Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7706610 Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре Кандидатът за кмет на София от партия “Воля” инж. Пламен Христов: София може да се развива по-бързо и да се управлява по-добре www.24chasa.bg
Пламен Христов
Пламен Христов

Надявам се да убедя хората в столицата, че аз съм алтернативата

- Господин Христов, от какъв кмет се нуждае столицата?

- София има нужда от силна личност, която умее да обединява хората около себе си, да ги мотивира да са всеотдайни в работата. Не на последно място трябва да е независима личност и да не се притеснява да упражнява контрол. Виждаме, че всички проблеми на столицата в момента идват от липсата на контрол.

- Защо смятате, че вие сте тази личност?

- Преди да стана народен представител, съм управлявал една от най-големите компании във фармацевтичния бранш. Работил съм с най-добрите, учил съм се от най-добрите и резултатите, които съм показал, са най-добрите. Мисля, че всички наши читатели виждат това, което е постигнал господин Марешки. Бях част от неговия бизнес екип, а сега съм част от неговия екип в политиката. Радвам се, че имам възможността това, което съм научил от него през годините, да го приложа на практика и в политиката. Надявам се и скоро да го приложа и в интерес на столичани като техен кмет.

Винаги съм смятал, че един лидер, независимо на каква позиция, е толкова добър, колкото е добър екипът му. Имам самочувствието, че през всичките тези години сам успявал да изградя екип, който е добре мотивиран и дава всичко от себе си за каузата, за която се боря.

Длъжността, която заемах преди, беше с огромен мащаб и изискваше също така мащабно мислене и гъвкавост. Това са качества, които съм усвоил през годините и ще използвам в управлението на общината. Не виждам обаче такива качества в моите опоненти. Както чухме, госпожа Фандъкова влезе в кампанията със заявката, че ще смени екипа си, което значи, че не е бил добър. А за госпожа Манолова не знам да има опит в управлението на големи бюджети и екипи.

- Защо столичани трябва да ви се доверят?

- Ако искат реална промяна, ще го направят. Начинанията, част от които съм бил и аз доскоро, са видни за всички и са в полза на хората. За да правиш такъв успешен бизнес, не говориш напразно, а гониш конкретни цели и срокове, имаш точен и ясен път до целта. Преди години Веселин Марешки обеща на българите, че ще се пребори с картела с лекарствоснабдяването. Както виждате, в момента никой не говори за картел в тази сфера - благодарение на него.

Ние от “Воля” обещаваме само това, което можем да изпълним. Като пример ще посоча ангажимента, който Веселин Марешки пое към софиянци - ако аз като кандидат за кмет и листата ни за общински съветници сме на второ или първо място в столичен избирателен район, до една година там той ще отвори бензиностанция.

- Кое е първото нещо, което ще направите като кмет?

- За да свърша моята работа, първата крачка трябва да направят столичани, като се избавят от онези, благодарение на които София е затънала в проблеми. Трябва да се отърват от политици, които са се изреждали в управлението, но не са свършили работа. Нещо повече – със своите действия или бездействия са спомогнали за тези проблеми. Те се обявяват сами за алтернатива едни на други, което е цинично и цели да заблуди софиянци, че на практика нямат избор. Напротив, имат. Надявам се да ги убедя, че аз съм алтернативата.

Следващата стъпка вече е моя задача и тя е да направя

анализ и ревизия

на всичко, което

се е случвало

в общината

в последните години. Трябва да се проверят професионалните качества на назначените специалисти, как са харчени парите за обществените поръчки, въобще как е разходван огромният бюджет на града.

- Дефинирайте проблемите на столицата.

- Проблемите на столицата следва да се разглеждат в две направления. Едните са свързани със средата на живот, а другите – с работата на администрацията в общината. Ако говорим за най-наболелия проблем, а именно замърсяването на въздуха и околната среда, тук е задължителен комплексният подход. Ще дам пример – според изследвания 60% от замърсяването на въздуха се дължи на автомобилния трафик. И причината не е в това, че повече столичани ползват колите си. По-лошото е, че градът e целият в задръствания. Този казус няма да се реши, като се чудим какво да направим, за да свалим софиянци от колите и да ги качим на метрото. Ако ограничим наполовина времето, през което сме в задръстванията, замърсяването на въздуха ще се намали с 25 - 35% . Разбира се, веднага идва въпросът как да улесним трафика. Какво се случва в момента? Столична община под претекст, че се бори с проблема с паркирането, е отнела едната лента за движение на почти всички малки обходни улички в града и ги е превърнала в синя или в зелена зона. Според мен това веднага трябва да се премахне, за да може там, където има задръстване, гражданите да ползват обходни маршрути. Ако направим това, възниква въпросът обаче къде ще паркираме. Не е нужно да откриваме топлата вода, само трябва да се огледаме в държавите около нас. На много места в София общината разполага с малки парцели, които са напълно неподходящи за открити паркинги, но там могат

да се направят

паркинги на

няколко

подземни и

надземни нива

Така ще се обособят много паркоместа, които през деня ще са част от синята и зелената зона, а през нощта ще се ползват безвъзмездно от живеещите в квартала. Ето система, с която с един куршум убиваме три заека. Решаваме проблема с паркирането, освобождаваме малките улици, намаляваме задръстванията и по този начин подобряваме качеството на въздуха.

- Каква ще е социалната ви политика?

- За съжаление, недостатъците в социалната политика на града също не са малко и са затлачени с години. Като започнем от липсата на детски градини, минем през трудната и недостъпна околна среда за хората с увреждания и стигнем до невъзможността на възрастните столичани да получат адекватна грижа от страна на общината. В програмата ми има конкретни мерки по тези теми. Ще акцентирам върху една от тях. С колегите от парламентарната група на “Воля” още с влизането в политиката обявихме за един от своите приоритети грижата за възрастните хора и на тези в неравностойно положение. Смятам, че общината има възможност за допълнителна дотация за хосписите и домовете за стари хора. Срамно е, че тези места са в окаяно състояние и са абсолютно недостатъчни. Убеден съм, че е крайно време кметът на София да се погрижи за възрастните граждани на столицата – така, както те през целия си живот с данъците и таксите са се грижили за своя град. Смятам, че е отлична идея

създаването на

фонд в подкрепа

на възрастните

софиянци

Той ще ги подпомага с определена месечна сума, каквато добра практика има в Унгария. Освен това предлагаме общината да дотира онази част от плащането на издръжката на пенсионери, настанени в хосписи и старчески домове, която не достига за постигане на качествен живот. В този случай не цялата пенсия ще отива за таксите на хосписа, а част от нея ще остава за възрастния човек. Това е модел за грижа за възрастните хора във Виена. Сигурно веднага ще попитате откъде пари за такъв фонд. Естествено, че част от тях ще идват от общинския бюджет. Но може да се захранва и чрез други механизми. Като пример ще дам моя стара идея, която съм споделял и като народен представител. В момента за много административни услуги в общината има срокове - един по-дълъг и един кратък. Естествено, за бързите услуги се плаща повече. Общината може да въведе и още една възможност- издаване на документи в условно суперекспресен порядък, т.е. веднага срещу по-сериозна сума в двоен или в троен размер. Така, от една страна, всички клиенти, за които времето е важно, ще имат нужното обслужване. Вместо да дадат дребна сума и да корумпират някой чиновник, те ще могат легално да получават желания документ веднага. А сумата ще отива в бюджета. Парите от тези услуги ще захранват и фонда за възрастни хора. Отново ви дадох пример как с една идея се решават няколко проблема. Такъв фонд може да има и за подпомагане на млади образовани родители – още една управленска идея на “Воля”, която очаква момента да я реализираме.

- Как ще решите проблема с презастрояването?

- Трябва час по-скоро

да спрем

строителството в

централната част

на София и да обърнем внимание на онези стари сгради, които са архитектурна забележителност. Тези, които са общинска собственост, веднага да бъдат реставрирани. Не трябва да позволяваме между тези красиви сгради да изникват безвкусните опити на новоизлюпени архитекти. Разбира се, София ще продължава да расте, но това трябва да става със стратегия, не хаотично. Общината трябва да създава добра инфраструктура в покрайнините, които по една или друга причина са били изостанали. Пример за това е район “Кремиковци”, който не беше атрактивен заради замърсяването от металургичния комбинат. Сега вече този проблем не съществува. Единственото, което е необходимо и достатъчно, е общината да изгради една бърза връзка на този квартал с центъра. Така той ще стане атрактивен за инвеститори и София ще расте в тази посока, която е доста по-благоприятна като условия в сравнение с нереално скъпите квартали в подножието на Витоша.

Това са само част от идеите на “Воля” за София, които са стратегически и може да се изпълнят в бързи срокове.

CV

Инж. Пламен Христов е на 42 г. Роден е в София. Възпитаник е на Лесотехническия университет. Повече от 10 г. е бил генерален директор на една от най-големите фармацевтични компании с месечен оборот над 50 милиона лева, управлявал е голям мениджърски екип, както и няколко хиляди души персонал.

През 2004 г. със съпругата му получават работни визи за Великобритания, но избират да останат в България. Любопитното е, че не друг, а лидерът на “Воля” Веселин Марешки го убеждава да не напуска родината и му дава шанс да покаже качествата си в неговия бизнес.

През 2017 г. е избран за народен представител от партия “Воля”. Говори английски и руски език. Женен, с две деца.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Пропагандата срещу еврото е абсурдна, всеки ще спечели от въвеждането му

Пропагандата срещу еврото е абсурдна, всеки ще спечели от въвеждането му

През последните дни чета и слушам абсурдни тези и целенасочена пропаганда срещу приемането на еврото. За мен е удивителен начина, по който се води този дебат, при положение, че всички доказателства показват категорично, че всеки българин ще спечели от въвеждането на еврото. Ето защо: 1. Левът няма да се обезцени

Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Апостолът на свободата стана и Апостол на сърцата

Уважаеми господин президент, Г-жо председател на Народното събрание, Г-жо вицепрезидент Ваше Светейшество, госпожи и господа народни представители, министри, господин главен прокурор, кметове и общински съветници, Ваши превъзходителства, Уважаеми съграждани, скъпи деца и ученици, Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява

Снимки: Прессекретариатът на президентството

Радев: Собственото ни униние допусна търговците в храма на българската демокрация

Нашата битка за идеала на Апостола е сега, заяви президентът в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски. Ето какво каза още той: На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави

Третата партия на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Третата партия на Слави - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

През 2001 г. Костадин Кисьов откри златен нагръдник край с. Чернозем. Снимки: 24 часа

Археологът доц. Костадин Кисьов: Колекцията на Васил Божков и сега е държавна, той е само държател

- Малка част от предметите в нея са тракийско изкуство, повечето са гръцки, римски и етруски - И той, и световните музеи са набавяли антиките си по един и същи начин - от аукциони и иманяри Доц. д-р Костадин Кисьов е изтъкнат археолог с десетки проучени могили и открития. Работил е в НИМ, а понастоящем е директор на Археологическия музей в Пловдив

"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

Тази сутрин официозът на БСП "Дума" сащиса фейсбук с публикация, в която се иска всеки програмист да бъде обложен с допълнителен месечен данък от 1000 лв. Защото получават огромни заплати, с тях оказват натиск върху цените на жилищата, освен това работят за западни фирми и не произвеждат нищо, а компютърните програми не се ядат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Двойка по улиците на Хонконг, докато страната е парализирана от страх заради новия коронавирус СНИМКА: Ройтерс

Любов по време на коронавирус: тъжен Свети Валентин в Китай

Тя се канеше да замине с годеника си на пътешествие-мечта през цял Китай - градините в Сучжоу, модерно изкуство в Шанхай, пързаляне с кънки по замръзналите езера в Пекин. Но връхлетя вирусната пневмония, а с нея и страхът да не се заразят. Вместо обиколка из Китай младата Цзян Лани и нейният годеник украинец останаха над две седмици в дома на

Какво ще подари Деси на Румен за Св. Валентин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Какво ще подари Деси на Румен за Св. Валентин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите му карикатури

Заплахите срещу журналисти не са безобидна работа

Заплахите срещу журналисти не са безобидна работа

Научаваме се, че вашата репортерка (ваша в смисъл на читателите, иначе е щатен служител на “24 часа”) Анелия Перчева е била подложена на груб и безцеремонен натиск за това, че си е свършила работата, а именно - успяла е да се срещне с ограбената баба Наска от Белозем, докато е била в болницата, и публикува с нейното изрично разрешение нейния

Образователният министър Красимир Вълчев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Красимир Вълчев: Университетите да станат центрове за развитие на регионите

Трябва да свържем университетите в мрежи, национални и най-вече европейски, защото след време нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели. Тогава и да са първи в рейтинга, пак ще им е трудно. Това каза образователният министър Красимир Вълчев на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети

Любен Тотев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Любен Тотев: В началото ректорите не бяхме доволни от рейтинга, но видяхме ползите

В началото ректорите не бяхме доволни от рейтинга на университетите, но с времето видяхме ползите. Това каза Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети, организирана от "24 часа" и "Отворено общество". "Ползата е и за двете страни

Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Георги Стойчев: За 5 години чрез рейтинга вече има повече учещи за лекари, учители, спортисти

С рейтинга само за 5 години с 37% намаляха студентите по стопанските и правни направления, а се увеличиха тези по медицина, педагогика, изкуства, спорт и отбрана. Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" на наградите за най-добрите университети. Те се връчват от "24 часа" и "Отворено общество" "Благодарение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber