Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7695679 Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика Големият плюс на Кръглата маса през 1990 г.: взема курс към мирен преход и пазарна икономика www.24chasa.bg
Част от екипа на СДС на Кръглата маса от ляво на дясно: Христофор Събев, неизвестен, Петко Симеонов, Петър Берон, Желю Желев, Георги Спасов, Константин Тренчев.

Големият минус - легитимира реформаторите

от БКП, дава им време да трансформират

политическата си власт в икономическа

Кръглата маса в България започва 52 дни след свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Тя трае от 3 януари до 14 май 1990 г., заседава 19 пъти, а резултатите от нея днес някои анализатори оценяват като противоречиви.

По определението на един от тогавашните активисти на СДС “ Кръглата маса е умен механизъм, полузаконен и почти антиконституционен опит на реформаторските сили в БКП да надделеят над консерваторите, като размахат плашилото на страшната опозиция и на Москва”.

На нея сядат представители на прохождащия Съюз на демократичните сили, който представлява новите сили, и на БКП (която иска да закрепи поразпадналото се до вчера статукво на държавния социализъм, но да му придаде по-приемлив вид).

Подобна кръгла маса се провежда и в Полша, на която да се договорят най-общо казано правилата на прехода. Но там опозиционният профсъюз “Солидарност” сяда на една маса с правителството на страната.

В България обаче СДС не преговаря с правителството (на Георги Атанасов, назначено с указ на Държавния съвет, което управлява страната до 8 февруари 1990 г.), а с БКП. Според анализатора Огнян Минчев точно тази “българска” версия на Кръглата маса “бе основна стратегическа грешка на съвсем младата опозиция в първите дни на 1990 г. Ако вместо БКП на масата бяха седнали представителите на правителството на Георги Атанасов, темата на дебата щеше по необходимост да бъде процесът на предаване на властта”.

Според Желю Желев “СДС се съгласява да преговаря с БКП, защото в партийното ръководство (за разлика от правителството на Атанасов) са комунистите - реформатори начело с Луканов, докато Атанасов е известен както с близостта си до Живков, така и с участието си в политическите решения за “възродителния процес”.

Така току-що сформираният СДС избира идеологическите аргументи (дава предпочитание към комунисти реформатори срещу нереформираните), а не властовите и политическите. Каквито и оценки да се дават с днешна дата

за първите стъпки на

така наречения втори

капитализъм

в България, точно на Кръглата маса се определят правилата, по които се осъществява мирният преход. А крайната цел, припомня с днешна дата проф. Димитър Луджев - един от участниците в тогавашните събития, е написана и в управленската програма на СДС за преход към демокрация и пазарна икономика: “Тази програма беше окончателно завършена по време на Кръглата маса и добре показва, че ние сме имали ясна представа как трябва да се извърши смяната на системата”, казва Луджев.

В крайна сметка точно на Кръглата маса се договаря да се премахне член 1 от старата конституция от 1971 г. (според който ръководната роля в държавата и обществото е на БКП), разпускане на политическата полиция (част от бившата Държавна сигурност), деполитизиране на армията, полицията, съда, прокуратурата и дипломацията, разпускане на организациите на БКП по месторабота. Премахнат е Държавният съвет и на негово място е учредена президентска институция. Преходът трябва да стане “по ненасилствен, безкръвен и цивилизован път”. Взето е и решение за свикване на 7-о Велико народно събрание, което да изработи нова конституция. На последното заседание на Кръглата маса - 14 май, 1990 г., дори се приема Етичен кодекс на предизборната кампания, което всъщност си е черновата на един Избирателен кодекс във всяка демократична държава.

Защо не пометохте веднага комунистите - това е един от често задаваните въпроси в първите години на прехода към реформаторите. Отговорът на Димитър Луджев, който е вицепремиер в първото правителство на националното съгласие, начело с Димитър Попов, е: “Такъв огромен преход е

свързан с огромни

жертви и страдания,

но той не може да стане без базовото съгласие на голяма част от населението. Не може една трета от населението да върви напред за сметка на друга една трета от хората, която да бъде смачкана и изхвърлена. Всичките тези приказки, че трябвало да изметем комунистите - е, как си представяте да изметем един милион и двеста хиляди души, които отгоре на всичкото единствени в Източна Европа спечелиха изборите и имаха мнозинство във ВНС. За съжаление, в СДС взеха връх крайните екстремистки тенденции, които отхвърляха търсенето на компромис и сътрудничество не само с БСП, но и с бившите си колеги и съратници, които бяха изхвърлени. Провеждаше се политика на конфронтация, която доведе до спиране на реформите и до катастрофа на управлението на СДС.”

Пак според него в първите години от прехода БСП преследваше своята цел - да запази контрола върху политическата власт и ако може - да я трансформира в икономическа. Тя никога не е губила интерес към политическата власт. Когато спечелихме изборите през 1991 г., пеехме “Последен валс”, а Лилов предупреди, че това не е последният валс на БСП. Поради това, че запазиха контрола върху властта дълго време 1990-1991 г. - те имаха възможност организирано и много ловко (имаха в ръцете си целия апарат на държавата) да създадат условия за трансформация към овладяване на икономиката на страната.” Така според проф. Луджев се заражда една от особеностите при раждането на втория български капитализъм - т.нар. банкови реформи на Луканов, когато “само през 1990 г. бяха създадени над 70 търговски банки, един куп частни банки и всички те се оглавяваха от техни хора, които са били в апарата на партията или в службите”.

Заседанията на Кръглата маса се предават директно по програма “Хоризонт” на Българското национално радио, а вечер след информационната емисия “По света и у нас” по БНТ се излъчва репортаж за заседанието през деня.

Според Димитър Луджев предложението за кръгла маса е направено от СДС на 19 декември, и макар в началото БКП да е била против, след това започва консултации за организирането на национална кръгла маса с казионните политически и обществени организации, синдикатите и творческите съюзи, а след две седмици, на 3 януари 1990 г., и с представители на опозицията. СДС обаче отказва да преговаря с ОФ, профсъюзите и ДКМС поради тесните им връзки с комунистическата партия и затова се решава страните да са две: БКП и СДС, които имат право да включват и други страни в квотите си. Подготвителните срещи са проведени на 18 и 19 януари. Първото пленарно заседание е на 22 януари в НДК, като в нощта преди неговото откриване по инициатива на опозицията излиза вестник “Кръгла маса”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Операцията на Турция срещу сирийските кюрди - каква е ролята и позицията на Москва?

След като в края на миналата седмица на среща в руската база "Хмеймим" кюрдите се договориха с правителството на Асад, че неговата армия ще се придвижи срещу турците, се появиха коментари дали това няма да доведе до пряко въоръжено противопоставяне на турската армия с руски военни, съюзници на Асад.

Европа е уязвима пред заплахата от нови вълни от мигранти

Брюксел объркан и умерено възмутен от агресията на Анкара срещу кюрдите в Сирия Понятието “мюнхенска политика” веднъж завинаги влезе в политическия речник след 30 септември 1938 г. Дано се окажа лош пророк, но нашият свят се движи бързо в посока, която ни отвежда до ситуацията в Европа от края на 30-те години

На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село Крън”. Крън вече не е село. Но нощта срещу понеделник е натежала с всичка сила на пътя към него

Битката за кварталите на София: улици и чистота

Планът на Фандъкова: Гражданите правят списък къде да се ремонтира, електробуси возят от спирката на метрото Планът на Манолова: Всеки район със свой културен и спортен център Битката за София не е битка на жълтите павета, защото там е адресната регистрация на едва 10% от софиянци. Градът са кварталите и очевидно до този извод са стигнали щабовете

Ердоган влезе в капана

Възникна надежда наистина да правим фаувета  Когато през 1990 г. Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт, той бе останал с погрешното впечатление, че Вашингтон няма нищо против. После се оказа, че не разбрал какво му казала посланичката на САЩ. Дали и сега не стана така между Ердоган и Тръмп? Трудно е да се каже какво са се разбрали по телефона

Коментар на седмицата №2: Продаваме деца на гейове канибали? Човешката тъпота е наистина безгранична

От три дни чета за масовото изземване на деца в Сливен и не спирам да се чудя наистина ли е така безгранична човешката тъпота? Мисля си, вярно, в държава, където старците не спират да мятат ценностите и парите си през прозореца на измамници, защо хората да не вярват, че някой ще отиде в училището, ще изведе децата им и ще ги натовари на влака,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №3:Пукнатините в световната икономика се разрастват

Идва ли нова световна икономическа криза? Каква ще е? Може ли да се избегне? Финансисти, предприемачи, инвеститори търсят отговор на този въпрос. В “24 часа” председателят на АИКБ Васил Велев предупреди още на 10 септември: “Кризата е вече тук, не бива да губим време”. Защо над света е надвиснал призракът на Великата депресия,

Пукнатините в световната икономика се разрастват

Идва ли нова световна икономическа криза? Каква ще е? Може ли да се избегне? Финансисти, предприемачи, инвеститори търсят отговор на този въпрос. В “24 часа” председателят на АИКБ Васил Велев предупреди още на 10 септември: “Кризата е вече тук, не бива да губим време”. Защо над света е надвиснал призракът на Великата депресия

Турската военна операция може отново да преначертае картата на сирийската война

Турция започна военна операция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия в сряда с въздушни удари срещу граничния град Рас ал Айн. Операцията би могла отново да преначертае картата на сирийския конфликт, нанасяйки удар по кюрдските сили, които се сражаваха с Ислямска държава, като същевременно разшири турския териториален контрол на границата.

Как изглеждат 4-мата в битката за Пловдив след 14 дни кампания

Здравко Димитров успява да отговори на основното желание на пловдивчани - и приемственост, и промяна Славчо Атанасов изглежда бюрократично мек Изминаха две седмици от началото на изборната кампания. Ето как изглеждат политически четиримата основни кандидати за кмет на Пловдив – Здравко Димитров, Славчо Атанасов, Николай Радев и Дани Каназирева

Турският план за нахлуване в Сирия: каква е целта?

Доналд Тръмп никога не е крил, че иска да върне у дома много от изпратените в чужбина американски войници. Сега Белият дом обяви, че ще изтегли голяма част от своите военни части, разположени в Северна Сирия. Така Вашингтон изоставя досегашните си кюрдски съюзници във войната срещу ислямистите. Мнозина съзират в решението му цинична реална

"Алфа Рисърч": Фандъкова - 36,3%, Манолова - 34,6%, Игнатов - 10,7%

Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова (36,3%) пред Мая Манолова (34,6%) Сериозна преднина за ГЕРБ във вота за общински листи (32,1%) пред БСП (21,4%), но недостатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет Затвърждаване на силните позиции на Демократична България,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber