Защо Турция пренесе борбата в Сирия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7706979 Защо Турция пренесе борбата в Сирия? Защо Турция пренесе борбата в Сирия? www.24chasa.bg
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Ройтерс
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Ройтерс

Според министъра на външните работи на Турция, военната операция е необходима за да се гарантира националната сигурност и за да се помогне на разселените сирийци да се завърнат у дома.

За съжаление коментарите в американската преса по отношение на военната операция водена от Турция в североизточна Сирия са, че това е нападение срещу кюрдите, че отслабва борбата с останките от ИДИЛ (или така наречената „Ислямска държава“) и че вреди на доверието на съюзниците към Америка. При това положение трябва да разсея недоразуменията, защото съюзничеството на Турция със САЩ в НАТО датира от 67 години и то не е нито нещо временно или тактическо, нито подлежи на дебатиране.

Турция предприе операцията с цел да предотврати опасността, която терористите създават в пограничните райони и така да гарантира националната си сигурност. Тази операция ще спаси живеещите там сирийци от потисничеството на терористичните организации и ще предотврати заплахата срещу териториалната цялост и политическото единство на Сирия. Тези две условия ще улеснят безопасното и доброволно завръщане на прокудените от родните им места сирийци.

Турция никога не се е съгласявала по границите и да има коридор, контролиран от терористична организация. Многократно, включително и пред Генералната асамблея на ООН, препоръчвахме създаването на зона за сигурност. Отправихме призив към САЩ да престанат да предоставят материална подкрепа на терористите.

Но бюрокрацията по сигурността на САЩ не успя да скъса връзките си с групировката, известна с краткото наименование ПДЕ/ОЗН (Партия на демократическото единство/Отряди за защита на народа). И това при условие, че властите в САЩ, включително и един министър на отбраната бяха приели, че съставляващата ядрото на Сирийските демократични сили ПДЕ/ОЗН e в неразривна връзка с ПКК в Турция – една организация, която е призната за терористична от Съединените американски щати, Европейския съюз и НАТО.

Американските ни събеседници дадоха вид, че са се убедили в необходимостта тези сили да бъдат изведени извън съседните на границите ни територии и дори постигнахме съгласие за сроковете кога това да стане. Наскоро проведените през месец август военни срещи приключиха с взаимни ангажименти за създаването на зона на сигурност, от която ПДЕ/ОЗН да бъде изведена. Но Съединените американски щати не можа да доведе докрай това начинание, при което у нас остана силното впечатление, че терористичната групировка се опитва да спечели време, през което да стабилизира позициите си в Сирия.

ПДЕ/ОЗН се опитва да се представи пред света като воюваща с ИДИЛ организация, но в същото време е истина и това, че доставя взривни материали на ПКК чрез прокопаването на тунели на турска територия. Групировката насочва към Турция пуснатите от затвора осъдени членове на ИДИЛ. През ноември 2017 г. по време на операцията на коалиционните сили за спасяването на град Ракка, BBC разпространи новината за тайно споразумение, сключено от Сирийските демократични сили, позволяващо стотици терористи от ИДИЛ да избягат.

Трябваше да предприемем адекватни действия. Някои изразиха опасения за сигурността на кюрдското население в Сирия. Искам да повторя и да подчертая, че действията на Турция не са насочени срещу кюрдите. Нашата борба е с терористите. Представянето на случващото се като „турци срещу кюрди“ е злонамерено и погрешно. Кюрдите не са наши врагове.

Нашата мишена е терористичната структура, управлявана съвместно от ПКК и ПДЕ/ОЗН, които в контролираните от тях зони мобилизират и въоръжават деца-войници, потискат опозицията, променят демографската структура и налагат принудителна военна повинност.

Кюрдите, арабите, християните и другите, които сега страдат под гнета на ПДЕ/ОЗН, ще са по-добре след като постигнат свободата си. Световния конгрес на Арамейците (WCA) настойчиво набляга на това.

Преди да започнем тази операция предприехме всички стъпки, за да сведем до минимум риска за цивилните и да предотвратим хуманитарна криза. Турция през последните няколко години осигури убежище на голям брой бежанци от североизточна Сирия, включително на араби, кюрди и туркмени.

Голяма част от тези бежанци, от които над 300 000 кюрди, бяха прокудени от домовете си от страна от терористите. Ние предложихме на тези хора сигурност, подслон и препитание в Турция. Споделихме хляба си и им позволихме да се ползват от нашите обществени блага. Турция е най-щедрата страна по отношение на хуманитарна помощ и е страната, подслонила най-много бежанци в света.

Турция през последните три години създаде надежден модел. Благодарение на операциите, които Турция проведе през 2016-2017 г. в Джераблус и нейните околности и през 2018 г. в Африн, широк район в северозападната част на Сирия беше прочистен от терористи. След тези операции жертвите на терористите започнаха да живеят в мир и да бъдат подопечни на регулярна администрация. 365 хиляди бежанци се завърнаха по домовете си в северозападна Сирия.

Обществените услуги, които предоставяме, включват и училища за над 230 000 ученици. В районите, освободени в северозападна Сирия, е нает над 2000 души сирийски и турски персонал за 6 болници с 55 линейки. Построени са множество социални и спортни съоръжения, включително и едно футболно игрище. С осигурената материална помощ започна да се развива и земеделието и животновъдството.

Сравнете предишните операции на Турция с разрухата, която причини коалицията в Ракка и тогава ще видите с какво внимание ръководим антитерористичните операции. Поуките, извлечени от тези операции, ще ни помогнат този път да се справим по-добре.

Изтъквайки, че ако ги няма ПКК и ПДЕ/ОЗН, борбата срещу ИДИЛ ще загуби от своята сила е изнудване на световната общественост. Но всъщност борбата срещу тези брутални терористи няма да отслабне само ако съюзниците ни издържат докрай и продължат сътрудничеството си с Турция. Ние сме единствената нация, която лично излиза на бойното поле срещу ИДИЛ.

Борбата срещу ИДИЛ и другите терористични организации ще продължи с приноса и сътрудничеството на всички. Някои европейски страни до известна степен не са склонни да позволят завръщането на свои граждани, присъединили се към тази организация. Желанието проблемът да бъде решен не може да се квалифицира като политика. Те трябва също да поемат част от тежестта, която им се полага.

Ние като Турция вярваме, че подготвихме основа за завръщането на сирийските бежанци по домовете им и среда, в която няма да се появи отново нито ИДИЛ, нито другите терористични групировки.

Наясно съм, че безопасното и доброволно завръщане на сирийските бежанци по домовете им трябва да бъде внимателно планирано и ръководено. Този процес трябва да се осъществява в съответствие с международното право и в сътрудничество със съответните агенции на ООН. В Сирия има много етнически групи и докато сирийската криза постигне политическо разрешение трябва да се създадат приложими и представителни местни съвети.

След последната ни операция срещу тероризма в районите с преобладаващо кюрдско население, Турция ускори създаването на местни съвети, в което кюрдското мнозинство да намери своето отражение.

Сирийците вече искат да се приберат по домовете си. Страдаха твърде много. Поемаме инициативата да помогнем за създаването на необходимите мирни условия за завръщането на милиони бежанци по родните им места.

Противно на преобладаващите погрешни схващания нашата операция ще даде своя принос за фокусиране върху хуманитарното измерение на проблема, за запазване на целостта на страната и за подпомагане на политическия процес.

Мнението е публикувано в "Ню Йорк Таймс".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Дума на седмицата: Кохорта

Дума на седмицата: Кохорта

За първата група 2 пенсии може да са по-малко от една Държавата за първи път призна, че първата кохорта с втора пенсия от частния фонд сумарно може да получи по-малко, отколкото, ако се беше осигурявала само в държавното обществено осигуряване. Това са жените, които ще се пенсионират между 2021 и 2024 г., както и мъжете с пенсия през 2024 г

Бисер Петков

Министър: Не съм се договарял с частни фондове за тишина около втората пенсия

Още на 9 август 2018 г. подчертах, че в кодекса за социално осигуряване има възможност средствата по нея да се прехвърлят към НОИ, пише в право на отговор до "24 часа" Бисер Петков   В публикацията в броя от 14 ноември 2019 г. на в. “24 часа” “Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансовата пирамида” с автор Виктор Иванов се съдържат

Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република Снимка Ройтерс

Отвореност и сътрудничество за споделено бъдеще

Основна реч на Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република при откриването на Второто китайско международно изложение за внос Шанхай на 5 ноември 2019 г. Ваше Превъзходителство президент Еманюел Макрон, Ваши Превъзходителства премиер Андрю Холнес, премиер Кириакос Мицотакис и премиер Ана Бърнабич

Титанични напъни срещу Гешев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Титанични напъни срещу Гешев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури ТУК.                                                                                                                                                   

Рушенето на стената Снимка: Ройтерс

Кой не почете падането на Берлинската стена или когато стената е в главата ти...

Цял ден днес фейсбук се вълнува заради 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Хората споделят спомени - кой къде е бил, какво е правил, какво е почувствал. Световни политици говориха по митинги. Жан-Клод Юнкер дори сподели, че бил в триседмична кома и първото, което видял като се събудил, били кадри от падането на стената

Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

Липсата на базова грамотност в тези две прослойки вдигна възрастта за пенсия, даде децата на норвежците и произведе джендърите Държавните чиновници обичат да произвеждат документи, които никой не чете. Докато някоя напориста млада журналистка не реши да впечатли и поради липса на източници на информация не вземе да прочете някой такъв документ

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Сергей Станишев е президент на ПЕС и евродепутат, член на Националния съвет на БСП

Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!

Искам от сърце да поздравя всички кандидати на БСП, които постигнаха победа! Тя е извоювана с много вяра и неуморни усилия – стотици разговори и срещи с хората, с тяхната мъка и надежда! Искам да окуража и кандидатите ни, които дадоха всичко от себе си, но не успяха. Защото стартовите позиции бяха твърде неравни, или пък

Радан Кънев Снимка: Фейсбук

Демократичната общност не се изчерпва с ДБ, БСП не може да бъде алтернатива

Минаха първите емоции - и от успехите, и от неуспехите. Остава много работа за вършене и изводите - такива, каквито всеки е направил за себе си. Не като интелектуално упражнение, а като насока за политически действия и решения през следващите месеци, в периода до парламентарните и президентски избори.

Теодора Димова: Подкрепата на Манолова от ДБ размива границите, това искаше ДС*

Теодора Димова: Подкрепата на Манолова от ДБ размива границите, това искаше ДС*

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са "Без кожа", "Змийско мляко", "Кучката", "Любовници", "Невинните" и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ѝ "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам"

Юлиян Попов Снимка: Фейсбук

Юлиян Попов: Да разчекнем Найо Тицин на четири

"Благодаря ви за подкрепата за културата, вие сте истински меценат, не само управленец" каза Найо Тицин на среща между Йорданка Фандъкова и артисти, певци и други културни дейци в навечерието на Деня на народните будители. Тицин е български журналист и бивш пиар на ДСБ и Иван Костов. Смятан е за много десен,

СНИМКА: Pixabay

30 години след Берлин все повече стени се издигат срещу предизвикателствата на глобализацията

"Стена на Тръмп с Мексико", "бариера на сигурността" между Израел и Западния бряг, огради около испанските анклави в Мароко. . . Берлинската стена трябваше да е последната, обаче 30 години след падането й постоянно се издигат нови стени в отговор на предизвикателствата на глобализацията. "9 ноември 1989 г

Перспективи пред новата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Перспективи пред новата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber