Георги Харизанов: Не виждам къде ще е този срив, който да предизвика предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7695672 Георги Харизанов: Не виждам къде ще е този срив, който да предизвика предсрочни избори Георги Харизанов: Не виждам къде ще е този срив, който да предизвика предсрочни избори www.24chasa.bg
Георги Харизанов: Не виждам къде ще е този срив, който да предизвика предсрочни избори

ГЕРБ винаги качва в кампания и печели ново доверие, независимо от критиките

От “ефекта Румен Радев” да не се получи “ефекта Елена Йончева” в битката за София

Завръщането на Славчо Атанасов след прочутото му “айл би бак” се превърна в сапунен сериал, загубил интереса на зрителите

Силно ще се представи Ангел Джамбазки, безспорен ще е приносът на Борис Бонев към качеството на дебата за София

БСП не може да създаде интрига в столицата. Няма ги и в тази в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Враца, Монтана, Кюстендил, Кърджали, дори в доскорошните “червени крепости” Ловеч, Търговище, Враца, Смолян

ГЕРБ трябва да погледне по-сериозно към резервната си скамейка и да обнови остриетата си

 

- Ще се отразят ли скандалите преди евровота и тези след това на резултата на ГЕРБ на 27 октомври, г-н Харизанов?

- И да се отразят, ще е в минимални или дори положителни величини. Атаките срещу ГЕРБ не са нещо ново и в някаква степен досадиха. Ясно е, че управляващите винаги ще бъдат критикувани. Също - че ще продължат напред онези, които се справят с тези критики - или чрез съобразяване с тях и корекция на политиките, или чрез оборването им, ако са лъжи.

ГЕРБ под

ръководството

на Борисов стана

по-добра

и в двете дисциплини - да коригира и реже там, където има за какво, и да се защитава умело от кампаниите с лъжи и фалшиви “сензации”, когато атаките са несъдържателни. Леснопроверим факт е, че ГЕРБ винаги качва в кампания и че при пряко сравнение с конкурентите си успява да спечели ново доверие, каквито и критики да понася преди старта на същинската надпревара. Назад във времето е имало кампании, прочее и последната за евроизборите беше такава, в които ГЕРБ влизаше в много по-лоша позиция и излизаше като победител. Ако няма нови скандали, и то тежки и сериозни, не виждам предпоставки и причини за разместване на върха в родната политика.

- Според вас има ли “умора от управлението на ГЕРБ”, както твърдят ваши колеги анализатори?

- Тази теза скоро ще навърши пълнолетие. Което само по себе си показва нейната несъстоятелност. Докато конкурентите на партията на Борисов продължават да са в насипно състояние, с некадърно лидерство и откровено неприятни физиономии начело, настроенията против управляващите няма да им свършат работата. Разбира се, никой не е застрахован от кризи и никой не е избран, за да векува във властта. ГЕРБ трябва да погледне по-сериозно към резервната си скамейка и обновяването на партийния елит и особено на публичните лица - т.нар. остриета, за да преодолее усещането за изхабяване и досада и да се доутвърди като траен политически проект и перспективна народна десница, способна да живее и да лидира още много години напред. Перспективата е важна не само за избирателите. Тя дава тонус на партията и хоризонт за развитите на младите хора в нея. Иначе следва демотивация и неизбежна ерозия.

- В кои градове очаквате изненади?

- Интересен въпрос. Не знам какво следва да бъде приемано като “изненада”, за да отговоря подобаващо и вярно. Изключително неясен за мен ще е изходът на изборите в Ямбол - там млад и качествен кандидат на ГЕРБ се изправя срещу изгонения от партията бивш кмет, номиниран като независим. Русе също ще е арена на ожесточен сблъсък, Видин, Пловдив... Интересен нюанс е, че според мен БСП няма никакъв шанс в градове, възприемани съвсем доскоро като “червени крепости” - Ловеч, Търговище, Враца, Смолян. Не разбирам на какво разчитат в партията на Нинова, за да си върнат поне някакви позиции в местната власт и особено в кметските кресла на областните градове, където отсъстват напълно. Интригата в Пловдив е в рамките на управляващата коалиция и във връзка с предните ви въпроси - ето още един аргумент в полза на тезата, че да се говори за умора и отслабване на ГЕРБ е нелепо.

- Как ще се развие двубоят Фандъкова - Манолова в София?

- Оспорвано. Г-жа Манолова усеща, че нещата не вървят според очакваното и според това, което ѝ начертаха Арман Бабикян и голф-социолозите. Усеща се припряност, усеща се изнервеност, усеща се изостряне на кампанията от нейна страна и според мен вместо “ефекта Румен Радев” ще се получи “ефекта Елена Йончева” - озлобена жена без никакви компетенции в конкретната сфера, която, залагайки само на компромати и агресия, не привлича никаква периферия, а по-скоро отблъсква избирателите си. Разбира се,

не казвам, че

Мая Манолова

е слаб противник.

Напротив.

Но хората в София са с много над средните политическа култура, знания и претенции. И когато например има обещание за сайт с прозрачна информация за финансирането на кампанията, а вместо него получаваме грандиозна шатра, запушила парка пред НДК, плюс очевидно скъпа кампания с десетки билбордове, това прави впечатление на столичани. И то лошо.

- Ако Манолова надделее, това ще се таксува ли като пробив на БСП?

- Не обичам да коментирам невъзможни хипотези, но виждайки как се карат подкрепящите Манолова и как от ДБГ плюят по БСП с изрични декларации, както и как самата Мая Манолова искрено се дразни, срамува и разграничава от подкрепата на столетницата, не виждам с какво БСП биха се прилепили към евентуален (отново казвам - невъзможен) успех в кметската битка в София.

Имах възможността да разговарям с висши функционери на БСП. Налице е силно раздразнение, първо, от показното разграничение и неуважение на Мая Манолова към партията, чийто кандидат несъмнено е тя. И второ -

всеки път, когато БСП

е влизала в избори с два

щаба, две стратегии, два

(мразещи се) отбора,

резултатите са били

плачевни

и за кандидат-кмета, и за партийната листа. Сравнявайки познанията на един Калоян Паргов за общината и процесите в нея с познанията на Арман Бабикян и бившата пиарка на Меглена Кунева, разбирам защо по върховете на БСП са искрено възмутени от кандидатката си. Болната амбиция и рейтингът на институцията омбудсман просто не стигат за битка от такъв мащаб.

- Десните в София как ще се представят?

- Странно.

Симпатичен,

но слаб кандидат,

който очевидно има множество експертни качества и също така очевидно няма никакви политически такива. В листата на ДБ има много читави и симпатични хора, но си мисля, че кандидатът за кмет по-скоро ще попречи, отколкото да помогне на доброто им представяне. Допускат се маса грешки - подаряват се стадиони, обричат се на разруха други, обещават се ясли в бизнессгради, забранява се влизане на коли с провинциална регистрация в центъра на града... Слабото лидерство и ниското ниво на професионализъм в щабовете на партиите, които вие, незнайно защо, наричате десни, за пореден път ще разочарова избирателите им. Досаден сюжет, чието повторение ще сме принудени да гледаме отново.

Силно ще се представи Ангел Джамбазки, а независимо от броя гласове, които получи, безспорен ще е приносът на Борис Бонев към качеството на дебата за София и към информираното говорене за политиките, нужни на Столичната община. Въпреки че не разбирам за какъв нов квартал с моите пари говорят от “Спаси София” и защо решиха, че тепърва ще строят някаква крайбрежна улица във “Враждебна”, забравяйки за езерата и улиците около тях в “Дружба, “Панчарево”, “Суходол”, Южния и Западния парк и много други, симпатизирам на ентусиазма им и сравнително високото ниво на експертност и познаване на проблемите в София. Както и на смелостта да влязат в директна битка с имената и лицата си. Така се прави.

- Другата голяма интрига на кметските избори тази година е Пловдив - как ще преодолее кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров критичните гласове към предшественика си в “дуела” със Славчо Атанасов?

- Със спокойствие. Завръщането на Славчо Атанасов след прочутото му “айл би бак” се превърна в сапунен сериал, отдавна загубил интереса на зрителите. Разходките му от партия в партия, след като собствената му не просъществува - също. Пред Здравко Димитров стоят две големи задачи - едната е

да не

“напрегне” структурите

на ГЕРБ

в града, които още помнят, и то не с хубаво, забежката му като независим кандидат през 2015-а и тежките критики към любимеца на пловдивските гербери Иван Тотев. Втората важна задача пред Зико е да убеди пловдивчани, че има качествата и характера да ръководи град от такива мащаби, а не е в политиката само заради симпатии и лично отношение от страна на Бойко Борисов. Успее ли в тези две направления, запази ли добрите си отношения с досегашния кмет Тотев и със структурите на ГЕРБ в града,

Здравко

Димитров

има много

сериозни

шансове

за успех

Излишно би било да се опитва да надприказва Атанасов и Каназирева, както и да се опитва в спешен порядък да налага лидерството си в редиците на своите. Спокойствие и хладнокръвие.

- БСП ще успее ли да спечели кметско място в град, по-голям от Асеновград, да речем?

- Не виждам къде. Колкото и да се надяват на Русе - всички, които познават структурите на ГЕРБ там и нивото на организираност и мотивация, които Пламен Нунев е създал през годините, са наясно, че победа за друга партия на местни избори в този град е близо до невъзможното. Въпреки това не изключвам нищо и макар да познавам добре ситуацията в областните градове, не претендирам за ясновидски способности. Няма невъзможни неща. Прави впечатление обаче, че БСП не може да създаде интрига нито в столицата, с неясния миш-маш около иначе тяхната Манолова, нито в някой друг от най-големите ни градове. Няма ги в интригата в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Враца, Монтана, Кюстендил, Кърджали... Ако някой се чуди защо ГЕРБ продължава да е първа политическа сила след 10 години на власт и след безброй кризи - вижте им основния опонент. Положението е трагично.

- Всички спрягат партията на Слави “Няма такава държава” - 8,3% печели тя според скорошно проучване на “Алфа рисърч” и е четвърта сила. Ще се появи ли на този вот? Или кого би подкрепила?

- Само

след няколко месеца

процентите от 20 ще станат

8, а след това 2 или 1

Отсъствието от най-гледания национален ефир не е същото като присъствието в национален ефир всяка вечер. Пожелавам на г-н Трифонов да е жив и здрав и да остане на върха като телевизионер и шоумен. От политика очевидно не разбират нито той, нито екипът му. Всичките им начинания в политиката през годините са се увенчали с шумен неуспех - то не беше Кунева, то не беше някакво девойче от Варна, то не беше референдум... Но всеки сам си прави изборите и си носи последствията. Да видим.

- Ще повлияят ли резултатите от местните избори върху стабилността на управлението? Дали местният вот може да покаже ще се стигне ли до предсрочни избори?

- Ще отговоря както преди малко, за което се извинявам: Не виждам къде. Къде ще е този срив и този катаклизъм, който да доведе до преразглеждане на легитимността на сегашното управление? И ГЕРБ, и ВМРО, че и “Атака” са в чудесна кондиция и очакват добри резултати. Ако няма промени на върха в политиката, тоест друга партия да стане първа политическа сила, и ако няма промени в балансите - тоест ГЕРБ и партиите от групата ОП да не получат сумарно повече от БСП и ДПС, не виждам на каква база и с какви аргументи може да се поискат нови избори за парламент и ново правителство. Нито икономическите показатели на страната, нито политическата обстановка, нито външнополитическите ни отношения предполагат смяна на управлението. Напротив.

Намираме се в един

от периодите на рядко

спокойствие и просперитет, на рядко мирна среда и същевременно солидна международна позиция на България като член на ЕС и НАТО. Жалко е единствено, че заради разликите в доходите и дребните ни разправии сякаш не оценяваме момента. А трябва. Особено ако познаваме историята си. Та може би и заради това хората инстинктивно гласуват така, че хем да не дават цялата власт в ръцете на една партия, хем да не предизвикват нови кризи. Сякаш ни омръзна от експерименти, от търсене на месии и от кризи. Спокойствието и предвидимостта са все по-ценени от българите и това, поне според мен, е чудесно.

CV

l Роден през 1978 г.

l Учил е икономика в Датския колеж в София

l Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните в периода 2011-2012 г.

l Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс" от 2001 г.

l Съучредител на основания преди години Институт за дясна политика

l Беше водещ на предаването “Имате думата” по тв “Канал 3”

l Днес е шеф на телевизия “Европа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма - Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития

Христо Радков

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков   Още акценти Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Акад. Благовест Сендов в непубликувано интервю: Бори се за себе си, а не срещу друг!

Коалиция е от женски род, но не става дума за харесване, важното е какво ще направи Това е последното непубликувано интервю с акад. Благовест Сендов. Разговаряхме в кабинета му на 16 февруари 2015 г., когато Русия подготвяше референдум за присъединяването на Крим. - Харесвате ли широката коалиция, която в момента управлява България, акад. Сендов

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

Тихомир Безлов: Нова измама по модела на телефонните - изнудват възрастни при ремонти вкъщи

2/3 от грабежите остават скрити, мистика е защо хората мълчат, казва в интервю за "24 часа" старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията - Г-н Безлов, според главния прокурор Иван Гешев бандитите, които тормозят хората в малките населени места, са известни и на кмета, и на полицаите. Но голяма част от тях са на свобода и трябва да

Цветан Кюланов

Нищо не е загубено - България има шанс да усвои парите от Еврокомисията за “Струма”

Страната не е задължена да връща средствата от ЕС за вече финализираните участъци на магистралата, казва Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас - Г-н Кюланов, през изминалата седмица България се отказа от европейското финансиране на магистрала “Струма”. Заради различни спекулации нека да изясним - има

Калин Сърменов
Снимки: Личен архив

Калин Сърменов: Ставаме неграмотни, невъзпитани, нетолерантни

Не знам дали икономически бум може да направим, но ако ние културно, образователно или на тема здравеопазване не се съберем за бум, няма да може да сторим и крачка напред, казва директорът на Сатиричния театър - Г-н Сърменов, годината, която изпратихме, беше много тъжна за българския театър... Отидоха си големи звезди..

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Кошлуков

Емил Кошлуков: За първи път съм на държавна работа и реагирам остро, тъй като телевизията е банкрутирала

Ако бяхме частна фирма, вече съдът щеше да ни управлява, казва шефът на медията в първото си интервю, откакто е на високия пост До 2-3 месеца ще изхвърля хартията от телевизията, ще направя електронно управление Ако свалим БНТ2 и БНТ3 от мултиплексите, ще паднат милиони от дефицита В онлайн канал на БНТ ще пуснем приложение

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

Доц. Стефан Левтеров: Казахме на мъж с рак, че е излекуван, след 1,5 г. тумора го нямаше

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Сейед Мохаммад Джавад Расули е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по Международни право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е иранските мисии в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010 – 2014). От 2018 г. е посланик на Иран у нас.

Иранският посланик: Солеймани няма отношение към атентата в Бургас, това е фалшива новина

Израел се опитва да прикрие своите собствени терористични нападения, като обвинява нас, казва Сейед Мохаммад Джавад Расули - Г-н посланик, познавахте ли лично ген. Солеймани? - Всички го познаваха. Той беше гост във всеки ирански дом. Ген. Солеймани е добре известен не само на всички иранци, но и на хората в региона, много мил

Доц. д-р Лъчезар Иванов

Доц. д-р Лъчезар Иванов: Ако д-р Дечев е забелязал злоупотреби, защо мълча досега? Да не намигва към фармакомпаниите?

С колеги от 4 парламентарни формации внесохме предложение през 2015 г. частните болници да не правят обществени поръчки, защото това ни задължи ЕС - Доц. Иванов, шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев съзря лобизъм в закон, внесен от вас, който дал възможност на частните болници да ощетяват НЗОК със 7 пъти по-скъпи лекарства

Нона Караджова

Нона Караджова: За първи път с подмяната на стари печки европари ще отиват директно за домакинствата

Допускам, че кризата с водата в Перник е заради комбинация от няколко фактора - предизборна ситуация и надеждата, че ще се сбъднат прогнозите да завали, казва Караджова Още акценти от интервюто: По официални данни на МОСВ в България не са внасяни опасни отпадъци Министърът и служителите на МОСВ не могат да обикалят всички язовири в

Иван Нейков

Иван Нейков: Защо ни е 9-часов работен ден? Има 14 вида гъвкаво работно време в кодекса

По-къс работен ден и работна седмица мотивират работника да се труди по-качествено. Това е бъдещето, казва бившият социален министър Още акценти от интервюто с Иван Нейков Никоя от работодателските организации не ще да припознае предложението за вдигането на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно Нормално е моделът за работно време

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber