Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7700382 Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града www.24chasa.bg
Мирослав Петров: Плевен има нужда от инвеститори и вече работя да доведа фирми в града

Градът е в демографска катастрофа, с инфраструктура и индустриална зона ще стане привлекателен за бизнеса и добър за живот на гражданите си, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет

- Г-н Петров, какви са вашите аргументи в битката за Плевен?

- Плевен е видял много битки. Това е поредната. Но тя ще е битка за доброто на плевенчани, съревнование на концепции и идеи за бъдещето на Плевен. Вярвам, че стратегията на моя екип ще заслужи доверието на нашите съграждани. Поздравявам опонента Спартански, който направи хубав площад. Но

моята идея е

повишението

на доходите, което

е основен проблем

на Плевен

Ще предложа и начините за това. Предагам на Плевен и плевенчани концепция за възможности и развитие. И нека те решат, всъщност да повярват кой кандидат има по-добри идеи за града. Нека борбата за Плевен е битка на стратегии.

- Кои са основните ви задачи, при положение че плевенчани ви гласуват доверие?

- Основната ми задача е работа за хората. Ако някъде има демографска криза, в Плевен е демографска катастрофа.

Трябва да върнем

Плевен на хората

и хората в Плевен

А това може да стане само по един начин – чрез инфраструктура и инвестиции. Нещо повече – не инвеститорите трябва да избират Плевен, а Плевен трябва да избира инвеститорите. Местната власт е длъжна да намери начин по национални и европейски проекти да работи във взаимодействие с изпълнителната.

- Какво имате предвид?

- Ще повторя – нашият град има огромен демографски проблем. Неслучайно общината вече е под 100 хиляди жители според официалната статистика на НСИ. Плевен заема едно от ниските места по средно възнаграждение в страната. Припомням – премиерът Борисов декларира, че всички българи сме длъжници на Северозападна България. Ако не работим “на парче”, а сложим на масата добър проект за пълна транспортна свързаност, той ще бъде подкрепен.

Държавата

ще ни подкрепи

Нужна е благоприятна среда за инвестиции – моята концепция за Плевен е ясна – инфраструктура, индустриална зона, инвеститори, което води до нови работни места, високи доходи и справедливи възнаграждения. Съвместно с държавата с оглед благоприятното географското положение трябва да направим проект за пътна свързаност с индустриалната зона – магистрала, околовръстно, две летища и река Дунав (на 50 километра има пристанище, готово да поеме големи товари). Тогава Плевен няма да търси инвеститори, а Плевен ще избира инвеститори.

- Често казвате, че ваше предимство са добрите отношения с властта на национално ниво?

- Аз съм областен управител в последните две години. Имам отлична комуникация и прекрасни взаимоотношения с всички колеги в изпълнителната власт – с цялото правителство и всички министри.

Ще обсъдя проблемите на индустриалната зона и с ресорния министър Караниколов, ще дискутирам със заместник регионалния министър Нанков и АПИ как да избегнем минаването на тежки камиони през центъра на града, това със сигурност не трябва да се случва. И заедно трябва да изберем най-добрия маршрут.

Мога да започна да изпълнявам предизборната си програма буквално от първия ден, ако плевенчани ми гласуват доверие.

В крайна сметка добрият кмет винаги трябва да поддържа комуникация с властта. Дори и да не е от ГЕРБ. В интервю за Би Ти Ви премиерът Борисов отново напомни за това. Той не е върнал никого, който има добра идея или качествен проект.

Няма да ни върне и зам. регионалният министър Нанков или ръководството на АПИ, ако поискаме среща с тях относно свързаността на Плевен с магистралата.

Връзката на Плевен с “Хемус” трябва да се извади от центъра на града. Ако това не се случи, тежкият трафик ще е проблем както за плевенчани, така и за бизнеса в индустриалната зона. Бизнесът ще продължи да бяга от Плевен, въпреки че има магистрала.

- Звучи добре на теория, но на практика?

- Вече започнах с практиката. Присъствах на откриването на уникален технологичен център на “Бош” в “София Тех Парк” заедно с премиера Бойко Борисов и президентаРосен Плевнелиев. Разговарях с ръководството на “Аутомотив клъстер България”

от какво има нужда

Плевен, за да

възпроизведем

индустриалния

бум на Пловдив –

интермодален терминал, индустриални зони, рехабилитирано карго летище. Имах лична среща с президента Плевнелиев, който се ангажира да помага на новия кмет и неговия екип със своите международни контакти – както на изток, така и на запад. Поканих го да посети индустриалната зона в Плевен, за да даде неговите препоръки за подобряване на условията, така че

да бъдем подходящи

и конкурентни за

голяма инвестиция

в сферата на

автомобилостроенето

Да дойде в Плевен, обеща и премиерът Борисов, който се ангажира да чуе на място идеите ни за подобряване на инфраструктурата в града и региона. Много от нашите опоненти ни обвиняваха, че асфалтът не се яде, но пък след него се яде. Пример за това са Пловдив, в Стара Загора, в Божурище, в Елин Пелин и на други места.

- Каква оценка давате на мандата на Георг Спартански?

- Добри подобрения на части от градската среда, но, за съжаление, нищо за доходите. С уважание към опонента, но той не намери диалога с изпълнителната власт. Не реализира достатъчно европейски проекти, не се случи нищо за подобряване на инфраструктурата, за индустриалната зона, не бе построена спортната зала, въпреки похарчените дотук 2 милиона от парите на данъкоплатците.

- Кметът Спартански ви обвини, че сте излъгали по темата с язовирите в Плевен?

- Не съм съгласен и не вярвам, че кметът на Плевен може да лъже. По-скоро е сгрешил.

На 15 май, празника на Плевен, кметът обяви бедствено положение (Заповед 10-672) в няколко села от общината. Причина за това бяха проливните дъждове и потенциалната, реална опасност язовир “Николаево 5” да залее няколко населени места в Плевен.

Аз в качеството си на областен управител и представител на държавата в Плевен съдействах и осъществих контакт с Министерството на околната среда и водите. Те предложиха финансова помощ, но за целта община Плевен трябваше да изготви в тримесечен срок подробен устройствен план (ПУП) и проект за залесяване на язовирната стена. С представители на изпълнителната власт проведохме работна среща с кмета, но ПУП не се изготви в срок и в резултат градоначалникът предостави язовира на концесия в полза на частни лица за стопанисване.

Два месеца по-късно жителите на село Горталово ми зададоха въпроси относно нова опасност язовирът да залее техните домове. След решението на кмета аз вече нямаше какво да им отговоря.

- Как ще коментирате инвестицията на болницата “Сърце и мозък” в Плевен? Според кмета това е негова заслуга.

- Вероятно г-н Спартански се е объркал или е бил подведен от своите съветници.

Фактите са следните – по инициатива на премиера Борисов през 2010 г. бе направена първата копка.

Лечебното заведение

бе пуснато в

експлоатация през

мандата на

последния кмет

от ГЕРБ

Радвам се, че моята концепция е припозната от досегашния кмет. Това е добре за благото на Плевен и плевенчани. Ние от ГЕРБ не сме ревниви, че конкурентите ни харесват нашите идеи.

Добре е, че има тема, по която сме на едно мнение. Това е знак, че печелившите и работещи каузи нямат цвят и партийна принадлежност.

- Знаем, че в Плевен и региона е изключително тежък проблемът с битовата престъпност. Какво предвиждате в тази посока?

- Познанията ми в сферата на сигурността са моето сравнително предимство в сравнение с останалите кандидати.

Битовата престъпност

и осигуряването на

безопасността на

гражданите е

огромен проблем

за община Плевен

Решението е ясно – качествен център за видеонаблюдение, общинска полиция, максимално покриване с полиция и техника на периметъра (тук отново говорим за инфраструктура), обща работа с МВР.

Няма да имам проблем с това не само защото години наред работих в структурите на полицията, но и поради комуникацията, която и в момента имам с министерството. Припомням, че първата ми официална среща в кампанията бе с вътрешния министър Младен Маринов.

- Казахте, че Плевен има нужда от нова спортна зала. Защо?

- Изграждането на многофункционална спортна зала е мой основен приоритет. “Арена Плевен” е една от личните ми каузи. В нея

ще спортуват

децата на Плевен,

ще създадем може

би новата Тереза

Маринова.

Длъжници сме на

подрастващите

в града

Спортът е възпитание, подражание на добрите примери, следване на правилните модели. Аз и екипът на ГЕРБ поемаме ангажимент, и в партньорство с държавата да построим “Арена Плевен”. Вече проведох разговори със спортния министър Красен Кралев. Имам пълното му съдействие и стопроцентова подкрепа.

Предстои той да посети Плевен и на място да се запознае с непосредствените стъпки по изграждане на залата.

Тя ще бъде многофункционална зала, в нея ще се провеждат всички видове спортни състезания. И не само. “Арена Плевен” ще работи подобно на “Арена Армеец” – спорт, култура, сцена. Примери могат да ни бъдат също и Пловдив, Благоевград, Самоков, Ботевград, Русе.

Друга важна

задача е да върнем

общинския басейн

на плевенчани

Спортът е здраве и главен ангажимент в предизборната ми програма. Звучи, меко казано, нелепо фактът, че докато столичани се чудят как да си върнат къпалнята “Мария Луиза” ние продаваме нашия басейн.

Надявам се, ако стана кмет да намеря достатъчно обществена подкрепа, за да върнем басейна и подрастващите да продължат да плуват там, където сме плували и ние като деца.

- Вашето послание към гражданите на Плевен?

- Желая за доброто на плевенчани да направят правилния избор. Нека решат коя е най-добрата концепция, какви са най-добрите идеи и кой е верният кандидат, достоен да бъде следващ кмет на нашия Плевен.

Надявам се, ако съм аз, да изпълня всички ангажименти, които поех към плевенчани.

Основното за мен, с риск да се повторя:

Индустриална зона, инвестиции, заплати, достойни условия за труд, справедливи възнаграждения, а за да стане това – инфраструктура и транспортна свързаност.

Главен приоритет на бъдещия ми мандат ще бъде също така сигурността в малките населени места, за да бъдат спокойни възрастните хора. Задача от първостепенно значение ще е развитието на здравен туризъм в Плевен и изграждането съвместно с държавата на “Арена Плевен”.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Ганев: Христо Иванов се върна в играта, а Трифонов остава в периферията

Димитър Ганев: Христо Иванов се върна в играта, а Трифонов остава в периферията

Не трябва да изключваме варианта за редовни избори - Г-н Ганев, прокуратурата публикува записи на Васил Божков с един политик и един журналист, в които става дума, че Божков има участие в организацията на протестите. Това ще повлияе ли според Вас на активността на улицата? - Не мисля, че това ще пречупи протеста

Айлин Секизкьок, посланик на Турция у нас

Айлин Секизкьок: Училищата на ФЕТО в България трябва да са под наблюдение

Те са заплаха за сигурността на държавата, която ги е приела, казва посланичката на Турция у нас - Г-жо посланик, 4 години след опита за преврат в Турция какви са последствията за страната ви? Тогава сте били част от дирекцията по сигурността, поддържали сте връзка с всички турски специални служби, какви са спомените ви от този ден

Борислав Сарафов: Как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на
президент или премиер

Борислав Сарафов: Как би изглеждало, ако главният прокурор поиска оставката на президент или премиер

Атакуват Иван Гешев, защото промени стила на прокуратурата. Енергията му е впечатляваща, казва в интервю за "24 часа" зам. главният  прокурор и директор на Националната следствена служба И още акценти от интервюто:  Опитвам се да си обясня странната и непровокирана реакция на президента с емоция Който като политик незаслужено ругае прокуратурата

Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Да позволим лекарите да работят на половин щат в отдалечен район

Иначе ще останем без болници там, казва шефът на Българският лекарски съюз Протестирайте, но не забравяйте отговорността за собственото здраве и това на близките ви, призова той Още акценти от интервюто: Скринингът при хоспитализация е необходимост, но не трябва да е за сметка на болницата или пациента Спазването на мерките в присъствието на

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Емил Христов: Не воюваме с еколозите, а с тези, които убеждават обществото, че спасението е в разрушителната политика

Европа прие стратегията за чист водород, ТЕЦ "Бобов дол" търси баланса, казва изпълнителният директор - Г-н Христов, Европа прие стратегията за чист водород. ТЕЦ "Бобов дол" може ли да го използва в производството си и как вие приемате тази новина? - Всяко решение за разнообразяване на енергийния микс дава алтернатива и открива нови хоризонти

Иван Юруков понякога рисувал по време на карантината.

Иван Юруков: Обмислям да се държа настрана от сериалите. Сега имам други приоритети - театър, рисуване, музика

Актьорът режисира спектакъл по музика на Димитър Воев, който ще изнесе в различни градове на страната това лято - Г-н Юруков, вчера представихте спектакъла, в който не само участвате, но и режисирате - “Част от колекция”, в Епископската базилика в Сандански, постороена през IV-V в. Защо избрахте именно това място

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Д-р Сибила Маринова

Д-р Сибила Маринова: Чудовищно е доц. Мангъров да твърди, че вземаме пари, за да кажем, че някой е с коронавирус

Във Виена направиха трансплантация на бял дроб на жена, прекарала COVID-19, казва лекарката, която е началник на ОАИЛ в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство - Д-р Маринова, приемате ли болни с коронавирус, за да печелите, както твърди доц. Мангъров? - Това е смешно и обидно

Георги Марков - депутат от гражданската квота на ГЕРБ

Георги Марков: Наистина ли Радев иска пир в разгара на чума?

Ако Борисов подаде оставка, кой български хубавец, разпознаваем в Брюксел, ще изпрати Радев за европарите срещу кризата ОЩЕ АКЦЕНТИ: Изявлението на държавния глава пред протестиращите бе абсолютно противоконституционен акт Давам предимство на ГЕРБ на следващия вот, защото ще излязат с лице за направеното Не изключвам догодина да има повторни

Димитър Лазаров депутат от ГЕРБ, председател на комисията за контрол над службите за сигурност

Димитър Лазаров: Законът за НСО не е отнел правомощия на президента

Не съм чул той да е поискал някакви конкретни правомощия Началникът на службата за охрана е председател на комисията, която решава кой и как да бъде пазен. А той не е изразявал несъгласие с някое решение С председателя на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров разговаря Митьо Маринов: - Г-н Лазаров

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

Евелина Славкова: ГЕРБ и БСП ще си направят услуга, ако си “заговорят” - това ще отхапе от малките

У нас има тихо мнозинство, което подкрепя прокуратурата за проверките на богатите Скандалите в България отдавна нямат сериозен ефект върху обществото Защо сме държавата на скараните институции ли? Напреженията са по-скоро личностни. Създават недоверие в обществото Не трябва да очакваме някаква генерална промяна на следващите избори за

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Български фирми изместват турски и италиански стоки на пазари навън

В облеклата сме минали към по-висок клас марки, в мебелите - към договори с вериги хотели, казва още икономистът Неслучайно започнахме бързо производство на дезинфектанти България произвежда все повече стоки, които достигат до крайния клиент в Европа Предимството да имаш големи заводи ще изчезне, а при тази промяна има шанс за България в почти

Соломон Паси е основател и президент на Атлантическия клуб в България. Министър на външните работи, подписал договорите за присъединяване на страната към НАТО и ЕС. Председател на парламентарните комисии по външна политика и отбрана. Депутат (1990-1991; 2001-2009), съавтор на първата демократична Конституция на Република България.

Соломон Паси: Альоша трябва да се погребе и само шмайзерът му да остане над земята

Премиерът е имал понякога опоненти, но никога опозиция, казва президентът на Атлантическия клуб в България - Г-н Паси, преди 30 г., през лятото на 1990-а, предложихте във Великото народно събрание България да излезе от Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. С коя една дума ще обобщите смисъла на изминалите 30 години

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber