Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7666594 Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства www.24chasa.bg
СНИМКА: GREGOR HOHENBERG/DEUTSCHE GRAMMOPHON
СНИМКА: GREGOR HOHENBERG/DEUTSCHE GRAMMOPHON

В София ще представя класически произведения, миксирани с по-модерна музика

Истинска звезда на световната оперна сцена ще пее за първи път пред българската публика. Мецосопраното Елина Гаранча ще направи галаконцерт в зала 1 на НДК на 23 септември. В събитието ще участва Софийската филхармония под диригентската палка на Карел Марк Чичон, който е и съпруг на оперната прима.

Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

Елина Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, а първата си престижна награда получава през 1999 г., когато печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин”. Същата година стартира и професионалната ѝ кариера като гостуващ артист в операта в Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това става чест гост на операта във Франкфурт. Кариерата ѝ върви стремглаво нагоре и за съвсем кратко време се превръща в една от най-големите оперни звезди. Изпълнява главни роли на най-престижните сцени - Метрополитън опера, виенската Щаатсопер, Берлинската опера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк, Националната опера в Париж и Уигмор Хол в Лондон, участва в различни галавечери и фестивали. Има много съвместни концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

- Това ще е първият ви концерт в България. Знаете ли нещо за нашата страна?

- С нетърпение очаквам да се срещна с хората и да усетя енергията им. Надявам се да оправдая очакванията, които българската публика има към мен.

- Били ли сте някога на една сцена с български артисти?

- Моята професия ме събира с всякакви видове езици, култури, хора, храни и традиции. Истината е, че съм работила с големи артисти като Надя Кръстева, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов, които

първо съм приела

като колеги, а

после като българи

Но идвайки от Източна Европа, всички те имат така наречената “традиционно източна сила” в тяхната работа.

- Какво сте подготвили за гостуването си в страната ни?

- Ще чуете класически произведения за мецосопрано, миксирани с по-модерна музика. Това е моята формула за галаконцертите от самото начало на кариерата ми. Първоначално искам да приканя публиката да оцени традиционната класика и после във втората част да се отпусне и забавлява.

- В репертоара си имате много испански песни. Кога се влюбихте в испанската музика и култура?

- През ранните ми тийнейджърски години гледах филмовата опера “Кармен” с Пласидо Доминго и Хулия Мигенес. Бях впечатлена. В детството си слушах песни на испански композитори като Гуриди, Де Фая, Обрадорс. Влечението ми към тази музика се засили и след като се запознах със съпруга ми, който има испански корени и е израснал в Гибралтар. Ние пътувахме из Испания, за да се подготвя за първата ми роля в “Кармен” и последвалите роли от испанския ми репертоар.

- Публиката ви обича, камерите също. В едно от вашите интервюта споменавате, че сте мечтали да станете актриса. Съжалявате ли, че това не се осъществи?

- Не, защото съм израснала в Латвия и щях да бъда ограничена заради езиковата бариера. Вероятно щях да се развия само в местните театри и филми. Сега като певица съм също и актриса. Имам достъп до целия свят и всички езици.

- Помните ли момента, в който осъзнахте, че сте световноизвестна оперна звезда?

- Не, не съм имала такъв момент.

- Как се подготвяте за нова роля? Предполагам, че различните образи изискват различен подход. Помните ли коя роля е представлявала най-голямо предизвикателство в кариерата ви досега?

- Всяка нова роля е предизвикателство. Все едно да яздиш нов кон - конят не те познава и ти не познаваш него.

Моят глас

не познава граници

и прескача предизвикателствата на новите роли. За това тренирам себе си и се подготвям за всеки един елемент от самото начало. Ние сме спортисти. Тичаме маратон и във всеки маратон има различни предизвикателства. Всички шофьори на Формула 1 знаят как се кара кола, но състезанието прави разликата.

- Коя оперна героиня чувствате най-близка до себе си?

- Силната жена в трудна обстановка. Жената, която трябва да се бори за оцеляване в мъжкия свят. Почти всяка оперна роля, която съм правила, има тази композиция. Към момента най-любими са ми образите на Сантуца и Амнерис.

- Личният ви живот е тясно свързан с професионалния, защото сте омъжена за диригента Карел Марк Чичон. Как се чувствате, когато сте заедно на една сцена? Това помага ли ви, или пречи?

- Разбира се, че помага. Познаваме се толкова добре, че не се налага да говорим - просто усещаме какво иска другият и е вълнуващо да комуникираме така. На сцената винаги сме се държали изключително професионално. Може през деня да сме имали леко спречкване и да не си говорим, но вечерта, когато стъпим на сцената, сме диригент и певец, а съпругът и съпругата остават вкъщи.

- Имате две малки дъщери, кой се грижи за тях, когато и двамата сте на сцената?

- Благословени сме с майката на моя съпруг, тя се грижи за тях. За съжаление, тя е единствената баба на децата, тъй като моята майка почина. Тази жена има повече енергия и от мен, така че помощта ѝ е безценна.

Нямам тайна рецепта за семейно щастие. Мисля, че най-важното е доверието и общуването. Аз не съм добра в говоренето,

понякога имам

нужда да мълча

и да оставя гласът ми да си почива. За това благодаря на съпруга ми, че ме разбира. Ние ценим това, че децата ни имат безопасен и топъл дом.

- Кои са най-големите постижение в живота ви - в личен и професионален план? Какви са били трудностите и загубите и как сте се справили с тях?

- Никога не съм се замисляла за това. Публиката трябва да каже кое е най-голямото ми професионално постижение. Върша си работата, защото ми харесва, а не защото искам да вляза в рекордите на Гинес или да бъда сензация. Но се гордея, че имам много активна кариера. Също така съм майка на две прекрасни момичета. Горда съм, че до момента нито семейството ми, нито кариерата ми са жерта едно на друго.

- Вие сте много продуктивен студио артист. Разкажете повече за последния ви албум Sol y Vida?

- Sol y Vida е посветен на южните страни и дух. Никога не съм вярвала, че северните народи са студени, а южните – топли. Никой в Италия не може да разбере страстта и вълнението от белите нощи в Скандинавия и Латвия. Обратното също е вярно – северните народи трудно разбират бавния и мързелив начин на живот в Южна Испания през август, когато слънцето е толкова горещо, че единственото нещо, което може да правиш, е да седиш под някой навес и да не мърдаш.

Със Sol y Vida искам да изразя чувствата си към слънцето, храната, времето и любовта към живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Боил Банов

Боил Банов: "Нетфликс" е готова да влезе у нас, ако дадем стимули за снимането на филми

Освен колекцията на Васил Божков ще проверим и частните музеи на Бобокови и Димитър Иванов, казва министърът на културата Преди време имаше огромен спор дали главата на Севт да пътува за Лувъра Дори министър не може да разгледа колекцията на Божков в момента, защото се водят процесуално-следствени действия Участваме във Венецианското биенале

Неделчо Неделчев

Неделчо Неделчев: Fibank отчете нетна печалба от 129 млн. лв. за 2019 г.

Очакваме всеки момент КФН да потвърди проспекта за публично предлагане на акции на банката, казва главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка - На какъв етап е процесът по увеличение на капитала на банката, г-н Неделчев? - Очакваме всеки момент Комисията за финансов надзор (КФН) да потвърди проспекта за публично предлагане на

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Държавата няма да взима деца от родителите им

Още акценти от интервюто със заместник-министъра на труда и социалната политика: 557 млн. лева са за хората с увреждания, но трябва анализ, за да стигат до всички нуждаещите се Държавата поема и шофьорския курс на хората с увреждания  През март тръгва новата програма, за да не останат хората без асистенти Отпускаме до 3500 лв

Доц. д-р Маргарита Златарева - бивш конституционен съдия и преподавател по граждански процес, наскоро издаде книга с юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски.

Доц. д-р Маргарита Златарева: Процесът на Левски показва респекта на Османската държава към този, който събужда българите

Какъв е статутът на Специалната нарочна комисия, която е провела процеса, с какъв акт е завършил той и какви са съдържанието и тежестта му - Доцент Златарева, знаем, че сте от Карлово, но освен това с какво ви привлече темата за процеса срещу Левски? - Като юрист съм работила и в правораздаването, и в доктрината и очевидно професионалният ми

Кристиан Кръстев

Кристиан Кръстев: Първите 3 довеждащи линии ще возят от квартала до метрото в “Овча купел”, “Витоша ВЕЦ-Симеоново” и “Люлин”

До 2021 г. София трябва да има нов генерален план за организацията на движението, за да стане градският транспорт по-бърз и удобен за хората, казва в интервю зам.-кметът по транспорт и градска мобилност на София Още акценти от интервюто: Осигуряваме градски транспорт до Витоша по време на ученическите ваканции

Със “Секс, наркотици и рокендрол” са на турне из Европа.

СНИМКИ: ИВАН ДОНЧЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Векилов - Дони: Мен - либералния, обвиниха, че съм хомофоб!

Не исках петното да е върху мен и семейството ми След две издания на предаването си по БНТ Дони обяви, че го спира в този му вид и ако продължи да прави “Събота вечер с Дони”, може би ще е музикално. Причината сам да реши да слезе от ефир стана писмо на правозащитни организации, които протестирали срещу шеговити реплики

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Анастас Герджиков: От 15 години за първи път нямаме национална кауза, национален идеал

Професорите в СУ имат по-ниски заплати от средните на завършващите им студенти. Рейтингът подобри качеството на образованието и науката на университетите, казва ректорът на Софийския университет - Проф. Герджиков, Софийският университет отново е №1 в рейтинга на висшите училища, как се постига такъв успех

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Герджиков: Изтекла е давността за приватизацията, ревизията ще е само морална дамга

Още акценти от интервюто с професора юрист: Положително е, че Гешев е толкова активен, това има превантивно действие към хората с престъпни нагласи С въвеждането на машините неграмотните ще срещнат големи затруднения в гласуването. Което за мен е положителен факт, тъй като винаги съм изповядвал разбирането

Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

Красимир Станчев: Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с граждани

Защо при промените в Закона за НСО президентът да не бъде повече овластен? - Г-н Станчев, заговори се за промяна в Закона за НСО, нужна ли е такава и в каква посока трябва да е тя? - Има нужда. Пет години след като този закон действа, трябва да се направи преоценка по отношение на това какви обекти имаме за охраняване

Веселин Марешки: Радев е генерал - достойно е да подаде оставка, ако са прикривани документи

Веселин Марешки: Радев е генерал - достойно е да подаде оставка, ако са прикривани документи

Страховете на хората за еврото не може да бъдат загърбени - трябва широка дискусия и референдум Народът трябва да се произнесе и за вноса на отпадъци и как изборите да станат по-прозрачни Никой не е излязъл да обясни защо всички останали са приемливи за коалиционни партньори на управляващите, а “Воля” - не Насън чувах тракане на зъби - това

Александър Александров

Александър Александров: Постигнахме 12,5% по-ниска цена на газа още при първите сделки на борсата

От другата седмица ще започнем да купуваме там 10% от нужните ни количества, казва изпълнителният директор на “Топлофикация-София” - Преди три дни “Топлофикация - София” се регистрира на борсата “Газов хъб Балкан”. Направихте ли вече сделки? - На 6 февруари получихме одобрение от Столичния общински съвет да търгуваме освен на електрическата и на

д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Личните лекари трябва да могат да отписват агресивни пациенти

Още акценти от интервюто с председателя на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров: До два месеца лекарският съюз пуска горещ телефон за медици, жертви на насилие Отмяната на рамковия договор, който въведе надлимитната дейност, може да постави в затруднение здравната каса - Д-р Маджаров, лекарският съюз обяви нови мерки за насилието над медици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber