Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7700382 Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града www.24chasa.bg
Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града

Градът е в демографска катастрофа, с инфраструктура и индустриална зона ще стане привлекателен за бизнеса и добър за живот на гражданите си, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет

- Г-н Петров, какви са вашите аргументи в битката за Плевен?

- Плевен е видял много битки. Това е поредната. Но тя ще е битка за доброто на плевенчани, съревнование на концепции и идеи за бъдещето на Плевен. Вярвам, че стратегията на моя екип ще заслужи доверието на нашите съграждани. Поздравявам опонента Спартански, който направи хубав площад. Но

моята идея е

повишението

на доходите, което

е основен проблем

на Плевен

Ще предложа и начините за това. Предагам на Плевен и плевенчани концепция за възможности и развитие. И нека те решат, всъщност да повярват кой кандидат има по-добри идеи за града. Нека борбата за Плевен е битка на стратегии.

- Кои са основните ви задачи, при положение че плевенчани ви гласуват доверие?

- Основната ми задача е работа за хората. Ако някъде има демографска криза, в Плевен е демографска катастрофа.

Трябва да върнем

Плевен на хората

и хората в Плевен

А това може да стане само по един начин – чрез инфраструктура и инвестиции. Нещо повече – не инвеститорите трябва да избират Плевен, а Плевен трябва да избира инвеститорите. Местната власт е длъжна да намери начин по национални и европейски проекти да работи във взаимодействие с изпълнителната.

- Какво имате предвид?

- Ще повторя – нашият град има огромен демографски проблем. Неслучайно общината вече е под 100 хиляди жители според официалната статистика на НСИ. Плевен заема едно от ниските места по средно възнаграждение в страната. Припомням – премиерът Борисов декларира, че всички българи сме длъжници на Северозападна България. Ако не работим “на парче”, а сложим на масата добър проект за пълна транспортна свързаност, той ще бъде подкрепен.

Държавата

ще ни подкрепи

Нужна е благоприятна среда за инвестиции – моята концепция за Плевен е ясна – инфраструктура, индустриална зона, инвеститори, което води до нови работни места, високи доходи и справедливи възнаграждения. Съвместно с държавата с оглед благоприятното географското положение трябва да направим проект за пътна свързаност с индустриалната зона – магистрала, околовръстно, две летища и река Дунав (на 50 километра има пристанище, готово да поеме големи товари). Тогава Плевен няма да търси инвеститори, а Плевен ще избира инвеститори.

- Често казвате, че ваше предимство са добрите отношения с властта на национално ниво?

- Аз съм областен управител в последните две години. Имам отлична комуникация и прекрасни взаимоотношения с всички колеги в изпълнителната власт – с цялото правителство и всички министри.

Ще обсъдя проблемите на индустриалната зона и с ресорния министър Караниколов, ще дискутирам със заместник регионалния министър Нанков и АПИ как да избегнем минаването на тежки камиони през центъра на града, това със сигурност не трябва да се случва. И заедно трябва да изберем най-добрия маршрут.

Мога да започна да изпълнявам предизборната си програма буквално от първия ден, ако плевенчани ми гласуват доверие.

В крайна сметка добрият кмет винаги трябва да поддържа комуникация с властта. Дори и да не е от ГЕРБ. В интервю за Би Ти Ви премиерът Борисов отново напомни за това. Той не е върнал никого, който има добра идея или качествен проект.

Няма да ни върне и зам. регионалният министър Нанков или ръководството на АПИ, ако поискаме среща с тях относно свързаността на Плевен с магистралата.

Връзката на Плевен с “Хемус” трябва да се извади от центъра на града. Ако това не се случи, тежкият трафик ще е проблем както за плевенчани, така и за бизнеса в индустриалната зона. Бизнесът ще продължи да бяга от Плевен, въпреки че има магистрала.

- Звучи добре на теория, но на практика?

- Вече започнах с практиката. Присъствах на откриването на уникален технологичен център на “Бош” в “София Тех Парк” заедно с премиера Бойко Борисов и президентаРосен Плевнелиев. Разговарях с ръководството на “Аутомотив клъстер България”

от какво има нужда

Плевен, за да

възпроизведем

индустриалния

бум на Пловдив –

интермодален терминал, индустриални зони, рехабилитирано карго летище. Имах лична среща с президента Плевнелиев, който се ангажира да помага на новия кмет и неговия екип със своите международни контакти – както на изток, така и на запад. Поканих го да посети индустриалната зона в Плевен, за да даде неговите препоръки за подобряване на условията, така че

да бъдем подходящи

и конкурентни за

голяма инвестиция

в сферата на

автомобилостроенето

Да дойде в Плевен, обеща и премиерът Борисов, който се ангажира да чуе на място идеите ни за подобряване на инфраструктурата в града и региона. Много от нашите опоненти ни обвиняваха, че асфалтът не се яде, но пък след него се яде. Пример за това са Пловдив, в Стара Загора, в Божурище, в Елин Пелин и на други места.

- Каква оценка давате на мандата на Георг Спартански?

- Добри подобрения на части от градската среда, но, за съжаление, нищо за доходите. С уважание към опонента, но той не намери диалога с изпълнителната власт. Не реализира достатъчно европейски проекти, не се случи нищо за подобряване на инфраструктурата, за индустриалната зона, не бе построена спортната зала, въпреки похарчените дотук 2 милиона от парите на данъкоплатците.

- Кметът Спартански ви обвини, че сте излъгали по темата с язовирите в Плевен?

- Не съм съгласен и не вярвам, че кметът на Плевен може да лъже. По-скоро е сгрешил.

На 15 май, празника на Плевен, кметът обяви бедствено положение (Заповед 10-672) в няколко села от общината. Причина за това бяха проливните дъждове и потенциалната, реална опасност язовир “Николаево 5” да залее няколко населени места в Плевен.

Аз в качеството си на областен управител и представител на държавата в Плевен съдействах и осъществих контакт с Министерството на околната среда и водите. Те предложиха финансова помощ, но за целта община Плевен трябваше да изготви в тримесечен срок подробен устройствен план (ПУП) и проект за залесяване на язовирната стена. С представители на изпълнителната власт проведохме работна среща с кмета, но ПУП не се изготви в срок и в резултат градоначалникът предостави язовира на концесия в полза на частни лица за стопанисване.

Два месеца по-късно жителите на село Горталово ми зададоха въпроси относно нова опасност язовирът да залее техните домове. След решението на кмета аз вече нямаше какво да им отговоря.

- Как ще коментирате инвестицията на болницата “Сърце и мозък” в Плевен? Според кмета това е негова заслуга.

- Вероятно г-н Спартански се е объркал или е бил подведен от своите съветници.

Фактите са следните – по инициатива на премиера Борисов през 2010 г. бе направена първата копка.

Лечебното заведение

бе пуснато в

експлоатация през

мандата на

последния кмет

от ГЕРБ

Радвам се, че моята концепция е припозната от досегашния кмет. Това е добре за благото на Плевен и плевенчани. Ние от ГЕРБ не сме ревниви, че конкурентите ни харесват нашите идеи.

Добре е, че има тема, по която сме на едно мнение. Това е знак, че печелившите и работещи каузи нямат цвят и партийна принадлежност.

- Знаем, че в Плевен и региона е изключително тежък проблемът с битовата престъпност. Какво предвиждате в тази посока?

- Познанията ми в сферата на сигурността са моето сравнително предимство в сравнение с останалите кандидати.

Битовата престъпност

и осигуряването на

безопасността на

гражданите е

огромен проблем

за община Плевен

Решението е ясно – качествен център за видеонаблюдение, общинска полиция, максимално покриване с полиция и техника на периметъра (тук отново говорим за инфраструктура), обща работа с МВР.

Няма да имам проблем с това не само защото години наред работих в структурите на полицията, но и поради комуникацията, която и в момента имам с министерството. Припомням, че първата ми официална среща в кампанията бе с вътрешния министър Младен Маринов.

- Казахте, че Плевен има нужда от нова спортна зала. Защо?

- Изграждането на многофункционална спортна зала е мой основен приоритет. “Арена Плевен” е една от личните ми каузи. В нея

ще спортуват

децата на Плевен,

ще създадем може

би новата Тереза

Маринова.

Длъжници сме на

подрастващите

в града

Спортът е възпитание, подражание на добрите примери, следване на правилните модели. Аз и екипът на ГЕРБ поемаме ангажимент, и в партньорство с държавата да построим “Арена Плевен”. Вече проведох разговори със спортния министър Красен Кралев. Имам пълното му съдействие и стопроцентова подкрепа.

Предстои той да посети Плевен и на място да се запознае с непосредствените стъпки по изграждане на залата.

Тя ще бъде многофункционална зала, в нея ще се провеждат всички видове спортни състезания. И не само. “Арена Плевен” ще работи подобно на “Арена Армеец” – спорт, култура, сцена. Примери могат да ни бъдат също и Пловдив, Благоевград, Самоков, Ботевград, Русе.

Друга важна

задача е да върнем

общинския басейн

на плевенчани

Спортът е здраве и главен ангажимент в предизборната ми програма. Звучи, меко казано, нелепо фактът, че докато столичани се чудят как да си върнат къпалнята “Мария Луиза” ние продаваме нашия басейн.

Надявам се, ако стана кмет да намеря достатъчно обществена подкрепа, за да върнем басейна и подрастващите да продължат да плуват там, където сме плували и ние като деца.

- Вашето послание към гражданите на Плевен?

- Желая за доброто на плевенчани да направят правилния избор. Нека решат коя е най-добрата концепция, какви са най-добрите идеи и кой е верният кандидат, достоен да бъде следващ кмет на нашия Плевен.

Надявам се, ако съм аз, да изпълня всички ангажименти, които поех към плевенчани.

Основното за мен, с риск да се повторя:

Индустриална зона, инвестиции, заплати, достойни условия за труд, справедливи възнаграждения, а за да стане това – инфраструктура и транспортна свързаност.

Главен приоритет на бъдещия ми мандат ще бъде също така сигурността в малките населени места, за да бъдат спокойни възрастните хора. Задача от първостепенно значение ще е развитието на здравен туризъм в Плевен и изграждането съвместно с държавата на “Арена Плевен”.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Маджаров: Продължаваме  да инвестираме, наградите го доказват

Димитър Маджаров: Продължаваме да инвестираме, наградите го доказват

От създаването на компанията до днес запазваме семейните ценности и ги обвързваме с качеството, казва собственикът на фирма "Димитър Маджаров" - През последните години спечелихте няколко от престижните награди Superbrands. Как оценявате това и на какво се дължи, г-н Маджаров? - Отдавам този успех на постоянния стремеж към поддържане и

КРЕМЕНА ХАЛВАДЖИЯН

Кремена Халваджиян: Маги ме ухажваше, провесен на една ръка от балкона на 8-ия етаж

Дизайнерката пристига заедно с линейката, когато научава, че синът ѝ Бебо е катастрофирал с мотор Освен че е половинката до един от най-големите тв продуценти у нас, Кремена Халваджиян е собственик на нощен клуб, стилистка и дизайнерка в някои от най-гледаните телевизионни предавания и сериали като “Маскираният певец” и “Като две капки вода”

Александър Александров

Александър Александров: Може да намалим цената на парното с 10%, ако правим повече ток

“Топлофикация” излиза самостоятелно на енергийната борса, казва изпълнителният директор на софийското дружество Още акценти При инвестиция от половин милиард лева бихме увеличили производството на електроенергия 4 пъти Да се надяваме, че до Коледа на следващата година ще имаме избран външен мениджър

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Стоян Мавродиев: “Японизация” на европейската икономика е по-вероятен сценарий от този за дълбока рецесия

Има риск от комбинация на застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация ББР не ангажира държавния бюджет, а привлича ресурс единствено на базата на собственото си добро финансово състояние, казва главният изпълнителен директор на ББР - Г-н Мавродиев, какви са вашите очаквания за българската икономика и банковата

Стоянка Мутафова  на 97-ия си рожден ден  в зала 1 на НДК

Вижте последното интервю на Стоянка Мутафова пред "24 часа"

На 6-и декември легендарната актриса Стоянка Мутафова почина на 97 години. Вижте последното й интервю пред "24 часа" от април тази година: За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Димитър Радев: Няма основание да се очаква глобална криза с мащабите на онази отпреди десетина години

Банковият сектор сега е в състояние да устои и на най-негативния сценарий, категоричен е управителят на Българската народна банка Още акценти: Очаквам всички условия за пълноценното ни участие в ЕРМ-2 и Банковия съюз да бъдат изпълнени през 2020 г. Въвеждането на еврото ще стимулира институциите за политики и мерки с голям икономически

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber