Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7700419 Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания www.24chasa.bg
Обновеният площад на Пловдив с реставрираните западни пропилеи от древната агора

Здравко Димитров успява да отговори на основното желание на пловдивчани - и приемственост, и промяна

Славчо Атанасов изглежда бюрократично мек

Изминаха две седмици от началото на изборната кампания. Ето как изглеждат политически четиримата основни кандидати за кмет на Пловдив – Здравко Димитров, Славчо Атанасов, Николай Радев и Дани Каназирева.

Здравко

Димитров –

израстване от

администратор

към кмет

Досега Здравко Димитров винаги е бил повече администратор, отколкото политик, въпреки че областен управител е политическа длъжност. В тази изборна кампания той премина успешно през първия си телевизионен дебат в конкуренцията на политически много по-опитни от него кандидати.  

Атаките към опонентите са основно оръжие на политиците. Димитров обаче не атакува нито един от конкурентите. Подхвърли само една политическа стреличка към основния си опонент Славчо Атанасов. Когато водещият поиска кандидатите да зададат по един въпрос на основния си опонент, Здравко Димитров попита Славчо Атанасов колко партии е сменил?

“Винаги съм бил в патриотичния спектър”, бе лаконичният отговор. Всъщност Славчо Атанасов смени три партии за по-малко от 10 г. - ВМРО – БНД, фалшификат ВМРО – НИЕ и сега НФСБ. Така елегантно, без директни обвинения Димитров подсказа, че

Атанасов е

непоследователен

политик, движен

от конюнктурни

интереси

За две седмици Здравко Димитров успя да отговори успешно на основното желание на пловдивчани – хем да има промяна в стила на управление на Пловдив, хем да има приемственост за разцвета му. Да носиш две дини под една мишница – приемственост и промяна, – е най-трудната задача в политиката! Той трябва хем да убеди хората, че е различен от предшественика си, въпреки че са от една и съща партия, хем да ги убеди, че развитието на Пловдив ще продължи. Засега Здравко Димитров успява да прави това по най-простия начин - държи се естествено, без да използва политически клишета. Да бъдеш себе си, е едно от най-ценните и важни неща в политиката. Повечето политици искат избирателите да ги виждат красиви като Аполон, мъдри като Аристотел и спасители като Исус Христос. Здравко Димитров изглежда земен, нормален и напълно лишен от наивната и глупава претенция да се представя за такъв, какъвто не е. Това е важно предимство, което нито експерти, нито пиар специалисти могат да му дадат.

Димитров говори много за инфраструктура, защото е кандидат на ГЕРБ, където инфраструктурата е най-важната политическа мантра. За справка - последното изказване на Бойко Борисов: “Ще си тръгна от политиката, когато магистрала “Хемус” е готова”. Нормално ли е да говориш на езика на партията си и да споделяш приоритетите ѝ, дори това да затваря политическия ти образ в клише? Според мен - да!  

Освен за инфраструктура Здравко Димитров успя да каже и други важни неща - че връзката между кмет и граждани трябва да бъде подобрена, че културното развитие на Пловдив не трябва да спира, обърна внимание на факта, че са нужни повече грижи за възрастните хора и за децата, представи приоритети в общинското здравеопазване и спорта. По отношение на властта Димитров направи смела заявка, като обясни на гражданите, че “Ние сме техни слуги” и посочи какви не трябва да бъдат хората на изборни длъжности - “някой, като седне на бюро, като му сложат секретарка, като вземе служебната кола... и си променя походката”.

Димитров е

политически

образ в развитие

Той е кандидат на партия, която се намира в процес на промяна, в град, чиито граждани искат промяна в стила и начина на управление. Засега изглежда, че Димитров се справя с промяната. Колкото по-малко грешки допусне в следващите 3 седмици, толкова по-сериозни са шансовете му да бъде избран за кмет.

Славчо Атанасов – местно

политическо величие или

трети път стомна за вода!?

Славчо Атанасов успява да държи висок рейтинг в Пловдив почти 10 г. при наличието на две големи партии и на разпознаваеми местни политически фигури като Дани Каназирева например. Основното политическо оръжие на Атанасов в тези местни избори е да атакува публично възприетия като негативен политически образ на Иван Тотев и да се опитва да пренесе дефектите му върху Здравко Димитров.  Позиционирането на Атанасов като основен опонент на досегашния кмет досега му носеше подкрепа от всички, които не харесват Тотев и ГЕРБ. Тази стратегия обаче е много рискова и дори погрешна, защото срещу Атанасов стои напълно различен опонент. Вместо да търси слабите страни на Димитров, кандидатът на НФСБ и ВМРО насочва атаките си в празно пространство. “Моделът Тотев”, както го нарича Атанасов, вече е минало. Като атакува него, Атанасов поема огромен риск също да стане част от миналото. Иначе поне досега той успешно се позиционира като политик, който стои близо до хората и може да комуникира с тях. Твърденията му, че ще приема граждани всеки ден, едва ли не непрекъснато, обаче са обидни за интелекта на избирателите.

Мекият и на пръв поглед неконфронтативен стил на Атанасов вероятно допада на част от пловдивчани, но в същото време го прави да изглежда вял, лишен от енергия и конформистки настроен. На моменти Атанасов изглежда като “Хем съм върл противник на Иван Тотев и на ГЕРБ - Пловдив, хем съм социален кандидат, хем подкрепям управлението на ГЕРБ в парламента”. Това е твърде разкрачена политическа позиция, която няма нищо общо с тази на кандидат, който носи промяна.

Местните избори в Пловдив са важна политическа битка за традиционните избиратели на левицата, огромната част от които досега подкрепяха Славчо Атанасов. Те искат да видят силен ляв кандидат, който може да победи ГЕРБ. Преди години левите избиратели заставаха зад Атанасов, защото собствените им кандидати бяха слаби. Силен претендент на БСП автоматично сваля шансовете на Атанасов. В настоящите избори има два фактора, които не му помагат при левите избиратели. Първо, кандидатът на БСП Николай Радев изглежда решителен и сериозно подготвен за политическа битка с ГЕРБ. Второ, самият Славчо Атанасов е член и кандидат от крайна партия като НФСБ, която е коалиционен партньор на ГЕРБ.  

Николай Радев –

автентичният ляв кандидат

Той изглежда сериозно попадение за БСП-Пловдив. Директорът на езиковата гимназия в града е автентичен ляв кандидат. Той говори убедително по най-важните за хората приоритети – здравеопазване и образование. Радев несъмнено е най-добрият експерт в образователната сфера сред четиримата водещи кандидати за кмет на Пловдив. Това е важно, защото местната власт има много сериозен ангажимент към образованието.

Радев вече показа, че не се страхува от директен двубой със Здравко Димитров и Славчо Атанасов, и ги посочи като кандидати на статуквото. На хвалбите на Атанасов, че е бил един от най-социалните кметове, социалистът директно заяви, че социалните му политики са станали факт само благодарение на БСП. Но пък левицата е понесла само негативи заради подкрепата, която е дала в кметския му мандат 2007-2011 г. Радев ясно посочи Славчо Атанасов и като представител на крайнодясна политическа партия, което на социалистически език означава “почти фашистка”.

На фона на бюрократично мекия и желаещ да угоди на всички Славчо Атанасов, чиято партия е коалиционен партньор на ГЕРБ, Радев наистина стои като политически опонент на властта. Пловдивчани казват, че искат промяна, и затова няма да е учудващо, ако социалистът се доближи до балотаж.

Дани Каназирева –

фактор в следващото

управление на Пловдив

Г-жа Каназирева печели уважение заради политическата упоритост, заради фокуса Пловдив да бъде управляван от по-квалифицирани и експертно подготвени политици. Тя е кандидатът, който говори най-много за данъци, за качество на проектите и за ефективност на управлението. Каназирева, която преди десетилетие бе изключена от ГЕРБ, показва политически характер и последователност. Затова е един от най-разпознаваемите политици в Пловдив.

Това, че е кандидат на неголяма местна партия, пречи да се позиционира като един от двамата основни претенденти за кмет, личи и от данните на коректно проведените социологически изследвания. Конкурентите изброяват редица негативи, но нейната формация е един от най-сигурните участници в следващото коалиционно управление на Пловдив.

И четиримата кандидати за кмет на Пловдив имат общ недостатък – говорят твърде много за проблемите му и твърде малко за това, че градът се развива динамично и успешно. Битката за кметското място в Пловдив е отворено състезание. Нито един от кандидатите с изключение на Здравко Димитров (който като представител на ГЕРБ е сигурен участник в балотажа) не бива да гледа отвъд първия тур.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Кирил Петков за новите 30 години: Как икономиката ни може да се удвои (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

И езерото Байкал няма да помогне, ако безстопанствеността продължава

Планът за прехвърлянето на вода от Белмекен към Перник показва, че все още на тази територия има инженерна мисъл Идеята вода за Перник да се вземе през 3 планини и около 200 км по въздушна линия очарова с мащаба си и същевременно с изпълнимосттта си. Очевидно в тая държава все още има инженери, не сме още тоталщета

Вотът на недоверие няма да мине - ключовите играчи днес искат да останат още малко

Вотът на недоверие няма да мине - ключовите играчи днес искат да останат още малко

БСП го инициира и ще гласува “за”, както и ДПС, но “Воля” и “Атака” ще пазят сегашното статукво, за да останат в парламента - от всичко това печели ГЕРБ Не виждам основания за съмнение, че този вот на недоверие ще последва съдбата на всички такива процедури, провеждани досега. Забелязвам обаче, че доста хора се упражняват по аритметика

Коментар на седмицата №1: Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Коментар на седмицата №1: Убиха Андреа и Кристин, а социалните ги няма, те тормозят удобни жертви

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 129 хил. прочитания. Гледам тъжните новини от врачанското село Галиче и се чудя как можаха в края на лятото сливенските роми да се вържат на фалшивата новина, че социалните ще отнемат децата им направо от училище

Проф. Огнян Герджиков

Коментар на седмицата №2: Г-н главен прокурор, вие сте на ход!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 80 хил. прочитания. На въпрос в банката Х за “произход на средствата, които имам в сметката си”, написах, че съм ги намерил на улицата. Излъгах, т.е. извърших документна измама - тежко престъпление Последния месец на миналата година ми се

Владимир Путин обяви реформа, която  вероятно ще го задържи  в реалната власт и  след 2024 г.
СНИМКИ:  РОЙТЕРС

Путин започва загадъчна реформа

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка. Според патриотите – путинисти

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран  в Москва.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия в 2024-а: back in the USSR*

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси

При всяко престъпление с деца има обща линия - липсва родител, но и помощ от институциите и хората Над 330 000 деца живеят така и са бъдещите маргинали и изверги, а политиците се занимават с фалшиви новини На 16 март 2001 г. майка с психично заболяване уби детето си, 3-годишния Пепи. Това разгоря огромни протести и като че ли бе първото

Борисов с престолонаследника на Абу Даби и египетския президент на откриването на военната база в Беренис

Защо Борисов стигна и до Червено море

Явно от този бряг се вижда по-добре бъдещето на енергийните потоци в Средиземноморието Присъствието на премиера Бойко Борисов в компанията на египетския президент Абделфатах Сиси и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян на откриването на военната база Беренис на брега на Червено море онзиден бе изненада за мнозина

35-о място за България в световна класация по качество на живот

35-о място за България в световна класация по качество на живот

Всяка година US News&World Report, BAV Group и Wharton School на университета в Пенсилвания класират най-добрите държави в света по 9 критерия. В новото издание на индекса са включени 73 държави, които се представят най-добре по комбинация индикатори за развитие, икономика и качество на живот. В цялостната класация България е на 58-а позиция

Доц. Станислав Харизанов за новите 30 години: Българите много ни спъва дефицитът на доверие (Видео)

Доц. Станислав Харизанов за новите 30 години: Българите много ни спъва дефицитът на доверие (Видео)

Може ли България да постигне ускорено развитие през следващите 30 години? Може, ако формулира дневен ред от силни и работещи каузи. Три десетилетия след началото на демократичните промени е време за поглед към хоризонта на новите 30 години. Национални приоритети, които да привлекат и спечелят интереса и енергията на българите и да служат като

Бездомният Валентин се надява да получи покрив.

Валентин и отхвърлените хора - тест човеци ли сме, или бездушни сенки

Дано добри хора му помогнат. А другите знайни и незнайни в подобно положение? Поредният зов за помощ. Мен все още те ме впечатляват. Все още не ги подминавам с досадата “аре пак”. Този случай е в дългата поредица на отхвърлените от живота. Българи. Сънародници. Съпричастници в общото ни битие. Вкратце - нищо ново

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber