Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7666594 Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства Елина Гаранча, оперна певица: Ние сме като спортистите, тичаме маратон, в който има различни предизвикателства www.24chasa.bg
СНИМКА: GREGOR HOHENBERG/DEUTSCHE GRAMMOPHON

В София ще представя класически произведения, миксирани с по-модерна музика

Истинска звезда на световната оперна сцена ще пее за първи път пред българската публика. Мецосопраното Елина Гаранча ще направи галаконцерт в зала 1 на НДК на 23 септември. В събитието ще участва Софийската филхармония под диригентската палка на Карел Марк Чичон, който е и съпруг на оперната прима.

Елина Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, а първата си престижна награда получава през 1999 г., когато печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин”. Същата година стартира и професионалната ѝ кариера като гостуващ артист в операта в Майнинген, където изпълнява много главни роли. След това става чест гост на операта във Франкфурт. Кариерата ѝ върви стремглаво нагоре и за съвсем кратко време се превръща в една от най-големите оперни звезди. Изпълнява главни роли на най-престижните сцени - Метрополитън опера, виенската Щаатсопер, Берлинската опера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк, Националната опера в Париж и Уигмор Хол в Лондон, участва в различни галавечери и фестивали. Има много съвместни концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.

- Това ще е първият ви концерт в България. Знаете ли нещо за нашата страна?

- С нетърпение очаквам да се срещна с хората и да усетя енергията им. Надявам се да оправдая очакванията, които българската публика има към мен.

- Били ли сте някога на една сцена с български артисти?

- Моята професия ме събира с всякакви видове езици, култури, хора, храни и традиции. Истината е, че съм работила с големи артисти като Надя Кръстева, Красимира Стоянова, Орлин Анастасов, които

първо съм приела

като колеги, а

после като българи

Но идвайки от Източна Европа, всички те имат така наречената “традиционно източна сила” в тяхната работа.

- Какво сте подготвили за гостуването си в страната ни?

- Ще чуете класически произведения за мецосопрано, миксирани с по-модерна музика. Това е моята формула за галаконцертите от самото начало на кариерата ми. Първоначално искам да приканя публиката да оцени традиционната класика и после във втората част да се отпусне и забавлява.

- В репертоара си имате много испански песни. Кога се влюбихте в испанската музика и култура?

- През ранните ми тийнейджърски години гледах филмовата опера “Кармен” с Пласидо Доминго и Хулия Мигенес. Бях впечатлена. В детството си слушах песни на испански композитори като Гуриди, Де Фая, Обрадорс. Влечението ми към тази музика се засили и след като се запознах със съпруга ми, който има испански корени и е израснал в Гибралтар. Ние пътувахме из Испания, за да се подготвя за първата ми роля в “Кармен” и последвалите роли от испанския ми репертоар.

- Публиката ви обича, камерите също. В едно от вашите интервюта споменавате, че сте мечтали да станете актриса. Съжалявате ли, че това не се осъществи?

- Не, защото съм израснала в Латвия и щях да бъда ограничена заради езиковата бариера. Вероятно щях да се развия само в местните театри и филми. Сега като певица съм също и актриса. Имам достъп до целия свят и всички езици.

- Помните ли момента, в който осъзнахте, че сте световноизвестна оперна звезда?

- Не, не съм имала такъв момент.

- Как се подготвяте за нова роля? Предполагам, че различните образи изискват различен подход. Помните ли коя роля е представлявала най-голямо предизвикателство в кариерата ви досега?

- Всяка нова роля е предизвикателство. Все едно да яздиш нов кон - конят не те познава и ти не познаваш него.

Моят глас

не познава граници

и прескача предизвикателствата на новите роли. За това тренирам себе си и се подготвям за всеки един елемент от самото начало. Ние сме спортисти. Тичаме маратон и във всеки маратон има различни предизвикателства. Всички шофьори на Формула 1 знаят как се кара кола, но състезанието прави разликата.

- Коя оперна героиня чувствате най-близка до себе си?

- Силната жена в трудна обстановка. Жената, която трябва да се бори за оцеляване в мъжкия свят. Почти всяка оперна роля, която съм правила, има тази композиция. Към момента най-любими са ми образите на Сантуца и Амнерис.

- Личният ви живот е тясно свързан с професионалния, защото сте омъжена за диригента Карел Марк Чичон. Как се чувствате, когато сте заедно на една сцена? Това помага ли ви, или пречи?

- Разбира се, че помага. Познаваме се толкова добре, че не се налага да говорим - просто усещаме какво иска другият и е вълнуващо да комуникираме така. На сцената винаги сме се държали изключително професионално. Може през деня да сме имали леко спречкване и да не си говорим, но вечерта, когато стъпим на сцената, сме диригент и певец, а съпругът и съпругата остават вкъщи.

- Имате две малки дъщери, кой се грижи за тях, когато и двамата сте на сцената?

- Благословени сме с майката на моя съпруг, тя се грижи за тях. За съжаление, тя е единствената баба на децата, тъй като моята майка почина. Тази жена има повече енергия и от мен, така че помощта ѝ е безценна.

Нямам тайна рецепта за семейно щастие. Мисля, че най-важното е доверието и общуването. Аз не съм добра в говоренето,

понякога имам

нужда да мълча

и да оставя гласът ми да си почива. За това благодаря на съпруга ми, че ме разбира. Ние ценим това, че децата ни имат безопасен и топъл дом.

- Кои са най-големите постижение в живота ви - в личен и професионален план? Какви са били трудностите и загубите и как сте се справили с тях?

- Никога не съм се замисляла за това. Публиката трябва да каже кое е най-голямото ми професионално постижение. Върша си работата, защото ми харесва, а не защото искам да вляза в рекордите на Гинес или да бъда сензация. Но се гордея, че имам много активна кариера. Също така съм майка на две прекрасни момичета. Горда съм, че до момента нито семейството ми, нито кариерата ми са жерта едно на друго.

- Вие сте много продуктивен студио артист. Разкажете повече за последния ви албум Sol y Vida?

- Sol y Vida е посветен на южните страни и дух. Никога не съм вярвала, че северните народи са студени, а южните – топли. Никой в Италия не може да разбере страстта и вълнението от белите нощи в Скандинавия и Латвия. Обратното също е вярно – северните народи трудно разбират бавния и мързелив начин на живот в Южна Испания през август, когато слънцето е толкова горещо, че единственото нещо, което може да правиш, е да седиш под някой навес и да не мърдаш.

Със Sol y Vida искам да изразя чувствата си към слънцето, храната, времето и любовта към живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Пирински: Национална кръгла маса днес? Това означава зачеркване на парламентарната държава

Още акценти от интервюто със съпредседателя на Кръглата маса през 1990 г.: До следващия парламентарен вот в обществото трябва да се случи разговорът къде сме, какво става и как да проведем изборите така, че на тях активността на гражданите да е 60% и нагоре Конституцията е основата, на която трябва да се търсят развитието на демократичния процес

Луис Бенсън: Джунглата на рекламния бизнес е доминирана от мъже

See It Be It - социалната програма на фестивала в Кан, поставя на фокус талантливите жени, казва основателката й Рекламисти, продуценти, писатели и дизайнери от 8 държави пристигат в София на 27 октомври, за да участват в социалната програма See It Be It Bulgaria: Next level. Тя е част от най-авторитетния рекламен фестивал в света Cannes Lions,

Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов - Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви? - Обичам "Красно село”

Доц. Иван Стойнев: Законът не забранява една компания да притежава и застраховател, и търговец на ток

Конгломератни концентрации се разглеждат положително, тъй като чрез обединяването на дейности би могло да се стигне до нов продукт или услуга и да се подобри състоянието на потребителя, казва адвокатът и преподавател по конкурентно право Смущение буди продължаващото придържане на КЗК към постулати за оценка на концентрациите

Доц. д-р Румяна Коларова: Манолова залага на емоционален градус, Фандъкова - на трезва преценка

Парадокс е, но ако искате да запазите статуквото, трябва да гласувате за Манолова - Преполовихме изборната кампания - имаме ли основание да твърдим, че София ще последва примера на Будапеща, където Орбан загуби, доц. Коларова? - Все още нито една социологическа агенция не е дала резултат, който да отчита ефекта от самата предизборна кампания

Проф. Владов: Спасихме с 16 реоперации трансплантиран пациент - и под 1% шанс да има, не спирам

Хирургията е силно лекарство за самодоволството: както си хвърчиш и – пуф на земята! Важно е да се поучиш, да се поотупаш, да станеш и да продължиш, казва проф. д-р Никола Владов. Какъв друг да станеш, ако не лекар, когато си роден на 19.Х. и баща ти е отличен хирург? Проф. Никола Владов, дмн, празнува едновременно личния си празник и Деня на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Теодор Ушев: Докато пътувах за последната среща с баща ми, бях герой във “Физика на тъгата”

Филмът не е автобиографичен, а персоналният ми прочит на книгата на Господинов - за историята на няколко генерации, изгубени в търсене на свободата, казва световноизвестният аниматор в интервю за "24 часа" - Г-н Ушев, ще бъдете специален гост със своя вечер на “Киномания”. Българската публика за първи път ще види не само новия ви филм “Физика

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично - Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат? Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие. - Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега. - Председател на еврорегион "Места - Нестос"

Ралица Ганева: Търговците ще намалеят със 150 хил. след 15 г., ще търсят 28 хил. лекари и 53 000 медицински сестри

Още акценти от интервюто с доц. Ралица Ганева от СУ "Св. Климент Охридски": В индустрията има глад за среднисти, който ще се запълни с 35 000 висшисти В България туризмът се развива, но като дял в заетостта е по-голям от Италия, Франция и Великобритания Най-търсеният чиновник ще е приложен специалист 55-годишен вече ще е млад работник

Митрополит Николай: “Разделяй и владей” е имперска политика и е неприятна за църквата ни

- За разлика от четиримата митрополити не заемам страна, не сме филиал на други поместни църкви - Ако Руската църква беше откликнала на православния украински народ, сега щеше да е църква майка - Притеснява ме, че във въпросите за автокефалията се прокрадват геополитически интереси - Ваше Високопреосвещенство, защо вие,

Иван Панайотов: Политиката вместо апатия трябва да създава надежда

Нека гласуваме ЗА, а не ПРОТИВ, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик ЗА промяната, ЗА правилата и законността, ЗА почтеността, ЗА доброто управление - Г-н Панайотов, половината от кампанията вече мина. До деня на изборите остават по - малко от две седмици. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите досега?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber