Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7668335 Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега! Коментар на седмицата №2: Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега! www.24chasa.bg

В наръчника на всеки конспиратор и превратаджия дори и в технологичния XXI век пише колко важна институция е националното радио. Независимо дали действието се развива в Боливия, в Индонезия или в Гърция, радиото е една от най-важните точки за превземане при преврат за смяна на властта.

В родна България може и да сме изостанали в някои показатели, но в овладяването на ефира винаги сме били с модерно отношение и световно мислене.

Ето например какво се случва в София в нощта срещу 9 септември 1944 г. Превратаджиите тогава атакуват първо Военното министерство около 2 часа след полунощ. В следващите два часа овладяват пощата и телефонната централа, а в 6 часа сутринта – четвъртото по значение място, което войници блокират, е именно Българското национално радио. За да може в 6 часа и 25 минути новият премиер на държавата Кимон Георгиев (с голям опит в превратите) да прочете в ефир прокламация към нацията и да обяви състава на новото правителство.

Дори и в онези смутни времена и при техническа обезпеченост, несравнима с тази в наши дни, излъчването на програмата не спира. Защото БНР е обект от национална значимост, пряко свързан със сигурността на държавата.

По закон сигналът на националното радио трябва да покрива цялата територия на страната и да служи при необходимост като сигнално-оповестителна система в случай на бедствия и аварии.

Неслучайно БНР излъчваше дълги години (много програми продължават и днес) на средни и къси вълни, а не на УКВ, както повечето модерни радиостанции, защото късите и средните са много по-надеждни и осигуряват много по-добър сигнал на големи разстояния дори и при по-слаб предавател.

Новият генерален директор на националното радио Светослав Костов, въпреки че според биографията му работи там от цели 21 години, явно не знае всички тези подробности. Защото едно от първите решения, които взема на новия пост, не е свързано със сигурността на БНР и служителите му, а с драстичното увеличение на личната му заплата. А само два месеца след като влиза в кабинета на генералния директор, той успява да осъществи немислимото – да дръпне в буквалния смисъл на думата шалтера на радиото. Цели 5 часа тишина в ефир.

Но нека се върнем върху финансово-битовия аспект на тази история. По закон и според договора му със СЕМ заплатата на генералния директор на БНР е равна на месечните възнаграждения на председателите на комисии в Народното събрание, или 5000 лева. Върху тях той може самолично да си осигури надбавка, не по-голяма от 40 процента. И така още в първия си работен месец - от 2 юли той има договор със СЕМ, още не успял да затопли, както се казва, стола в работния си кабинет, Костов си подписва увеличение, с което взема цели 7800 лева.

И това обаче му се струва твърде скромно, защото втората заплата, която си определя за месец август, вече е 8209 лева. Така с финансов блицкриг, без да губи излишно време, генералният директор на БНР напердаши по работен фиш премиера Бойко Борисов и сега гони единствено президента Радев. Но ако запази математическия алгоритъм в надбавките, до няколко месеца Костов ще бъде най-щедро платеният чиновник в България.

Най-вероятно обаче никой никога нямаше и да чуе как генералният директор на националното радио любезно и навременно обгрижва битието си (въпреки че е обществена фигура и доходите му, осигурени от данъкоплатците, трябва да са абсолютно прозрачни), ако не беше сътворил уникалния гаф да спре за 5 часа излъчването на радиото. Без всякакво съмнение, готов съм да се обзаложа - Костов няма да остави в дългата история на БНР нищо по-различно от този куриоз, както и скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова.

Всъщност началото на неговия край като генерален директор вероятно започва призори на фаталния петък (13 септември).

Часове по-рано по безапелационен, неморален и несъвместим с нашето време похват той решава да свали от ефир журналистката Силвия Великова, която води сутрешния блок на Хоризонт”. За негова изненада всичките й колеги категорично отказват да я заместят и тогава спира излъчването на радиото, под предлог че е необходима спешна профилактика.

В обясненията, които генералният директор дава пред СЕМ, се опитва да създаде впечатлението, че идеята затова е на техническия директор на БНР и той само резолирал “Да” отгоре. Но дори и наистина в националното радио да има някакъв технически директор, който като сив кардинал спира ефира при всяко редакционно вълнение, (правил го е и през 2001 г. при вътрешен бунт в "Хоризонт") генералният директор с 20-годишен стаж не може да не знае, че БНР има възможности и мощности да излъчва от различни апаратни точно за да се избегне спирането му.

Проверката на прокуратурата и ДАНС показват, че в радиото не е имало абсолютно никакъв технически проблем.

Изглежда, че профилактиката е била необходима единствено за да може новият генерален директор Светослав Костов да прикрие конфузната ситуация с липсата на водещ след просташкото сваляне от ефир на Силвия Великова.

Дори и тя да е била повече от пристрастна в своя ресор, както той твърди, има много цивилизовани и професионални начини да се постигне плурализъм. А съвсем друг е въпросът, че един генерален директор трябва да има авторитет и да убеди колегите си да седнат зад микрофона. Или да го направи той - в което няма нищо срамно, ако е истински професионалист.

А позакъснялото решение да бъдат увеличени заплатите на всички служители на БНР с 25 процента идва, след като новият шеф на БНР вече два пъти си е вдигал лично своята – с над 60 процента, като гледаме фиша му за горещия месец август. Така че финансовата му загриженост идва по-скоро да успокои духовете в разбуненото от него радио.

Всичко, съвсем накратко разказано дотук, показва, че Светослав Костов е непрофесионалист, управленски немощен и морално неподходящ за този пост.

Нека шалтерът му за генерален директор на БНР да бъде дръпнат сега!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

За “българския” и “английския” расизъм

Расизмът няма етнос, злото и тъпотията не са национални понятия. България преживява един от най-срамните моменти в новата си история. Българите са определени като расисти, нацисти. Не отделни тъпанари, а цялата нация. Аз обичам английския футбол. Гледам само английски мачове, защото те не приличат по нищо на нашите мачове, но това

Турската инвазия предизвиква криза в НАТО, но изключването й е малко вероятно

Турската инвазия в Северна Сирия, заедно с критиките и заплахите със санкции, които отправят партньори в НАТО към Анкара заради офанзивата й, е близо до това да предизвика криза в най-големия военен съюз в света. Но въпреки високото политическо и военно напрежение, твърде малко вероятно е Турция да бъде изключена от 29-членния съюз

Фракции в агитките ползват расизма като инструмент за рекет

Става дума за няколко десетки души Като говорим за расизма днес, да си припомним 2015-2016 г., когато се появи темата за радикализацията. Тогава възникна дискусията за ислямски тероризъм и търсехме къде в България има база за десен тероризъм. Във фокуса на нашия интерес бяха футболните агитки. Това, което направи впечатление тогава, бе

Рекордно читателско гласуване в анкетата “Кого харесвате за кмет” на сайта на “24 часа”

Кого харесвате за кмет? На сайта си “24 часа” пусна електронна анкета, в която читателите могат да отбележат кандидита, когото харесват за кмет, във всеки един от 27-те областни града на България. Към вторник следобед - само ден след като анкетата бе пусната на сайта, участието е рекордно - десетки хиляди читатели вече се включиха

15 лумпени в черно, които разплакаха дори Стоичков

Фенове нацисти винаги е имало и винаги ще има. Те от дълги години работят по поръчка. Обслужват всеки, който плаща. От погрома на парламента през 1997 година, през нарковойните и наркоразпространението, в които бяха и все още са свръхактивни, до протестите, на които днес се вклиняват като мутри в черно, за да внушат

Операцията на Турция срещу сирийските кюрди - каква е ролята и позицията на Москва?

След като в края на миналата седмица на среща в руската база "Хмеймим" кюрдите се договориха с правителството на Асад, че неговата армия ще се придвижи срещу турците, се появиха коментари дали това няма да доведе до пряко въоръжено противопоставяне на турската армия с руски военни, съюзници на Асад.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Европа е уязвима пред заплахата от нови вълни от мигранти

Брюксел объркан и умерено възмутен от агресията на Анкара срещу кюрдите в Сирия Понятието “мюнхенска политика” веднъж завинаги влезе в политическия речник след 30 септември 1938 г. Дано се окажа лош пророк, но нашият свят се движи бързо в посока, която ни отвежда до ситуацията в Европа от края на 30-те години

На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село Крън”. Крън вече не е село. Но нощта срещу понеделник е натежала с всичка сила на пътя към него

Битката за кварталите на София: улици и чистота

Планът на Фандъкова: Гражданите правят списък къде да се ремонтира, електробуси возят от спирката на метрото Планът на Манолова: Всеки район със свой културен и спортен център Битката за София не е битка на жълтите павета, защото там е адресната регистрация на едва 10% от софиянци. Градът са кварталите и очевидно до този извод са стигнали щабовете

Ердоган влезе в капана

Възникна надежда наистина да правим фаувета  Когато през 1990 г. Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт, той бе останал с погрешното впечатление, че Вашингтон няма нищо против. После се оказа, че не разбрал какво му казала посланичката на САЩ. Дали и сега не стана така между Ердоган и Тръмп? Трудно е да се каже какво са се разбрали по телефона

Коментар на седмицата №1: Отвратеният партиец Слави и будещите отвращение политици

Какво (не) се разбра от речта на Трифонов, която не била писана реч, а емоционално, намръщено слово Малко след учредяването на партията “Няма такава държава” Слави Трифонов пусна във фейсбук запис на 7-минутно видео със своята реч. Всъщност, новият политик подчерта, че речта не е писана реч, а емоционално слово.

Коментар на седмицата №2: Продаваме деца на гейове канибали? Човешката тъпота е наистина безгранична

От три дни чета за масовото изземване на деца в Сливен и не спирам да се чудя наистина ли е така безгранична човешката тъпота? Мисля си, вярно, в държава, където старците не спират да мятат ценностите и парите си през прозореца на измамници, защо хората да не вярват, че някой ще отиде в училището, ще изведе децата им и ще ги натовари на влака,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber