Георги Марков: България има нужда от нова кръгла маса по темите: Изборен кодекс, съдии, НПО и царски имоти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7693682 Георги Марков: България има нужда от нова кръгла маса по темите: Изборен кодекс, съдии, НПО и царски имоти Георги Марков: България има нужда от нова кръгла маса по темите: Изборен кодекс, съдии, НПО и царски имоти www.24chasa.bg
Георги Марков: България има нужда от нова кръгла маса по темите: Изборен кодекс, съдии, НПО и царски имоти
СНИМКА: 24 часа

Още акценти от интервюто:

Ще подаря на Бойко албум с млади герберки по страната, да ги знае за следващи парламентарни избори

НПО-тата, често платени отвън, се опитват да управляват, но ние сме правителствена, а не неправителствена република. Пред очите на парламента се освобождават убийци на базата на служебни бележки от НПО-та на Сорос. Но НПО-тата не са ОФ-то след 9 септември, за да дават или не дават бележки за благонадеждност

И на тези местни избори ГЕРБ ще спечели общините, в които живеят 2/3 от българите, което дава право да обяви фанфарна победа

В историята на София Фандъкова е кметът, направил най-много за развитието на града

Да защитим неприкосновеността на частната собственост, включително и на царя

Г-жа Фон дер Лайен ще иска нова мигрантска политика - показа го с ресора за защита на нашия начин на живот

С независимия народен представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, вие познахте в хода на преговорите за бъдещ премиер на Европа, че ЕК няма да бъде оглавена от нито един водещ кандидат. Защо се стигна дотук?

- Получи се обединение между Вишеградската четворка и президента на Франция Макрон. Те направиха няколко работни обяда и вечери. В книгата си за Орбан съм поместил една уникална снимка, на която Макрон буквално е награбил Орбан и му се радва как бламираха Тимерманс. Цели 11 страни го бламираха и затова не се стигна до гласуване. Защото и Тимерманс, и Вебер са хора от миналото, част от проблема и като такива не биха могли да бъдат надежда за неговото решаване. Мисля, че стана добре за християнска Европа, тъй като Тимерманс е изключително близък със Сорос и думата “християнство” никога не е звучала в езика му.

Урсула фон дер Лайен, която на 1 ноември ще встъпи в длъжност председател на Европейската комисия (ЕК), направи едно много интересно предложение - в нейната ЕК да има комисар по въпросите на европейския начин на живот.

- Ресора на гръцкия комисар Маргаритис Схинас, заради чиято формулировка той срещна много голям натиск по време на изслушването си пред Европарламента. Но на който успешно устоя...

- Буквално на секундата след обявяването на ресора г-жа Фон дер Лайен беше контрирана от Жан-Клод Юнкер, който очевидно не е разбрал своята голяма вина за състоянието на ЕС - Великобритания - вън, мигрантите - вътре. Този човек Юнкер каза, че в “европейски начин на живот” влиза и приемането на мигранти. Това е цинизъм. Франция се тресе, хиляди черни жилетки скандираха на летището, че Франция не е на французите. В четвъртък имаше ужасяващо убийство в Париж, където миграцията на ножа вече е заменена с миграцията на порцелановия нож, а в Германия - с убийството на меча през август в Щутгарт.

Макрон е поставен в много тежка ситуация - не само защото загуби от г-жа Льопен, но и защото младата надежда на френската десница и племенница на г-жа Льопен - Марион Марешал, е на път да оглави партията на републиканците и да възкреси старата десница. Това е едно от нещата, което накара френския президент, точно преди три недели на среща с френските посланици по света, да каже пред всички, че е ревизирал отношението си към Орбан и правилните решения от визията му за християнска Европа. В момента във Франция най-нашумяла е книгата на известния журналист Лоран Обертон Guerilla (на фр. - партизанин, б.а.), която в Унгария излезе под заглавието “Последните дни на Франция”, в която той буквално заклеймява френски либерални медии, които са си заровили главата в пясъка и крият, че ислямът вече надделява над християнския харакер на Франция. Моята прогноза е, че европейски съединени щати няма да има. Гласно или не, формално или не, де юре или де факто ЕС ще се състои от два съюза, които ще си сътрудничат: Западноевропейски, начело с Франция и Германия - държави, които ще си живеят с мигранти, и Вишеградския съюз - страните, които не желаят да приемат квоти и мигранти. На конгреса на ФИДЕС Орбан намекна, че балканска страна ще стане член на вишеградците.

Българският парламент трябва да направи дебат в каква Европа живеем. Това не е тази Европа от миналия евровот, а коренно променена.

- Казвате, че сте обнадежден, че първата жена премиер на Европа, която ще встъпи в длъжност на 1 ноември, създава ресор опазване на нашия европейски начин на живот. Това не е ли знак, че тя ще направи всичко, за да предотврати разпадане на ЕС на два съюза?

- Вероятно има нещо такова, защото на срещата на г-жа Меркел с Виктор Орбан на 19 август тази година в град Шопрон, по случай падането на първата тухла от Берлинската стена, когато на паневропейския пикник през 1989 г. унгарците отвориха границата и пуснаха първата порция източногерманци да минат в Австрия, на въпрос на журналисти Меркел каза, че от 1 ноември ще има нова политика спрямо мигрантите. А на въпрос към Орбан защо участваше в събарянето на стената, а сега издига нови, той каза: “Защото тогава съборихме стената, за да извоюваме свободата си, а сега издигаме стена, за да я запазим.”

Така че очевидно Фон дер Лайен ще иска нова мигрантска политика, тъй като това, което става, е нетърпимо. Второ, въпрос на месеци е Салвини да се върне на бял кон в Италия, този път като министър-председател. Г-жа Фон дер Лайен даде много интересно задочно изявление - контра на Тимерманс. Тя каза: “Няма да позволя върховенството на правото да бъде бухалка на едни страни срещу други.” Тъй като Тимерманс непрекъснато се опитваше с бухалка да удря по Полша и Унгария - абсолютно безнадеждно, тъй като и едната, и другата страна ще се защитят с вето. Фон дер Лайен каза нещо много важно и за България: “Няма страна в Европа, която да не е под мониторинг.”

- Прогнозата ви за местните избори каква е?

- Ползвайки социологическата си агенция, която наричам Булевард “Витошка”, прогнозата ми е, че ГЕРБ ще спечели София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Благоевград. Тези 8 града, в които живее над 2/3 от населението на България, са достатъчни ГЕРБ да обяви фанфарна победа.

Но аз ходих по покана на кметове и кметици на ГЕРБ в някои по-малки градчета и съм очарован. Очарован съм в Тетевен от кмета д-р Мадлена Бояджиева, в Казанлък от кметицата Галина Стоянова, очарован съм от кмета на Дупница инж. Методи Чимев и от кметицата Корнелия Маринова в Ловеч. Това е едно каре аса, с което Бойко разполага. Аз живея в друга държава и мога да кажа, че жените, които споменах, са толкова ерудирани, толкова благи, толкова харизматични и са направили толкова много за тези градчета, че ще са пак победители.

Много съм впечатлен и от едно 22-годишно момиче на име Преслава в листата в Тетевен - с два езика и вече омъжена. А в листата в Самоков, където ходих да помагам на нашия депутат Вальо Милушев, който иска да пробие тази червена крепост от времето на Самоковската комуна от 1910 г., пък видях три герберки, които направо ми събраха очите. Едната е зъболекарката на града Севделина Сгуриева. Другата е Милена Йовева, а третата е Ива Дамянова. В Ловеч ме впечатли адв. Валя Недялкова, многократен шеф на РИК. Те биха били правят чест на всяка листа във всеки европейски град. И съм решил по случай рождения ден на ГЕРБ на 3 декември да направя един подарък на Бойко - албумче със снимки от герберките кандидат-съветнички, които съм видял, да види какво бъдеще има партията с млади и одухотворени момичета. И за да ги има предвид за парламентарните избори 2021, 2025 и 2029 г. Говоря ви само за присъствието на жените в листите. Има и много стойностни момчета, но тъй като не съм джендър, не се заглеждам по мъже. Прави ми впечатление, че навсякъде ГЕРБ издига свои кандидати. Не играе с подставени лица и “независими кандидати”.

- А как ще приключи битката за София?

- Аз съм софиянец. Тук съм се родил, живял съм и живея на пъпа на София. Никога София не е била толкова много променена, така европеизирана. Разбира се, с много проблеми, но нима Рим няма проблеми? Има - и с финансирането, и с инфраструктурата, затова кметицата отказа домакинството за олимпиадата. В историята на София Фандъкова е кметът, направил най-много за развитието на града. Аз това мога да го кажа, защото си спомням София, която свършваше на “Ситняково”. Там завиваше трамваят, там беше казармата и отзад хвърляха боклуците. След това другарите направиха панелите, направиха най-грозните и празни магазини в Европа, направиха да се бием за банани като туземци, и то само по Нова година, да чакаме по опашки за агнешко само по 1 май, докараха ни до Лукановата зима да светим като светулка заради режим на тока и оставиха хората без храна, без бензин и без лекарства. Посрещнахме Хрушчов и Брежнев с шапки от вестник, понеже нямаше истински шапки. И не ни допускаха до “Ал. Невски” на Великден. Това беше 47-годишното управление на БСП и го разказвам, защото има нови поколения, които не знаят каква София завещаха другарите и другарките на българската демокрация. Най-грозният град в Европа, който можеше да си съперничи само с Тирана, тъй като ония направиха и бункери. Това беше разликата.

- “Фолксваген” избра Турция...

- “Фолксваген” не са брюкселска зелка, а световна компания, водена от хора с глави на раменете. За България е успех, че беше на косъм от идването им тук - нещо невъзможно при Луканов, Виденов, Беров и Орешарски, при правителствата на БСП и ДПС.

Много голяма е заслугата на Борисов, че в най-ниската точка на отношенията ЕС - Турция докара Ердоган във Варна. И Ердоган в момента пази Европа. Значи хем ни пази, хем пък е кофти и не може там да отива “Фолксваген”. Това е смешно и показва колко ошашавена и скъсала с реалния живот е либералната мисъл в Европа.

В момента, в който Манфред Вебер громи “Фолксваген” защо е отишъл в Турция, двама министри - един на Германия и един на Франция, се бяха тропосали в Анкара да договарят и занапред Турция да пази Европа.

- Скоро се навършват 30 г. от демократичните промени у нас. Къде най-много ни куца демокрацията?

- Да, наближава 30-ата година от онзи прословут 14 декември, когато няколко десетки хиляди софиянци, сред които и аз с покойната си съпруга, свалихме чл. 1 от конституцията. Мое лично мнение, с което не ангажирам ГЕРБ, е, че днес в България е дошло време за нова кръгла маса, подобна на тази през 1990 г., на която пред очите на цял народ се постигна политически консенсус изборите в България да се провеждат по смесена избирателна система, която е и най-справедлива. Половината депутати пропорционално, половината - мажоритарно. Мнозинството на БСП във ВНС едностранно наруши консенсуса и през 1991 г. прие чисто пропорционална избирателна система с 4% праг и за коалиции, защото се появиха три СДС-та с тирета, които ни отнеха 10% от гласовете, иначе щяхме да имаме абсолютно мнозинство в 36-ото НС.

С оглед на проведения референдум през 2016 г., в който 2 милиона и половина от българите поискаха мажоритарни избори трябва да има нова кръгла маса, а и като компромис да стигнем до смесена избирателна система, за която в предизборната си кампания пледираше и президентът Радев, а в парламента БСП обеща, че ще внесе такъв законопроект, но не го направи, след като отхвърли проекта на ГЕРБ за чисто мажоритарни избори. А избори 2021-а чукат на вратата.

Сегашната избирателна система води до невъзможност да се формират стабилни парламентарни мнозинства и до парламентарна агония.

Считам, че на тази кръгла маса на основните политически сили публично трябва да се обсъдят още три въпроса. Първо, защо позволяваме като държава НПО-тата да развиват политическа дейност и да имат политически цели, след като чл. 12 от конституцията им го забранява? България е държава с правителствено, а не с неправителствено управление. Но НПО-тата, често платени и отвън, се опитват да управляват. Спряха втория лифт на Банско, утре може да спрат и метрото. В България има разделение на властите и независима съдебна влъст, което е достижение на Българската конституция, но ние сме парламентарна, а не съдебна република и когато пред очите на парламента се освобождават убийци на базата на служебни бележки от НПО-та на Сорос, няма как да не реагираме. НПО-тата не са ОФ-то след 9 септември, за да дават или не дават бележки за благонадеждност. Не може съдийски организации да се финансират отвън, все едно дали от САЩ или Русия. Не може пред очите на парламента да продължават тежките конфликти между върховете на съдебните и прокурорските органи. Въпросът е: Имаме ли воля, а и сили като партии да свикаме ВНС, тъй като всичко, което можеше да направи за съдебната власт обикновеното НС, го направи? И, ако се наложи, подобно ВНС с преходна разпоредба да реконституира съдебната власт по върховете, включително като разпусне сегашните магистратски елити и се стартира избор на нови?

И третият въпрос е изключително принципен и се отнася до неприкосновеността на частната собственост. Да вземем ръководството на “Фолксваген”. Те не са главанаци и не може да не са видели какво става с царските имоти в България. Как е възможно държавата в лицето на ВНС, при това комунистическо, ненавиждащо монархията и царя, да признае със специален закон, че той има лично придобито имущество, и да му го конфискува, а в демократична България съдебни инстанции да кажат, че той е нямал имоти? Вие чули ли сте по света да се прави персонална конфискация на човек, а той да няма имоти? И то след решение на КС, който косвено е признал, че царят е имал имоти, и затова е отменил конфискационния закон.

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание. Един от 39-те, които гладуват за новата конституция

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега е отново депутат, от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, с едно дете

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Михаил и Константин Белчеви: Днес няма песни, които да съберат двама

Михаил и Константин Белчеви: Днес няма песни, които да съберат двама

Страхил Делийски: За мобилния избирател политиката е “краде или не краде”

Страхил Делийски: За мобилния избирател политиката е “краде или не краде”

Мирослав Ненков: Лекарите, които продават фалшиви COVID сертификати, са престъпници

Мирослав Ненков: Лекарите, които продават фалшиви COVID сертификати, са престъпници

Димитър Илиев - легенда на автомобилния спорт, експерт на “Продължаваме промяната”

Димитър Илиев: Най-важното е бъдещите шофьори да знаят как да спират в рискова ситуация

Георги Манзаров: Колективна безотговорност - нароени контролни органи и всеки отговаря донякъде

Георги Манзаров: Колективна безотговорност - нароени контролни органи и всеки отговаря донякъде

Историците проф. Искра Баева и проф. Николай Овчаров в изборното студио на "24 часа" СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Проф. Николай Овчаров и проф. Искра Баева в спор за Радев, Крим и Северна Македония

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber