Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7695679 Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика www.24chasa.bg
Част от екипа на СДС на Кръглата маса от ляво на дясно: Христофор Събев, неизвестен, Петко Симеонов, Петър Берон, Желю Желев, Георги Спасов, Константин Тренчев.
Част от екипа на СДС на Кръглата маса от ляво на дясно: Христофор Събев, неизвестен, Петко Симеонов, Петър Берон, Желю Желев, Георги Спасов, Константин Тренчев.

Големият минус - легитимира реформаторите

от БКП, дава им време да трансформират

политическата си власт в икономическа

Кръглата маса в България започва 52 дни след свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Тя трае от 3 януари до 14 май 1990 г., заседава 19 пъти, а резултатите от нея днес някои анализатори оценяват като противоречиви.

По определението на един от тогавашните активисти на СДС “ Кръглата маса е умен механизъм, полузаконен и почти антиконституционен опит на реформаторските сили в БКП да надделеят над консерваторите, като размахат плашилото на страшната опозиция и на Москва”.

На нея сядат представители на прохождащия Съюз на демократичните сили, който представлява новите сили, и на БКП (която иска да закрепи поразпадналото се до вчера статукво на държавния социализъм, но да му придаде по-приемлив вид).

Подобна кръгла маса се провежда и в Полша, на която да се договорят най-общо казано правилата на прехода. Но там опозиционният профсъюз “Солидарност” сяда на една маса с правителството на страната.

В България обаче СДС не преговаря с правителството (на Георги Атанасов, назначено с указ на Държавния съвет, което управлява страната до 8 февруари 1990 г.), а с БКП. Според анализатора Огнян Минчев точно тази “българска” версия на Кръглата маса “бе основна стратегическа грешка на съвсем младата опозиция в първите дни на 1990 г. Ако вместо БКП на масата бяха седнали представителите на правителството на Георги Атанасов, темата на дебата щеше по необходимост да бъде процесът на предаване на властта”.

Според Желю Желев “СДС се съгласява да преговаря с БКП, защото в партийното ръководство (за разлика от правителството на Атанасов) са комунистите - реформатори начело с Луканов, докато Атанасов е известен както с близостта си до Живков, така и с участието си в политическите решения за “възродителния процес”.

Така току-що сформираният СДС избира идеологическите аргументи (дава предпочитание към комунисти реформатори срещу нереформираните), а не властовите и политическите. Каквито и оценки да се дават с днешна дата

за първите стъпки на

така наречения втори

капитализъм

в България, точно на Кръглата маса се определят правилата, по които се осъществява мирният преход. А крайната цел, припомня с днешна дата проф. Димитър Луджев - един от участниците в тогавашните събития, е написана и в управленската програма на СДС за преход към демокрация и пазарна икономика: “Тази програма беше окончателно завършена по време на Кръглата маса и добре показва, че ние сме имали ясна представа как трябва да се извърши смяната на системата”, казва Луджев.

В крайна сметка точно на Кръглата маса се договаря да се премахне член 1 от старата конституция от 1971 г. (според който ръководната роля в държавата и обществото е на БКП), разпускане на политическата полиция (част от бившата Държавна сигурност), деполитизиране на армията, полицията, съда, прокуратурата и дипломацията, разпускане на организациите на БКП по месторабота. Премахнат е Държавният съвет и на негово място е учредена президентска институция. Преходът трябва да стане “по ненасилствен, безкръвен и цивилизован път”. Взето е и решение за свикване на 7-о Велико народно събрание, което да изработи нова конституция. На последното заседание на Кръглата маса - 14 май, 1990 г., дори се приема Етичен кодекс на предизборната кампания, което всъщност си е черновата на един Избирателен кодекс във всяка демократична държава.

Защо не пометохте веднага комунистите - това е един от често задаваните въпроси в първите години на прехода към реформаторите. Отговорът на Димитър Луджев, който е вицепремиер в първото правителство на националното съгласие, начело с Димитър Попов, е: “Такъв огромен преход е

свързан с огромни

жертви и страдания,

но той не може да стане без базовото съгласие на голяма част от населението. Не може една трета от населението да върви напред за сметка на друга една трета от хората, която да бъде смачкана и изхвърлена. Всичките тези приказки, че трябвало да изметем комунистите - е, как си представяте да изметем един милион и двеста хиляди души, които отгоре на всичкото единствени в Източна Европа спечелиха изборите и имаха мнозинство във ВНС. За съжаление, в СДС взеха връх крайните екстремистки тенденции, които отхвърляха търсенето на компромис и сътрудничество не само с БСП, но и с бившите си колеги и съратници, които бяха изхвърлени. Провеждаше се политика на конфронтация, която доведе до спиране на реформите и до катастрофа на управлението на СДС.”

Пак според него в първите години от прехода БСП преследваше своята цел - да запази контрола върху политическата власт и ако може - да я трансформира в икономическа. Тя никога не е губила интерес към политическата власт. Когато спечелихме изборите през 1991 г., пеехме “Последен валс”, а Лилов предупреди, че това не е последният валс на БСП. Поради това, че запазиха контрола върху властта дълго време 1990-1991 г. - те имаха възможност организирано и много ловко (имаха в ръцете си целия апарат на държавата) да създадат условия за трансформация към овладяване на икономиката на страната.” Така според проф. Луджев се заражда една от особеностите при раждането на втория български капитализъм - т.нар. банкови реформи на Луканов, когато “само през 1990 г. бяха създадени над 70 търговски банки, един куп частни банки и всички те се оглавяваха от техни хора, които са били в апарата на партията или в службите”.

Заседанията на Кръглата маса се предават директно по програма “Хоризонт” на Българското национално радио, а вечер след информационната емисия “По света и у нас” по БНТ се излъчва репортаж за заседанието през деня.

Според Димитър Луджев предложението за кръгла маса е направено от СДС на 19 декември, и макар в началото БКП да е била против, след това започва консултации за организирането на национална кръгла маса с казионните политически и обществени организации, синдикатите и творческите съюзи, а след две седмици, на 3 януари 1990 г., и с представители на опозицията. СДС обаче отказва да преговаря с ОФ, профсъюзите и ДКМС поради тесните им връзки с комунистическата партия и затова се решава страните да са две: БКП и СДС, които имат право да включват и други страни в квотите си. Подготвителните срещи са проведени на 18 и 19 януари. Първото пленарно заседание е на 22 януари в НДК, като в нощта преди неговото откриване по инициатива на опозицията излиза вестник “Кръгла маса”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

На какви “чудеса” е способна Русия според БГ сайтове със странни имена

Приписват ѝ авторство върху японски лек срещу COVID-19 Българските сайтове, прехранващи се от руска пропаганда, произвеждат все по-безпомощни и забавни измислици. Ето как например сайтът със странното (с оглед на съдържанието му) название istinata.net съобщава, че в Русия започва производството на генерик на японския антивирусен медикамент

Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Месеците онлайн обучение могат да променят радикално училището

Традиционни + дигитални часове = един ученик може да учи едновременно в няколко училища, както във висшето образование има програми за обмен С пълно основание наричат опита от затварянето на училища по цял свят в резултат от пандемията от коронавирус най-големия експеримент в дистанционното обучение

Защо приемът само по матура в СУ е много добра новина

Защо приемът само по матура в СУ е много добра новина

Единен изпит, провеждан предварително и валиден навсякъде, е правилният избор - така всички зрелостници са с равни условия Народният гений бе превъзбуден от факта, че Софийският университет ще приема само по матури в някога много желаните специалности “Право” и “Журналистика”. Родиха се вицове, мемета и всякакво самодейно творчество

Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България СНИМКА: Pixabay

Коментар на седмицата №1: Украйна откри свой враг и в България

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 146 хил. прочитания: Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България. Конфликтът е предизвикан от желанието на Украйна да раздели района, в който съществува компактна българска общност

Поел първия удар на коронавируса в края на миналата година, Китай все още се сражава с болестта СНИМКА: Ройтерс

Коментар на седмицата №3: Всичко започва отначало. Защо милиони китайци пак са в карантина?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 82 хил. прочитания: Коронавирусна инфекция избухна отново в китайската провинция, граничеща с руския Приморски край. Причините не са ясни докрай, много от случаите са вносни. Въпреки сравнително малкия брой заразени китайските власти спешно

Какво идва след войната с вируса

Какво идва след войната с вируса

Проницателни прогнози за света и живота в книгата “Утре ли е вече?”, която Иван Кръстев написа в двата месеца на карантината Иван Кръстев е визионер, чиито анализи са високо ценени и в Европа, и в Америка. Той може да каже както на Путин, така и на Тръмп къде грешат и какви последствия ще има. И им го казва от трибуни като “Ню Йорк таймс” и

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Мислете за живите и как да има повече деца, мъртвите да почиват в мир (Видео)

Мислете за живите и как да има повече деца, мъртвите да почиват в мир (Видео)

Коронавирусът се оказа коварно заболяване, особено с въздействието си върху мисленето и поведението на политиците у нас. През седмицата президент и премиер незнайно защо брояха умрели - първият колко са през годините, в които управлява ГЕРБ, а другият - починали в чужбина от коронавирус като пример как добре се справяме ние в България

Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Тръмп се нахвърля срещу учени, чиито изводи му противоречат

"Вражеско изявление срещу Тръмп", каза той за едно проучване. И нарече друго "политическо омаскаряване". Докато напира да отвори отново страната, независимо от предупрежденията на лекари за последиците от прекалено бързо отваряне по време на кризата с коронавируса, президентът на САЩ Доналд Тръмп се нахвърля и срещу учени

Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България СНИМКА: Pixabay

Украйна откри свой враг и в България

Украйна има друг враг сред страните-членки на НАТО и ЕС. Този път Киев успя да се скара с България. Конфликтът е предизвикан от желанието на Украйна да раздели района, в който съществува компактна българска общност. Така той не само ще бъде разделен, но и ще се загуби българското етническото мнозинство в новите административни единици

Икономистът Лъчезар Богданов: Швеция пое здравен риск, за да запази икономиката. И не успя

Икономистът Лъчезар Богданов: Швеция пое здравен риск, за да запази икономиката. И не успя

Вече два месеца се обсъжда т.нар. шведски модел, определян като отказ от директно налагани строги ограничителни мерки. Той беше сочен за пример как една страна е избрала да поеме малко повече здравен риск, но пък не се е наложило граждани и бизнес да платят висока социална и икономическа цена. Последните данни обаче показват

Защо е важно ние, българите, да имаме и един мъртъв език

Защо е важно ние, българите, да имаме и един мъртъв език

Който говори за славянска писменост, е просто национален предател Всяка година около 24 май, когато честваме светите равноапостолни Кирил и Методий по стар стил, започват едни приказки това празник на старобългарския език ли е, или на т.нар. църковнославянски. За нас като българи е изключително важно да подчертаваме

Иван Кръстев: Конспиративните теории цъфтят, защото в кризата хората искат прости обяснения, но катастрофата е с неизвестен извършител

Иван Кръстев: Конспиративните теории цъфтят, защото в кризата хората искат прости обяснения, но катастрофата е с неизвестен извършител

Урок от Швеция: Не затваряш икономиката, но тя пак е тежко ударена Вирусът изостри политическото противопоставяне в България, казва политологът Иван Кръстев  е политолог и визионер, чиито анализи и прогнози се цитират от медии като “Ню Йорк Таймс” и “Гардиън”. Как коронавирусът променя Европа, как ще изглежда светът след пандемията - това

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber