Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7695679 Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика www.24chasa.bg
Част от екипа на СДС на Кръглата маса от ляво на дясно: Христофор Събев, неизвестен, Петко Симеонов, Петър Берон, Желю Желев, Георги Спасов, Константин Тренчев.
Част от екипа на СДС на Кръглата маса от ляво на дясно: Христофор Събев, неизвестен, Петко Симеонов, Петър Берон, Желю Желев, Георги Спасов, Константин Тренчев.

Големият минус - легитимира реформаторите

от БКП, дава им време да трансформират

политическата си власт в икономическа

Кръглата маса в България започва 52 дни след свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Тя трае от 3 януари до 14 май 1990 г., заседава 19 пъти, а резултатите от нея днес някои анализатори оценяват като противоречиви.

По определението на един от тогавашните активисти на СДС “ Кръглата маса е умен механизъм, полузаконен и почти антиконституционен опит на реформаторските сили в БКП да надделеят над консерваторите, като размахат плашилото на страшната опозиция и на Москва”.

На нея сядат представители на прохождащия Съюз на демократичните сили, който представлява новите сили, и на БКП (която иска да закрепи поразпадналото се до вчера статукво на държавния социализъм, но да му придаде по-приемлив вид).

Подобна кръгла маса се провежда и в Полша, на която да се договорят най-общо казано правилата на прехода. Но там опозиционният профсъюз “Солидарност” сяда на една маса с правителството на страната.

В България обаче СДС не преговаря с правителството (на Георги Атанасов, назначено с указ на Държавния съвет, което управлява страната до 8 февруари 1990 г.), а с БКП. Според анализатора Огнян Минчев точно тази “българска” версия на Кръглата маса “бе основна стратегическа грешка на съвсем младата опозиция в първите дни на 1990 г. Ако вместо БКП на масата бяха седнали представителите на правителството на Георги Атанасов, темата на дебата щеше по необходимост да бъде процесът на предаване на властта”.

Според Желю Желев “СДС се съгласява да преговаря с БКП, защото в партийното ръководство (за разлика от правителството на Атанасов) са комунистите - реформатори начело с Луканов, докато Атанасов е известен както с близостта си до Живков, така и с участието си в политическите решения за “възродителния процес”.

Така току-що сформираният СДС избира идеологическите аргументи (дава предпочитание към комунисти реформатори срещу нереформираните), а не властовите и политическите. Каквито и оценки да се дават с днешна дата

за първите стъпки на

така наречения втори

капитализъм

в България, точно на Кръглата маса се определят правилата, по които се осъществява мирният преход. А крайната цел, припомня с днешна дата проф. Димитър Луджев - един от участниците в тогавашните събития, е написана и в управленската програма на СДС за преход към демокрация и пазарна икономика: “Тази програма беше окончателно завършена по време на Кръглата маса и добре показва, че ние сме имали ясна представа как трябва да се извърши смяната на системата”, казва Луджев.

В крайна сметка точно на Кръглата маса се договаря да се премахне член 1 от старата конституция от 1971 г. (според който ръководната роля в държавата и обществото е на БКП), разпускане на политическата полиция (част от бившата Държавна сигурност), деполитизиране на армията, полицията, съда, прокуратурата и дипломацията, разпускане на организациите на БКП по месторабота. Премахнат е Държавният съвет и на негово място е учредена президентска институция. Преходът трябва да стане “по ненасилствен, безкръвен и цивилизован път”. Взето е и решение за свикване на 7-о Велико народно събрание, което да изработи нова конституция. На последното заседание на Кръглата маса - 14 май, 1990 г., дори се приема Етичен кодекс на предизборната кампания, което всъщност си е черновата на един Избирателен кодекс във всяка демократична държава.

Защо не пометохте веднага комунистите - това е един от често задаваните въпроси в първите години на прехода към реформаторите. Отговорът на Димитър Луджев, който е вицепремиер в първото правителство на националното съгласие, начело с Димитър Попов, е: “Такъв огромен преход е

свързан с огромни

жертви и страдания,

но той не може да стане без базовото съгласие на голяма част от населението. Не може една трета от населението да върви напред за сметка на друга една трета от хората, която да бъде смачкана и изхвърлена. Всичките тези приказки, че трябвало да изметем комунистите - е, как си представяте да изметем един милион и двеста хиляди души, които отгоре на всичкото единствени в Източна Европа спечелиха изборите и имаха мнозинство във ВНС. За съжаление, в СДС взеха връх крайните екстремистки тенденции, които отхвърляха търсенето на компромис и сътрудничество не само с БСП, но и с бившите си колеги и съратници, които бяха изхвърлени. Провеждаше се политика на конфронтация, която доведе до спиране на реформите и до катастрофа на управлението на СДС.”

Пак според него в първите години от прехода БСП преследваше своята цел - да запази контрола върху политическата власт и ако може - да я трансформира в икономическа. Тя никога не е губила интерес към политическата власт. Когато спечелихме изборите през 1991 г., пеехме “Последен валс”, а Лилов предупреди, че това не е последният валс на БСП. Поради това, че запазиха контрола върху властта дълго време 1990-1991 г. - те имаха възможност организирано и много ловко (имаха в ръцете си целия апарат на държавата) да създадат условия за трансформация към овладяване на икономиката на страната.” Така според проф. Луджев се заражда една от особеностите при раждането на втория български капитализъм - т.нар. банкови реформи на Луканов, когато “само през 1990 г. бяха създадени над 70 търговски банки, един куп частни банки и всички те се оглавяваха от техни хора, които са били в апарата на партията или в службите”.

Заседанията на Кръглата маса се предават директно по програма “Хоризонт” на Българското национално радио, а вечер след информационната емисия “По света и у нас” по БНТ се излъчва репортаж за заседанието през деня.

Според Димитър Луджев предложението за кръгла маса е направено от СДС на 19 декември, и макар в началото БКП да е била против, след това започва консултации за организирането на национална кръгла маса с казионните политически и обществени организации, синдикатите и творческите съюзи, а след две седмици, на 3 януари 1990 г., и с представители на опозицията. СДС обаче отказва да преговаря с ОФ, профсъюзите и ДКМС поради тесните им връзки с комунистическата партия и затова се решава страните да са две: БКП и СДС, които имат право да включват и други страни в квотите си. Подготвителните срещи са проведени на 18 и 19 януари. Първото пленарно заседание е на 22 януари в НДК, като в нощта преди неговото откриване по инициатива на опозицията излиза вестник “Кръгла маса”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Европа реже корена си с Грета и климатични сделки

Европа реже корена си с Грета и климатични сделки

Безумието на черните петъци напук на климата Леко и постепенно Европа се превърна в антитеза на самата себе си. Християнска Европа стана мултикултурна. Европа на завоевателите и конквистадорите се превърна в земя, завоювана от мигранти от бившите си колонии. Европа на Великите европейски сили става геополитическо джудже

Коментар на седмицата №1: Тъжно си отиват Ламбо и Стоянка. Но голямата трагедия е Йосиф Шамли

Коментар на седмицата №1: Тъжно си отиват Ламбо и Стоянка. Но голямата трагедия е Йосиф Шамли

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 224 хил. прочитания. Всяко лято стотици деца се нареждат пред вратите на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Повече от половината искат да станат актьори. Да играят във филми. В сериали. Да излязат на сцените на големите театрални салони

Коментар на седмицата №2: Истината за кредитния рейтинг на България, която Радев спести и вбеси Борисов

Коментар на седмицата №2: Истината за кредитния рейтинг на България, която Радев спести и вбеси Борисов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 145 хил. прочитания. След като премиерът Бойко Борисов изтъкна, че “международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до BBB/A-2 от BBB-/A-3”

Коментар на седмицата №3: Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

Коментар на седмицата №3: Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 27 хил. прочитания. Защо пияните си карат, докато КАТ прави акции КАТ обявиха поредна акция за пияни и дрогирани шофьори, след която ще обявят, че за седмица са хванати около 200 с алкохол и 50 с наркотици зад волана

В Британия победи суверенът, у нас - сутеренът

В Британия победи суверенът, у нас - сутеренът

Защо всеки британски булдог е по̀ демократ от български доцент по политология Българският политик трябва да си направи един основен извод от триумфа на консерваторите във Великобритания – слушайте си избирателя! Каже ли ви нещо – козирувате и изпълнявате! През 2016 г. британците казаха, че искат да напуснат ЕС

Патриоти, по-лесно е да те извадят от парламента, отколкото държавата да отнеме дете от семейството му

Патриоти, по-лесно е да те извадят от парламента, отколкото държавата да отнеме дете от семейството му

Шумните партньори на Бойко Борисов в парламента са гласували Закона за социалните услуги - вижда се от стенограмите, а 9 месеца по-късно искат неговото спиране, разпространявайки една фалшива новина Деница Сачева вероятно съжалява, че се е съгласила да стане министър. Или поне не си е представяла първите три дни в тази роля да повтаря от сутрин

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Без “Хемус” Северът ще е все така беден

Без “Хемус” Северът ще е все така беден

Магистралата не е любима на един или друг управник, а е нужна на 2,7 млн. души Да се води дебат дали е нужна магистрала “Хемус”, може да се определи като повече от безпредметно. Надали има някой, който да отрече ефекта от добрата инфраструктура върху икономическото развитие. Достатъчно е да се погледне какво се случи в Южна България след

София абсолютен IT лидер със 79 050 наети, дърпа заплатите нагоре

София абсолютен IT лидер със 79 050 наети, дърпа заплатите нагоре

Южен централен район за първи път измества от първото място Югозападния по общ брой наети в промишлеността - първо в Пловдив и Смолян, а напоследък и в Пазарджик и Хасково През последната седмица бяха публикувани данните по области за 2018 г. от годишната статистика на заетостта и разходите за труд

СНИМКА: Pixabay

На Белгия не й пука, че вече 1 година е без правителство

Да се постигне съжителство между дясноориентирания холандскоговорящ Север и гласуващия за левицата френскоезичен Юг е главоблъсканица и Белгия от една година живее без правителство - до известна степен с безразличие. "Нищо необичайно", "свикнали сме", "не виждаме разлика": така анкетирани минувачи в европейския квартал на Брюксел реагират на

Импийчмънт ли? Тръмп си възвръща
увереността

Импийчмънт ли? Тръмп си възвръща увереността

55% от американците оценяват икономическата ситуация като “добра” или “отлична” Доналд Тръмп е на път да стане третият в историята на САЩ президент, срещу когото Конгресът е предявявал обвинения. Но неговото политическо бъдеще не изглежда толкова мрачно, колкото предричаха противниците му преди няколко седмици

Тъжно си отиват Ламбо и Стоянка. Но голямата трагедия е Йосиф Шамли

Тъжно си отиват Ламбо и Стоянка. Но голямата трагедия е Йосиф Шамли

Всяко лято стотици деца се нареждат пред вратите на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Повече от половината искат да станат актьори. Да играят във филми. В сериали. Да излязат на сцените на големите театрални салони. Но имат ли идея каква е реалността? Знаят ли как живее една звезда на Народния театър? Ами в театрите в провинцията

Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

Защо пияните си карат, докато КАТ прави акции КАТ обявиха поредна акция за пияни и дрогирани шофьори, след която ще обявят, че за седмица са хванати около 200 с алкохол и 50 с наркотици зад волана. Това се случва всеки път от много години насам и е спорно дали е ефективно, особено по нашите географски ширини

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber