Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7700419 Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания www.24chasa.bg
Обновеният площад на Пловдив с реставрираните западни пропилеи от древната агора

Здравко Димитров успява да отговори на основното желание на пловдивчани - и приемственост, и промяна

Славчо Атанасов изглежда бюрократично мек

Изминаха две седмици от началото на изборната кампания. Ето как изглеждат политически четиримата основни кандидати за кмет на Пловдив – Здравко Димитров, Славчо Атанасов, Николай Радев и Дани Каназирева.

Здравко

Димитров –

израстване от

администратор

към кмет

Досега Здравко Димитров винаги е бил повече администратор, отколкото политик, въпреки че областен управител е политическа длъжност. В тази изборна кампания той премина успешно през първия си телевизионен дебат в конкуренцията на политически много по-опитни от него кандидати.  

Атаките към опонентите са основно оръжие на политиците. Димитров обаче не атакува нито един от конкурентите. Подхвърли само една политическа стреличка към основния си опонент Славчо Атанасов. Когато водещият поиска кандидатите да зададат по един въпрос на основния си опонент, Здравко Димитров попита Славчо Атанасов колко партии е сменил?

“Винаги съм бил в патриотичния спектър”, бе лаконичният отговор. Всъщност Славчо Атанасов смени три партии за по-малко от 10 г. - ВМРО – БНД, фалшификат ВМРО – НИЕ и сега НФСБ. Така елегантно, без директни обвинения Димитров подсказа, че

Атанасов е

непоследователен

политик, движен

от конюнктурни

интереси

За две седмици Здравко Димитров успя да отговори успешно на основното желание на пловдивчани – хем да има промяна в стила на управление на Пловдив, хем да има приемственост за разцвета му. Да носиш две дини под една мишница – приемственост и промяна, – е най-трудната задача в политиката! Той трябва хем да убеди хората, че е различен от предшественика си, въпреки че са от една и съща партия, хем да ги убеди, че развитието на Пловдив ще продължи. Засега Здравко Димитров успява да прави това по най-простия начин - държи се естествено, без да използва политически клишета. Да бъдеш себе си, е едно от най-ценните и важни неща в политиката. Повечето политици искат избирателите да ги виждат красиви като Аполон, мъдри като Аристотел и спасители като Исус Христос. Здравко Димитров изглежда земен, нормален и напълно лишен от наивната и глупава претенция да се представя за такъв, какъвто не е. Това е важно предимство, което нито експерти, нито пиар специалисти могат да му дадат.

Димитров говори много за инфраструктура, защото е кандидат на ГЕРБ, където инфраструктурата е най-важната политическа мантра. За справка - последното изказване на Бойко Борисов: “Ще си тръгна от политиката, когато магистрала “Хемус” е готова”. Нормално ли е да говориш на езика на партията си и да споделяш приоритетите ѝ, дори това да затваря политическия ти образ в клише? Според мен - да!  

Освен за инфраструктура Здравко Димитров успя да каже и други важни неща - че връзката между кмет и граждани трябва да бъде подобрена, че културното развитие на Пловдив не трябва да спира, обърна внимание на факта, че са нужни повече грижи за възрастните хора и за децата, представи приоритети в общинското здравеопазване и спорта. По отношение на властта Димитров направи смела заявка, като обясни на гражданите, че “Ние сме техни слуги” и посочи какви не трябва да бъдат хората на изборни длъжности - “някой, като седне на бюро, като му сложат секретарка, като вземе служебната кола... и си променя походката”.

Димитров е

политически

образ в развитие

Той е кандидат на партия, която се намира в процес на промяна, в град, чиито граждани искат промяна в стила и начина на управление. Засега изглежда, че Димитров се справя с промяната. Колкото по-малко грешки допусне в следващите 3 седмици, толкова по-сериозни са шансовете му да бъде избран за кмет.

Славчо Атанасов – местно

политическо величие или

трети път стомна за вода!?

Славчо Атанасов успява да държи висок рейтинг в Пловдив почти 10 г. при наличието на две големи партии и на разпознаваеми местни политически фигури като Дани Каназирева например. Основното политическо оръжие на Атанасов в тези местни избори е да атакува публично възприетия като негативен политически образ на Иван Тотев и да се опитва да пренесе дефектите му върху Здравко Димитров.  Позиционирането на Атанасов като основен опонент на досегашния кмет досега му носеше подкрепа от всички, които не харесват Тотев и ГЕРБ. Тази стратегия обаче е много рискова и дори погрешна, защото срещу Атанасов стои напълно различен опонент. Вместо да търси слабите страни на Димитров, кандидатът на НФСБ и ВМРО насочва атаките си в празно пространство. “Моделът Тотев”, както го нарича Атанасов, вече е минало. Като атакува него, Атанасов поема огромен риск също да стане част от миналото. Иначе поне досега той успешно се позиционира като политик, който стои близо до хората и може да комуникира с тях. Твърденията му, че ще приема граждани всеки ден, едва ли не непрекъснато, обаче са обидни за интелекта на избирателите.

Мекият и на пръв поглед неконфронтативен стил на Атанасов вероятно допада на част от пловдивчани, но в същото време го прави да изглежда вял, лишен от енергия и конформистки настроен. На моменти Атанасов изглежда като “Хем съм върл противник на Иван Тотев и на ГЕРБ - Пловдив, хем съм социален кандидат, хем подкрепям управлението на ГЕРБ в парламента”. Това е твърде разкрачена политическа позиция, която няма нищо общо с тази на кандидат, който носи промяна.

Местните избори в Пловдив са важна политическа битка за традиционните избиратели на левицата, огромната част от които досега подкрепяха Славчо Атанасов. Те искат да видят силен ляв кандидат, който може да победи ГЕРБ. Преди години левите избиратели заставаха зад Атанасов, защото собствените им кандидати бяха слаби. Силен претендент на БСП автоматично сваля шансовете на Атанасов. В настоящите избори има два фактора, които не му помагат при левите избиратели. Първо, кандидатът на БСП Николай Радев изглежда решителен и сериозно подготвен за политическа битка с ГЕРБ. Второ, самият Славчо Атанасов е член и кандидат от крайна партия като НФСБ, която е коалиционен партньор на ГЕРБ.  

Николай Радев –

автентичният ляв кандидат

Той изглежда сериозно попадение за БСП-Пловдив. Директорът на езиковата гимназия в града е автентичен ляв кандидат. Той говори убедително по най-важните за хората приоритети – здравеопазване и образование. Радев несъмнено е най-добрият експерт в образователната сфера сред четиримата водещи кандидати за кмет на Пловдив. Това е важно, защото местната власт има много сериозен ангажимент към образованието.

Радев вече показа, че не се страхува от директен двубой със Здравко Димитров и Славчо Атанасов, и ги посочи като кандидати на статуквото. На хвалбите на Атанасов, че е бил един от най-социалните кметове, социалистът директно заяви, че социалните му политики са станали факт само благодарение на БСП. Но пък левицата е понесла само негативи заради подкрепата, която е дала в кметския му мандат 2007-2011 г. Радев ясно посочи Славчо Атанасов и като представител на крайнодясна политическа партия, което на социалистически език означава “почти фашистка”.

На фона на бюрократично мекия и желаещ да угоди на всички Славчо Атанасов, чиято партия е коалиционен партньор на ГЕРБ, Радев наистина стои като политически опонент на властта. Пловдивчани казват, че искат промяна, и затова няма да е учудващо, ако социалистът се доближи до балотаж.

Дани Каназирева –

фактор в следващото

управление на Пловдив

Г-жа Каназирева печели уважение заради политическата упоритост, заради фокуса Пловдив да бъде управляван от по-квалифицирани и експертно подготвени политици. Тя е кандидатът, който говори най-много за данъци, за качество на проектите и за ефективност на управлението. Каназирева, която преди десетилетие бе изключена от ГЕРБ, показва политически характер и последователност. Затова е един от най-разпознаваемите политици в Пловдив.

Това, че е кандидат на неголяма местна партия, пречи да се позиционира като един от двамата основни претенденти за кмет, личи и от данните на коректно проведените социологически изследвания. Конкурентите изброяват редица негативи, но нейната формация е един от най-сигурните участници в следващото коалиционно управление на Пловдив.

И четиримата кандидати за кмет на Пловдив имат общ недостатък – говорят твърде много за проблемите му и твърде малко за това, че градът се развива динамично и успешно. Битката за кметското място в Пловдив е отворено състезание. Нито един от кандидатите с изключение на Здравко Димитров (който като представител на ГЕРБ е сигурен участник в балотажа) не бива да гледа отвъд първия тур.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Икономиката ни расте сред глобален спад. Какви са сценариите?

Двигателят е вътрешното потребление МВФ намали очакванията си за глобалния растеж за 2019 и 2020 г. Прогнозата за 2019 г. е за нарастване на световния БВП от 3% (най-ниска стойност след кризата от 2008-2009 г.) и 0,4 процентни пункта по-ниска от предвижданията, представени в априлския преглед. Растежът за 2020 г

“Алфа рисърч”: Всеки трети в Пловдив ще гласува за Здравко Димитров (Обзор)

Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив - Здравко Димитров, убедително води с 29,9% пред основния си опонент Славчо Атанасов от НФСБ, подкрепата за когото е 22,2%. Димитров е удвоил дистанцията с Атанасов в сравнение с началото на кампанията. Днес почти всеки 3-и пловдивчанин, решен да гласува на 27 октомври, ще пусне бюлетина за Димитров

Шестте ни региона се развиват по-бързо от Румъния и Гърция

- Според най-новия индекс за конкурентоспособност в ЕС за 2019 г. всички части на България стават по-привлекателни за фирми и граждани през последните 3 години - Северозападът вече не е последен, изпреварва 4 гръцки, един испански, Френска Гвиана и Майот Българските региони стават по-привлекателни за граждани и фирми през последните 3 години

"Патриотични игри"

На изборите в София съществува един политически залог, който сякаш остава в периферията на обществения интерес на фона на сблъсъка между Фандъкова и Манолова. Става въпрос за това как ще бъде поделено т. нар “патриотично пространство”. Защо този въпрос е важен? Първо, той касае структурата и функционирането на управляващото парламентарно

Отлага ли се Брекзит, или умира?

Великобритания повлича и ЕС в сложен правен казус За първи път през този век британските депутати работиха в събота. Последният път, когато това им се наложи, бе през 1982 г., за да изпратят войски за спасяването на Фолкландските острови от аржентинска инвазия. Сега война не се задава, но пък това, което трябваше да решат, не бе по-лесно

Коментар на седмицата №1: На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 218 000 прочитания. Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Ердоган влезе в капана

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 192 000 прочитания. Възникна надежда наистина да правим фаувета  Когато през 1990 г. Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт, той бе останал с погрешното впечатление, че Вашингтон няма нищо против. После се оказа,

Коментар на седмицата №3: За “българския” и “английския” расизъм

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 32 500 прочитания. Расизмът няма етнос, злото и тъпотията не са национални понятия. България преживява един от най-срамните моменти в новата си история. Българите са определени като расисти, нацисти. Не отделни тъпанари, а цялата нация.

Дума на седмицата: Расизъм

Белите цигани от “Люлин”, които ни изложиха пред цял свят България бе опозорена пред цял свят като расистка нация заради група хулигани, които се подиграват на чернокожите футболисти от отбора на Англия, викайки “У-у-у”, както правели човекоподобните. Иначе българите няма как да са расисти по простата причина, че и на нас не ни е чист косъмът

Путин с 62% рейтинг сред българите, Макрон - с 32%

От 4 на 29% са се увеличили доволните от живота за 30 г., но 57% смятат, че преди икономическото положение на хората е било по-добро 40% от българите смятат, че децата им ще живеят по-богато от родителите си. Този оптимизъм е значително по-нисък във Франция - 16%, и Гърция - 26 на сто. 57% от поляците обаче вярват в по-доброто финансовото бъдеще

Макрон да се върже за мачтата на обединена Европа

Макрон все по-очевидно изоставя идеята за обединена Европа - обединена в рамките на нейните географски и културни граници. Причините за това не се коренят в трудностите за управление на настоящата многообразна конструкция на ЕС след голямото разширяване от предходното десетилетие. Тези трудности са факт

Голям джангър и ник'ва конспирация

За какво им беше на англичаните да спретват расистки гейт баш на България В България всяко чудо е за три дни, най-голямото за девет. На Волен мегафонът още не беше заглъхнал от тротоара пред БНТ, когато се развихри расисткият скандал с англичаните. Не остана фактор в държавата, който да не се е изказал по проблема с агитките

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber