните данни около 750 000 лв. от общинския бюджет за 2018 г. са инвестирани в спорт - малко или много са те според вас?

- Парите за спорт никога не са достатъчни. Защото той има огромна социална роля и е пряко свързан със здравето на хората. В нашата община е тясно обвързан и с икономиката, защото всяка спортна проява носи редица ползи за туризма - нови гости в града, настаняване, увеличаване на потреблението, има сериозна добавена стойност. Като екип с опит в управлението на общината ние имаме безброй доказателства, че всяка добра секторна политика носи ползи и на останалите. Банско не е просто населено място. Банско е и маркетингов продукт, който представлява страната ни. Даваме ли си сметка, че когато Катрин Генкова стане световен шампион и развява знамето на града на световното първенство по таекоундо, тя работи за имиджа, за марката Банско и за България? Полза от това имаме всички.

- Звучи сякаш вече имате перфектно смазана машина - всеки знае какво се очаква от него и го прави.

- В духа на спортната тематика по-скоро бих казал, че имаме сработен и силен отбор. Човешкият фактор е най-важен, управлението не е “перпетуум мобиле”. Общинската администрация, клубовете, индивидуалните спортисти, спонсорите, националните федерации - между тези страни е нужен постоянен открит диалог. Ние имаме амбициозни цели, знаем как да координираме и планираме изпълнението им. Високите резултати идват с работа, много работа в правилната посока.

Георги Икономов е кмет от ГЕРБ на община Банско от 2011 г. По време на неговото управление малкото планинско градче се превръща в целогодишен курорт, фестивална столица на Балканите. Привържениците му твърдят, че държи на думата си, докато политическите му противници го упрекват, че управлява с твърда ръка.

Можете да го срещнете по време на обиколка из града с чуждестранни гости и партньори, но и докато боядисва пешеходни пътеки и детски площадки. През уикенда независимо от сезона най-често е в Пирин. Икономов е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

Янаки Стоилов: БСП не показва категорична решимост да скъса със зависимостите

За 30 години партията не е била в по-сложна ситуация за запазването си като първостепенна политическа сила, казва известният юрист, който е и член на Националния съвет на партията Още акценти от интервюто: Опасявам се, че прекият избор и конгресът няма да сложат финал на кризата в БСП Над 50 предложения за председател на БСП - това не е израз на

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Ангел Ангелов: Наш приорирет е да сме екологични и да не оставим заетите в енергетиката без препитание

Търсим варианти, чрез които да адаптираме дейността си спрямо изискванията на Европа и да запазим работните места, казва изпълнителният дирекгтор на "Топлофикация Сливен" В последните години в България се коментират все повече плановете на много предприятия, произвеждащи енергия от въглища, за преминаване към нови горива

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

Емил Димитров: Докато съм на този пост, ще се грижа и за тези, които не протестират, и за тези, които ме наричат мутра

На Рилските езера никога не е имало бетон и асфалт, няма и няма да има, казва още министърът на екологията Лично аз съм недоволен, че кметът на София разрешава всичко. Не мога да си представя шествие, което нарушава правата на останалите хора. Цели се едва ли не гражданска война, противопоставяне някой да удари друг Едни и същи хора виждат от

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Бойко е последният спасител, идните 10 г. и Орбан да дойде не може да ни оправи

Шест неща, които щях да кажа на конференцията на ГЕРБ, ако бях успял да отида, казва депутатът от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков - Г-н Марков, защо не бяхте на Националната конференция на ГЕРБ? - В Будапеща съм, а заради епидемията са спрени всички полети до България

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Севдалин Желев: "Топлофикация Русе" намалява с 50% въглеродните емисии

Постепенно ще заместваме вътлищата с природен газ, казва изпълнителният директор на дружеството - Г-н Желев, какви мощности работят в "Топлофикация Русе"? - "Топлофикация Русе+ осъществява комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Притежаваме 1 кондензационен блок от 110 мегавата, 2 котела са в режим на работа

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Още акценти от интервюто с министъра на труда и социалната политика: Време е да  помислим за помощ за всяко дете, вместо сегашните 40 лева с подоходен критерий 4 пъти е увеличен за 10 г. бюджетът за хората с увреждания, над 926 млн. лв. е тази година Помощта за семейства при затворени заради COVID училища ще струва между 89 и 180 млн. лв

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Цветелина Пенкова: Съкратен е бюджетът за основни европейски политики

Европейската комисия предлага бюджет за следващите 7 г. с по-малко финансиране на приоритетни програми като Еразъм+, Хоризонт Европа, Цифрова Европа, казва депутатката от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - Г-жо Пенкова, ще приеме ли Европейският парламент бюджета за следващите 7 години във

Създателят на онлайн платформата“Уча.се” Дарин Маджаров разговаря с репортера на "24 часа" Митьо Маринов.

Дарин Маджаров: Политици няма да решат проблемите ни, трябва младите да създават повече бизнес тук (Видео)

Добър живот може да те очаква единствено ако имаш добро образование, казва създателят на онлайн платформата “Уча.се”, пред Митьо Маринов в разговор от поредицата “Включване Z” ОЩЕ АКЦЕНТИ: В България трябва да останат или да се върнат тези, които искат да работят здраво Предприемачи като Стив Джобс са единици, има хиляди примерина успешни хора

акад. Пламен Карталов

Акад. Пламен Карталов: Операта ни започва да излъчва в “Амазон Прайм”

Спектаклите в Киноцентъра са заснети и ще се пускат платено за целия свят - Г-н Карталов, смятате ли, че светът на операта вече няма да е същият след COVID-19, и какво точно ще се промени? - Разбираемо е, че светът на операта няма да е същият. Свидетели сме как в оперните театри по света започна редуциране на редовната дейност

РАЗВИГОР ПОПОВ

Развигор Попов: Качвах се на кубето на “Александър Невски”, за да слушам хоровите изпълнения

Направих нова песен “Пак ще дойде хубавото време”. Остава с Мими да влезем в студиото и да я запишем - С какво се занимавате сега по време на продължаващата извънредна ситуация, г-н Попов? - Вкъщи сме с Мими, преди няколко дни от Берлин пристигнаха дъщеря ни Ина с внучката Тайа Мей, която вече е на година и половина

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

Ани Владимирова: Стресът и страхът от COVID-19 преляха в яростно желание за промяна

В тази криза са ни нужни каузи, които да държат главите ни над водата Несигурният човек, решил, че няма какво да губи, лесно се впуска в безразсъдни действия Протестите са само една от последиците от пандемията Мнозина пребориха стреса, като изключиха телевизорите си, други се хванаха с ремонт на дома

Виктор Димчев - фотограф, тв продуцент и един от организаторите на протестите през 2013 г.

Виктор Димчев: 6000 души бе най-многолюдният протест, ще оредява още и през есента ще изчезне

Държавата трябва да се ремонтира, но не да се даде всичко в нея на президента   ОЩЕ АКЦЕНТИ: Площад “Независимост” събира 20 хил., а говорят за 135 хил. Многократно съм броил “милионния” протест през 1990 г. и на него няма повече от 150 хил. души Смешно е твърдението на организаторите, че имало хиляди хора някъде встрани, а не на площада

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber