Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7706610 Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре www.24chasa.bg
Пламен Христов
Пламен Христов

Надявам се да убедя хората в столицата, че аз съм алтернативата

- Господин Христов, от какъв кмет се нуждае столицата?

- София има нужда от силна личност, която умее да обединява хората около себе си, да ги мотивира да са всеотдайни в работата. Не на последно място трябва да е независима личност и да не се притеснява да упражнява контрол. Виждаме, че всички проблеми на столицата в момента идват от липсата на контрол.

- Защо смятате, че вие сте тази личност?

- Преди да стана народен представител, съм управлявал една от най-големите компании във фармацевтичния бранш. Работил съм с най-добрите, учил съм се от най-добрите и резултатите, които съм показал, са най-добрите. Мисля, че всички наши читатели виждат това, което е постигнал господин Марешки. Бях част от неговия бизнес екип, а сега съм част от неговия екип в политиката. Радвам се, че имам възможността това, което съм научил от него през годините, да го приложа на практика и в политиката. Надявам се и скоро да го приложа и в интерес на столичани като техен кмет.

Винаги съм смятал, че един лидер, независимо на каква позиция, е толкова добър, колкото е добър екипът му. Имам самочувствието, че през всичките тези години сам успявал да изградя екип, който е добре мотивиран и дава всичко от себе си за каузата, за която се боря.

Длъжността, която заемах преди, беше с огромен мащаб и изискваше също така мащабно мислене и гъвкавост. Това са качества, които съм усвоил през годините и ще използвам в управлението на общината. Не виждам обаче такива качества в моите опоненти. Както чухме, госпожа Фандъкова влезе в кампанията със заявката, че ще смени екипа си, което значи, че не е бил добър. А за госпожа Манолова не знам да има опит в управлението на големи бюджети и екипи.

- Защо столичани трябва да ви се доверят?

- Ако искат реална промяна, ще го направят. Начинанията, част от които съм бил и аз доскоро, са видни за всички и са в полза на хората. За да правиш такъв успешен бизнес, не говориш напразно, а гониш конкретни цели и срокове, имаш точен и ясен път до целта. Преди години Веселин Марешки обеща на българите, че ще се пребори с картела с лекарствоснабдяването. Както виждате, в момента никой не говори за картел в тази сфера - благодарение на него.

Ние от “Воля” обещаваме само това, което можем да изпълним. Като пример ще посоча ангажимента, който Веселин Марешки пое към софиянци - ако аз като кандидат за кмет и листата ни за общински съветници сме на второ или първо място в столичен избирателен район, до една година там той ще отвори бензиностанция.

- Кое е първото нещо, което ще направите като кмет?

- За да свърша моята работа, първата крачка трябва да направят столичани, като се избавят от онези, благодарение на които София е затънала в проблеми. Трябва да се отърват от политици, които са се изреждали в управлението, но не са свършили работа. Нещо повече – със своите действия или бездействия са спомогнали за тези проблеми. Те се обявяват сами за алтернатива едни на други, което е цинично и цели да заблуди софиянци, че на практика нямат избор. Напротив, имат. Надявам се да ги убедя, че аз съм алтернативата.

Следващата стъпка вече е моя задача и тя е да направя

анализ и ревизия

на всичко, което

се е случвало

в общината

в последните години. Трябва да се проверят професионалните качества на назначените специалисти, как са харчени парите за обществените поръчки, въобще как е разходван огромният бюджет на града.

- Дефинирайте проблемите на столицата.

- Проблемите на столицата следва да се разглеждат в две направления. Едните са свързани със средата на живот, а другите – с работата на администрацията в общината. Ако говорим за най-наболелия проблем, а именно замърсяването на въздуха и околната среда, тук е задължителен комплексният подход. Ще дам пример – според изследвания 60% от замърсяването на въздуха се дължи на автомобилния трафик. И причината не е в това, че повече столичани ползват колите си. По-лошото е, че градът e целият в задръствания. Този казус няма да се реши, като се чудим какво да направим, за да свалим софиянци от колите и да ги качим на метрото. Ако ограничим наполовина времето, през което сме в задръстванията, замърсяването на въздуха ще се намали с 25 - 35% . Разбира се, веднага идва въпросът как да улесним трафика. Какво се случва в момента? Столична община под претекст, че се бори с проблема с паркирането, е отнела едната лента за движение на почти всички малки обходни улички в града и ги е превърнала в синя или в зелена зона. Според мен това веднага трябва да се премахне, за да може там, където има задръстване, гражданите да ползват обходни маршрути. Ако направим това, възниква въпросът обаче къде ще паркираме. Не е нужно да откриваме топлата вода, само трябва да се огледаме в държавите около нас. На много места в София общината разполага с малки парцели, които са напълно неподходящи за открити паркинги, но там могат

да се направят

паркинги на

няколко

подземни и

надземни нива

Така ще се обособят много паркоместа, които през деня ще са част от синята и зелената зона, а през нощта ще се ползват безвъзмездно от живеещите в квартала. Ето система, с която с един куршум убиваме три заека. Решаваме проблема с паркирането, освобождаваме малките улици, намаляваме задръстванията и по този начин подобряваме качеството на въздуха.

- Каква ще е социалната ви политика?

- За съжаление, недостатъците в социалната политика на града също не са малко и са затлачени с години. Като започнем от липсата на детски градини, минем през трудната и недостъпна околна среда за хората с увреждания и стигнем до невъзможността на възрастните столичани да получат адекватна грижа от страна на общината. В програмата ми има конкретни мерки по тези теми. Ще акцентирам върху една от тях. С колегите от парламентарната група на “Воля” още с влизането в политиката обявихме за един от своите приоритети грижата за възрастните хора и на тези в неравностойно положение. Смятам, че общината има възможност за допълнителна дотация за хосписите и домовете за стари хора. Срамно е, че тези места са в окаяно състояние и са абсолютно недостатъчни. Убеден съм, че е крайно време кметът на София да се погрижи за възрастните граждани на столицата – така, както те през целия си живот с данъците и таксите са се грижили за своя град. Смятам, че е отлична идея

създаването на

фонд в подкрепа

на възрастните

софиянци

Той ще ги подпомага с определена месечна сума, каквато добра практика има в Унгария. Освен това предлагаме общината да дотира онази част от плащането на издръжката на пенсионери, настанени в хосписи и старчески домове, която не достига за постигане на качествен живот. В този случай не цялата пенсия ще отива за таксите на хосписа, а част от нея ще остава за възрастния човек. Това е модел за грижа за възрастните хора във Виена. Сигурно веднага ще попитате откъде пари за такъв фонд. Естествено, че част от тях ще идват от общинския бюджет. Но може да се захранва и чрез други механизми. Като пример ще дам моя стара идея, която съм споделял и като народен представител. В момента за много административни услуги в общината има срокове - един по-дълъг и един кратък. Естествено, за бързите услуги се плаща повече. Общината може да въведе и още една възможност- издаване на документи в условно суперекспресен порядък, т.е. веднага срещу по-сериозна сума в двоен или в троен размер. Така, от една страна, всички клиенти, за които времето е важно, ще имат нужното обслужване. Вместо да дадат дребна сума и да корумпират някой чиновник, те ще могат легално да получават желания документ веднага. А сумата ще отива в бюджета. Парите от тези услуги ще захранват и фонда за възрастни хора. Отново ви дадох пример как с една идея се решават няколко проблема. Такъв фонд може да има и за подпомагане на млади образовани родители – още една управленска идея на “Воля”, която очаква момента да я реализираме.

- Как ще решите проблема с презастрояването?

- Трябва час по-скоро

да спрем

строителството в

централната част

на София и да обърнем внимание на онези стари сгради, които са архитектурна забележителност. Тези, които са общинска собственост, веднага да бъдат реставрирани. Не трябва да позволяваме между тези красиви сгради да изникват безвкусните опити на новоизлюпени архитекти. Разбира се, София ще продължава да расте, но това трябва да става със стратегия, не хаотично. Общината трябва да създава добра инфраструктура в покрайнините, които по една или друга причина са били изостанали. Пример за това е район “Кремиковци”, който не беше атрактивен заради замърсяването от металургичния комбинат. Сега вече този проблем не съществува. Единственото, което е необходимо и достатъчно, е общината да изгради една бърза връзка на този квартал с центъра. Така той ще стане атрактивен за инвеститори и София ще расте в тази посока, която е доста по-благоприятна като условия в сравнение с нереално скъпите квартали в подножието на Витоша.

Това са само част от идеите на “Воля” за София, които са стратегически и може да се изпълнят в бързи срокове.

CV

Инж. Пламен Христов е на 42 г. Роден е в София. Възпитаник е на Лесотехническия университет. Повече от 10 г. е бил генерален директор на една от най-големите фармацевтични компании с месечен оборот над 50 милиона лева, управлявал е голям мениджърски екип, както и няколко хиляди души персонал.

През 2004 г. със съпругата му получават работни визи за Великобритания, но избират да останат в България. Любопитното е, че не друг, а лидерът на “Воля” Веселин Марешки го убеждава да не напуска родината и му дава шанс да покаже качествата си в неговия бизнес.

През 2017 г. е избран за народен представител от партия “Воля”. Говори английски и руски език. Женен, с две деца.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Дума на седмицата: Кохорта

Дума на седмицата: Кохорта

За първата група 2 пенсии може да са по-малко от една Държавата за първи път призна, че първата кохорта с втора пенсия от частния фонд сумарно може да получи по-малко, отколкото, ако се беше осигурявала само в държавното обществено осигуряване. Това са жените, които ще се пенсионират между 2021 и 2024 г., както и мъжете с пенсия през 2024 г

Бисер Петков

Министър: Не съм се договарял с частни фондове за тишина около втората пенсия

Още на 9 август 2018 г. подчертах, че в кодекса за социално осигуряване има възможност средствата по нея да се прехвърлят към НОИ, пише в право на отговор до "24 часа" Бисер Петков   В публикацията в броя от 14 ноември 2019 г. на в. “24 часа” “Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансовата пирамида” с автор Виктор Иванов се съдържат

Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република Снимка Ройтерс

Отвореност и сътрудничество за споделено бъдеще

Основна реч на Н. Пр. Си Дзинпин, президент на Китайската народна република при откриването на Второто китайско международно изложение за внос Шанхай на 5 ноември 2019 г. Ваше Превъзходителство президент Еманюел Макрон, Ваши Превъзходителства премиер Андрю Холнес, премиер Кириакос Мицотакис и премиер Ана Бърнабич

Титанични напъни срещу Гешев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Титанични напъни срещу Гешев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури ТУК.                                                                                                                                                   

Рушенето на стената Снимка: Ройтерс

Кой не почете падането на Берлинската стена или когато стената е в главата ти...

Цял ден днес фейсбук се вълнува заради 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Хората споделят спомени - кой къде е бил, какво е правил, какво е почувствал. Световни политици говориха по митинги. Жан-Клод Юнкер дори сподели, че бил в триседмична кома и първото, което видял като се събудил, били кадри от падането на стената

Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

Липсата на базова грамотност в тези две прослойки вдигна възрастта за пенсия, даде децата на норвежците и произведе джендърите Държавните чиновници обичат да произвеждат документи, които никой не чете. Докато някоя напориста млада журналистка не реши да впечатли и поради липса на източници на информация не вземе да прочете някой такъв документ

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Сергей Станишев е президент на ПЕС и евродепутат, член на Националния съвет на БСП

Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!

Искам от сърце да поздравя всички кандидати на БСП, които постигнаха победа! Тя е извоювана с много вяра и неуморни усилия – стотици разговори и срещи с хората, с тяхната мъка и надежда! Искам да окуража и кандидатите ни, които дадоха всичко от себе си, но не успяха. Защото стартовите позиции бяха твърде неравни, или пък

Радан Кънев Снимка: Фейсбук

Демократичната общност не се изчерпва с ДБ, БСП не може да бъде алтернатива

Минаха първите емоции - и от успехите, и от неуспехите. Остава много работа за вършене и изводите - такива, каквито всеки е направил за себе си. Не като интелектуално упражнение, а като насока за политически действия и решения през следващите месеци, в периода до парламентарните и президентски избори.

Теодора Димова: Подкрепата на Манолова от ДБ размива границите, това искаше ДС*

Теодора Димова: Подкрепата на Манолова от ДБ размива границите, това искаше ДС*

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, сред които са "Без кожа", "Змийско мляко", "Кучката", "Любовници", "Невинните" и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите ѝ "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам"

Юлиян Попов Снимка: Фейсбук

Юлиян Попов: Да разчекнем Найо Тицин на четири

"Благодаря ви за подкрепата за културата, вие сте истински меценат, не само управленец" каза Найо Тицин на среща между Йорданка Фандъкова и артисти, певци и други културни дейци в навечерието на Деня на народните будители. Тицин е български журналист и бивш пиар на ДСБ и Иван Костов. Смятан е за много десен,

СНИМКА: Pixabay

30 години след Берлин все повече стени се издигат срещу предизвикателствата на глобализацията

"Стена на Тръмп с Мексико", "бариера на сигурността" между Израел и Западния бряг, огради около испанските анклави в Мароко. . . Берлинската стена трябваше да е последната, обаче 30 години след падането й постоянно се издигат нови стени в отговор на предизвикателствата на глобализацията. "9 ноември 1989 г

Перспективи пред новата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Перспективи пред новата коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber