Горан Брегович: Талантът е като тубичка с паста за зъби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7687392 Горан Брегович: Талантът е като тубичка с паста за зъби Горан Брегович: Талантът е като тубичка с паста за зъби www.24chasa.bg
Горан Брегович СНИМКА: Румяна Тонева

Горан Брегович и неговият Оркестър за сватби и погребения ще направят няколко концерта в страната ни. На 4 октомври ще бъдат във Варна, на следващия ден ще са във Велико Търново, а на 6-и ще бъдат на сцената на зала 1 на НДК в София.

- Обещахте 3 много интересни концерта в България. Как ще изненадата е българската аудитория?

- Ще изсвиря най-новия си албум “3 букви от Сараево”. Разбира се, ще свиря и стари парчета, както и филмова музика, която съм правил през годините. Българската публика ще може да чуе музика и от стари мои албуми като “Шампанско за цигани”. На тях всички в залата полудяват. Ако не полудеете на тази музика, значи не сте в ред.

- Как се спряхте на името Оркестър за сватби и погребения?

- В началото наричах момчетата “оркестър за сватби и погребения” просто на майтап, защото, преди да започнат да работят с мен, ходиха да свирят на сватби и погребения, също като всички останали бендове на Балканите. Впоследствие започнах да харесвам това име. Свикнах с него и го запазих. Дори сега сме готови да свирим по сватби и го правим.

Не сме ходили

на погребения,

но съм сигурен, че и там ще се справим много добре. Няма как да гарантирам, че ще можем да възкресим мъртвеца, но ще посвирим хубава музика.

- Как започнахте работа с Людмила и Даниела Радкови? Каква е разликата между вокалистите и сестрите?

- Записвах с тях за първи път, когато работихме по филма Undergraund (“Подземен свят” - от англ.) Върху една част, която кръстихме “Война” ми трябваха български гласове. Оттогава започнах много да харесвам двете сестри - не само като професионални певици, но и като хора. Людмила беше бременна в деветия месен, а сега дъщеря ѝ е в университет. Заедно с Людмила и Даниела работим от много дълго време и те са толкова добра компания!

- Винаги сте много позитивен и енергичен на сцена. Как контролирате емоциите си?

- О, много е просто. Винаги изпитвам страшно удоволствие от това, което правя. Обграден съм от много талантливи хора и чувството да си с тях на една сцена е върхът. Ако е късно вечерта и някой ме попита: “Къде ти се ходи?”, без да се замисля, ще отговоря, че ми се излиза на сцена с моите музиканти. Това е най-забавното място, на което мога да бъда, независимо по кое време на деня.

- Защо решихте да използвате етнозвуци в рок музиката си?

- Да използвам етно в моята музика е най-логичното нещо, което мога да направя. Свиря традиционна музика от малък. Започнах професионално да се занимавам с музика от 15-годишен. Когато композирам мелодиите, звукът идва много естествено в главата ми. Не е нужно да се замислям много. Аз произхождам от средностатистическо семейство и няма как да не съм силно обвързан с етномузиката. Това се превърна и в причината, заради която моята рокендрол банда пожъна такъв успех. Ние

не копираме рок

групите от Запада

Може да видите, че често няма никаква разлика между рок групите от Запад и някоя комунистическа страна. Смятам обаче, че рокаджиите в комунизма са много по-ценни от тези на Запад - не само заради музиката си, но и защото са социален феномен в този режим.

За мен би било много скучно и отегчително да свиря само този стандартен вид рокендрол, който всички познават. Моята рок музика е етнозвуци, но и смесица от всичко около нас, което ни обгражда.

- Създали сте много красиви мелодии. Какво е вашето вдъхновение?

- Не знам. Много е трудно да обясня процеса на писане на музика. Повечето хора сигурно си представят как композиторът сяда пред пианото, бавно слънцето изгрява, музата каца на рамото му и музиката идва в главата. За жалост, не е така. Реално погледнато, просто сядаш и работиш. Талантът е като тубичка с паста за зъби. Трябва да я натиснеш, за да излезе пастата. Много често се налага за това да жертваш лично време, което може да изкараш на някое място с близките си например.

- Философията помага ли ви в музикалната кариера?

- В университета учих философия. По времето на комунизма с тази специалност се ставаше

професор, който

преподава теорията

на марксизма

Това обаче не беше нещо, което исках да правя - да преподавам на децата философия. Беше твърде рано. Аз започнах да уча тази наука, защото имах толкова много въпроси и се опитвах да намеря подобаващите отговори. Накрая просто имах още повече въпроси. Не се получи както си го представях.

Понякога от обучението си получаваш повече мелодия, отколкото думи. Така се получи и при мен. Получих много повече мелодии в главата си, отколкото думи.

- Коя от всички филмови музики, които сте писали, ви е била най-голямото предизвикателство?

- Животът ме завъртя около това да пиша музика за филми. Започнах да го правя покрай приятели. Никога не съм се усещал като композитор на филмова музика. Моята музика е твърде мелодична и агресивна за музикалната индустрия. Имах късмет да работя с няколко режисьори, които нямаха претенциите да съм работил за киното преди. Музиката ми не е особено илюстративна. Мога да сложа в биографията си 4-5 добри филма, но не смятам, че съм добър композитор на филмова музика. Това е просто един период от моя живот.

- Как живеете с популярността?

- По едно време записах няколко от албумите си в студиата на “Пинк флойд”. Те никога не правеха снимки. Срещал съм се много пъти с членовете на “Пинк флойд”. Те изглеждат толкова нормални и земни. Все едно съм се срещнал с чичо си. Носят джинси и бяла тениска, нищо претенциозно. На тях не им трябва да играят роля на големи звезди. Никой не знае как изглеждат те, но всички знаят музиката им. И аз нямам нуждата някой да слага снимката ми на стената си. Просто искам хората да слушат музиката ми. Дори хората, които харесват песните ми,

не е нужно да знаят

как изглеждам

- Вярно ли е, че сте избрали да свирите на китара, защото момичетата са харесвали китаристи?

- Разбира се, че е вярно. Ако някой ти каже, че е много привлекателно за момичетата да свириш на китара, ще се научиш да свириш на всички видове китари.

- Имате ли приятели в България?

- Да, имам. Тук съм се срещал и запознавал с много мили и приятни хора. Българите са много близки по култура и характер до хората от Босна и Херцеговина. Това гостоприемство го има само на Балканите. С българите може да се седне на една маса и дълго да се хапва и пийва, защото човек се разбира с вас от първата минута.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Георги Пирински: Национална кръгла маса днес? Това означава зачеркване на парламентарната държава

Още акценти от интервюто със съпредседателя на Кръглата маса през 1990 г.: До следващия парламентарен вот в обществото трябва да се случи разговорът къде сме, какво става и как да проведем изборите така, че на тях активността на гражданите да е 60% и нагоре Конституцията е основата, на която трябва да се търсят развитието на демократичния процес

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив - Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо? - ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber