Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7668335 Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега! Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега! www.24chasa.bg
Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

В наръчника на всеки конспиратор и превратаджия дори и в технологичния XXI век пише колко важна институция е националното радио. Независимо дали действието се развива в Боливия, в Индонезия или в Гърция, радиото е една от най-важните точки за превземане при преврат за смяна на властта.

В родна България може и да сме изостанали в някои показатели, но в овладяването на ефира винаги сме били с модерно отношение и световно мислене.

Ето например какво се случва в София в нощта срещу 9 септември 1944 г. Превратаджиите тогава атакуват първо Военното министерство около 2 часа след полунощ. В следващите два часа овладяват пощата и телефонната централа, а в 6 часа сутринта – четвъртото по значение място, което войници блокират, е именно Българското национално радио. За да може в 6 часа и 25 минути новият премиер на държавата Кимон Георгиев (с голям опит в превратите) да прочете в ефир прокламация към нацията и да обяви състава на новото правителство.

Дори и в онези смутни времена и при техническа обезпеченост, несравнима с тази в наши дни, излъчването на програмата не спира. Защото БНР е обект от национална значимост, пряко свързан със сигурността на държавата.

По закон сигналът на националното радио трябва да покрива цялата територия на страната и да служи при необходимост като сигнално-оповестителна система в случай на бедствия и аварии.

Неслучайно БНР излъчваше дълги години (много програми продължават и днес) на средни и къси вълни, а не на УКВ, както повечето модерни радиостанции, защото късите и средните са много по-надеждни и осигуряват много по-добър сигнал на големи разстояния дори и при по-слаб предавател.

Новият генерален директор на националното радио Светослав Костов, въпреки че според биографията му работи там от цели 21 години, явно не знае всички тези подробности. Защото едно от първите решения, които взема на новия пост, не е свързано със сигурността на БНР и служителите му, а с драстичното увеличение на личната му заплата. А само два месеца след като влиза в кабинета на генералния директор, той успява да осъществи немислимото – да дръпне в буквалния смисъл на думата шалтера на радиото. Цели 5 часа тишина в ефир.

Но нека се върнем върху финансово-битовия аспект на тази история. По закон и според договора му със СЕМ заплатата на генералния директор на БНР е равна на месечните възнаграждения на председателите на комисии в Народното събрание, или 5000 лева. Върху тях той може самолично да си осигури надбавка, не по-голяма от 40 процента. И така още в първия си работен месец - от 2 юли той има договор със СЕМ, още не успял да затопли, както се казва, стола в работния си кабинет, Костов си подписва увеличение, с което взема цели 7800 лева.

И това обаче му се струва твърде скромно, защото втората заплата, която си определя за месец август, вече е 8209 лева. Така с финансов блицкриг, без да губи излишно време, генералният директор на БНР напердаши по работен фиш премиера Бойко Борисов и сега гони единствено президента Радев. Но ако запази математическия алгоритъм в надбавките, до няколко месеца Костов ще бъде най-щедро платеният чиновник в България.

Най-вероятно обаче никой никога нямаше и да чуе как генералният директор на националното радио любезно и навременно обгрижва битието си (въпреки че е обществена фигура и доходите му, осигурени от данъкоплатците, трябва да са абсолютно прозрачни), ако не беше сътворил уникалния гаф да спре за 5 часа излъчването на радиото. Без всякакво съмнение, готов съм да се обзаложа - Костов няма да остави в дългата история на БНР нищо по-различно от този куриоз, както и скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова.

Всъщност началото на неговия край като генерален директор вероятно започва призори на фаталния петък (13 септември).

Часове по-рано по безапелационен, неморален и несъвместим с нашето време похват той решава да свали от ефир журналистката Силвия Великова, която води сутрешния блок на Хоризонт”. За негова изненада всичките й колеги категорично отказват да я заместят и тогава спира излъчването на радиото, под предлог че е необходима спешна профилактика.

В обясненията, които генералният директор дава пред СЕМ, се опитва да създаде впечатлението, че идеята затова е на техническия директор на БНР и той само резолирал “Да” отгоре. Но дори и наистина в националното радио да има някакъв технически директор, който като сив кардинал спира ефира при всяко редакционно вълнение, (правил го е и през 2001 г. при вътрешен бунт в "Хоризонт") генералният директор с 20-годишен стаж не може да не знае, че БНР има възможности и мощности да излъчва от различни апаратни точно за да се избегне спирането му.

Проверката на прокуратурата и ДАНС показват, че в радиото не е имало абсолютно никакъв технически проблем.

Изглежда, че профилактиката е била необходима единствено за да може новият генерален директор Светослав Костов да прикрие конфузната ситуация с липсата на водещ след просташкото сваляне от ефир на Силвия Великова.

Дори и тя да е била повече от пристрастна в своя ресор, както той твърди, има много цивилизовани и професионални начини да се постигне плурализъм. А съвсем друг е въпросът, че един генерален директор трябва да има авторитет и да убеди колегите си да седнат зад микрофона. Или да го направи той - в което няма нищо срамно, ако е истински професионалист.

А позакъснялото решение да бъдат увеличени заплатите на всички служители на БНР с 25 процента идва, след като новият шеф на БНР вече два пъти си е вдигал лично своята – с над 60 процента, като гледаме фиша му за горещия месец август. Така че финансовата му загриженост идва по-скоро да успокои духовете в разбуненото от него радио.

Всичко, съвсем накратко разказано дотук, показва, че Светослав Костов е непрофесионалист, управленски немощен и морално неподходящ за този пост.

Нека шалтерът му за генерален директор на БНР да бъде дръпнат сега!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Страхът ни спаси от COVID-19

Страхът ни спаси от COVID-19

Мутафчийски се оказа правилният генерал за ситуацията, Бойко Борисов чуваше какво говорят по-знаещите от него, но се усети, че здравният министър не е лекар - изостава от темпото “Извинявам се, че нямаше камиони с трупове и десетки хиляди заразени!” С тази нескрита обида си тръгна след 100 дни почти всекидневно присъствие шефът на Националния

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат СНИМКА: Ройтерс

Демонстрациите в САЩ - благодатна почва за дезинформация

От началото на демонстрациите в САЩ лъжливите информации се множат: смъртта на Джордж Флойд била постановка. Властите били прекъснали комуникационните средства в столицата. На разни хора се плащало да бъдат "професионални анархисти". Това разпалва подозрителност и разделение в момент, когато страната е залята от историческа вълна от гняв след

Джордж Флойд

Смъртта на Джордж Флойд: Протестите се организират в интернет

Социалните мрежи в САЩ врят и кипят десет дни след смъртта на Джордж Флойд. Демонстранти, често съвсем млади хора, ги използват, за да се координират в битката си, която разпали страната и чиито пламъци стигнаха чак до прага на Белия дом. Двайсет и шест годишната Динанда Прамести, работеща в сферата на комуникациите

СНИМКА: Pixabay

Пандемията в Румъния: Между страха и разума

Далеч съм от мисълта да критикувам само от любов към критиката или воден от някакъв интерес от друго естество, освен интереса към здравето на хората. Правя това уточнение от самото начало, защото в тези трудни за всички времена, всеки анализ става претекст за политическа или лична нападка. В същото време, като лекар и човек на науката

1990 г.: първите демократични избори.
2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

1990 г.: първите демократични избори. 2020 г.: Намаляват недоволните от демокрацията

На 10 юни 1990 г. в България се провеждат първите свободни и демократични избори след режима на Живков. Тодор Живков е свален на 10 ноември 1989 г., на 7 декември е създаден опозиционният СДС. В началото на 1990 г. се свиква Националната кръгла маса, на която БКП и СДС се договарят да има избори за Велико народно събрание

24chasa.bg №1 и през май

24chasa.bg №1 и през май

Над 2,4 млн. души са чели сайта ни през изминалия месец, читателите явно търсят достоверна информация 1 858 896 българи са чели сайта на „24 часа“през май. Това показват данните на рейтинговата агенция „Гемиус“, която следи пазара в интернет. 39,85 % от хората, ползващи интернет в България, са посетили 24chasa.bg през месеца

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Снимка: Pixabay

Гришо, Кристо и чистачката: травмата с българите в чужбина

Едните не били никакви българи, защото зачеркнали българското си минало, другите предпочитали да мият чинии на запад, вместо да градят родината. Не е ли време да нормализираме отношението си към българите в чужбина? Много българи в България се люшкат между поне три противоречиви и противоречащи си чувства

“Много сме зле” - как изкривяват картината за европарите срещу кризата

“Много сме зле” - как изкривяват картината за европарите срещу кризата

- Цифрите събудиха засилен, но нездрав интерес у някои политици - Три лъжи, два въпроса и няколко истини* Преди време бях написал статия, провокирана от политическото говорене по отношение на средствата от ЕС. 9 г. по-късно си давам сметка, че написаното е все още актуално, което при други обстоятелства вероятно щеше да е положителен факт

Елин Пелин

Учители тълкуват темата от матурата: Трябва ли човек да бяга от щастието, да се страхува от чувствата си?

Това всъщност пита Елин Пелин “От християнска гледна точка пребиваването на отец Никодим в манастира е образцово. Той се отказва от човешкия живот, за да се доближи до Бога и спаси душата си. Но от позицията на Бога отказът от човешко щастие доказателство ли е за праведност? И за това ли е роден човек - да води уединено съществуване

Черните и белите зърна на отец Никодим - това са мечтите и раните, които ви чакат, деца наши

Черните и белите зърна на отец Никодим - това са мечтите и раните, които ви чакат, деца наши

Не е трудна темата от матурата, стига да проумееш, че никой не е безгрешен - важното е да осъзнаваш кое е добро и кое зло. И проверяващият е Животът Матурите на зрелостниците всяка година се превръщат в инфарктна точка на битието ни. Каква е тази тема, защо е тази тема, не можаха ли да измислят друга, защо мъчат децата с такава тема

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКИ: Ройтерс

Защо Тръмп е безсилен пред вандалите ?

Тези, които са виждали в Доналд Тръмп „силен лидер“ или „диктатор“, трябва да са поразени от действията му в кризисния за Америка период. Фактически, той не предприема никакви действия и се ограничава само със заплахи, докато в страната му гори пожара на масовия бунт. На въпросът, означава ли това, че президентът на САЩ е един празнодумец

СНИМКА: Pixabay

Великобритания полита към пропастта

Великобритания е пред най-тежката рецесия от 300 години насам. Борис Джонсън обаче следва своята лудешка стратегия за Брекзит, макар и да е ясно, че икономиката на страната е полетяла към пропастта. Кризата с коронавируса изцяло измести темата за Брекзита, за който никой вече не говори на Острова. Британците сякаш се умориха от темата

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber