Защо Турция пренесе борбата в Сирия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7706979 Защо Турция пренесе борбата в Сирия? Защо Турция пренесе борбата в Сирия? www.24chasa.bg
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Ройтерс
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Ройтерс

Според министъра на външните работи на Турция, военната операция е необходима за да се гарантира националната сигурност и за да се помогне на разселените сирийци да се завърнат у дома.

За съжаление коментарите в американската преса по отношение на военната операция водена от Турция в североизточна Сирия са, че това е нападение срещу кюрдите, че отслабва борбата с останките от ИДИЛ (или така наречената „Ислямска държава“) и че вреди на доверието на съюзниците към Америка. При това положение трябва да разсея недоразуменията, защото съюзничеството на Турция със САЩ в НАТО датира от 67 години и то не е нито нещо временно или тактическо, нито подлежи на дебатиране.

Турция предприе операцията с цел да предотврати опасността, която терористите създават в пограничните райони и така да гарантира националната си сигурност. Тази операция ще спаси живеещите там сирийци от потисничеството на терористичните организации и ще предотврати заплахата срещу териториалната цялост и политическото единство на Сирия. Тези две условия ще улеснят безопасното и доброволно завръщане на прокудените от родните им места сирийци.

Турция никога не се е съгласявала по границите и да има коридор, контролиран от терористична организация. Многократно, включително и пред Генералната асамблея на ООН, препоръчвахме създаването на зона за сигурност. Отправихме призив към САЩ да престанат да предоставят материална подкрепа на терористите.

Но бюрокрацията по сигурността на САЩ не успя да скъса връзките си с групировката, известна с краткото наименование ПДЕ/ОЗН (Партия на демократическото единство/Отряди за защита на народа). И това при условие, че властите в САЩ, включително и един министър на отбраната бяха приели, че съставляващата ядрото на Сирийските демократични сили ПДЕ/ОЗН e в неразривна връзка с ПКК в Турция – една организация, която е призната за терористична от Съединените американски щати, Европейския съюз и НАТО.

Американските ни събеседници дадоха вид, че са се убедили в необходимостта тези сили да бъдат изведени извън съседните на границите ни територии и дори постигнахме съгласие за сроковете кога това да стане. Наскоро проведените през месец август военни срещи приключиха с взаимни ангажименти за създаването на зона на сигурност, от която ПДЕ/ОЗН да бъде изведена. Но Съединените американски щати не можа да доведе докрай това начинание, при което у нас остана силното впечатление, че терористичната групировка се опитва да спечели време, през което да стабилизира позициите си в Сирия.

ПДЕ/ОЗН се опитва да се представи пред света като воюваща с ИДИЛ организация, но в същото време е истина и това, че доставя взривни материали на ПКК чрез прокопаването на тунели на турска територия. Групировката насочва към Турция пуснатите от затвора осъдени членове на ИДИЛ. През ноември 2017 г. по време на операцията на коалиционните сили за спасяването на град Ракка, BBC разпространи новината за тайно споразумение, сключено от Сирийските демократични сили, позволяващо стотици терористи от ИДИЛ да избягат.

Трябваше да предприемем адекватни действия. Някои изразиха опасения за сигурността на кюрдското население в Сирия. Искам да повторя и да подчертая, че действията на Турция не са насочени срещу кюрдите. Нашата борба е с терористите. Представянето на случващото се като „турци срещу кюрди“ е злонамерено и погрешно. Кюрдите не са наши врагове.

Нашата мишена е терористичната структура, управлявана съвместно от ПКК и ПДЕ/ОЗН, които в контролираните от тях зони мобилизират и въоръжават деца-войници, потискат опозицията, променят демографската структура и налагат принудителна военна повинност.

Кюрдите, арабите, християните и другите, които сега страдат под гнета на ПДЕ/ОЗН, ще са по-добре след като постигнат свободата си. Световния конгрес на Арамейците (WCA) настойчиво набляга на това.

Преди да започнем тази операция предприехме всички стъпки, за да сведем до минимум риска за цивилните и да предотвратим хуманитарна криза. Турция през последните няколко години осигури убежище на голям брой бежанци от североизточна Сирия, включително на араби, кюрди и туркмени.

Голяма част от тези бежанци, от които над 300 000 кюрди, бяха прокудени от домовете си от страна от терористите. Ние предложихме на тези хора сигурност, подслон и препитание в Турция. Споделихме хляба си и им позволихме да се ползват от нашите обществени блага. Турция е най-щедрата страна по отношение на хуманитарна помощ и е страната, подслонила най-много бежанци в света.

Турция през последните три години създаде надежден модел. Благодарение на операциите, които Турция проведе през 2016-2017 г. в Джераблус и нейните околности и през 2018 г. в Африн, широк район в северозападната част на Сирия беше прочистен от терористи. След тези операции жертвите на терористите започнаха да живеят в мир и да бъдат подопечни на регулярна администрация. 365 хиляди бежанци се завърнаха по домовете си в северозападна Сирия.

Обществените услуги, които предоставяме, включват и училища за над 230 000 ученици. В районите, освободени в северозападна Сирия, е нает над 2000 души сирийски и турски персонал за 6 болници с 55 линейки. Построени са множество социални и спортни съоръжения, включително и едно футболно игрище. С осигурената материална помощ започна да се развива и земеделието и животновъдството.

Сравнете предишните операции на Турция с разрухата, която причини коалицията в Ракка и тогава ще видите с какво внимание ръководим антитерористичните операции. Поуките, извлечени от тези операции, ще ни помогнат този път да се справим по-добре.

Изтъквайки, че ако ги няма ПКК и ПДЕ/ОЗН, борбата срещу ИДИЛ ще загуби от своята сила е изнудване на световната общественост. Но всъщност борбата срещу тези брутални терористи няма да отслабне само ако съюзниците ни издържат докрай и продължат сътрудничеството си с Турция. Ние сме единствената нация, която лично излиза на бойното поле срещу ИДИЛ.

Борбата срещу ИДИЛ и другите терористични организации ще продължи с приноса и сътрудничеството на всички. Някои европейски страни до известна степен не са склонни да позволят завръщането на свои граждани, присъединили се към тази организация. Желанието проблемът да бъде решен не може да се квалифицира като политика. Те трябва също да поемат част от тежестта, която им се полага.

Ние като Турция вярваме, че подготвихме основа за завръщането на сирийските бежанци по домовете им и среда, в която няма да се появи отново нито ИДИЛ, нито другите терористични групировки.

Наясно съм, че безопасното и доброволно завръщане на сирийските бежанци по домовете им трябва да бъде внимателно планирано и ръководено. Този процес трябва да се осъществява в съответствие с международното право и в сътрудничество със съответните агенции на ООН. В Сирия има много етнически групи и докато сирийската криза постигне политическо разрешение трябва да се създадат приложими и представителни местни съвети.

След последната ни операция срещу тероризма в районите с преобладаващо кюрдско население, Турция ускори създаването на местни съвети, в което кюрдското мнозинство да намери своето отражение.

Сирийците вече искат да се приберат по домовете си. Страдаха твърде много. Поемаме инициативата да помогнем за създаването на необходимите мирни условия за завръщането на милиони бежанци по родните им места.

Противно на преобладаващите погрешни схващания нашата операция ще даде своя принос за фокусиране върху хуманитарното измерение на проблема, за запазване на целостта на страната и за подпомагане на политическия процес.

Мнението е публикувано в "Ню Йорк Таймс".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Пропагандата срещу еврото е абсурдна, всеки ще спечели от въвеждането му

Пропагандата срещу еврото е абсурдна, всеки ще спечели от въвеждането му

През последните дни чета и слушам абсурдни тези и целенасочена пропаганда срещу приемането на еврото. За мен е удивителен начина, по който се води този дебат, при положение, че всички доказателства показват категорично, че всеки българин ще спечели от въвеждането на еврото. Ето защо: 1. Левът няма да се обезцени

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Апостолът на свободата стана и Апостол на сърцата

Уважаеми господин президент, Г-жо председател на Народното събрание, Г-жо вицепрезидент Ваше Светейшество, госпожи и господа народни представители, министри, господин главен прокурор, кметове и общински съветници, Ваши превъзходителства, Уважаеми съграждани, скъпи деца и ученици, Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява

Снимки: Прессекретариатът на президентството

Радев: Собственото ни униние допусна търговците в храма на българската демокрация

Нашата битка за идеала на Апостола е сега, заяви президентът в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски. Ето какво каза още той: На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави

Третата партия на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Третата партия на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

През 2001 г. Костадин Кисьов откри златен нагръдник край с. Чернозем. Снимки: 24 часа

Археологът доц. Костадин Кисьов: Колекцията на Васил Божков и сега е държавна, той е само държател

- Малка част от предметите в нея са тракийско изкуство, повечето са гръцки, римски и етруски - И той, и световните музеи са набавяли антиките си по един и същи начин - от аукциони и иманяри Доц. д-р Костадин Кисьов е изтъкнат археолог с десетки проучени могили и открития. Работил е в НИМ, а понастоящем е директор на Археологическия музей в Пловдив

"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

Тази сутрин официозът на БСП "Дума" сащиса фейсбук с публикация, в която се иска всеки програмист да бъде обложен с допълнителен месечен данък от 1000 лв. Защото получават огромни заплати, с тях оказват натиск върху цените на жилищата, освен това работят за западни фирми и не произвеждат нищо, а компютърните програми не се ядат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Любов по време на коронавирус: тъжен Свети Валентин в Китай

Тя се канеше да замине с годеника си на пътешествие-мечта през цял Китай - градините в Сучжоу, модерно изкуство в Шанхай, пързаляне с кънки по замръзналите езера в Пекин. Но връхлетя вирусната пневмония, а с нея и страхът да не се заразят. Вместо обиколка из Китай младата Цзян Лани и нейният годеник украинец останаха над две седмици в дома на

Какво ще подари Деси на Румен за Св. Валентин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Какво ще подари Деси на Румен за Св. Валентин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

Заплахите срещу журналисти не са безобидна работа

Заплахите срещу журналисти не са безобидна работа

Научаваме се, че вашата репортерка (ваша в смисъл на читателите, иначе е щатен служител на “24 часа”) Анелия Перчева е била подложена на груб и безцеремонен натиск за това, че си е свършила работата, а именно - успяла е да се срещне с ограбената баба Наска от Белозем, докато е била в болницата, и публикува с нейното изрично разрешение нейния

Образователният министър Красимир Вълчев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Красимир Вълчев: Университетите да станат центрове за развитие на регионите

Трябва да свържем университетите в мрежи, национални и най-вече европейски, защото след време нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели. Тогава и да са първи в рейтинга, пак ще им е трудно. Това каза образователният министър Красимир Вълчев на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети

Любен Тотев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Любен Тотев: В началото ректорите не бяхме доволни от рейтинга, но видяхме ползите

В началото ректорите не бяхме доволни от рейтинга на университетите, но с времето видяхме ползите. Това каза Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети, организирана от "24 часа" и "Отворено общество". "Ползата е и за двете страни

Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Георги Стойчев: За 5 години чрез рейтинга вече има повече учещи за лекари, учители, спортисти

С рейтинга само за 5 години с 37% намаляха студентите по стопанските и правни направления, а се увеличиха тези по медицина, педагогика, изкуства, спорт и отбрана. Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" на наградите за най-добрите университети. Те се връчват от "24 часа" и "Отворено общество" "Благодарение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber