Теодор Осиковски: Връщаме се на пазара в енергетиката с новопридобита фирма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7704893 Теодор Осиковски: Връщаме се на пазара в енергетиката с новопридобита фирма Теодор Осиковски: Връщаме се на пазара в енергетиката с новопридобита фирма www.24chasa.bg
ИНЖ. ТЕОДОР ОСИКОВСКИ
ИНЖ. ТЕОДОР ОСИКОВСКИ СНИМКА: Йордан Симeонов

Купих компания, която работи за АЕЦ “Козлодуй”, ще я развием, казва собственикът на КМС

С екип от “Енергоремонт холдинг”, който дойде при мен, започваме отначало

- Г-н Осиковски, ако правехме това интервю преди 2 години, щях да ви питам за “Енергоремонт холдинг”. Сега ви виждаме в “Евро Техноконсулт”, която закупува КМС. Каква е тази фирма?

- “Евро Техноконсулт” е стара моя инвестиционна компания, на 10-11 г., която работи в консултантския бизнес като представител на няколко чужди компании и има натрупан опит в енергетиката. Не в сервизната дейност, с която се свързва моето име. Тази компания се разви, но

в крайна сметка

решихме да се

върнем в своето

амплоа

Чрез нея придобивам стара компания със същия профил като този на “Енергоремонт холдинг”.

- Коя е тази компания?

- “Комос”. Създадена е през 1990 г. от трима съдружници, изцяло с частен капитал. Правила е основно ремонт на съоръжения в енергетиката. Базирана е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, в последните години работеше по плановите годишни ремонти на V и VI блок. Решихме с екипа, с който бяхме в “Енергоремонт”, да продължим с това, което през последните 18 г. сме правили успешно. Придобихме тази компания, за да започнем отначало и да я развиваме.

- Вие със съдружниците си продадохте “Енергоремонт холдинг” преди 2 г. на голямата международна компания “Дитсман”. Защо?

- Смятам, че беше правилно. От местна, регионална, “Енергоремонт” стана международна компания, вля се в огромен холдинг. Той предприе интегрирането ѝ в структурите си и взе мениджърски решения за преструктуриране.

- С екип от “Енергоремонт” започвате пак ремонтен бизнес, така ли?

- Сервиз, ремонт и машинномонтажна дейност в сферата на енергетиката. Такъв е профилът на компанията, която придобих, въпреки че тя е по-тяснопрофилна, специализирана е в ядрената енергетика и в ремонт на основни електрически съоръжения на НЕК и на ЕСО. Работила е и с някои от електроразпределителните дружества. Така е до момента. Взехме я в недобро финансово състояние, с доста намален състав и първата ни идея е, след като я преструктурираме, разсрочим с банките дългове и я оздравим финансово, да укрепим позициите ѝ на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, да разширим състава. Тя има своето място, защото тясно специализираните компании не са много. Ние, с колегите от централата и с фирмите, които са там, сме си партнирали. Смятам, че сме добре приети.

- Къде виждате на друго място ниши за развитие?

- В момента бързо и благодарение на многогодишните си контакти и ноу-хауто, което имаме, и разбира се, на това, че се познаваме добре с фирмите в бранша, успяхме да сключим доста нови договори.

- Основното нещо в един бизнес са договорите, нали?

- Основното нещо са хората, доверието, професионалната компетентност. Да знаеш, че когато поемаш даден договор или даден риск с договор, срещу теб стои партньор, който ще бъде докрай и ще носи отговорността за успеха или, не дай си боже, за провала, който може да стане. Ние какво направихме? Сменихме си бюрата, седнахме от едно бюро на друго.

- Е, и работите в същата среда, въпреки че продадохте предишния бизнес.

- Да, работим в същата среда, със същите хора. Ако влезете тук, ще видите - счетоводител, търговски отдел, финансов мениджър, технически директор.

- Това са хората, с които работихте в “Енергоремонт холдинг”. Които какво - напуснаха холдинга при новия собственик и дойдоха при вас ли?

- Не, постъпихме коректно. Нито един от тези хора не напусна, за да дойде тук.

Всичките сме

освободени от

предишния ни

работодател

- “Дитсман”, той е счел, че не сме му необходими. С други думи започваме отначало, с компания, която е в недобро финансово състояние, с хора, за които е счетено, че там не са необходими, и започваме да правим бизнес. Ще преценим докъде ще стигнем и кой е по-добър.

- Защо имам чувството, че ще се настъпите с “Дитсман”?

- Не, ние не се пресичаме. Фокусирали сме се върху определени неща.

- Ще се срещнете ли с “Енергоремонт холдинг”, който беше ваша собственост, на пазара?

- В момента не виждам пресечни точки. Надявам се в бъдеще, ако все пак се наложи да участваме на един пазар, да работим в разбирателство и партньорство, а не като конкуренти. Мисля, че сферата, в която те в момента развиват компанията и накъдето ние сме тръгнали, са различни неща. За 6 месеца не сме се пресичали никъде, напротив, търсили сме точки на съприкосновение, като сме ги канили като партньори. И те са се обръщали към нас, в момента имаме проект, в който работим като техни подизпълнители. Желанието ни е да се разбираме, място има за всички на пазара.

- Какво се случи на пазара, бизнесът се уедри, или фирми поумряха?

- Смятам, че останаха по-добрите. Поради липсата на персонал компаниите или се окрупниха, или се свиха.

Работа има

предостатъчно,

а компаниите

не достигат

Причините са различни - собственици в напреднала възраст, какъвто е случаят с нашата компания, финансови проблем.

- Говорите за компанията, която купихте ли? Тя на кого е била?

- Беше вече останала на двама собственици, доста възрастни, около 80-годишни. Единият е стар кадър на “Козлодуй”, участвал е от началото до пускането на пети блок, в пусковите дейности на пети блок на ТЕЦ “Варна”. Бизнесът се променя, средата е различна, нормално е човек да каже – дотук. Мисля, че те пък са доволни, че тяхната компания се поема от такъв екип. Тя остава на пазара, става по-добра. Ние решихме да променим името ѝ.

- Защо?

- Компанията се казваше “Комос”, прекръстихме я на КМС. В основата не стои дълбока конспирация. На закупената компания махнахме две “о”-та като сигнал, че има едно начало на новия мениджмънт.

- Тя е ваша, нали?

- Едноличен собственик съм ѝ.

- Ще обобщите ли как смятате да я развивате?

- С КМС продължаваме дейността в АЕЦ “Козлодуй”. Тя затова е създадена, нормално е да бъде разширена и да върне позициите, които е имала. На второ място са големите възложители в енергетиката, с които компанията е работила - НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества.

- Включвате ли транспортната инфраструктура към сферите, в които сте се ориентирали?

- Да, за тунела под Железница сме подали предложение пред основния изпълнител за енергетичната част. Предстои разширяване на метрополитена, ние сме работили там, познаваме го добре, имаме опит. В следващите 5 г. тази компания има поле за развитие. Сега тя е малка, 100 човека. За да обхване такъв голям периметър,

само на

площадката в

“Козлодуй”

трябва да

нарасне два пъти

Всички останали проекти са въпрос на активна политика и на добро позициониране, така че трябва време. Сега казваме кои сме ние в КМС, какво можем и какво искаме да правим. Оценявам това, че екипът ми дойде при мен. В такава тежка ситуация знам, че те са моят капитал. Изначално прилича на една авантюра.

- Е, с това име, което сте наложили, каква авантюра да е?

- Винаги съм се стремил да покажа на хората, че техният труд се оценява.

- Как се виждате след две години?

- КМС да бъде една отлична компания, с добри позиции на пазара, с която да се съобразяват и желаят да партнират всички. Това си пожелаваме. 

      CV 

Инж. Теодор Осиковски е магистър машинен инженер от ТУ- София, и докторант на университета.

Кариерата му в енергетиката започва от “Централна енергоремонтна база” - София, където последователно е член на борда на директорите, негов председател и прокурист. От 2000 г. е член на съвета на директорите на “Енергоремонт холдинг”, от 2004 г. е изпълнителен директор, а от 2007-а - главен изпълнителен директор и член на УС. През 2017 г. контролният пакет акции на “Енергоремонт холдинг” е продаден на холандската компания “Дитсман”. До 2018 г. дружеството продължава да е управлявано от Осиковски. 

Чрез своята инвестиционната структура “Евро Техноконсулт” през 2019 г. прибавя към своето портфолио новото енергийно дружество КМС ЕООД.

Осиковски последователно е бил член на управителните съвети на КРИБ, НТС по машиностроене, БУЛАТОМ и др.

ЗА КОМПАНИЯТА

На 10 октомври Теодор Осиковски обяви, че чрез инвестиционната си структура “Евро Техноконсулт” прибавя към своето портфолио ново енергийно дружество. Създадено като “Комос” през 1990 г., основната му дейност е съсредоточена във и около АЕЦ “Козлодуй”. В началото на 2019 г. собствеността на компанията е променена 100%. Процесът на трансформация приключва през септември със смяна на името от “Комос” на КМС. Обновеното дружество ще продължи да се развива като електромеханична компания в сферата на енергетиката.

Компанията има фокус върху:

- Електромонтажни дейности за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, ЕСО, НЕК, ЧЕЗ, “Енерго-Про.

- Ремонтни, монтажни дейности и изработка на детайли и оборудване в енергетиката за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, “Ей И Ес Марица-изток 1”, “Контур глобал Марица-изток 3”, “Монди”.

- Строително-монтажни работи за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, “Топлофикация София”, ЕСО.

- Сервиз и поддръжка за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Варна”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Инициативата на “24 часа” е важна - разглеждам я като пилотен проект, в който да се включат много българи, в отворена дискусия без забранени въпроси и “изтрити мнения” Можем да се обърнем към хората и с въпроси в специална интернет платформа 30 г. по-късно бетонът и бодливата тел са разрушени

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Снежина Петрова. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Снежина Петрова: Ще правим нова трактовка на “Под игото” с моите студенти, за да разберат младите архаичния език

След спектакъла “Медея” се чувствам успяла, казва актрисата - Г-жо Петрова, честита награда! Получихте отличието за хуманитаристика "Богдан Богданов". За спектакъла "Медея" ли е? - Да, Не, за проекта, от който спектакълът е част. В мотивите на журито бяха споменати интердисциплинарността на проекта, популяризиране богатството на културата

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Харалан Александров Снимка: Архив

Манолова прелъстяваше сърдитите десни и пускаше нишани към навъсената партия баба - за тази авантюра ще плати висока цена

Със социалния антрополог Харалан Александров разговаря Мила Гешакова: - Нормализация на политическото - това ли е големият ефект от този местен вот, г-н Александров? - Да, можем да говорим за нормализация, доколкото тези избори реанимираха БСП и тъй наречената градска десница, която продължава да търси своята политическа идентичност и

Любомир Спасов

Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" - Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас? - Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града

Соня Йончева ще пее в София утре вечер.

Соня Йончева: Мечтая да се снимам във филм, но като истинска актриса

На концерта утре вечерта в София ще изпълня най-любимите си арии на Пучини Утре вечерта Соня Йончева ще изнесе концерт в столичната зала “България”. Тя идва у нас малко повече от месец след като със съпруга ѝ Доминго Хиндоян станаха родители на бебето София. Световноизвестното сопрано ще пее заедно със Софийската филхармония под диригентската

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Илхан Кючюк: Чакам скоро решението на Европейския съвет за Северна Македония да бъде преразгледано

Още акценти от интервюто с евродепутата от ДПС/"Обнови Европа": Западните Балкани не могат да бъдат в чакалнята на ЕС, а интегрална част от самия него България изпълни критериите за членство в Шенген, но то е въпрос и на политическо доверие. Нашите либерални партньори са притеснени от поверяването на ключови министерства в сферата на сигурността

Проф. Ивайло Знеполски

Проф. Ивайло Знеполски: В тези 30 години бе рециклиран болшевишкият стил - нетърпимост, отрицание. Сега ни трябва нова култура на разговор в обществото

С годините Бойко Борисов разви усет при формиране на най-близкото си политическо обкръжение от умерени и интелигентни хора - Дончев, Горанов, Фандъкова - Г-н Знеполски, навършиха се 30 години от началото - 10 ноември 1989 г., на т.нар. преход. Преди време двама известни социолози обявиха, че преходът е свършил. Вие какво мислите по въпроса

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Ив Бертончини: Макрон иска да направи Европа суперсила, но няма да стане, ако се държи като крал

Френският президент се държи арогантно с останалите в ЕС и те вече го приемат като човек, създаващ неприятности Той няма Наполеонов комплекс, а Бонапартов синдром - младия напорист политик, на когото му се иска да е Наполеон С Албания и Македония ЕС не се разширява, а консолидира европейска територия Ив Бертончини е президент на организацията

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber